Nem kér Bannonból a német szélsőjobb

Publikálás dátuma
2018.08.12 12:06
Steve Bannon
Fotó: AFP/ MIKE THEILER
„Nem látok nagy lehetőséget az együttműködésre. Nem vagyunk Amerikában” – mondta az AfD társelnöke.
Kudarcot fog vallani Donald Trump amerikai elnök volt stratégiai tanácsadójának az a próbálkozása, hogy egységes jobboldali mozgalmat kovácsoljon össze a jövő évi európai parlamenti választásokra – idézte a Politico című amerikai hírportál Alexander Gaulandot, az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt társelnökét. Steve Bannon, aki rövid fehér házi karrierje előtt a Breitbart News című, ultrajobbos, idegengyűlölő portál főszerkesztőjeként tette magát ismertté, a múlt hónapban bejelentette, hogy brüsszeli székhellyel, „A Mozgalom” néven alapítványt hoz létre, amely szellemi műhelyként, tanácsadó és a politikai fellépést összehangoló intézményként kíván szolgálni a hasonlóan gondolkodó európai pártok és mozgalmak számára. Gauland a Funke médiacsoportnak adott, szombaton közzétett nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy ez a terv nem fog sikerülni, mert nagyon eltérnek egymástól azoknak az európai pártoknak az érdekei, amelyek saját országukban szemben állnak a jelenlegi hatalmi berendezkedéssel – írta a Politico. „Nem látok nagy lehetőséget az együttműködésre. Nem vagyunk Amerikában” – fogalmazott az AfD társelnöke. Pártja, amely más szélsőjobboldali csoportosulásokhoz hasonlóan keményvonalas irányvonalat követ a bevándorlással és az iszlámmal szemben, ám gazdaságpolitikai elképzeléseit, illetve EU-felfogását illetően erősen különbözik például az olasz Öt Csillag Mozgalomtól, 17 százalékot szerzett a tavaly őszi Bundestag-választáson. Gauland elismerte, hogy az AfD másik társelnöke, Alice Weidel  egy ízben találkozott Bannonnel, de szerinte ettől még semmi változás nem lesz abban, hogy pártja kizárólag kétoldalú alapon hajlandó együttműködni más jobboldali pártokkal.  Az AfD-politikus előtt már más is elutasítóan reagált Bannon ajánlatára.   „Bannon amerikai, és nincs helye egy európai politikai pártban” – fogalmazott nemrégiben Jérôme Rivière, a Marine Le Pen által vezetett, francia szélsőjobboldali Nemzeti Gyűlés (korábbi nevén: Nemzeti Front) külpolitikai kérdésekkel foglalkozó szóvivője, mután Londonban találkozott az amerikai politikai propagandistával. „Elutasítunk mindenfajta nemzetek fölötti entitást, és nem hozunk létre semmit Bannonnel közösen” – idézte a Politico Rivière-t, aki azonban mindemellett úgy vélekedett: a Bannon által összegyűjtött tapasztalatok „hasznos szerszámosládának” bizonyulhatnak, még ha nem is jön létre köztük intézményesített kapcsolat.
Frissítve: 2018.08.12 12:07

Még nem mozdítanák el May-t

Publikálás dátuma
2019.03.25 11:22

Fotó: AFP/ JESSICA TAYLOR
Nem most van itt az ideje, hogy „kapitányt cseréljünk a hajón” – mondta Michael Gove.
Válságtanácskozáson igyekezett felmérni a brit kormány, van-e esély elfogadtatni Theresa May brexit-megállapodását egy harmadik alsóházi szavazáson. Bár pártbeli ellenfelei és potenciális kihívói eddig kiálltak mellette, nyilvánvaló, hogy May elvesztette a kontrollt a pártja fölött, és bármikor elmozdíthatják. Ugyanakkor pártbeli kihívói szerint nem most van itt ennek az ideje – írja az Euronews.
„Ha lecseréljük a kormányfőt, az nem segít, ha másik párt alakít kormányt, az sem segít”
– mondta Philip Hammond pénzügyminiszter.
Szerinte azt kell kideríteni, hogy milyen Brexitet tudna elfogadni a parlament. Michael Gove agrár és környezetvédelmi miniszter, May egyik legerősebb pártbeli riválisa úgy vélekedett: nem most van itt az ideje, hogy „kapitányt cseréljünk a hajón”.
„Ki kell jelölni az űtvonalat, amelyen haladni fogunk. A miniszterelnök egy olyan megegyezést tett le az asztalra, ami tiszteletben tartja a népszavazást”
– jelentette ki.
Az alsóház a héten May megállapodásának alternatíváiról is szavazhat majd.

