Macron inkább nyaralt a világháborús megemlékezés helyett

Publikálás dátuma
2018.08.09 20:40
Macronra hiába várnak: Theresa MAy miniszterelnök és Vilmos herceg
Fotó: AFP/ Sebastien COURDJI
A francia elnök arra hivatkozott, hogy egyszer már megszakította a pihenését. Brit miniszterelnök és trónörökös mellett sok magas rangú vendég várta hiába.
Némi megütközést keltett Franciaországban, hogy Emmanuel Macron francia elnök úgy döntött, nem szakítja meg nyaralását csak azért, hogy részt vegyen egy megemlékezésen. Szerdán ünnepelték az amiens-i csata megkezdésének századik évfordulóját. Macron úgy vélte, az évfordulót nélküle is meg tudják rendezni, emiatt nem volt hajlandó kimozdulni a francia Riviérán, Fort de Bréganconban található elnöki rezidenciáról – a Földközi-tenger egyik sziklás félszigetén található Bormes-les-Mimosas nevű településen emelkedő műemlék jellegű várkastély 1968 óta szolgál a francia elnökök nyári rezidenciájaként. Ami kissé kínossá tette az ügyet, hogy az észak-franciaországi megemlékezésre Nagy-Britanniából Vilmos herceg, valamint Theresa May miniszterelnök is ellátogatott, viszont Édouard Philippe francia kormányfő sem volt jelen. A francia elnöki hivatal azonban nem látott kivetnivalót ebben. Mint a Le Parisien az elnöki hivatalra hivatkozva írta, Macron egy ízben már megszakította nyaralását Theresa May miatt, amikor a múlt hét végén a Brexitről tárgyalt vele, most azonban nem kívánta elhagyni a Riviérát. Külön érdekesség, hogy Macron 1977 decemberében éppen Amiens városában született. Az eset nemcsak Párizsban, Londonban is feltűnést keltett. Már csak azért is, mert a megemlékezésen a britek mellett Ausztrália, Németország, Kanada, valamint Izland is magas rangú küldöttséggel képviseltette magát. A francia vezetés csak az utolsó pillanatban jelentette be, hogy Florence Parlyt küldik Amiens-be. A hadügyminiszter aligha volt elragadtatva a döntéstől, mert neki is meg kellett szakítania jól megérdemelt nyaralását. Mindez ürügyet adott a jobboldali Republikánusoknak Macronék támadására. Jacques Myard, a párt egyik politikusa a Twitteren azt írta, hogy a francia elnök és a kormányfő nem hajlandók tudomást venni hazájuk történelméről, ráadásul diplomáciai ballépést követtek el, mert „az Egyesült Királyság a legfontosabb katonai szövetségesünk” – írta.

A neves offenzíva

1918. augusztus 8-án kezdődött el az Amiens-i csata, mely nyitó mozzanata volt a később száznapos offenzíva néven elhíresült szövetséges támadásnak. Ez vezetett végül az első világháború befejezéséhez. A Wikipédia szerint a szövetséges csapatok több, mint 10 km-t tudtak előrenyomulni már az offenzíva első napján. Szintén említésre méltó, a csata hatására magukat megadó német erők nagy létszáma is. Továbbá ebben az ütközetben kaptak először kiemelt szerepet a páncélozott katonai járművek, maguk mögé utasítva a lövészárok-hadviselés jelentőségét.

2018.08.09 20:40
Frissítve: 2018.08.09 21:21

Férfi ifjúsági vízilabda-vb - Döntetlent játszott az oroszokkal a magyar csapat

Publikálás dátuma
2018.08.15 21:47
Illusztráció
Fotó: AFP/ KIRILL KUDRYAVTSEV
A házigazda magyar válogatott szerdán 9-9-es döntetlent játszott az orosz csapattal a szombathelyi férfi ifjúsági vízilabda-világbajnokságon.
Horváth János együttese, amely csoportja második helyén végzett, csütörtökön 20 órától az amerikaiakkal találkozik a negyeddöntőbe kerülésért.
Eredmény (a hazai szövetség honlapjáról):
Magyarország-Oroszország 9-9 (1-2, 3-2, 2-1, 3-4)
A magyarok szombaton 22-11-re verték a kínaiakat, vasárnap 15-12-re kaptak ki a görögöktől, majd kedden 30-1-re múlták felül az argentinokat.
Szerző
Témák
vízilabda
2018.08.15 21:47

Az ügyészség vizsgálja a szétvert román tüntetést, leváltották a csendőrfőkapitányt

