Zuhanórepülésre váltott a török líra

Publikálás dátuma
2018.08.10 13:43

Fotó: AFP/ YASIN AKGUL
Pánik tört ki pénteken a világ valamennyi pénzügyi központjában, a "bűnös" pedig nem volt más, mint a török líra, amelynek árfolyama szinte megállíthatatlanul zuhanni kezdett a vezető devizákkal szemben.
A szenvedő alanyok között van az euró is, amely 2017 közepe óta nem volt ilyen gyenge az amerikai dollárral szemben, mint most - mondta el Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a Népszava érdeklődésére. A szakértő szerint egyértelmű, hogy az Európai Központi Bank (EKB) figyelmeztetése váltotta ki a sokkos állapotot. Frankfurtban ugyanis amiatt aggódnak, hogy több meghatározó európai banknak van komoly kitettsége Törökországban, érdemes ezek közül csak a legfontosabbakat megemlíteni: a Banco Bilbao, az UniCredit és a BNP Paribas. Az EKB figyelmeztetése nyomán a banki részvények tömegeitől válnak meg a pénzintézetek. A magyarországi vezető bankcsoport, az OTP pénteken mutatta be a 2018. második negyedévi eredményeit, amely rekord profitot tartalmaz, ennek ellenére a hitelintézet részvényei a Budapesti Értéktőzsdén több százalékos árfolyamesést produkáltak, mert a befektetők, válogatás nélkül "büntették" a bankpapírokat. Virovácz Péter ugyanakkor hangsúlyozta: gyakran beszélnek arról, hogy az amerikai dollár milyen mértékben erősödik, de a helyzet megítélése szempontjából egyáltalán közömbös, hogy a dolog valójában úgy áll: a világ devizái gyengültek a "zöldhasúhoz" képest. Ennek figyelembevételével ugyanis érthetőbbé válik, hogy a pénz miért menekül az Egyesült Államokba. Nem csak a kockázatkerülés miatt - bár az sem elhanyagolható tényező -, hanem azért is, mert a tengerentúlon világos kamatemelési folyamat zajlik le ezekben az években, s legfeljebb az jelenthet bizonytalanságot, hogy mennyi lesz a kamatemelések száma. Ilyen körülmények között - fűzte hozzá Virovácz Péter - a forint továbbra is sérülékeny. Bár a 330 forintos euróárfolyam ismételt elérése jelenleg nem látszik valószínűnek, az bizonyosnak látszik, hogy tartósan 320 forintnál többet kell majd adni az európai közös pénz egy egységéért. Ezt tükrözték a bankközi devizapiacok kereskedőinek pénteki jegyzésárai is. Bár Recep Tayyip Erdogan török elnök elsősorban külső okokra, országa elleni nemzetközi kampányra hivatkozik a török líra árfolyamesése nyomán, és Allahhoz fohászkodik, a józanabb hangok inkább egy erőteljes, akár 30 százalékpontos alapkamatemelést célszerűbbnek tartanának. Enélkül ugyanis egyre kevesebben bíznak abban, hogy Törökország meg tudja őrizni a fizetőképességét, és a helyzet az idő múltával egyre csak romlik. Nem jó ajánlólevél az sem, hogy Erdogan a vejének adta a gazdasági csúcsminiszteri pozíciót. Egyes török állami bankok szerepe az Irán elleni szankciókkal kapcsolatban is erőteljesen megkérdőjelezhető.
Frissítve: 2018.08.10 14:05

Orbán Viktor náci vezérként szerepel egy szlovén hetilap címlapján

Publikálás dátuma
2019.03.22 13:10

A Mladina nevű közéleti újság elemzi az Orbán által lezüllesztett magyarországi demokrácia helyzetét, és kitér a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatára is. Igazán "ütősre" azonban a címlap sikerült.
Orbán Viktorral, illetve a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyával foglalkozik címlapján - nem is akármilyenen - a Mladina című szlovén hetilap legfrissebb száma - szúrta ki a Magyar Narancs. A cikk végigveszi, milyen helyzetet teremtett a miniszterelnök Magyarországon, ám igazán "erősre" maga a címlap sikerült, annak grafikáján ugyanis Orbán náci vezérként, karlendítéssel masíroz. A háttérben egy magyar zászló látható, de a szlovén címerrel, ami arra utalhat, hogy a kormányfő egyenesen délnyugati szomszédunkhoz vonul be. Íme:
A baloldaliként számon tartott lap elemzésében kitér arra, hogy Orbán lezüllesztette a demokratikus intézményeket (többek közt a bíróságokat, a médiát), ennek ellenére - eddig még - bírta a legerősebb európai párt támogatását. Az újság megjegyzi azt is, hogy Merkel sem lépett fel igazán az Orbán-rezsim ellen.

A címlapra készült illusztráción a helyi szélsőjobb vezérei, az SDS politikusai "dörgölőznek oda" hozzá. A három alak közül középen Milan Zver az SDS EP-képviselője jelenik meg, aki számtalanszor kiállt Orbán és a Fidesz mellett, jobbra pedig Janez Janša tűnik fel: az SDS elnöke, Orbán barátja. A karikatúrán megjelenő szlovén lobogó magyarosítása Szlovénia "orbanizálódásának" - a lap szerint kétségkívül valós - veszélyére figyelmeztet.
Frissítve: 2019.03.22 13:13

Továbbra sem ismeri el az EU Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett

Publikálás dátuma
2019.03.22 13:03

Fotó: AFP/ JALAA MAREY
Szemben Donald Trump bejelentésével, ez összhangban áll a nemzetközi joggal.
Az Európai Unió álláspontja nem változott, továbbra sem ismeri el Izrael Golán-fennsík feletti fennhatóságát - jelentette ki egy uniós szóvivő pénteken Brüsszelben. Aláhúzta, hogy az Európai Unió a nemzetközi joggal összhangban jár el, nem ismeri el az izraeli fennhatóságot az általa 1967 júniusában elfoglalt területek egyike felett sem, beleértve a Golán-hegység egészét. Az unió nem tartja azokat Izrael részének - tette hozzá.
Donald Trump amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy ezzel szemben az Egyesült Államok elismeri Izrael fennhatóságát a szóban forgó területeken. A Golán-fennsík "stratégiai és biztonsági szempontból létfontosságú Izrael Állam és a térség számára" - indokolta Trump a lépést.
A Golán-fennsík nyugati részét Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és 1981-ben kiterjesztette rá törvénykezését is. Ezzel lényegében magához csatolta a területet. Ezt a lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el, és a Golán hovatartozása korábban az Izrael és szomszédjai közötti béketárgyalások egyik sarkalatos kérdése volt.