Zuhanórepülésre váltott a török líra

Publikálás dátuma
2018.08.10 13:43

Fotó: AFP/ YASIN AKGUL
Pánik tört ki pénteken a világ valamennyi pénzügyi központjában, a "bűnös" pedig nem volt más, mint a török líra, amelynek árfolyama szinte megállíthatatlanul zuhanni kezdett a vezető devizákkal szemben.
A szenvedő alanyok között van az euró is, amely 2017 közepe óta nem volt ilyen gyenge az amerikai dollárral szemben, mint most - mondta el Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a Népszava érdeklődésére. A szakértő szerint egyértelmű, hogy az Európai Központi Bank (EKB) figyelmeztetése váltotta ki a sokkos állapotot. Frankfurtban ugyanis amiatt aggódnak, hogy több meghatározó európai banknak van komoly kitettsége Törökországban, érdemes ezek közül csak a legfontosabbakat megemlíteni: a Banco Bilbao, az UniCredit és a BNP Paribas. Az EKB figyelmeztetése nyomán a banki részvények tömegeitől válnak meg a pénzintézetek. A magyarországi vezető bankcsoport, az OTP pénteken mutatta be a 2018. második negyedévi eredményeit, amely rekord profitot tartalmaz, ennek ellenére a hitelintézet részvényei a Budapesti Értéktőzsdén több százalékos árfolyamesést produkáltak, mert a befektetők, válogatás nélkül "büntették" a bankpapírokat. Virovácz Péter ugyanakkor hangsúlyozta: gyakran beszélnek arról, hogy az amerikai dollár milyen mértékben erősödik, de a helyzet megítélése szempontjából egyáltalán közömbös, hogy a dolog valójában úgy áll: a világ devizái gyengültek a "zöldhasúhoz" képest. Ennek figyelembevételével ugyanis érthetőbbé válik, hogy a pénz miért menekül az Egyesült Államokba. Nem csak a kockázatkerülés miatt - bár az sem elhanyagolható tényező -, hanem azért is, mert a tengerentúlon világos kamatemelési folyamat zajlik le ezekben az években, s legfeljebb az jelenthet bizonytalanságot, hogy mennyi lesz a kamatemelések száma. Ilyen körülmények között - fűzte hozzá Virovácz Péter - a forint továbbra is sérülékeny. Bár a 330 forintos euróárfolyam ismételt elérése jelenleg nem látszik valószínűnek, az bizonyosnak látszik, hogy tartósan 320 forintnál többet kell majd adni az európai közös pénz egy egységéért. Ezt tükrözték a bankközi devizapiacok kereskedőinek pénteki jegyzésárai is. Bár Recep Tayyip Erdogan török elnök elsősorban külső okokra, országa elleni nemzetközi kampányra hivatkozik a török líra árfolyamesése nyomán, és Allahhoz fohászkodik, a józanabb hangok inkább egy erőteljes, akár 30 százalékpontos alapkamatemelést célszerűbbnek tartanának. Enélkül ugyanis egyre kevesebben bíznak abban, hogy Törökország meg tudja őrizni a fizetőképességét, és a helyzet az idő múltával egyre csak romlik. Nem jó ajánlólevél az sem, hogy Erdogan a vejének adta a gazdasági csúcsminiszteri pozíciót. Egyes török állami bankok szerepe az Irán elleni szankciókkal kapcsolatban is erőteljesen megkérdőjelezhető.
2018.08.10 13:43
Frissítve: 2018.08.10 14:05

Lezárta a ferihegyi 2B terminált és környékét a katasztrófavédelem

Publikálás dátuma
2018.08.15 22:06
A kép illusztráció, a felvétel korábban készült!
Fotó: Népszava/
Hatósági vizsgálat miatt rendelték el az intézkedést, melynek pontos okát szerda éjjelig még nem árulták el. Állítólag egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály sérült meg.
Lezárta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját és annak környékét hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelem - közölte az MTI-vel a Budapest Airport szerda este. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI megkeresésére egyelőre nem adott felvilágosítást a lezárás okáról.
A Budapest Airport a várható jelentős torlódásokra és késésekre hívta fel az utasok figyelmét, akiktől azt kérik, hogy ellenőrizzék járataik indulását az interneten vagy a helyszínen a rendőrség, valamint a repülőtér munkatársaitól kaphatnak információt.
A ferihegyi repülőtér az érkező járatokat fogadja, a Budapest Airport honlapja szerint éjfélig öt járatot érinthet a késés. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletét az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie.
A Blikk információja szerint egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály megsérült. Pontosan még nem lehet tudni, érintkezett-e valaki a veszélyes szállítmánnyal. Hétszáz méter sugarú körben húzták fel a kordont. Három ember érintkezhetett a veszélyes anyagot tartalmazo tartállyal. Úgy tudjuk, irídium izotópról van szó. A katasztrófavédelem mobillaborja van kinn a helyszínen, ahol méréseket végeznek. A Zoom.hu értesülése szerint a Turkish Airlines egyik gépe legálisan szállított sugárzó anyagot, a szállításhoz használt ólomkonténer azonban megrepedt. 
2018.08.15 22:06
Frissítve: 2018.08.15 22:29

Férfi ifjúsági vízilabda-vb - Döntetlent játszott az oroszokkal a magyar csapat

Publikálás dátuma
2018.08.15 21:47
Illusztráció
Fotó: AFP/ KIRILL KUDRYAVTSEV
A házigazda magyar válogatott szerdán 9-9-es döntetlent játszott az orosz csapattal a szombathelyi férfi ifjúsági vízilabda-világbajnokságon.
Horváth János együttese, amely csoportja második helyén végzett, csütörtökön 20 órától az amerikaiakkal találkozik a negyeddöntőbe kerülésért.
Eredmény (a hazai szövetség honlapjáról):
Magyarország-Oroszország 9-9 (1-2, 3-2, 2-1, 3-4)
A magyarok szombaton 22-11-re verték a kínaiakat, vasárnap 15-12-re kaptak ki a görögöktől, majd kedden 30-1-re múlták felül az argentinokat.
Szerző
Témák
vízilabda
2018.08.15 21:47