A hűsítő pezsgő, avagy egy csepp dolce vita

Publikálás dátuma
2018.08.10 13:22

Fotó: Shutterstock/
Magyarországon ugyan a pezsgőzés a szilveszterrel forrt össze, a fogyasztás hetven százaléka az év utolsó tíz napjára esik, a kellemes, hűs nedű a forró napokon is némi felüdülést jelenthet.
Persze nem mindegy, milyen pezsgőt iszunk, s az árak között azért jelentősek a különbségek. Nyilván csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a drágább francia champagne-t vásárolják meg, pedig néha jó belekóstolni abba, miért is lelkesednek oly sokan a világon e habzó élvezetért. Ráadásul nem kell feltétlenül francia vidékekre tévednünk ahhoz, hogy igazán jó pezsgőt igyunk. Olyannyira, hogy akadnak olyan magyar gyökerűek is, amelyek külföldi versenyeken is egyedülállóan szerepeltek. Példaként említhetjük a Kárásztelek nevűt az erdélyi Szilágyságból. A neves magyar borász, a 2005-ben elhunyt Gál Tibor fedezte még fel barátaival a régiót, amelyet már az 1770-es években fontos szőlőtermő területnek tartottak. Egykor pezsgő is készült itt, s ezt a hagyományt támasztották fel, már századokkal később. A Kárásztelki Pezsgőpincészet 2013-ban került fel a bortérképre, s 2017-ben két fajtája, a blanc de blancs, azaz a chardonnay és a rozé is ezüstérmet szerzett a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon, amivel hivatalosan is bekerült a földkerekség legjobb habzó italai közé. Az elismerés szinte páratlan ilyen fiatal pincészet esetében. (A versenyeken a legfontosabb szempont a technológiai tökéletesség mellett az elegancia, az élénkség, a könnyedség és a jellegzetes palackban érlelésre jellemző aromák intenzitása.) A pince épülete kívülről is impozáns, a legmodernebb technológiákkal vértezték fel, 2015-ben Építőipari Nívódíjat nyert. A Kárásztelek pezsgőit magyar és román címkével is ellátják, hiszen mindkét ország piacán jelen vannak. A chardonnay a zöldkörte, sárgabarack, zöldalma zamatát idézi.
Igen népszerűek a Kreinbacher pezsgőpincészet termékei. Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. Manapság mintegy 43 hektáron gazdálkodnak, a pezsgőpincészetet az európai uniós támogatásnak köszönhetően 2011-ben adták át. A nedűt tradicionális módon (Méthode Traditionelle), palackban erjesztik és érlelik, a francia borász, Christian Forget útmutatásai alapján. A somlói birtok termékei nemzetközi szinten is elismertté váltak: júliusban két arany- és két ezüstérmet nyertek a legjelentősebbnek tartott pezsgőversenyen, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon. Májusban pedig platinaérmet kapott a londoni Decanter World Wine Awards (DWWA) versenyen a Prestige Brut pezsgő, amelyet kategóriája legjobbjaként értékelték. A verseny jelentőségét mutatja, hogy 61 ország majdnem 17 ezer borát és pezsgőjét zsűrizték. A Prestige Brut buborékai finoman aprók, íze eleinte a grapefruit, később a mangó aromáját idézi. A pezsgő 85 százalékig furmintból, 15 százalékig chardonnay-ból készült. Mosolygó buborék a pohárban. Így is nevezik az itthon is mind népszerűbb olasz proseccókat, amelyekhez nyáron szinte használati utasítás, hogy a teraszon kortyolgassuk, s élvezzük a dolce vitát. Sajátossága, s egyedi ízét az adja, hogy alapját a Veneto térségében őshonos fehérszőlő, a glera adja. Hogy az olaszok számára mennyire „tömegitallá” vált, mutatja: míg 2008-ban még mintegy 150 millió palackot állítottak elő, tavaly már 440 millió palackot. Kétféle módon készítik, az alapbort tartályban (charmat), vagy palackban (methodo classico). A hagyományos prosecco cukortartalmát illetően extra dry, ha valaki például édeset vásárol Olaszországban, arról egyből tudják: csakis turista lehet. Míg a brut pezsgők cukortartalma 12 grammig terjed (a legszárazabb brut nature 0-3 g/l közötti), az extra dry 12-17 közötti cukormennyiséget jelent, a dry kategóriában pedig 17-32 közötti ez a keretszám. Ha jobbfajta olasz habzóbort innánk, itthon is elérhető a Bortolomiol Extra Dry proseccója, méghozzá korrekt áron. A pincészetet négy nő viszi, évente 5 millió palackot gyárt.
A spanyol pezsgő, a cava őshazája Katalónia Penedés tartománya. A szó maga pincét jelent, ami a hosszas érlelésre utal. Három ibériai szőlő, macabeo, parellada és xarello alkotja, de több helyütt a chardonnay sem hiányozhat belőle. A legjobb cavákat champagne-i recept alapján készítik, azaz saját palackjukban erjesztik és érlelik. Itthon elérhető áron kapható a Torelló pincészet Brut Reserva Special Editionja, amelyet különleges, hóbortos címkéje különböztet meg más pezsgőktől. Miután a rozé itthon különösen kedvelt borfajta, a rozé pezsgő is különleges élményt nyújt. Itthon is remek pezsgőket állítanak elő, de egészen különleges ízvilággal rendelkezik a Magyarországon is megvásárolható a francia Figiuere Atmosphere Rosé Extra brut is. A pincészet Provence-ban található, 210 hektáron művelik a szőlőt. Más minőséget képvisel a szintén francia Veuve Clicquot Rosé Brut Champagne. Nevében is szerepel: ez csak Champagne régióból származhat, mást nem neveznek így, hiszen a pezsgőfajta 1936 óta eredetvédelem alatt áll. Három szőlőfajta engedélyezett itt, a pinot noir, a pinot meunier és a chardonnay. A Veuve Clicquot céget 1772-ben alapították. A múltban sem mindenki engedhette meg magának, hogy csúcsminőségű pezsgőit kortyolgathassa. Cárok kedvenc itala volt a champagne. Akár 3000 palackkal is rendeltek, ám a göröngyös úton egy sor üveg felrobbant, így jó, ha 300 megmaradt az oroszországi végállomásig. A cárt azonban nem zavarta a veszteség. Esetünkben egy 200 éves rozéról van szó, amely Madame Clicquot Ponsardin (1777-1866) nevéhez fűződik. (A francia veuve szó özvegyet jelent, a Madame hatvan évvel élte túl férjét.) Ezért a pezsgőért azért már jóval mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. S ha már francia pezsgő, érdemes szólni a Crémant de Bourgogne-ról. A Crémant a Champagne régión kívül, Burgundiában található, ám itt is bódító nedűket állítanak elő. A Crémant-t az 1800-as évek elején még Fleur de Champagne néven vált ismertté. Chardonnay és pinot alapborokból készül, pezsgői aranyszínűek. Az itthon is kapható Pierre-Marie Chermette pincészet Blanc de Blancs Brut-je a virágok illatát idézi, ízvilága citrusos-zöldalmás jellegű. Nem csak hűsítő nedű, valóságos műalkotás.

