Macron inkább nyaralt a világháborús megemlékezés helyett

Publikálás dátuma
2018.08.09 20:40
Macronra hiába várnak: Theresa MAy miniszterelnök és Vilmos herceg
Fotó: AFP/ Sebastien COURDJI
A francia elnök arra hivatkozott, hogy egyszer már megszakította a pihenését. Brit miniszterelnök és trónörökös mellett sok magas rangú vendég várta hiába.
Némi megütközést keltett Franciaországban, hogy Emmanuel Macron francia elnök úgy döntött, nem szakítja meg nyaralását csak azért, hogy részt vegyen egy megemlékezésen. Szerdán ünnepelték az amiens-i csata megkezdésének századik évfordulóját. Macron úgy vélte, az évfordulót nélküle is meg tudják rendezni, emiatt nem volt hajlandó kimozdulni a francia Riviérán, Fort de Bréganconban található elnöki rezidenciáról – a Földközi-tenger egyik sziklás félszigetén található Bormes-les-Mimosas nevű településen emelkedő műemlék jellegű várkastély 1968 óta szolgál a francia elnökök nyári rezidenciájaként. Ami kissé kínossá tette az ügyet, hogy az észak-franciaországi megemlékezésre Nagy-Britanniából Vilmos herceg, valamint Theresa May miniszterelnök is ellátogatott, viszont Édouard Philippe francia kormányfő sem volt jelen. A francia elnöki hivatal azonban nem látott kivetnivalót ebben. Mint a Le Parisien az elnöki hivatalra hivatkozva írta, Macron egy ízben már megszakította nyaralását Theresa May miatt, amikor a múlt hét végén a Brexitről tárgyalt vele, most azonban nem kívánta elhagyni a Riviérát. Külön érdekesség, hogy Macron 1977 decemberében éppen Amiens városában született. Az eset nemcsak Párizsban, Londonban is feltűnést keltett. Már csak azért is, mert a megemlékezésen a britek mellett Ausztrália, Németország, Kanada, valamint Izland is magas rangú küldöttséggel képviseltette magát. A francia vezetés csak az utolsó pillanatban jelentette be, hogy Florence Parlyt küldik Amiens-be. A hadügyminiszter aligha volt elragadtatva a döntéstől, mert neki is meg kellett szakítania jól megérdemelt nyaralását. Mindez ürügyet adott a jobboldali Republikánusoknak Macronék támadására. Jacques Myard, a párt egyik politikusa a Twitteren azt írta, hogy a francia elnök és a kormányfő nem hajlandók tudomást venni hazájuk történelméről, ráadásul diplomáciai ballépést követtek el, mert „az Egyesült Királyság a legfontosabb katonai szövetségesünk” – írta.

A neves offenzíva

1918. augusztus 8-án kezdődött el az Amiens-i csata, mely nyitó mozzanata volt a később száznapos offenzíva néven elhíresült szövetséges támadásnak. Ez vezetett végül az első világháború befejezéséhez. A Wikipédia szerint a szövetséges csapatok több, mint 10 km-t tudtak előrenyomulni már az offenzíva első napján. Szintén említésre méltó, a csata hatására magukat megadó német erők nagy létszáma is. Továbbá ebben az ütközetben kaptak először kiemelt szerepet a páncélozott katonai járművek, maguk mögé utasítva a lövészárok-hadviselés jelentőségét.

Frissítve: 2018.08.09 21:21

Cseh Katalin az európai liberálisok vezető jelöltjei között

Publikálás dátuma
2019.03.18 15:40

Fotó: AFP/Picture-Alliance/ Wiktor Dabkowski
Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti listavezetője is szerepel az Európai Liberálisok és Demokraták Pártja (ALDE) vezető jelöltjeinek listáján — tudta meg a Népszava.
Az ALDE március 21-ikén indítja el európai parlamenti kampányát és ennek keretében teszi közzé annak a hét személynek nevét, akiket alkalmasnak tart rá, hogy a választások után betöltsék az EU valamely vezető tisztségét.
A liberálisok úgy döntöttek, hogy szakítanak a hagyománnyal, és nem egyetlen vezető jelöltet, úgynevezett Spitzenkandidatot neveznek meg, hanem egy csapattal vágnak neki az EP választási kampánynak. Úgy tudjuk, hogy a listán szerepel a belga Guy Verhofstadt frakcióvezető és a dán Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős tagja, akit Jean-Claude Juncker elnök legesélyesebb liberális kihívójának tartanak.

A TEK kiadta, mikor járt Magyarországon az új-zélandi merénylő

Publikálás dátuma
2019.03.18 15:32

Fotó: AFP/ TRT WORLD
Brenton Tarrant tavaly november 26-án lépett be az ország területére.
Brenton Harrison Tarrant 2018. november 26-án Lökösháza vasúti határátkelőhelyen ausztrál állampolgárként egyedül lépett be Magyarországra a Kőrös Intercity menetrendszerinti járattal - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK).       A férfi terror adatbázisokban nem szerepelt, vele kapcsolatban partnerszolgálati jelzés nem érkezett. Tarrant a hatályos szabályozás szerint érvényes útlevéllel, turistaként 90 napig tartózkodhatott vízummentesen hazánkban. A TEK az érintett országok partnerszolgálataival együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló információk alapján mielőbb rekonstruálni lehessen Brenton Tarrant magyarországi tartózkodásának körülményeit - zárul a közlemény.
A pénteki christchurchi terrortámadásban ötven ember halt meg és további ötven megsebesült.
Frissítve: 2019.03.18 16:11