Az angolok sikerei Amiensnél

Publikálás dátuma
2018.08.10 00:00

Fotó: /
Angol jelentés a nyugati frontról. A Nagy Háború krónikája napról, napra a Népszava hasábjain
A katonai műveleteket reggel az amiensi fronton a franciák vezették be. Rawlinson tábornok parancsnoksága alatt egy csapattömb eredményesen előtört, amelyet az éj folyamán, anélkül, hogy az ellenség észrevette volna, megerősítettünk.

Francia, kanadai, ausztráliai és angol hadosztályok, nagyszámú tank által támogatva, 20 mérföldes fronton támadták meg a németeket az Avretől, Drachesnél kezdve, közel Malincourtig. Az ellenséget rohamunk meglepte. A szövetségesek mindenütt rohamosan nyomultak előre. Az első célokat az egész támadási szakaszon a kora reggeli órákban elértük. A gyalogság előnyomulása, amelyet gépkocsik, gépfegyverek, ütegek támogattak, egész délelőttön keresztül tartott.

A németek ellenállását egyes pontokon kemény küzdelem után gyűrtük le. Számos foglyot ejtettünk és ágyúkat zsákmányoltunk. A franciák nagy vitézséggel támadtak, átlépték az Avret és az ellenséges ellenállás dacára elfoglalták a németek védőállásait.
A zsákmányt eddig még nem lehetett megállapítani, azonban több ezer foglyot ejtettünk és számos ágyút zsákmányoltunk.

 Népszava, 1918. augusztus 10.
Témák
I. vh
2018.08.10 00:00
Frissítve: 2018.08.10 08:17

Lázár János a dohányzás miniszterelnöki biztosa lett

Publikálás dátuma
2018.08.14 19:12
Lázár János.
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A nemdohányzók fokozottabb védelmére és a dohánypiac szabályozására vonatkozó kormányzati teendők ellátása lesz a feladata.
A kormányban nem jutott hely Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter számára, ám ő így sem marad munka nélkül: miniszterelnöki biztossá nevezte ki őt Orbán Viktor - szúrta ki a Hivatalos Értesítőben a hvg.hu.
"A miniszterelnöki biztos tevékenysége a nemdohányzók fokozottabb védelme érdekében szükséges átfogó kormányzati teendők – és ezzel összefüggésben a dohánypiac szabályozására irányuló kormányzati feladatok – előkészítésére, összehangolására irányul" - olvasható a hirdetményben.
Lázár, aki korábban még arról beszélt, visszavonul a politikai életből, miniszterelnöki biztosként nem kap külön díjazást, csak egy egyfős titkárságot. A rendelet augusztus 15-én, szerdán lép hatályba.
2018.08.14 19:12

Hatfős családot tettek az utcára

Publikálás dátuma
2018.08.14 16:27
FotóIllusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A család tagjai közt egy öt hónapos kisgyerek és egy terhes anya is van, a lakók szerint azonban a bíróság ezeket a szempontokat nem méltányolta.
Érdekvédők és ellenzéki politikusok tiltakozása ellenére ma délután egy hatfős családot lakoltattak ki Budapest kilencedik kerületében - írja a Mérce.hu. A többgenerációs család egyik tagja ápolónőként dolgozik, ő azért nem tudott jelen lenni, mikor elvesztette otthonát, mert munkahelyén kellett lennie.
A családot devizahitel-tartozása miatt lakoltatták ki: tartozásukat nem tudták tovább fizetni, lakásukat a végrehajtó így elárverezte. Elmondásuk szerint 36 millió forint volt az ingatlan vételára, tartozásukból pedig 18 millió volt hátra.
A kilakoltatásról érdekvédők előző este szereztek tudomást, ekkor riasztották az ellenzéki pártokat is. A helyszínen volt Csárdi Antal az LMP-től és Z. Kárpát Dániel a Jobbiktól, akik a lakás új tulajdonosával egyeztetve próbáltak két hónapos haladékot kieszközölni a családnak - sikertelenül.
"Ma is azt tapasztalhattuk, amiről régóta beszél gyakorlatilag minden ellenzéki párt, hogy mennyire kiszolgáltatottak a devizahitel-károsultak"
– nyilatkozta a Mércének a helyszínen Csárdi Antal. A kilakoltatottaknak személyes holmijaik összeszedése után el kellett hagynia az ingatlant. További 30 napjuk van, hogy bútoraikat és ingóságaikat is elvigyék.
2018 egyébként a családok éve a kormány szerint. Ennek jegyében, idén áprilisban már negyedszer akadályozta meg a Fidesz, hogy az Országgyűlés egyáltalán tárgyalhasson egy törvénymódosításról, amely megtiltaná a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását.
2018.08.14 16:27
Frissítve: 2018.08.14 16:28