A hűsítő pezsgő, avagy egy csepp dolce vita

Publikálás dátuma
2018.08.10 13:22

Fotó: Shutterstock/
Magyarországon ugyan a pezsgőzés a szilveszterrel forrt össze, a fogyasztás hetven százaléka az év utolsó tíz napjára esik, a kellemes, hűs nedű a forró napokon is némi felüdülést jelenthet.
Persze nem mindegy, milyen pezsgőt iszunk, s az árak között azért jelentősek a különbségek. Nyilván csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a drágább francia champagne-t vásárolják meg, pedig néha jó belekóstolni abba, miért is lelkesednek oly sokan a világon e habzó élvezetért. Ráadásul nem kell feltétlenül francia vidékekre tévednünk ahhoz, hogy igazán jó pezsgőt igyunk. Olyannyira, hogy akadnak olyan magyar gyökerűek is, amelyek külföldi versenyeken is egyedülállóan szerepeltek. Példaként említhetjük a Kárásztelek nevűt az erdélyi Szilágyságból. A neves magyar borász, a 2005-ben elhunyt Gál Tibor fedezte még fel barátaival a régiót, amelyet már az 1770-es években fontos szőlőtermő területnek tartottak. Egykor pezsgő is készült itt, s ezt a hagyományt támasztották fel, már századokkal később. A Kárásztelki Pezsgőpincészet 2013-ban került fel a bortérképre, s 2017-ben két fajtája, a blanc de blancs, azaz a chardonnay és a rozé is ezüstérmet szerzett a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon, amivel hivatalosan is bekerült a földkerekség legjobb habzó italai közé. Az elismerés szinte páratlan ilyen fiatal pincészet esetében. (A versenyeken a legfontosabb szempont a technológiai tökéletesség mellett az elegancia, az élénkség, a könnyedség és a jellegzetes palackban érlelésre jellemző aromák intenzitása.) A pince épülete kívülről is impozáns, a legmodernebb technológiákkal vértezték fel, 2015-ben Építőipari Nívódíjat nyert. A Kárásztelek pezsgőit magyar és román címkével is ellátják, hiszen mindkét ország piacán jelen vannak. A chardonnay a zöldkörte, sárgabarack, zöldalma zamatát idézi.
Igen népszerűek a Kreinbacher pezsgőpincészet termékei. Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. Manapság mintegy 43 hektáron gazdálkodnak, a pezsgőpincészetet az európai uniós támogatásnak köszönhetően 2011-ben adták át. A nedűt tradicionális módon (Méthode Traditionelle), palackban erjesztik és érlelik, a francia borász, Christian Forget útmutatásai alapján. A somlói birtok termékei nemzetközi szinten is elismertté váltak: júliusban két arany- és két ezüstérmet nyertek a legjelentősebbnek tartott pezsgőversenyen, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon. Májusban pedig platinaérmet kapott a londoni Decanter World Wine Awards (DWWA) versenyen a Prestige Brut pezsgő, amelyet kategóriája legjobbjaként értékelték. A verseny jelentőségét mutatja, hogy 61 ország majdnem 17 ezer borát és pezsgőjét zsűrizték. A Prestige Brut buborékai finoman aprók, íze eleinte a grapefruit, később a mangó aromáját idézi. A pezsgő 85 százalékig furmintból, 15 százalékig chardonnay-ból készült. Mosolygó buborék a pohárban. Így is nevezik az itthon is mind népszerűbb olasz proseccókat, amelyekhez nyáron szinte használati utasítás, hogy a teraszon kortyolgassuk, s élvezzük