Kampányt indított a brit kormány a külföldi EU-polgárok maradásáért

Publikálás dátuma
2019.03.25 10:33

Fotó: AFP/ DANIEL LEAL-OLIVAS
A felhívások országszerte hatezer helyszínen lesznek láthatók, beleértve az összes brit nagyvárost.
Országos kampányt indított hétfőn a brit kormány, arra biztatva a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárokat, hogy folyamodjanak letelepedett státusért a hétvégén elinduló engedélyezési rendszer használatával. A konzervatív párti brit kormány döntése alapján azok a külföldi EU-polgárok, akik már törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában laknak, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után is maradhatnak az országban, és érvényben maradnak jelenlegi jogosultságaik is, de letelepedett státusért kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz. Az engedélyezési rendszer több próbaüzem után március 30-án, szombaton indul teljes körűen. Caroline Nokes, a belügyi tárca bevándorlásügyi államtitkára hétfőn ismertetett tájékoztatójában közölte: a kampányfelhívások országszerte hatezer helyszínen lesznek láthatók, beleértve az összes brit nagyvárost. Az államtitkár tájékoztatása szerint a köztéri óriásplakátokon látható felhívásokat a rendszer szombati indulása után figyelemfelkeltő módon összeállított televíziós és rádiós reklámok egészítik ki, és ugyanezek a hirdetések megjelennek a közösségi portálok felületein is. Caroline Nokes szerint a cél az, hogy a külföldi EU-állampolgárok úgy érezzék: Nagy-Britanniában továbbra is szívesen látják őket, és a brit kormány szeretné, ha maradnának.
A kampány első szakasza, amelyre a kormány 3,75 millió fontot (csaknem 1,4 milliárd forintot) fordított, egy hónapig tart, de London a következő két évben is tervez hasonló tájékoztató tevékenységeket, biztosítandó, hogy a külföldi EU-állampolgárok pontosan értsék, mi a teendőjük a letelepedett státus megszerzése érdekében. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a kampány angol nyelven folyik, de online felületeken elérhető lesz a tartalom az Európai Unióban honos összes nyelven. A tárca közölte, hogy a kérvényezési rendszer tavaly augusztus óta alapos próbákon esett át, és e próbaidőszakokban is már csaknem 200 ezren megkapták a további nagy-britanniai tartózkodást biztosító letelepedett státust. A rendszer sikeres működése érdekében a belügyminisztérium több mint 1500 fős alkalmazotti gárdát toborzott kifejezetten a folyamodványok elbírálására, és új központot alakított ki a telefonon, emailben és online felületeken érkező megkeresések, kérdések feldolgozására. A kérelmet a legegyszerűbben a külön e célra kifejlesztett mobilalkalmazás – EU Exit ID Document Check App – használatával lehet benyújtani, de akik nem akarják vagy nem tudják ezt az alkalmazást használni, postán is elküldhetik a tárcának útlevelüket vagy egyéb személyazonosító okmányaikat.
Theresa May brit miniszterelnök már januárban bejelentette, hogy a korábbi tervekkel ellentétben ingyenes lesz a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok számára a Brexit utáni időre szóló tartós letelepedési engedély kérelmezése, és akik az engedélyezési rendszer próbaüzemeinek időszakban már befizették a díjat, visszakapják pénzüket. Az eredeti tervek alapján a letelepedési engedélyért folyamodó felnőtteknek 65 font (24 ezer forint), a 16 évnél fiatalabbaknak 32,50 font eljárási díjat kellett volna fizetniük. Caroline Nokes belügyi államtitkár hétfői tájékoztatójában megerősítette: a Nagy-Britanniában élő és maradni kívánó külföldi EU-állampolgároknak csak annyi a feladatuk, hogy igazolják személyazonosságukat és azt, hogy életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek. Emellett be kell jelenteniük, ha korábban elmarasztaló bírósági ítélet született ellenük valamely bűncselekmény miatt. Az államtitkár hangsúlyozta: a külföldi EU-állampolgároknak legalább 2020. december 31-éig lesz idejük tartós nagy-britanniai letelepedésük engedélyeztetésére, akár életbe lép a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit tartalmazó megállapodás, akár nem.
Szerző