Publikálás dátuma
2018.08.15 21:44
Bukaresti demonstráció augusztus 10-én.
Fotó: AFP/ Adrian CATU
Vizsgálat indult az augusztus 10-i romániai tüntetés kapcsán, ahol legalább 450-en sérültek meg a csendőri beavatkozás nyomán. Csaknem 200-an feljelentést is tettek a hatóságok ellen. A csendőrfőkapitány lejáró megbízatását nem újították meg.
Augustin Lazăr legfőbb ügyész utasítására a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség veszi át és vizsgája ki a pénteki tüntetésen sorra került incidenseket és a csendőrség közbeavatkozási módját - írta kedd este a maszol.ro
Az ügyészség közleménye szerint az ügyben jogsértő magatartás, hivatali hatalommal való visszaélés és hivatali gondatlanság miatt indult eljárás.
Az idézett forrás szerint kedd estig 126 bűnügyi feljelentést regisztráltak és 74 személyt hallgattak ki. A feljelentések száma szerda reggelre elérte a 192-t, számolt be az MTI. A katonai ügyészség megkapta a csendőrség bevetési naplóját, amiből arra lehet következtetni, hogy 160 csendőr vett részt a tömegoszlatásban. Egyelőre azonban sem a bukaresti prefektus (kormánybiztos) tömegoszlatást elrendelő parancsának átiratát, sem a csendőrség által használt könnygáz vegyi összetételének leírását nem kapták meg - részletezte Ionel Corbu, a bukaresti katonai ügyészség főügyésze és a vádhatóság vezetője.
Egyes tüntetők a bénító hatású önvédelmi permetezők hatására emlékeztető tünetekkel, mások pedig öt nappal a gáz belélegzése után megjelenő újabb panaszokkal - "égési sérülésekkel" - jelentkeznek a sürgősségen.

Ellentmondásos nyilatkozatok

A bukaresti katonai ügyészség és a román csendőrség egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett kedden, egy ügyész részvételére vonatkozóan a pénteki tüntetéseken. Ionel Corbu főügyész kijelentette, hogy egyetlen ügyész sem volt jelen péntek este a csendőrség parancsnoki központjában. Kifejtette: augusztus 11-én, szombaton délután azzal az igényléssel fordult hozzájuk a fővárosi csendőrség, hogy jelöljenek ki egy katonai ügyészt a mobil parancsnokságba, ezt azonban elutasították. Röviddel ezután a csendőrség egy közleményt adott ki, amelyben azt állítja, hogy Bogdan Pîrlog katonai ügyész pénteken délután 5 órától másnap hajnali 4 óráig a helyszínen tartózkodott, és a csendőrség, a rendőrség, valamint a központi és helyi hatóságok képviselői mellett jelen volt a parancsnoki központban.

"A különböző eszközökben (spray, nagy teljesítményű permetező, gránát) használt könnygázt a csendőrség kizárólag törvényes úton, engedélyezett gyártóktól szerzi be. Ezeket az anyagokat használja az európai rendfenntartók erők többsége" - állítja a román csendőrség a "gáztámadás" vádjára reagálva.
Lejárt a csendőrfőkapitány megbízatása, és a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) kedden úgy döntött, azt nem fogja megújítani.
Az elmúlt egy évben Sebastian Cucoş ezredes töltötte be az ügyvivő csendőrfőkapitányi tisztséget - írja a maszol.ro. Jelenlegi volt a második megbízatása; szerdától azonban Ionuţ Cătălin Sindile ezredes vezeti ideiglenesen a Román Csendőrséget. Az Államelnöki Hivatal közölte, a CSAT azután döntött a személycseréről, hogy megindult csendőri fellépés jogszerűségét firtató ügyészségi vizsgálat.

A tüntetőkhöz került egy pisztoly

Azonosították és bekísérték kihallgatásra azt a férfit, aki a pénteki, bukaresti tüntetés közben ellopta egy csendőrnő pisztolyát - írja a Transindex.ro. A demonstráción két csendőr elszakadt a többitől - a fegyver akkor került a tüntetőhöz, mikor éppen brutálisan összeverték őket. Kedden mindkettőjüket kiengedték már a kórházból. Az eset körülményei kapcsán, annak tisztázására is indult vizsgálat, hogy a csendőrök miért hagyták elszigetelődni kollégáikat - szolgálati mulasztás a gyanú. Az eltulajdonított fegyver még nem került elő.

2018.08.15 21:44
Frissítve: 2018.08.15 21:50