Durva bírságot kaphat, ha homokot próbál hazahozni Szardíniáról

Publikálás dátuma
2018.08.09 12:01
A turisták apránként elhordják Szardínia homokját
Fotó: AFP/ Roberto Moiola
Rendszeresen ellenőrzik a poggyászokat, a „homoklopók” akár 3000 eurót is fizethetnek.
Több mint ezer euróra bírságoltak egy brit turistát, amiért szuvenírként gyűjtött a tengerparti homokból Szardínián – írja a Telegraph. A 40 éves, olasz származású brit látogatónál egy műanyag flakont találtak, melyben az Olbia településén található strandról származó homok volt.
Szardíniai politikusok és környezetvédők már több ízben felhívták a figyelmet arra, hogy néhány látogató már üvegekkel és táskákkal indul a partra, hogy gyűjtsön a homokból. A hatóságok szerint az ártalmatlannak tűnő jelenség komoly veszélyt jelent a part menti övezetek környezetére. Tavaly körülbelül öt tonna homokot találtak a turistáknál. A látogatók poggyászait rendszeresen ellenőrzik, a „homoklopásért” 500 eurótól 3000 euróig terjedő bírság járhat.

Cseh Katalin az európai liberálisok vezető jelöltjei között

Publikálás dátuma
2019.03.18 15:40

Fotó: AFP/Picture-Alliance/ Wiktor Dabkowski
Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti listavezetője is szerepel az Európai Liberálisok és Demokraták Pártja (ALDE) vezető jelöltjeinek listáján — tudta meg a Népszava.
Az ALDE március 21-ikén indítja el európai parlamenti kampányát és ennek keretében teszi közzé annak a hét személynek nevét, akiket alkalmasnak tart rá, hogy a választások után betöltsék az EU valamely vezető tisztségét.
A liberálisok úgy döntöttek, hogy szakítanak a hagyománnyal, és nem egyetlen vezető jelöltet, úgynevezett Spitzenkandidatot neveznek meg, hanem egy csapattal vágnak neki az EP választási kampánynak. Úgy tudjuk, hogy a listán szerepel a belga Guy Verhofstadt frakcióvezető és a dán Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős tagja, akit Jean-Claude Juncker elnök legesélyesebb liberális kihívójának tartanak.

A TEK kiadta, mikor járt Magyarországon az új-zélandi merénylő

Publikálás dátuma
2019.03.18 15:32

Fotó: AFP/ TRT WORLD
Brenton Tarrant tavaly november 26-án lépett be az ország területére.
Brenton Harrison Tarrant 2018. november 26-án Lökösháza vasúti határátkelőhelyen ausztrál állampolgárként egyedül lépett be Magyarországra a Kőrös Intercity menetrendszerinti járattal - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK).       A férfi terror adatbázisokban nem szerepelt, vele kapcsolatban partnerszolgálati jelzés nem érkezett. Tarrant a hatályos szabályozás szerint érvényes útlevéllel, turistaként 90 napig tartózkodhatott vízummentesen hazánkban. A TEK az érintett országok partnerszolgálataival együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló információk alapján mielőbb rekonstruálni lehessen Brenton Tarrant magyarországi tartózkodásának körülményeit - zárul a közlemény.
A pénteki christchurchi terrortámadásban ötven ember halt meg és további ötven megsebesült.
Frissítve: 2019.03.18 16:11