a dolce vitát. Sajátossága, s egyedi ízét az adja, hogy alapját a Veneto térségében őshonos fehérszőlő, a glera adja. Hogy az olaszok számára mennyire „tömegitallá” vált, mutatja: míg 2008-ban még mintegy 150 millió palackot állítottak elő, tavaly már 440 millió palackot. Kétféle módon készítik, az alapbort tartályban (charmat), vagy palackban (methodo classico). A hagyományos prosecco cukortartalmát illetően extra dry, ha valaki például édeset vásárol Olaszországban, arról egyből tudják: csakis turista lehet. Míg a brut pezsgők cukortartalma 12 grammig terjed (a legszárazabb brut nature 0-3 g/l közötti), az extra dry 12-17 közötti cukormennyiséget jelent, a dry kategóriában pedig 17-32 közötti ez a keretszám. Ha jobbfajta olasz habzóbort innánk, itthon is elérhető a Bortolomiol Extra Dry proseccója, méghozzá korrekt áron. A pincészetet négy nő viszi, évente 5 millió palackot gyárt.
A spanyol pezsgő, a cava őshazája Katalónia Penedés tartománya. A szó maga pincét jelent, ami a hosszas érlelésre utal. Három ibériai szőlő, macabeo, parellada és xarello alkotja, de több helyütt a chardonnay sem hiányozhat belőle. A legjobb cavákat champagne-i recept alapján készítik, azaz saját palackjukban erjesztik és érlelik. Itthon elérhető áron kapható a Torelló pincészet Brut Reserva Special Editionja, amelyet különleges, hóbortos címkéje különböztet meg más pezsgőktől. Miután a rozé itthon különösen kedvelt borfajta, a rozé pezsgő is különleges élményt nyújt. Itthon is remek pezsgőket állítanak elő, de egészen különleges ízvilággal rendelkezik a Magyarországon is megvásárolható a francia Figiuere Atmosphere Rosé Extra brut is. A pincészet Provence-ban található, 210 hektáron művelik a szőlőt. Más minőséget képvisel a szintén francia Veuve Clicquot Rosé Brut Champagne. Nevében is szerepel: ez csak Champagne régióból származhat, mást nem neveznek így, hiszen a pezsgőfajta 1936 óta eredetvédelem alatt áll. Három szőlőfajta engedélyezett itt, a pinot noir, a pinot meunier és a chardonnay. A Veuve Clicquot céget 1772-ben alapították. A múltban sem mindenki engedhette meg magának, hogy csúcsminőségű pezsgőit kortyolgathassa. Cárok kedvenc itala volt a champagne. Akár 3000 palackkal is rendeltek, ám a göröngyös úton egy sor üveg felrobbant, így jó, ha 300 megmaradt az oroszországi végállomásig. A cárt azonban nem zavarta a veszteség. Esetünkben egy 200 éves rozéról van szó, amely Madame Clicquot Ponsardin (1777-1866) nevéhez fűződik. (A francia veuve szó özvegyet jelent, a Madame hatvan évvel élte túl férjét.) Ezért a pezsgőért azért már jóval mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. S ha már francia pezsgő, érdemes szólni a Crémant de Bourgogne-ról. A Crémant a Champagne régión kívül, Burgundiában található, ám itt is bódító nedűket állítanak elő. A Crémant-t az 1800-as évek elején még Fleur de Champagne néven vált ismertté. Chardonnay és pinot alapborokból készül, pezsgői aranyszínűek. Az itthon is kapható Pierre-Marie Chermette pincészet Blanc de Blancs Brut-je a virágok illatát idézi, ízvilága citrusos-zöldalmás jellegű. Nem csak hűsítő nedű, valóságos műalkotás.