A bor világa

A bor az öregember teje – hangzik a mondás. A magyarok felmérések szerint igencsak jól ismerik a szőlő erjesztésével készült alkoholos italt, amely már évezredek óta jelentősen javítja az emberek kedélyállapotát. Havonta jelentkező sorozatunkban azonban igyekszünk még mélyebb betekintést adni a borok világába, fajtái mellett a különböző nevesebb és kevésbé ismert szőlőtermő vidékekkel is foglalkozunk.

Témák
pezsgő
2018.08.10 13:22

Férfi ifjúsági vízilabda-vb - Döntetlent játszott az oroszokkal a magyar csapat

Publikálás dátuma
2018.08.15 21:47
Illusztráció
Fotó: AFP/ KIRILL KUDRYAVTSEV
A házigazda magyar válogatott szerdán 9-9-es döntetlent játszott az orosz csapattal a szombathelyi férfi ifjúsági vízilabda-világbajnokságon.
Horváth János együttese, amely csoportja második helyén végzett, csütörtökön 20 órától az amerikaiakkal találkozik a negyeddöntőbe kerülésért.
Eredmény (a hazai szövetség honlapjáról):
Magyarország-Oroszország 9-9 (1-2, 3-2, 2-1, 3-4)
A magyarok szombaton 22-11-re verték a kínaiakat, vasárnap 15-12-re kaptak ki a görögöktől, majd kedden 30-1-re múlták felül az argentinokat.
Szerző
Témák
vízilabda
2018.08.15 21:47

Az ügyészség vizsgálja a szétvert román tüntetést, leváltották a csendőrfőkapitányt

