Több ezres elbocsátás a közszférában

Publikálás dátuma
2018.08.15. 07:30

Fotó: Shutterstock
A szakszervezetek összehívnák az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsot, miután kiderült, minden ötödik embert elbocsátanának a minisztériumoktól és a háttérintézményektől.
Januártól 15-20 százalékos létszámcsökkentés várható a a minisztériumokban és a közvetlen háttérintézményekben

- jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányinfón.

Ez a korábbi tervekhez képest igen kis eredménynek tekinthető, az Orbán- kormány ugyanis 2016 óta vajúdik a közszféra karcsúsításával. Ha valóban csak a minisztériumokat és közvetlen háttérintézményeiket veszik célba:
ahol 14 ezren dolgoznak jelenleg, a 20 százalékos vágás ugyan soknak hangzik, de reálisan 2500-2800 alkalmazott elküldését jelenti.

Amióta Csepreghy Nándor korábbi miniszterhelyettes 2016 január elején bejelentette, hogy a ciklus végéig 100-150 ezer közszolgától akar megválni a kormány, időnként feltör az elszánt követelés - hol a bürokráciacsökkentésre hivatkozó állami vezetők szájából, hol meg a versenyszféra munkaadói szervezeteinek megmondó embereiből -, hogy legalább ennyi embert át kell terelni az állami munkahelyekről a piaci cégekhez.   Ennek megfelelően a tegnapi miniszteri bejelentés nem érte váratlanul a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnökét. Nem kis iróniával a hangjában Boros Péterné úgy fogalmazott a Népszavának: 
az lett volna meglepő, ha a kormány a törvényeket betartva előzetesen egyeztetett volna a leépítés terveiről. Az érdekvédelmi vezető mégis bízik a tárgyalás lehetőségében, mert „döntés még nincs” a leépítés kérdésében.

Arra is figyelmeztetett a szakszervezeti elnök, hogy a bürokráciacsökkentésnek meg kellene jelennie az ügyintézők feladatainak mérséklésében is, mert most a kormányzati döntések náluk csapódnak le, kettős présben vannak. Szenvednek a betarthatatlan határidőktől, ők fizetik a rendbírságot, ingyen túlóráznak, és őket szidja a jogosan elégedetlen állampolgár, az ügyfél, a vállalkozó.    Boros Péterné a kormány létszámcsökkentő lépéseinek ellentmondásai között említette azt is, hogy a június 20-án elrendelt létszámzárlat azokat a humán ágazatokat is érintette, amelyekben becslések szerint majdnem 100 ezer dolgozó hiányzik a 680 ezer fős engedélyezett létszámból. A központi közigazgatás tervezett majdnem háromezer fős csökkentése pedig az MKKSZ elnöke szerint már régen megtörtént, mert az alacsony keresetek és a méltatlan munkakörülmények miatt ennyi kormánytisztviselő már otthagyta a közigazgatás központi szintjét. Aki maradt, az kénytelen elviselni, hogy 8 órás bérért napi 10 órás munkavégzésre kényszerítik. Mivel a rendőrségnél és a tűzoltóságnál is hasonló a helyzet, Borosné egységes fellépést, összefogást sürget.
Teljesen komolytalannak nevezte a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke a Gulyás Gergely által bemondott 14 ezer fős minisztériumi és háttérintézményi létszámot. Földiák András a jövő évi költségvetés bemutatásakor elhangzott 30 ezer körüli dolgozói számot hozta példának. A KSH ugyanakkor a költségvetési intézmények foglalkoztatási adatainak bemutatásakor 2018 első öt hónapjában 41 ezer 800 kormánytisztviselőt tartott nyilván. A kör pontos meghatározása már csak azért is fontos lenne, mert a köztisztviselők és a kormánytisztviselők tíz éve változatlan fizetésének 25-30 százalékos jövő évi emelését ígérte meg júniusban a pénzügyminiszter. 
Azt azonban eltitkolta, hogy a béremelés fedezetét legalább részben több ezer dolgozó kirúgásával akarja előteremteni a kormány.

Mindkét szakszervezeti vezető azt hangsúlyozta, hogy a tervezett leépítésről és a közszféra említett munkaügyi feszültségeiről is tárgyalni kell. A SZEF az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács sürgős összehívását kezdeményezi a helyzet tisztázására.

