Vándorkiállítás lesz az ARC?

Publikálás dátuma
2018.08.10. 14:53

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Ha Zuglóban nem sikerülne helyszínt találnia, a XIII. kerület is befogadná az ARC plakátkiállítást, de a fővároson kívül is van iránta érdeklődés.
Pénteken újabb ajánlatott tett a XIII. kerület az ARC szervezőinek, az idén tizennyolc éves plakátkiállításnak új helyszínt kínálva – értesült a Népszava önkormányzati forrásból. Úgy tudjuk, Angyalföld, Újlipótváros és Vizafogó kerülete már második ajánlatát tette az ARC szervezői felé, a korábbinál kedvezőbb anyagi kondíciókat kínálva. – Meggondoljuk az ajánlatot, de a XIV. kerülettel, Zuglóval továbbra is folyik az együttműködésünk – mondta el lapunk megkeresésére Bakos Gábor képzőművész, az ARC egyik alapítója. Mint arról a Népszava is többször írt, a Városliget Zrt. februárban jelezte a szervezőknek, hogy a Liget projekt miatt kiállítás nem rendezhető meg hagyományos helyszínén, a városligeti 56-osok terén. A Városliget Zrt. az új Néprajzi Múzeum építésének felvonulási területeként nem tartja alkalmasnak a helyszínt a kiállítás megrendezésére. Zugló polgármestere, Karácsony Gergely csütörtökön az ATV-nek úgy nyilatkozott: a döntés mögött biztosan politikai motívumok vannak. A társadalomkritikai és közéleti témájú plakátokat is bemutató ARC szervezői, miután a kiállítás más városligeti helyszínt sem kapott, tavasszal más budapesti kerület vezetésével is felvették a kapcsolatot, így a XIII. kerülettel is. Ám végül a XIV. kerületben, Zuglóban tapasztaltak együttműködő hozzáállást.  Az Örs vezér útján vélték megtalálni az ARC új helyszínét, ám csütörtökön a XIV. kerületi önkormányzat tulajdonosi és közbeszerzési bizottsága nem támogatta, hogy az ARC plakátkiállítást itt rendezzék meg, arra hivatkozva, túl közel van a lakókörnyezethez. Azonban a bizottság döntése nem jelenti feltétlenül azt, hogy végül ne Zuglóban valósulna meg a kiállítás, bár Karácsony Gergely szerint hasonló méretű szabad terület kevés van a kerületben. − Az elmúlt napon is több kerület, sőt, egy vidéki nagyváros is jelezte, hogy befogadná a kiállítást – mondta el a Népszavának Bakos Gábor, akit nagyon felvillanyozott a gondolat, hogy az ARC-ot akár vidéken is bemutathatják. – Nagyon sok ötletet, ajánlatot kaptunk, amiért nagyon hálásak vagyunk. – A hagyományosan ingyenes plakátkiállításnak becslések szerint múlt évben 150-200 ezer látogatója volt. Az már biztosnak tűnik, hogy a helyszínkeresés miatt a tervezett szeptember 7-i megnyitóhoz képest az ARC legalább két hetes csúszásba került.  

A Gorillaz megpróbálkozott a lehetetlennel

Publikálás dátuma
2018.08.10. 14:30

Fotó: Molnár Ádám
Mintha a teljes ellentéte lenne – ugrott be a Gorillaz szigetes fellépésén, amikor azt kellett megtapasztalni: ez a zenekar mindent megtesz azért, hogy szolgáltasson. Percre pontosan.
Egy fesztiválon minden nap egy új álom kivetülése. A Gorillaz pedig ezt profin tette. Damon Albarn már idejekorán jelezte, a nyitó M1A1 című nótánál jelezte, hogy ő az egyébként a brutális porfelhőben és hőségben toporgó közönségért van itt, ki is ment a kordonhoz egy kis simogatásra a közönségétől, akihez hirtelen nem is tudja milyen nyelven szóljon. „De ez így van rend ben egy igazi európai fesztiválon” – summázta a frontember. 
Az egyébként megviselt és csalódott intellektuel figuráját egy szál kínai pólóban nyomó Albarn és pet projektje, alias Gorillaz már csak azért is izgalmas, mert turnéról turnéra változik az arculat és a műsor. Nem tudni, hogy a virtuális zenekarnak induló, animált 2D zenészek mögötti enigmatikusság vagy az egyre inkább szuperkoncepció formáció felé tartó arculat lesz a hangsúlyos. A mostani buli – mert azért ez az volt – valahol a kettő között lavírozott, a háttérben ott voltak a kivetítőn az animált hősök, de a sok hús-vér vendégzenész is. És valóban, amikor a figyelmem elkezdett nem kicsit lankadni (ebben közrejátszottak a hullahoppkarikával érkező ír fiatalok, akik rögtönzött sportgimnasztika bemutatót tartottak), a Superfast Jellyfish-el érkező De La Soul új energiákat hozott be a produkcióba. Több vendég is volt – Peven Everett, Jamie Principle és Booti Brown – de valahogy De La Soul volt az, aki ellensúlyozni tudta Albarn már-már világfájdalmas csehovi agóniáját. A kettőjük közötti kémia egyértelműen a Fell Good Inc. című nóta közben érte el a csúcspontját. 
Profi, igazi fesztivál minőségű produkciót hozott a Gorillaz és megpróbálkoztak a lehetetlennel: azaz szuggerálni a nagyszínpad előtti embertömeget. Ez ugyan szinte lehetetlen misszió, a ráadás utolsó nótájaként előadott Clint Eastwood azonban néhány percre megugrotta a csodát.