Durva bírságot kaphat, ha homokot próbál hazahozni Szardíniáról

Publikálás dátuma
2018.08.09 12:01
A turisták apránként elhordják Szardínia homokját
Fotó: AFP/ Roberto Moiola
Rendszeresen ellenőrzik a poggyászokat, a „homoklopók” akár 3000 eurót is fizethetnek.
Több mint ezer euróra bírságoltak egy brit turistát, amiért szuvenírként gyűjtött a tengerparti homokból Szardínián – írja a Telegraph. A 40 éves, olasz származású brit látogatónál egy műanyag flakont találtak, melyben az Olbia településén található strandról származó homok volt.
Szardíniai politikusok és környezetvédők már több ízben felhívták a figyelmet arra, hogy néhány látogató már üvegekkel és táskákkal indul a partra, hogy gyűjtsön a homokból. A hatóságok szerint az ártalmatlannak tűnő jelenség komoly veszélyt jelent a part menti övezetek környezetére. Tavaly körülbelül öt tonna homokot találtak a turistáknál. A látogatók poggyászait rendszeresen ellenőrzik, a „homoklopásért” 500 eurótól 3000 euróig terjedő bírság járhat.
2018.08.09 12:01

Véletlenül fejbe lőtte magát az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornoka

Publikálás dátuma
2018.12.16 21:29

Fotó: AFP/ ATTA KENARE
A veterán, aki egy katonai bázis parancsnoka is volt, gondatlanul tisztogatta fegyverét az iráni állami hírügynökség szerint.
Csak a fegyverét tisztította éppen Qodratollah Mansouri, az iráni Forradalmi Gárda tábornoka, az Irán és Irak közti, 80-as évekbeli háború veteránja, amikor az a fegyver elsült, és véletlenül eltalálta Mansurit. A tábornokot a fején érte a golyó, és belehalt sérülésébe - legalábbis ezt írja az IRNA iráni állami hírügynökség a Reuters szerint.
Mansuri egy észak-iráni katonai bázis vezetője volt.
2018.12.16 21:29

Ha karácsonyig nem támadnak az oroszok, nem marad az ukrán hadiállapot sem

Publikálás dátuma
2018.12.16 18:21

Fotó: AFP/
Porosenko szerint nem zavarhatja meg a közelgő választásokat a hadiállapot. Ám az orosz katonák alig tíz százalékát vonta vissza Ukrajna határaitól Putyin.
Nem hosszabbítják meg az Ukrajna tíz megyéjében bevezetett hadiállapotot - a rendkívüli állapot egy formáját - december 26-i lejárta után, ha nem történik nagy szabású támadás Ukrajna ellen Oroszország részéről - biztosított újfent Petro Porosenko ukrán elnök vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján.
Az államfő leszögezte: azon az elvi állásponton van, hogy nem zavarhatja meg a jövő márciusban sorra kerülő elnökválasztás kampányát a hadiállapot. Mint fogalmazott:
"amennyiben nem támadnak az orosz csapatok, megkezdődhet a készülődés a választásokra az ország egészében".
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sajnálatos módon Oroszország a hadiállapot bevezetése óta az ukrán határ közvetlen közelében a területén állomásoztatott csapatoknak mindössze csak a tíz százalékát vonta hátrébb, a java része továbbra is ott tartózkodik.
2018.12.16 18:21