Több ezres elbocsátás a közszférában

Publikálás dátuma
2018.08.15 07:30

Fotó: Shutterstock/
A szakszervezetek összehívnák az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsot, miután kiderült, minden ötödik embert elbocsátanának a minisztériumoktól és a háttérintézményektől.
Januártól 15-20 százalékos létszámcsökkentés várható a a minisztériumokban és a közvetlen háttérintézményekben
- jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányinfón.
Ez a korábbi tervekhez képest igen kis eredménynek tekinthető, az Orbán- kormány ugyanis 2016 óta vajúdik a közszféra karcsúsításával. Ha valóban csak a minisztériumokat és közvetlen háttérintézményeiket veszik célba:
ahol 14 ezren dolgoznak jelenleg, a 20 százalékos vágás ugyan soknak hangzik, de reálisan 2500-2800 alkalmazott elküldését jelenti.
Amióta Csepreghy Nándor korábbi miniszterhelyettes 2016 január elején bejelentette, hogy a ciklus végéig 100-150 ezer közszolgától akar megválni a kormány, időnként feltör az elszánt követelés - hol a bürokráciacsökkentésre hivatkozó állami vezetők szájából, hol meg a versenyszféra munkaadói szervezeteinek megmondó embereiből -, hogy legalább ennyi embert át kell terelni az állami munkahelyekről a piaci cégekhez.   Ennek megfelelően a tegnapi miniszteri bejelentés nem érte váratlanul a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnökét. Nem kis iróniával a hangjában Boros Péterné úgy fogalmazott a Népszavának: 
az lett volna meglepő, ha a kormány a törvényeket betartva előzetesen egyeztetett volna a leépítés terveiről. Az érdekvédelmi vezető mégis bízik a tárgyalás lehetőségében, mert „döntés még nincs” a leépítés kérdésében.
Arra is figyelmeztetett a szakszervezeti elnök, hogy a bürokráciacsökkentésnek meg kellene jelennie az ügyintézők feladatainak mérséklésében is, mert most a kormányzati döntések náluk csapódnak le, kettős présben vannak. Szenvednek a betarthatatlan határidőktől, ők fizetik a rendbírságot, ingyen túlóráznak, és őket szidja a jogosan elégedetlen állampolgár, az ügyfél, a vállalkozó.    Boros Péterné a kormány létszámcsökkentő lépéseinek ellentmondásai között említette azt is, hogy a június 20-án elrendelt létszámzárlat azokat a humán ágazatokat is érintette, amelyekben becslések szerint majdnem 100 ezer dolgozó hiányzik a 680 ezer fős engedélyezett létszámból. A központi közigazgatás tervezett majdnem háromezer fős csökkentése pedig az MKKSZ elnöke szerint már régen megtörtént, mert az alacsony keresetek és a méltatlan munkakörülmények miatt ennyi kormánytisztviselő már otthagyta a közigazgatás központi szintjét. Aki maradt, az kénytelen elviselni, hogy 8 órás bérért napi 10 órás munkavégzésre kényszerítik. Mivel a rendőrségnél és a tűzoltóságnál is hasonló a helyzet, Borosné egységes fellépést, összefogást sürget.
Teljesen komolytalannak nevezte a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke a Gulyás Gergely által bemondott 14 ezer fős minisztériumi és háttérintézményi létszámot. Földiák András a jövő évi költségvetés bemutatásakor elhangzott 30 ezer körüli dolgozói számot hozta példának. A KSH ugyanakkor a költségvetési intézmények foglalkoztatási adatainak bemutatásakor 2018 első öt hónapjában 41 ezer 800 kormánytisztviselőt tartott nyilván. A kör pontos meghatározása már csak azért is fontos lenne, mert a köztisztviselők és a kormánytisztviselők tíz éve változatlan fizetésének 25-30 százalékos jövő évi emelését ígérte meg júniusban a pénzügyminiszter. 
Azt azonban eltitkolta, hogy a béremelés fedezetét legalább részben több ezer dolgozó kirúgásával akarja előteremteni a kormány.
Mindkét szakszervezeti vezető azt hangsúlyozta, hogy a tervezett leépítésről és a közszféra említett munkaügyi feszültségeiről is tárgyalni kell. A SZEF az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács sürgős összehívását kezdeményezi a helyzet tisztázására.