Kudarcos próbálkozások

A Lázár-Csepreghy páros 49 háttérintézmény bezárását hozó hangos bürokráciacsökkentési próbálkozása súlyos kudarccal végződött. Ezt a két politikus is elismerte, mondván. „minden íróasztal meg tudja magyarázni a jogosultságát”. Hogy Gulyás Gergely honnan akasztotta le a 14 ezer fős minisztériumi létszámot, azt már csak azért sem lehet tudni, mert a tárcák közül egyedül az Agrárminisztérium volt hajlandó friss létszámadatot feltölteni a kormany.hu dokumentumai közé, holott a jogszabályok erre mindegyik minisztériumot kötelezik. Tehát agrárügyekkel most 970 minisztériumi munkatárs foglalkozik, a honvédelmi tárca létszáma pedig egy fent felejtett nyilatkozat szerint 664 fő volt az előző Orbán-kormány idején. A kancellária és a többi tárca adata eddig soha nem került fel az oldalra, s valamiért ezt a mulasztást eddig egyik kormányülésen sem kérték számon a miniszterektől.  

Holttestet találtak egy leégett faházban

Publikálás dátuma
2018.08.14. 21:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több gázpalack is felrobbant, mire sikerült megfékezni a tüzet.
Kigyulladt egy körülbelül huszonöt négyzetméter alapterületű faház kedd késő délután a Fejér megyei Mány külterületén - írja a katasztrófavédelem. A tűzhöz a tatabányai hivatásos tűzoltókat, a bajnai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltóit, valamint a bicskei önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik három vízsugárral oltották el a lángokat, majd megkezdték az épület átszellőztetését és átvizsgálását.
A tűzben három gázpalack felrobbant, két palackot sértetlenül kihoztak az ingatlanból.

A tűzoltási utómunkálatok közben az egységek egy holttestet találtak az épületben. Egy idős ember halt meg - mondta el Laczkó Melinda, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-nek.
Szerző
Témák
tűzhalál

Fákat döntött ki a vihar, több száz helyre riasztották a tűzoltóságot

Publikálás dátuma
2018.08.14. 21:09
Illusztráció
Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto
Kedd estig több mint kétszáz esethez riasztották a tűzoltókat az átvonuló vihar miatt - közölte Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel. Budapestet is letarolta az időjárás, de a Sziget közönsége megmenekült.
Elmondása szerint a dél-nyugatról észak-kelet felé mozgó frontrendszer Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Pest és Nógrád megyét, illetve a fővárost érintette, ezekről a területekről érkeztek bejelentések.
A legtöbb gondot a viharos erejű szél okozta, a szakembereket leszakadt faágak, kidőlt fák miatt riasztottak. Több helyen a hirtelen lezúduló esővíz okozott gondokat, de személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

Főútra dőlt fa okozott balesetet

Kidőlt fának ütközött egy kisteherautó kedd este Nógrád megyében, a 22-es főút ipolyszögi szakaszán. A balesethez a balassagyarmati hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik áramtalanították a járművet és megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. Elsődleges információik szerint a balesetben senki nem sérült meg.

Pest megye számos településére és Budapest több kerületébe is riasztották a tűzoltókat - írja a katasztrófavédelem. Tárnokon és Taksonyban is kidőlt fák miatt kértek segítséget. Érden letört faág okozott forgalmi akadályt, illetve a viharos erejű szél egy épület tetőszerkezetét is megbontotta. Budapesten, a XXI., XI. és XVIII.  kerületben autókra dőlt fák miatt kérték a fővárosi tűzoltók segítségét. A III. és a IV. kerületben leszakadt villanyvezeték okozott gondot. A a 4-es és 6-os villamos vonalon felsővezeték-szakadás miatt kellett segédkezni. A Pest megyei és a fővárosi hivatásos tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán.

A Sziget túlélte

Néhány helyszínen bizonyos óvintézkedéseket kellett megtenni, de személyi sérülés nem történt és vagyoni kár nem keletkezett semmiben - mondta a rendezvény műszaki igazgatója kedd este az MTI-nek. Benis Dániel hangsúlyozta: az ilyen és hasonló helyzetekben egy operatív törzs intézkedik, amelyben a katasztrófavédelem, a rendőrség és a biztonsági szolgálat működik együtt. A műszaki vezető kérdésre válaszolva megjegyezte: arról sem tud, hogy a kempingezők sátrait felkapta volna a szél vagy kár esett volna bennük. Beszámolt arról, hogy ahol nagy mennyiségű kerítéselemek voltak, azokról levágták a molinókat, hogy a kerítések elvitorlázva azok semmiképpen ne okozzanak személyi sérüléseket.

Szerző
Frissítve: 2018.08.14. 21:21