Magyar Államkincstár;babakötvény;

2018-08-13 08:35:14

Kötvénnyel támogatnák az újszülötteket, csak nem mondják el, hogy kell kérni

50 ezer forintot ér egy papír kitöltése, de csak a jogosultak tizede veszi erre a fáradságot.

2006 óta a magyar állam minden újszülött számára 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális, és az éves inflációval megegyező kamatozású letéti számlán helyez el a Magyar Államkincstár - írja a G7.hu. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, és Babakötvényben kamatozzon, egy Start-értékpapírszámlát kell nyitni az államkincstárnál.

Jelentős a különbség, hogy mennyi pénzt vehet fel a gyermek a 18. életéve betöltése után: ha átlagosan három százalékos éves inflációt veszünk figyelembe, akkor számlanyitás nélkül 72 ezer forintot, míg azzal együtt 121 ezret. De ha valaki egy nagyobb össeget helyezne el a gyermeke számláján, azután is megkapná az aktuálisan 5,4 százalékos kamatot. Ráadásul az állam minden befizetett 10 forinthoz ad még egyet - évente maximum 6 ezer forintot. Ha ezt az évi 60+6 ezres lehetőséget valaki teljes mértékben kihasználja, akkor már - ismét évi átlagos 3 százalékos inflációt feltételezve - 2,2 millió forintot biztosít gyermekének az életkezdéshez.

A Magyar Államkincstár a portál többszöri kérésére, hónapok után sem volt hajlandók elárulni, hogy mennyien nyitottak az elmúlt években Start-értékpapírszámlát. Valószínűleg a nem túl magas számok miatt: mint írják,

A pénzügyileg tájékozatlanabbak hátrányba hozásával a G7 számításai szerint az alacsonyabb kamatoknak köszönhetően 2006 és 2017 között 8,5 milliárdot takarított meg az állam. Tavaly ez az összeg 1,3 milliárd volt, de mivel az elmaradt kamatok után se kell megfizetni a kamatot, egyre gyorsabban nő.

A támogatás összege 2007 óta nem változott, reálértéke 31 százalékkal csökkent.