Nem kér Bannonból a német szélsőjobb

Publikálás dátuma
2018.08.12. 12:06
Steve Bannon
Fotó: MIKE THEILER / AFP
„Nem látok nagy lehetőséget az együttműködésre. Nem vagyunk Amerikában” – mondta az AfD társelnöke.
Kudarcot fog vallani Donald Trump amerikai elnök volt stratégiai tanácsadójának az a próbálkozása, hogy egységes jobboldali mozgalmat kovácsoljon össze a jövő évi európai parlamenti választásokra – idézte a Politico című amerikai hírportál Alexander Gaulandot, az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt társelnökét. Steve Bannon, aki rövid fehér házi karrierje előtt a Breitbart News című, ultrajobbos, idegengyűlölő portál főszerkesztőjeként tette magát ismertté, a múlt hónapban bejelentette, hogy brüsszeli székhellyel, „A Mozgalom” néven alapítványt hoz létre, amely szellemi műhelyként, tanácsadó és a politikai fellépést összehangoló intézményként kíván szolgálni a hasonlóan gondolkodó európai pártok és mozgalmak számára. Gauland a Funke médiacsoportnak adott, szombaton közzétett nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy ez a terv nem fog sikerülni, mert nagyon eltérnek egymástól azoknak az európai pártoknak az érdekei, amelyek saját országukban szemben állnak a jelenlegi hatalmi berendezkedéssel – írta a Politico. „Nem látok nagy lehetőséget az együttműködésre. Nem vagyunk Amerikában” – fogalmazott az AfD társelnöke. Pártja, amely más szélsőjobboldali csoportosulásokhoz hasonlóan keményvonalas irányvonalat követ a bevándorlással és az iszlámmal szemben, ám gazdaságpolitikai elképzeléseit, illetve EU-felfogását illetően erősen különbözik például az olasz Öt Csillag Mozgalomtól, 17 százalékot szerzett a tavaly őszi Bundestag-választáson. Gauland elismerte, hogy az AfD másik társelnöke, Alice Weidel  egy ízben találkozott Bannonnel, de szerinte ettől még semmi változás nem lesz abban, hogy pártja kizárólag kétoldalú alapon hajlandó együttműködni más jobboldali pártokkal.  Az AfD-politikus előtt már más is elutasítóan reagált Bannon ajánlatára.   „Bannon amerikai, és nincs helye egy európai politikai pártban” – fogalmazott nemrégiben Jérôme Rivière, a Marine Le Pen által vezetett, francia szélsőjobboldali Nemzeti Gyűlés (korábbi nevén: Nemzeti Front) külpolitikai kérdésekkel foglalkozó szóvivője, mután Londonban találkozott az amerikai politikai propagandistával. „Elutasítunk mindenfajta nemzetek fölötti entitást, és nem hozunk létre semmit Bannonnel közösen” – idézte a Politico Rivière-t, aki azonban mindemellett úgy vélekedett: a Bannon által összegyűjtött tapasztalatok „hasznos szerszámosládának” bizonyulhatnak, még ha nem is jön létre köztük intézményesített kapcsolat.
Frissítve: 2018.08.12. 12:07

Lövöldözés tört ki Manchesterben

Publikálás dátuma
2018.08.12. 10:43

Fotó: OLI SCARFF / AFP
Tíz ember kórházba került, többen súlyos sérüléseket szenvedtek.
Lövöldözés volt Manchester Moss Side nevű kerületében vasárnap hajnalban – írja a BBC. A rendőrség közlése szerint többen súlyos sérüléseket szenvedtek, de úgy tűnik, senki nincs életveszélyben. Egyelőre nem tudni, ki követte el a támadást. A következő napokban erősebb lesz a rendőri jelenlét a környéken. Manchesterben nem sokkal korábban értek véget a karibi karnevál szombati programjai. Egyelőre nem tudni, hogy a vasárnapra tervezett eseményekre sor kerül-e.
Szerző
Frissítve: 2018.08.12. 11:19

Erdogan új barátokat keresne Amerika helyett

Publikálás dátuma
2018.08.11. 20:37

Fotó: Murat Kula / ANADOLU AGENCY
A török elnök nyíltan fenyegetőzött a NATO-ból való kilépéssel, miután az amerikai szankciók miatt zuhanórepülésbe ment át a török líra árfolyama.
Törökország „új barátok és szövetségesek” után fog nézni, ha az Egyesült Államok továbbra sem „tiszteli” – figyelmeztette NATO-beli szövetségesét Recep Tayyip Erdogan török elnök, akinek országát az alumínium és acéltermékeke kivetett büntetővám és a líra rohamos elértéktelenedése is sújtja. „Mielőtt túl késő lenne, Washingtonnak fel kell adnia azt a téves elképzelését, hogy a kapcsolat lehet asszimetrikus, figyelemmel arra a tényre, hogy Törökországnak vannak alternatívái” – mondta Erdogan a Fekete-tenger partján fekvő Unyében. Az amerikai kormány pénteken duplázta meg a török alumínium- és acéltermékekre kivetett vámot. A feszültséget a két, elvileg szövetséges ország közt egyrést a szíriai helyzet okozza (Törökország ellenségként tekint a szíriai kurdokra, míg Amerika szövetségesként), másrészt egy amerikai lelkész őrizetbe vétele, terrorizmus gyanúja miatt. Erre utalt Erdogan is, amikor azt mondta: „Szánalmas, ha egy lelkészt választanak egy stratégiai NATO-partner helyett.” Erdogan lényegében azzal fenyegeti az Egyesült Államokat, hogy kilép a NATO-ból. Hogy ez több legyen üres fenyegetőzésnél, már pénteken felhívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy ƒ„a kölcsönösen előnyös kereskedelmi és gazdasági együttműködésről” tárgyaljanak. Bár a török fizetőeszköz pénzeken 18 százalékot zuhant a dollárhoz képest, Erdogan szerint ez nem válság, az árfolyam csak egy rakéta a gazdasági háborúban.
Szerző