A bor világa

A bor az öregember teje – hangzik a mondás. A magyarok felmérések szerint igencsak jól ismerik a szőlő erjesztésével készült alkoholos italt, amely már évezredek óta jelentősen javítja az emberek kedélyállapotát. Havonta jelentkező sorozatunkban azonban igyekszünk még mélyebb betekintést adni a borok világába, fajtái mellett a különböző nevesebb és kevésbé ismert szőlőtermő vidékekkel is foglalkozunk.

Témák
pezsgő
2018.08.10 13:22
Frissítve: 2018.09.20 13:46

Zebrák a borászat vadonjában

Publikálás dátuma
2018.10.15 16:05

Fotó: Shutterstock/
A bor legfontosabb kommunikációs eszköze a címkéje, ennek révén kerülhet a termelő közvetlen kapcsolatba a fogyasztóval.
A címke a bor szerelmesének abban, hogy kiválassza a neki legjobban tetsző nedűt. Egy jobban sikerült rajzzal, figyelmet keltő grafikával vagy éppen karikatúrával az adott terméket is jobban el lehet adni. Ugyanakkor nem egyszerű összhangba hozni az adott bort a címkén feltüntetett vizuális élménnyel. Akadnak olyan külföldi internetes oldalak, ahol elkészíthetjük saját borunkhoz az adott dizájnt, itt azonban a grafika a lényeg, s nem a bor minősége. Létezik ugyan olyan uniós előírás, amely meghatározza, milyen információknak kell szerepelniük a címkéken, ugyanakkor gyakran országokon belül is mást és mást emelnek ki. Franciaországban ez régióktól is függ. A Bordeaux-i vidéken a készítőt és az évjáratot tüntetik fel, Burgundiában a fajtát nem. Aki spanyol bort vásárol, az is vajmi kevés információt kap arról, milyen szőlőből készült az ital. Németországban a borokra is vonatkozik a precizitás, hiszen átfogó képet adnak a címkéken róla. „Az emberek a szemükkel vásárolnak. Ha látok valamit, nem érdekel, hogy új autó, vagy sem. A kinézet a lényeg, s ha az tetszik, meg akarom venni” – mondta el a CNBC-nek James Harder, a Napa Valley-i Tank Garage nevű borászat társalapítója. Ha nagy a kínálat, különösen fontos, milyen címkével árusítják. Az Egyesült Államokban tavaly majdnem 718 millió palack bort dobtak piacra, ilyen túlkínálatnál igen sokat nyomhat a latba a kinézet. Egy adott borászatnál a címkékkel történeteket is közvetítenek. Akad olyan amerikai borászat, amely a The Walking Dead című horrorsorozat jeleneteit örökíti meg címkéin. Más kérdés persze, mennyire hozható összhangba a nedű a horrorral, az eladási adatok azonban azt mutatják, sok vásárlót cseppet sem zavar ez a diszharmónia. Mobiltelefonos alkalmazást is létrehoztak a bor népszerűsítésére, amelyet már 1,3 millióan töltöttek le. A címkékkel tehát sztorikat is el lehet mesélni. Ennek nagymestere itthon Ipacs Géza grafikus, aki minden címke mögé egy történetet csempészik. Kreativitása nem ismer határt. Több magyar borászat is őt kérte fel a címkék tervezésére, köztük a Bujdosó, St. Andrea, illetve a Bolyki pincészet. Egyedi stílusjegyei szinte vonzzák a szemet. Az egri Bolyki Pincészet idén váltott címkecsaládot, ami az eddigi könnyednek és humorosnak szánt palackdizájn folytatása. A rajzokon egy mesevilág bontakozik ki, vadregényes tájra érünk tele különféle állatokkal, zebrákkal, mókusokkal, őzekkel és merész színekkel. Bolyki János kezdetektől fogva Ipacs Gézával dolgozott az akkor még merésznek számító címkéken, de a borfogyasztók hamar megkedvelték a szokatlan vizuális világot. A történet most újabb elemekkel folytatódik. „Népszerűek voltak az eddigi címkéink is, ám úgy éreztük, szükség van a váltásra. Az egri bikavért középpontba állító új kínálat egységes címkevilágot feltételezett, aminek a tervezését ismét Gézára bíztam” – magyarázza a döntést Bolyki János. A vizuális keretet a Bolyki Pincészet, az emblematikus kőfejtő adja, ami a címkék mindegyikén megtalálható. Az új évjáratokkal fokozatosan cserélik le a régi címkét. Ami magát a pincét illeti, 500 négyzetméter kiterjedésű. A borász Bolyki János agrármérnök 2003 óta készít borokat és már az első Bikavére ezüstérmet nyert 2006-ban, a Borok Olimpiáján. Azóta minden évben egy vagy két érmet hoz el a különböző rangos versenyekről. 

A bor világa

A bor az öregember teje – hangzik a mondás. A magyarok felmérések szerint igencsak jól ismerik a szőlő erjesztésével készült alkoholos italt, amely már évezredek óta jelentősen javítja az emberek kedélyállapotát. Rendszeresen jelentkező sorozatunkban azonban igyekszünk még mélyebb betekintést adni a borok világába, fajtái mellett a különböző nevesebb és kevésbé ismert szőlőtermő vidékekkel is foglalkozunk.

