Berecz Zsombor világbajnok

Publikálás dátuma
2018.08.09 15:25

Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség/ Cserta Gábor
A címvédő Max Salminen a hetedik helyen ért célba.
Berecz Zsombor aranyérmet nyert a Finndingi hajóosztályban csütörtökön a dániai Aarhusban zajló olimpiai kvalifikációs vitorlázó-világbajnokságon – írja az MTI. A magyar szövetség honlapja szerint a csütörtöki éremfutam 6 csomós szélben indult, ami később 10 csomó körülire erősödött. A napot az összetett második helyéről kezdő Berecz végig vezetve, minden bójánál elsőként fordulva megnyerte a zárófutamot, a korábban élen álló, címvédő Max Salminen pedig csak a hetedik helyen ért célba, így a magyar sportoló megelőzte őt összetettben. A tavalyi, balatonföldvári vb-n ötödik Berecz már szerdán – első magyarként – kvótát szerzett a 2020-as tokiói játékokra, most pedig a magyar vitorlássport első világbajnoki aranyérmese lett aktív olimpiai osztályban. A 32 éves versenyző eddigi legnagyobb sikerét a 2016-os Európa-bajnokságon érte el, melyen ezüstérmet nyert. Aarhusi szereplése azt jelenti, hogy pályafutása negyedik olimpiájára készülhet: 2008-ban Pekingben a 29., 2012-ben Londonban a 21. lett Laserben, míg 2016-ban Rióban a 12. helyen végzett Finndingiben. Eredmény: Finndingi, világbajnok: Berecz Zsombor 70 helyezési pont 2. Max Salminen (Svédország) 74 3. Pieter-Jan Postma (Hollandia) 76

Olimpiai kvótát szerzett Érdi Mária

Érdi Mária Laser Radialban kvótát szerzett a 2020-as tokiói olimpiára az aarhusi olimpiai kvalifikációs vitorlázó-világbajnokságon. A magyar versenyző a hazai szövetség honlapjának beszámolója szerint a csütörtöki futamban a 11. helyen ért célba, így összesítésben a 10. helyen áll. Az eredmény az óvási tárgyalások miatt egyelőre nem hivatalos, de mivel ebben a hajóosztályban 18 kvótát osztanak a vb-n, Érdi olimpiai kvótája biztos, a pénteki éremfutamon való részvétele viszont még kérdéses. (MTI)

2018.08.09 15:25
Frissítve: 2018.08.09 17:59

Hamilton nyerte az első szabadedzést

Publikálás dátuma
2018.10.19 21:01

Fotó: DPPI / DPPI Media/
A világbajnoki éllovas Lewis Hamilton (Mercedes) volt a leggyorsabb a Forma-1-es Egyesült Államok Nagydíja pénteki első szabadedzésén, Austinban.
A brit vb-címvédő - aki a hétvégén akár ötödször is világbajnok lehet - a részben esőben rendezett tréningen viszonylag nagy fölénnyel, 1.304 másodperccel bizonyult jobbnak csapattársánál, a másodikként záró finn Valtteri Bottasnál. A harmadik helyen a holland Max Verstappen (Red Bull) végzett. A szintén négyszeres vb-győztes német Sebastian Vettel (Ferrari) ötödikként zárta az első gyakorlást.
Eredmények:
1. szabadedzés:
  • 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:47.502 perc
  • 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:48.806
  • 3. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:48.847
  • 4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:49.326
  • 5. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:49.489
  • 6. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 1:49.928
A további program:

2. szabadedzés 21.00
szombat:

