Előfizetés

Mindenképpen a csoportkör kapujába lép a Vidi

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2018.08.13. 18:37

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A magyar bajnokcsapat kedvező helyzetből várja a Malmö elleni párharc kedd esti, felcsúti visszavágóját a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában.
A hazai futballközeg szeme a MOL Vidi FC-re irányul – s nem csupán azért, mert a székesfehérváriakon kívül egyetlen másik magyar csapat sincs már versenyben a nemzetközi kupaporondon.
A fehérváriak a helyi élvonal képviseletében régen látott lehetőség kapujában állnak, viszonylag ritkán adatik meg ugyanis, hogy NB I-es klub a BL csoportkörének „előszobájában”, a 4. fordulóban, azaz a rájátszásban szerepelhessen. A Vidinek svéd riválisa búcsúztatásával erre lenne alkalma, hasonlóra legutóbb 2010 nyarán volt példa, amikor a Debrecen ki is vívta az őszi szereplés jogát. Ezúttal a Vidi múlt heti, malmői döntetlenje ad okot a bizakodásra, a kinti 1-1 ugyanis az idegenben szerzett gólt előnyben részesítő szabály miatt a magyar aranyérmesnek kedvez.
„Mást nem tudok mondani, mint az eddigi találkozók előtt: nagyon fontos mérkőzés vár ránk” – jelentette ki Marko Nikolic, a Vidi vezetőedzője a hétfői sajtótájékoztatón. – Úgy érzem, hogy a csapatom maximálisan felkészült, ugyanakkor tudjuk, hogy a visszavágón is 100 százalékos koncentrációval kell majd játszanunk. A játékosok jó mentalitással készültek, így ezzel nem is lesz gond. Az elmúlt években csoportkörös tapasztalatokat szerzett a Malmö, úgyhogy az 1-1-es idegenbeli eredmény ellenére egyáltalán nem lefutott a továbbjutás kérdése, nagyon oda kell figyelnünk. Amint korábban is elmondtam, nagy álmunk, hogy minél tovább meneteljünk Európában, egyelőre szép történet számunkra a kontinentális kupaszereplés. Reméljük, hogy ez az álom folytatódhat a visszavágó után is.”
A Vidi „kupakalandja” egyébként akkor sem ér véget, ha a 2015-ben és 2016-ban is főtáblára jutó svédek megfordítják a párharc állását. A párosítás győztesére a BL-rájátszás (és a szintén 1-1-ről folytatódó AEK Athén–Celtic Glasgow összecsapás győztese) vár, a vesztesre pedig az Európa-liga kvalifikációjának 4. fordulója, s várhatóan a dán Midtjylland. Az a csapat, amely a keddi, felcsúti találkozó (20.00, tv: M4 Sport) után győztesen hagyja el a pályát, függetlenül az utolsó BL-selejtező eredményétől garantáltan ott lehet az Európa-liga csoportszakaszában – magyar együttesnek ennél nagyobb motiváció aligha kell az utóbbi évek egyik legfontosabb meccse előtt.

Nem foglalkoznak a gyeppel

A MOL Vidi FC az NB I 4. fordulójában már pénteken letudta a maga bajnokiját, 1-1-re végzett a Debrecennel. A találkozó nem csupán arról marad emlékezetes, hogy a címvédő Tamás Krisztián bombagóljával a rendes játékidő ráadásában mentett pontot, hanem a felcsúti gyepszőnyeg gyalázatos állapotáról is, melyről akkor Marko Nikolic is kinyilvánította a véleményét. A tréner hétfőn a témával kapcsolatban azt mondta, hogy a „fű olyan lesz, amilyen, nekünk nem a gyeppel, hanem a játékkal kell foglalkozunk. Mindig azokra a dolgokra koncentrálunk, amire hatásunk lehet.”

Folytatódhat a vándorlás

A magyar bajnokcsapat új székesfehérvári arénája még készül, az ideiglenes otthonként szolgáló felcsúti stadion viszont a továbbiakban nem felel meg az európai szövetség előírásainak, ezért amennyiben a Vidi továbbjut a Malmö ellen, a BL rájátszásában már a budapesti Groupama Arénában játszhatná hazai mérkőzését. Amennyiben a fehérváriak az El 4. fordulójában lesznek érdekeltek, a következő hazai selejtezőre még Felcsúton kerülne sor, ám a csoportkör találkozóira (bármelyik sorozatban) biztosan az Üllői úton.