Publikálás dátuma
2018.08.15 21:44
Bukaresti demonstráció augusztus 10-én.
Fotó: AFP/ Adrian CATU
Vizsgálat indult az augusztus 10-i romániai tüntetés kapcsán, ahol legalább 450-en sérültek meg a csendőri beavatkozás nyomán. Csaknem 200-an feljelentést is tettek a hatóságok ellen. A csendőrfőkapitány lejáró megbízatását nem újították meg.
Augustin Lazăr legfőbb ügyész utasítására a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség veszi át és vizsgája ki a pénteki tüntetésen sorra került incidenseket és a csendőrség közbeavatkozási módját - írta kedd este a maszol.ro
Az ügyészség közleménye szerint az ügyben jogsértő magatartás, hivatali hatalommal való visszaélés és hivatali gondatlanság miatt indult eljárás.
Az idézett forrás szerint kedd estig 126 bűnügyi feljelentést regisztráltak és 74 személyt hallgattak ki. A feljelentések száma szerda reggelre elérte a 192-t, számolt be az MTI. A katonai ügyészség megkapta a csendőrség bevetési naplóját, amiből arra lehet következtetni, hogy 160 csendőr vett részt a tömegoszlatásban. Egyelőre azonban sem a bukaresti prefektus (kormánybiztos) tömegoszlatást elrendelő parancsának átiratát, sem a csendőrség által használt könnygáz vegyi összetételének leírását nem kapták meg - részletezte Ionel Corbu, a bukaresti katonai ügyészség főügyésze és a vádhatóság vezetője.
Egyes tüntetők a bénító hatású önvédelmi permetezők hatására emlékeztető tünetekkel, mások pedig öt nappal a gáz belélegzése után megjelenő újabb panaszokkal - "égési sérülésekkel" - jelentkeznek a sürgősségen.

Ellentmondásos nyilatkozatok

A bukaresti katonai ügyészség és a román csendőrség egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett kedden, egy ügyész részvételére vonatkozóan a pénteki tüntetéseken. Ionel Corbu főügyész kijelentette, hogy egyetlen ügyész sem volt jelen péntek este a csendőrség parancsnoki központjában. Kifejtette: augusztus 11-én, szombaton délután azzal az igényléssel fordult hozzájuk a fővárosi csendőrség, hogy jelöljenek ki egy katonai ügyészt a mobil parancsnokságba, ezt azonban elutasították. Röviddel ezután a csendőrség egy közleményt adott ki, amelyben azt állítja, hogy Bogdan Pîrlog katonai ügyész pénteken délután 5 órától másnap hajnali 4 óráig a helyszínen tartózkodott, és a csendőrség, a rendőrség, valamint a központi és helyi hatóságok képviselői mellett jelen volt a parancsnoki központban.

"A különböző eszközökben (spray, nagy teljesítményű permetező, gránát) használt könnygázt a csendőrség kizárólag törvényes úton, engedélyezett gyártóktól szerzi be. Ezeket az anyagokat használja az európai rendfenntartók erők többsége" - állítja a román csendőrség a "gáztámadás" vádjára reagálva.
Lejárt a csendőrfőkapitány megbízatása, és a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) kedden úgy döntött, azt nem fogja megújítani.
Az elmúlt egy évben Sebastian Cucoş ezredes töltötte be az ügyvivő csendőrfőkapitányi tisztséget - írja a maszol.ro. Jelenlegi volt a második megbízatása; szerdától azonban Ionuţ Cătălin Sindile ezredes vezeti ideiglenesen a Román Csendőrséget. Az Államelnöki Hivatal közölte, a CSAT azután döntött a személycseréről, hogy megindult csendőri fellépés jogszerűségét firtató ügyészségi vizsgálat.

A tüntetőkhöz került egy pisztoly

Azonosították és bekísérték kihallgatásra azt a férfit, aki a pénteki, bukaresti tüntetés közben ellopta egy csendőrnő pisztolyát - írja a Transindex.ro. A demonstráción két csendőr elszakadt a többitől - a fegyver akkor került a tüntetőhöz, mikor éppen brutálisan összeverték őket. Kedden mindkettőjüket kiengedték már a kórházból. Az eset körülményei kapcsán, annak tisztázására is indult vizsgálat, hogy a csendőrök miért hagyták elszigetelődni kollégáikat - szolgálati mulasztás a gyanú. Az eltulajdonított fegyver még nem került elő.

2018.08.15 21:44
Frissítve: 2018.08.15 21:50