3. szabadedzés 20.00 időmérő edzés 23.00
vasárnap:

futam 20.10
Szerző
2018.10.19 21:01

Erdei: nem túlköltés, sportdiplomácia miatt van 348 milliós hiány

Publikálás dátuma
2018.10.19 20:26
Erdei Zsolt a kivételek közé tartozik, ő bokszolóból lett elnök
Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Hosszútávú befektetés volt a félmilliárdos tervnél is 348 millióval drágábbra sikerült ifjúsági vb, na meg arra is költeni kellett, hogy a bírók a megfelelő gombokat nyomják egy-egy szorosabb mérkőzésnél.
"Szeretjük a kihívásokat" - válaszolta Erdei Zsolt, az ökölvívó-szövetség (MÖSZ) elnöke, mikor a 24.hu a Duna Aréna medenceterében megrendezett augusztusi ifjúsági világbajnokságról kérdezte, ami gyakorlatilag csődbe vitte a magyar ökölvívást.
"Az, hogy ez pénzbe kerül, teljesen normális" - fogalmazott Erdei. Azt pedig, hogy a 2017-es 50 milliós mínusz után idén már 348 milliós hiánynál tart a Magyar Ökölvívó Szövetség, úgy kommentálta: "meg fogjuk oldani". Az alapszabály szerint
ha két egymást követő évben is veszteséges a szövetség, "a bíróság hat hónapra felfüggesztheti a Szakszövetség Elnökségének és Főtitkárának tevékenységét és a Szakszövetség élére felügyelő biztost rendelhet ki".
"Állok elébe" - jelentette ki ezzel kapcsolatban Erdei. Az interjúban elmondta, az október eleji elnökségi ülésen is azt hangoztatta, ha bárki visszaélésre gyanakszik, azonnal kérjék az ügyészi vizsgálatot. "Egyelőre a felállított vizsgálóbizottsággal abban maradtunk, hogy előbb ők tesznek jelentést, aztán meglátjuk" - tette hozzá. A belső ellenőrzésnek október 24-én lesz eredménye.
"A vizsgálóbizottság a helyzetre hivatkozva blokkolt mindenféle verseny- és egyéb nagyobb kiadást. Ebbe beletartozik a női vb, amelyre hat nevezést adtunk le"
- nyilatkozta az elnök a pénzhiány gyakorlati következményeiről. Abban bízik, hogy az elnökségi tagok végül szponzorációval megsegítik a női ökölvívókat, hogy mégis kijuthassanak a világbajnokságra. Hogy a "térképre visszakerülésen" túl, mégis hogy lehet, hogy 2010-ben 50 milliós költségvetéssel minden versenyre elutaztak a magyar válogatottak, idén pedig közel 1 milliárdból sem jön ez össze, Erdei azt mondta:
"az eredményesség függ attól is, a pontozó mikor, mit nyom, vagy éppen nem nyom. Diplomáciai szempontból ezért volt fontos, ahogyan az AIBA tisztségviselőit, bíróit elhelyeztük, kiszolgáltuk. Olyan ellátást kellett biztosítsunk nekik, ami maradandó emlékeket ébreszt majd bennük akkor, amikor arra szükség van. Amikor például akad egy szoros mérkőzésünk".
Azzal kapcsolatban, hogy mi került például 38 millióba a helyszín vizes vb-hez megfelelő fénytechnikájának ökölvívás-kompatibilissé tételén, az elnök az AIBA-szabványokra hivatkozott. Arról, hogy miért nem Győr lett a vb-helyszín, ahol - mint azt a polgármester nyilatkozta a 24.hu-nak - ingyen kaptak volna csarnokot, és az ellátás is sokkal olcsóbb, Erdei azt mondta: "mosom kezeimet". Fél évvel a bajnokság előtt még nem kapott hivatalos választ a MÖSZ Győrtől. Ekkor az egyik elnökségi tag azzal jelentkezett, "csináljuk meg a Duna Arénában a versenyt".
A helyszínt javasoló elnökségi tag egyébként Balogh Sándor, a Duna Aréna fenntartásáért felelő Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója.
Azzal kapcsolatban, hogy miért maradt el a szervezés közben az elnökségi ülések kéthavonta esedékes kötelező összehívása, illetve a költésekről miért nem kérdezte meg a tagságot Erdei, az elnök így válaszolt: "oké, de én másfél éve még a ringben voltam".
2018.10.19 20:26
Frissítve: 2018.10.19 20:31