Rasovszky kereste a legtöbbet az úszók közül

Népszava
Publikálás dátuma
2018.08.13. 17:32

Fotó: FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP
A magyar úszók összesen 20 000 eurót vihettek haza a londoni Eb után. Egy aranyérem kétezer eurót ért.
Rasovszky Kristóf nem csupán a történelmi triplának örülhet: az Európai Úszószövetség (LEN) immár második alkalommal oszt pénzdíjat a londoni Eb-t követően, és a magyar szövetség tájékoztatása szerint a sportoló kapta a legtöbbet a csapatból 5500 eurós bónuszával. 
A LEN az 1–3. helyekért fizet, kétezer eurót az elsőért, 1500-at a másodikért és 1000-et a bronzéremért egyéni számokban – a világcsúcsokért 10 000, az Európa-rekordokért 5000 euró jár.
A magyar úszók összesen 20 000 eurót vehetnek át, hiszen az úszók és nyílt vízi úszók összesen 6 arany-, 4 ezüst- és 2 bronzérmet szereztek. 
Rasovszky sporttörténelmet írt, ő az első, aki a nyílt vízi úszók mindhárom egyéni számában dobogós helyen végzett.

Kell még két kvóta a vitorlázóknak

Népszava
Publikálás dátuma
2018.08.13. 17:10

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A magyar vitorlázó sport mérföldkőhöz ért Berecz Zsombor világbajnoki címével, a szövetség Tokióban már olimpiai érmet szeretne.
A világbajnok Berecz Zsombor (Finn), valamint Érdi Mária (Laser Radial) által begyűjtött két kvóta mellé további kettő megszerzése a cél a Magyar Vitorlásszövetség szerint, amely hétfőn köszöntötte a dániai világbajnokságról hazatért versenyzőket.
Berecz a sportág első magyar világbajnoki aranyérmét nyerte meg olimpiai hajóosztályban Aarhusban.
„A magyar vitorlássport történetében olyan mérföldkőhöz érkeztünk, amely szinte felfoghatatlan” – mondta Kollár Lajos, a szövetség elnöke, aki reményét fejezte ki, hogy ez a siker további lendületet ad a sportágnak idehaza.
„A dániai vb előtt két olimpiai kvóta megszerzése volt a cél, amit sikerült teljesíteni. Zsombor vb-címe hab a tortán” – hangsúlyozta Holczhauser András főtitkár. 
Hangsúlyozta, hogy a vezetőség négy olimpiai kvótában reménykedik, valamint abban, hogy az 1980-as, moszkvai olimpia után Tokióban ismét érmet ünnepelhet a magyar vitorlássport. A két olimpiai kvótás vitorlázót a szövetség fejenként ötmillió forintos extra támogatásban részesítette. 
Kelemen Tamás, az újdonsült világbajnok Berecz edzője emlékeztetett arra, hogy 2010 óta dolgoznak együtt. Hozzátette, abban látja tanítványa erejét, hogy a legelveszettebbnek látszó helyzetekből is képes felállni. Úgy véli, hogy Berecz tavaszi ujjtörése sem ment a felkészülés rovására, és miután a pszichikai és mentális ráhangolásra jobban tudtak koncentrálni, összességében még a hasznukra is vált.„Amióta együtt dolgozunk, az edzőm nemcsak az edzőmmé, hanem a testvéremmé vált” – mondta elérzékenyülve Berecz. A tavasszal elszenvedett kerékpáros balesetéről úgy vélekedett, ha az az év elején történik, valószínűleg nem ülhetne most itt. „Ám a sérülés hatására pszichológus segítségét is igénybe vettem, és rengeteget köszönhetek a feleségemnek is, aki rávezetett a mentális felkészülés fontosságára” – nyilatkozta.
 „Eddig is példaképem volt Zsombor, most az elnyert vb-címe arra is bizonyíték, hogy mi is elérhetjük ezt az eredményt” – jelentette ki a másik olimpiai kvótás, a 20 évesen második olimpiájára készülő Érdi Mária. 
Az eseményen részt vett a szintén vb-szereplő Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor (470-es), valamint Vadnai Benjamin és Vadnai Jonathán (Laser Standard), akiktől szintén tokiói ötkarikás szereplést remél a szakmai vezetőség.