A Csányi Alapítvány és a Zsonglőr Egyesület is felkerült a Soros-listára

Publikálás dátuma
2018.08.09. 12:39

Fotó: Vajda József / Népszava
A megbélyegző törvény által érintett szervezetek száma 121-re emelkedett, vannak köztük meglepő szereplők is.
Lassan egy éve, hogy elindult a külföldről támogatott civil szervezeteket összegző listázás a Civil Információs Portálon, és a kezdeti 32-ről 121-re emelkedett azon szervezetek száma, amelyek jogszabályi érintettség miatt bekerültek az adatbázisba – írja az mfor.hu. A portál kiemeli, hogy a listán szerepel a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, vagyis az a szervezet, amelyik egy fontos közvetítő a magyar ipar szempontjából kulcsfontosságú német gazdaság és Orbán Viktor kormánya között. De vannak még érdekes szereplők, a listán fent van például  –a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, – a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, – a paksi GASTROBLUES Alapítvány, – a Magyar Waldorf Szövetség Egyesület, – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, – a Csányi Alapítvány a Gyermekekért, – a Rex Kutyaotthon Alapítvány, – a Bátor Tábor Alapítvány – és a Magyar Zsonglőr Egyesület is.
Szerző
Témák
Soros-lista

Gurmai: tettünk egy lépést előre

Publikálás dátuma
2018.08.09. 12:08

AZ MSZP-s politikusok fellépése után Nyíradonyban visszakötötték a vizet, amit a legnagyobb hőség idején zártak el.
„Ez a hatalom csak az erőből ért. Most tettünk egy lépést előre, de ettől még a probléma nem oldódott meg” – így reagált lapunknak Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő, miután Nyíradonyban visszakötötték a legnagyobb hőség idején elzárt vizet. Az áldatlan állapotokra először Gurmai hívta fel a figyelmet, amikor Kunhalmi Ágnessel, a szocialisták választmányi elnökével közösen emlékezett meg a roma holokausztról. Gurmai Zitáék a rendőrséghez fordultak, akik még szombat délután két raklap kannás vizet vittek a vezetékes víztől elzárt lakosoknak. Nyitottak egy utcai kutat is, ám az érintett családok otthonától több mint 150 méterre van, a törvény pedig ennél közelebbi vízhez jutási lehetőséget ír elő. Azt az MSZP-s politikus sem vitatja, hogy a tartozást, amely miatt elzárták a vizet, ki kell fizetni. „A közmunkából azonban ezt a hatalmas összeget nem tudják rendezni az érintett emberek. A rendszert kell megváltoztatni, hogy ne legyen ilyen nyomor” – hangsúlyozta az ellenzéki politikus.  Mint ahogy lapunk megírta, helyiektől úgy értesültünk, hogy a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. mindenkivel megállapodik a tartozás részletekben történő fizetésekről. Gurmainak Nyíradony polgármestere levélben köszönte meg a közreműködést. „Köszönöm az aggódást, az aktív közreműködést és az érdeklődést településünk lakosai ügyében. (..) Őszintén remélem, hogy a továbbiakban településünk csak jó példával fog a hírekben szerepelni” – írta Kondásné Erdei Mária. 
Szerző

Az ÁSZ után a kormány esik neki a kórházaknak

Publikálás dátuma
2018.08.09. 09:53

Fotó: Németh András Péter
Sejthető volt, hogy Domokos László nem öncélúan bírálta a kórházak gazdálkodását. Egyre valószínűbb, hogy jönnek a költségvetési felügyelők.
Jövő hétfőn ülésezik a kormány, az ülés témái között egyebek mellett szerepelni fog az új az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nagy port kavart jelentése a kórházakról – írja saját értesülésére hivatkozva a kormánypárti Magyar Idők. Korábban ÁSZ elnöke, Domokos László szintén a Magyar Időknek mondta azt, hogy „pénzügyi szempontból botrányos, anarchiára jellemző állapotok uralkodnak az egészségügy egyes területein.”  Korábban a Népszava már megírta, hogy az egészségügyi intézmények elvben már legalább négy éve nem költhetnének többet, mint amennyire az éves keretükből telik, vagyis nem halmozódhatna fel adósságuk. A pénzügyi tárca azonban korábban úgy döntött, ezt a szabályt a betegellátás fenntartása érdekében nem érvényesítik az egészségügyben.  Az ÁSZ viszont nemrég jelezte a kincstárnak, vége a türelmi időnek, ami azt jelenti, hogy 30-40 intézményt akár már szeptemberben be kellene zárni, mert elfogy az éves pénzügyi keretük.   Az, hogy a korábban is ismert problémákat felvető ÁSZ-jelentés a kabinet elé kerül, arra utal, hogy Domokos nem öncélúan bírálta az intézményeket, hanem egy kommunikációs offenzíva részeként a költségvetési felügyelők rendszerének bevezetését készíti elő,  amikor azt sugallja: lenne elég pénz a rendszerben, csak a kórházak pazarlóan költik el. 
Szerző