Előfizetés

Mérgező algák lepték el Florida partjait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.14. 09:25

Fotó: Jacques Descloitres / AFP/NASA
A szakemberek egyelőre tehetetlenek, több megyében szükségállapotot hirdettek.
Emberre is veszélyes, mérgező algatelepek lepték el Florida egyes partvidékeit. Az MTI beszámolója szerint a Mexikói-öböl mentén lévő floridai partok strandjai üresen tátonganak, az utcákon és az éttermekben alig látni embereket, a televíziók tudósításai szerint mindenütt átható bűz terjeng, a parton döglött halak garmadája látható. Az Egyesült Államok déli államának nyugati partjait mérgező algatelepek lepték el: mintegy 240 kilométer hosszan vörös színűre festik a tengert, és a szakemberek szerint terjednek tovább, északi irányban.

Szükségállapotot hirdettek

Az algák rohamosan pusztítják a tenger élővilágát. Teknőcök, góliát sügérek, lamantinok tetemeit mossa partra a víz, júliusban például egy nyolcméteres cetcápa is belepusztult az algamérgezésbe. A héten Sarasotánál kilenc delfin tetemét halászták ki, és a tengerbiológusok most vizsgálják, vajon a vörös alga okozta-e a pusztulásukat. Longboat Key-n a múlt héten öt tonna haltetemet takarítottak el a strandokról. A Floridai Vadvilágkutató Intézet információi szerint különösen a teknősöket pusztítja az alga: az idei szezonban több mint 450 partra sodródott és elpusztult teknőst szedtek össze, és a kutatók becslései szerint mintegy 300-zal közülük az alga méreganyaga végzett. A vörös alga megjelenése természetes jelenség, de az idén nagyon elburjánzott. Ennek okairól megoszlik a tudósok véleménye, de a legtöbben a 2017 nyarán Florida nyugati partvidékén végigsöprő Irma hurrikánnak tulajdonítják. 2004-2005-ben volt hasonlóan erős hurrikánszezon a térségben, és a mérgező algák akkor is elszaporodtak. Más értékelések szerint az erős esőzések átmosták az Okeechobee-tó gátján a tóban lévő mérgező vegyi anyagokat. Rick Scott, Florida kormányzója több megyében szükségállapotot rendelt el az emberekre is veszélyes, légzési nehézségeket okozó alga veszélye miatt. A szakemberek egyelőre tehetetlenek.

Báró, a gólya már elindult telelni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.13. 17:26
Illusztráció: Facebook/Északi gólyahír
Fotó: Facebook/Északi gólyahír
Ahogy tavaly is, korán útra kelt telelőhelye felé. A jeladó adatai szerint a gólya vasárnap már Aradnál töltötte az éjszakát.
Vasárnap elindult közel-keleti telelőhelye felé Báró, a gólya. A Északi gólyahír Facebook-bejegyzésére hivatkozva azt írta a hvg.hu, hogy a madár tavaly is augusztus 12-én, 2016-ban pedig három nappal később indult útnak.
Báró idén későn, március 11-én érkezett. Őrhalomban fészkel a párjával, öt fiókájuk közül idén egyet áramütés ért, a többiek július végén elhagyták az Ipoly völgyét. 

Pusztító a szárazság Ausztráliában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.11. 16:16
Illusztráció: AFP
Ötven éve nem volt akkora szárazság Ausztráliában, mint most. Az aszály leginkább az állattartókat sújtja.
A hivatalos jelentés szerint százszázalékos a szárazság mértéke, ami azt jelenti, hogy a két éve áradások miatt híressé vált Új-Dél-Wales tartományban az elmúlt hónapokban egyáltalán nem esett az eső - írta az euronews.
A víztelenség leginkább az állattartókat sújtja. A birkák megfelelő fejlődéséhez napi 6-10 liter vízre van szükség, a szarvasmarhák pedig ennek sokszorosát is megisszák. A tározókban azonban most nincs ennyi víz. Azok a farmerek, akiknek volt pénzük, vezetéken viszik a vizet az állatoknak, a többiek ritkítják az állományukat: csak a legegészségesebbeket hagyják életben.