Tízévente cserél hűtőt a család

Publikálás dátuma
2018.08.10 18:09
Illusztráció
Fotó: / VIKTORIA SOPEL
A tavalyi, államilag támogatott hűtőcsere programot leszámítva 2008-óta nem volt ekkora hűtőgépvásárlási kedv az országban, mint idén augusztusban.
A nagyobb háztartási gépek közül a hűtő tart ki legtovább a lakásokban, csaknem tíz év telik el cseréjükig. A nagy melegnek is betudható, hogy az új hűtő beszerzésére leginkább augusztus elején szánják rá magukat a családok – sokszor nem a hosszú latolgatás eredményeként, hanem mert ilyenkor látszik, hogy baj van a hűtőteljesítménnyel. Az idei szezon emellett más szempontból is különleges: a tavalyi, államilag támogatott hűtőcsere programot leszámítva 2008-óta nem volt ekkora hűtőgépvásárlási kedv az országban – derül ki a GKI Gazdaságkutató és az Euronics közös piaci jelentéséből. Az akkor vásárolt hűtők életciklusa éppen mostanában ér a végére.
A GKI rendszeresen készített fogyasztói mérései szerint a vásárlás előtt álló háztartások idén 70-80 ezer forint körüli összeget szánnak hűtőre. A vevőknek egyre fontosabb a környezettudatosság és a műszaki cikkek energia-besorolási szintje is. Ötből négy vásárló számára az ár után már a fogyasztási adat a második legfontosabb szempont a döntésben. Egy normál méretű alulfagyasztós hűtőszekrény áramfogyasztását figyelembe véve az A+ és az A++ energiabesorolás közötti átlagos árkülönbség mintegy 7 év alatt térül meg – állítja a műszaki kereskedés. A különbség az árban is megmutatkozik: egy A+++ kategóriájú hűtő 150 ezer körül, míg eggyel kevesebb csillaggal ugyanaz már csak 80 ezer forintba kerül. A 2017-ben 52 milliárd forintos műszaki cikk forgalmat bonyolító Euronics adatai szerint az idei év első 7 hónapjában értékesített hűtőgépek 10 százaléka már online rendelés formájában kelt el, kihasználva az így elérhető tíz százalék körüli megtakarítást.
A javuló jövedelmi helyzet és a pozitívabb lakossági hangulat eredményeként bátrabban költünk nagy értékű műszaki cikkekre is – állapítja meg a jelentés, s emellett a lakásépítési boom is közrejátszik a magasabb kereslet kialakulásában. Bátrabban szánják el magukat a családok a régi készülék cseréjére amiatt is, hogy a működőképes réginek könnyen találnak új gazdát.
Szerző
2018.08.10 18:09

Elítélték a Buda-Cash-botrány vádlottjait

Publikálás dátuma
2018.10.19 12:04

Fotó: Népszava/ Vajda József
V. Péter elsőrendű vádlott és négy társa 7 év 6 hónap börtönben letöltendő büntetést kapott. A döntés nem jogerős.
Elítélte a Buda-Cash-botrány 5 vádlottját a Fővárosi Törvényszék pénteken – írja az MTI. V. Péter elsőrendű vádlott és négy társa 7 év 6 hónap börtönben letöltendő büntetést kapott. A döntés nem jogerős. Valamennyi vádlottnál vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság.
2018.10.19 12:04
Frissítve: 2018.10.19 12:36

Közel 30 millióért ellenőrzik az ÁSZ gazdálkodását

Publikálás dátuma
2018.10.19 11:52

Fotó: Népszava/
A revizort is revizor vizsgálja: egy debreceni cég vállalta el az Állami Számvevőszék gazdálkodásának ellenőrzését.
Új cég világítja át az Állami Számvevőszék pénzügyeit: a parlament üvegzseb oldalán jelent meg, hogy az ÁSZ október 15-én három és fél évre szóló szerződést kötött a Szenczi Divizor Kft. -vel, a testület gazdálkodásának felügyeletére, 28,9 milliós értékben. 
Ha valaki a vizsgálatok eredményeire kíváncsi, azt az ÁSZ oldalán találhatja meg: a testület Országgyűlésnek megküldött éves szakmai beszámolójában ugyanis szerepel a könyvvizsgáló jelentése is. Tavaly ez csak kurta másfél oldal volt, korábban jóval részletesebb elemzéseket is mellékeltek a számvevőszéki kimutatásokhoz. Abban azonban évekre visszamenőleg minden revizor egyetért, hogy az ÁSZ gazdasági működésével nincs probléma.
2018.10.19 11:52