Cafeteria: Áder válaszolt, de nincs benne köszönet

Publikálás dátuma
2018.08.10 16:28

Fotó: Népszava/
A köztársasági elnök magyarázata szerint a megváltozott cafeteria szabályok átengedésekor minden szempontot mérlegelt. A szakszervezetek szerint a munkavállalók érvelése süket fülekre talált.
Áder János hivatala arról tájékoztatta a Magyar Szakszervezeti Szövetséget (MASZSZ), hogy az államfő az adótörvények módosításáról szóló törvénycsomagot „valamennyi szempontot mérlegelve” írta alá. A MASZSZ közvetlenül az egyes adótörvények módosításáról szóló törvény július 20-i elfogadása után írt levelet a köztársasági elnöknek. A július 23-n kelt levelében a konföderáció azt kérte Áder Jánostól, hogy a cafeteria jelenlegi rendszerének átalakításáról szóló, s az érintett érdekképviseletekkel való érdemi konzultáció nélkül benyújtott előterjesztést az alaptörvényben biztosított jogkörével élve küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek. 
A MASZSZ - mint azt Kordás László, a szövetség elnöke közleményében írja -, sajnálattal értesült arról, hogy a köztársasági elnök még ugyanazon a napon aláírta a törvényt, amely legalább kétmillió munkavállalót és nagyjából húszezer vállalkozást érint. A szakszervezeti szövetség álláspontja szerint Áder János így figyelmen kívül hagyta foglalkoztatottak tömegeinek érdekeit, akik évente átlagosan kilencvenezer forintot veszítenek a béren kívüli juttatások adózásával kapcsolatos szabályok módosítása miatt.
Különösen aggályosnak tartja a MASZSZ, hogy olyan társadalompolitikai célokat szolgáló cafeteriaelemek adómentessége szűnik meg, mint a munkavállalók belső mobilitását elősegítő lakhatási, illetve közlekedési támogatás, valamint az iskolakezdési támogatás. Miközben a köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordult a vízgazdálkodási törvény kapcsán, amely a házi vízigényt kielégítő kutak létesítésének szabályait egyszerűsítette volna, nem tanúsított különösebb érdeklődést a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos szabályoknak a dolgozók tömegeit érintő módosítása iránt.
A MASZSZ álláspontja szerint elképzelhetetlen, hogy az államfő az adótörvények aláírásakor tényleg „valamennyi szempontot mérlegelve” döntött, hiszen a parlament által pénteken megszavazott törvényszöveget hétfőn kapta meg, s annak kihirdetését néhány óra múlva már el is rendelte. A konföderáció ezért úgy véli, az államfő ebben az esetben legfeljebb formálisan élt azzal a jogával, amely szerint az elfogadott törvényekkel szemben kifogást emelhet. A konföderáció érthetetlennek tartja, hogy Áder János a vízbázis kétségkívül indokolt védelmét fontosabbnak tartja, mint a dolgozók érdekeit - zárja a közleményt Kordás László.
Szerző
2018.08.10 16:28
Frissítve: 2018.08.10 16:28

Elítélték a Buda-Cash-botrány vádlottjait

Publikálás dátuma
2018.10.19 12:04

Fotó: Népszava/ Vajda József
V. Péter elsőrendű vádlott és négy társa 7 év 6 hónap börtönben letöltendő büntetést kapott. A döntés nem jogerős.
Elítélte a Buda-Cash-botrány 5 vádlottját a Fővárosi Törvényszék pénteken – írja az MTI. V. Péter elsőrendű vádlott és négy társa 7 év 6 hónap börtönben letöltendő büntetést kapott. A döntés nem jogerős. Valamennyi vádlottnál vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság.
2018.10.19 12:04
Frissítve: 2018.10.19 12:56

Közel 30 millióért ellenőrzik az ÁSZ gazdálkodását

Publikálás dátuma
2018.10.19 11:52

Fotó: Népszava/
A revizort is revizor vizsgálja: egy debreceni cég vállalta el az Állami Számvevőszék gazdálkodásának ellenőrzését.
Új cég világítja át az Állami Számvevőszék pénzügyeit: a parlament üvegzseb oldalán jelent meg, hogy az ÁSZ október 15-én három és fél évre szóló szerződést kötött a Szenczi Divizor Kft. -vel, a testület gazdálkodásának felügyeletére, 28,9 milliós értékben. 
Ha valaki a vizsgálatok eredményeire kíváncsi, azt az ÁSZ oldalán találhatja meg: a testület Országgyűlésnek megküldött éves szakmai beszámolójában ugyanis szerepel a könyvvizsgáló jelentése is. Tavaly ez csak kurta másfél oldal volt, korábban jóval részletesebb elemzéseket is mellékeltek a számvevőszéki kimutatásokhoz. Abban azonban évekre visszamenőleg minden revizor egyetért, hogy az ÁSZ gazdasági működésével nincs probléma.
2018.10.19 11:52