Témák
borászat
2018.10.15 16:05

Gólyahír! Harry herceg apa lesz

Publikálás dátuma
2018.10.15 11:42

Fotó: Facebook/ The Royal Family/
Gyermeket vár Meghan sussexi hercegnő, Harry herceg felesége - írta az MTI a Kensington-palota bejelentése alapján.
A rövid közleményből csak annyi derül ki, hogy a gyermek tavasszal fog megszületni. A fiatalok megköszönték azt a sok támogatást, amit a világ minden részéről az esküvőjük óta kapnak, és mint írják:
nagyon boldogok, hogy megoszthatják az örömhírt a nyilvánossággal.
Harry herceg - II. Erzsébet királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia - május 19-én esküdött örök hűséget Meghan Markle amerikai színésznőnek Windsor ősi királyi kastélyában. Az esküvő után az uralkodó a Sussex hercege és hercegnője címet adományozta nekik. Harry és Meghan első gyermeke a hetedik helyet foglalja majd el a brit trónutódlási sorban. majdani nagypapája, vagyis Károly trónörökös, valamint Harry bátyja, Vilmos herceg, Vilmos három gyermeke, valamint édesapja, a trónöröklési sorrendben hatodik helyen álló Harry után.
A hercegi házaspár első gyermekének trónöröklési helyét immár nem befolyásolja, hogy fiúnak vagy leánynak születik, ugyanis a brit kormány kezdeményezésére elindított reformfolyamat eltörölte a királyi fiúutódok trónutódlási elsőbbségét. Így ha Harry herceg és Meghan hercegnő első gyermeke leány lesz, akkor is megtartaná hetedik helyét a trónöröklési sorban, ha majdan születne egy öccse is, és csak akkor kerülne hátrébb, ha Vilmosnak és feleségének, Katalin hercegnőnek születne még egy gyermeke.
Harry és Meghan elsőszülött gyermeke a királynő nyolcadik dédunokája lesz. A 93. évében járó uralkodót egy éven belül a harmadik dédunokával örvendeztetik meg leszármazottai: április 23-án született Lajos herceg, Vilmos és Katalin harmadik gyermeke, június 18-án pedig Zara Tindall, II. Erzsébet királynő legidősebb leányunokája - a királynő és férje, Fülöp herceg egyetlen leányának, Anna hercegnőnek a lánya - adott életet második leánygyermekének.
Meghan hercegnő terhességéről a királynőt állítólag már pénteken értesítették, Eugénia hercegnőnek, az uralkodó harmadik gyermeke, András yorki herceg leányának esküvőjén. A Windsorban tartott menyegzőn Harry és Meghan is jelen volt, és a sajtótalálgatások szinte azonnal elindultak Meghan esetleges terhességéről, miután a hercegnő egy hosszú és bő, a viszonylag tavaszias, enyhe időjáráshoz nem illő kabátban jelent meg.
A londoni fogadóirodák máris kiírták az első nyereményesélyeket Harry és Meghan gyermekének nevére. A legnagyobb országos fogadási hálózat, a Ladbrokes hétfő délelőtt a leánynevek közül a Victorát, a fiúnevek közül az Albertet és az Arthurt kínálta játékra a legnagyobb valószínűséggel, vagyis a legkisebb nyeremény ígéretével. A Victoria névre 8/1, az Albert és az Arthur névre egyaránt 10/1 nyereményeséllyel lehet jelenleg fogadást kötni. A Victoria név Viktória királynőre, a jelenlegi uralkodó üknagymamájára utalna, Albert II. Erzsébet királynő VI. György néven trónra lépett édesapjának első neve volt, és az Artúr is szerepelt az 1952-ben elhunyt VI. György nevei között. A dédszülők, vagyis II. Erzsébet és Fülöp herceg neveit a Ladbrokes kisebb valószínűséggel, így nagyobb, egyaránt 16/1-es nyereményígérettel kínálta hétfőn fogadásra.
2018.10.15 11:42
Frissítve: 2018.10.15 11:46