Kudarcos próbálkozások

A Lázár-Csepreghy páros 49 háttérintézmény bezárását hozó hangos bürokráciacsökkentési próbálkozása súlyos kudarccal végződött. Ezt a két politikus is elismerte, mondván. „minden íróasztal meg tudja magyarázni a jogosultságát”. Hogy Gulyás Gergely honnan akasztotta le a 14 ezer fős minisztériumi létszámot, azt már csak azért sem lehet tudni, mert a tárcák közül egyedül az Agrárminisztérium volt hajlandó friss létszámadatot feltölteni a kormany.hu dokumentumai közé, holott a jogszabályok erre mindegyik minisztériumot kötelezik. Tehát agrárügyekkel most 970 minisztériumi munkatárs foglalkozik, a honvédelmi tárca létszáma pedig egy fent felejtett nyilatkozat szerint 664 fő volt az előző Orbán-kormány idején. A kancellária és a többi tárca adata eddig soha nem került fel az oldalra, s valamiért ezt a mulasztást eddig egyik kormányülésen sem kérték számon a miniszterektől.  

2018.08.15 07:30
Frissítve: 2018.08.15 07:30

Hollik István tudni véli, kik öntötték le a Kossuth-szobrot

Publikálás dátuma
2018.12.19 15:26
Fotó: Facebook / Hollik István
Fotó: /
Kormányellenes aktivisták - mondta sajtótájékoztatóján a kormány politikusa.
Kormányellenes aktivisták öntötték le a Parlamentnél lévő Kossuth-szobrot - mondta Hollik István kormányszóvivő, érthetetlennek nevezve a rongálást. "Mi bajuk van a kormányellenes tüntetőknek Kossuth Lajossal?" - tette fel a kérdést a szóvivő, hozzátéve, hogy erőszak történt az MTVA székháza előtt is.
Hollik István ezután elsorolta az ilyenkor kötelező fideszes lózungokat - "agresszív tüntetők", "erőszakos provokátorok", "a Soros-hálózat tagjai" -, majd a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatóján azzal zárta: azok az emberek tüntetnek most és csinálnak törvénytelen akciókat a rendőrökkel szemben, akik 2006-ban politikailag utasították a rendőröket arra, hogy békés tüntetőket kardlapozzanak, verjenek meg
2018.12.19 15:26
Frissítve: 2018.12.19 15:29

Még megfontolja az MTVA, hogy leadja az ellenzék öt pontját (videó)

Publikálás dátuma
2018.12.19 15:12

Fotó: MTI/ Honéczy Barnabás
Pendrájvon vette át a közmédia egyik vezetője a petíciót, amit három napja próbál adásba juttatni a teljes magyar ellenzék. Persze, ez nem jelenti azt, hogy le is adják majd a követeléseket.
Megtört a jég az MTVA székházánál, a közmédia legalább formális gesztust tett a kapuját napok óta ostromló ellenzéknek. Szerdán Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, valamint Barabás Richárd pártszóvivő és Murányi András kommunikációs igazgató kopogtattak a tévészékház ajtaján, ahol bebocsátást nyertek – a biztonsági őrök ezúttal nem lökdöstek meg senkit, igaz, Tordaiék sem próbáltak meg áttörni rajtuk.
Murányit és Barabást később kiküldték a biztonságiak az épületből – Tordai Bencét viszont fogadta Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója,. Dobos átvette pendrájvon hozott ellenzéki petíciót – ezzel végül megtört az MTVA három napos ellenállása, korábban tudomást sem akartak venni az öt követelésről. Azt ugyan Dobos sem ígérte meg, hogy élő adásba kerül az öt pont – arra hivatkozott, hogy politikailag független a közmédia, valamint szerkesztői szabadság van, ezért majd a kollégái döntik el, hogy lemehet-e adásban az öt pont. 
Tegyük hozzá, az MTVA még akkor sem közölt hírt az ellenzéki demonstrációról, amikor hétfőn reggel Hadházy Ákost és Szél Bernadettet a székház kapuján dobták ki fegyveres biztonsági őrök. Tordai élő Facebook-közvetítést adott a megbeszélésről, de őt is videózták, egy komplett tévéstáb figyelte-rögzítette minden lépését. 
Ez az az öt pont, amit eddig semmiképpen nem akartak és nem is hagytak beolvasni a közmédiában: az ellenzéki összefogás
  • A túlóratörvény azonnali visszavonását,
  • kevesebb rendőri túlórát,
  • független bíróságokat,
  • Európai Ügyészséget,
  • független közmédiát
követel a kormánytól, mióta az Országgyűlés fideszes kétharmada szabálytalanul is elfogadta a túlóratörvényt. 
2018.12.19 15:12