Előfizetés

Nem ússza meg Trianont a Kossuth tér

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2018.08.14. 19:52
Nagy Imre szobor
Fotó: Vajda József / Népszava
A kormány úgy döntött, hogy a Parlament közelében létrehozza a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét.
A pontos helyszín a Kossuth térnél lévő Alkotmány utca lesz, az emlékhely „magában foglalja a történelmi Magyarország 1913. évi összeírás szerinti helységneveinek feltüntetését”. A határozat szerint a munkát 2020. május végéig, tehát közvetlenül a trianoni szerződés megkötésének századik évfordulója előtt kell befejezni. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat kitér arra is, hogy átépítik és autómentes övezetté teszik a Vértanúk terét is, ahol most Nagy Imre szobra áll. „A Vértanúk tere átépítése során az 1945 utáni szoborrombolásokig itt állt Nemzeti Vértanúk Emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján fogjuk rekonstruálni” – ismételte meg korábbi kijelentését Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. 
A Népszavának nyilatkozva közölte:
„A Nagy Imre-szobor, Varga Tamás műve új, méltó helyre kerül. Ha javaslatomat elfogadják, és a szükséges engedélyek, hozzájárulások is rendelkezésre állnak, akkor a Jászai Mari téren állítjuk fel.”

A Nemzeti Vértanúk Emlékművét, amely a kormány tervei szerint a mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök helyére kerül, az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékére avatták fel 1934-ben. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója, a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) tagja lapunktól értesült a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatról. Kérdésünkre, hogy pontosan mit takar az Alkotmány utcában létrehozandó Nemzeti Összetartozás Emlékhelye kifejezés, elmondta:
„a trianoni békediktátum előtti Magyarország egységére utaló emlékhely lehet, kifejezve a jelenlegi Magyarországon és az elcsatolt területeken élő magyarok együvé tartozását".

A főigazgató megerősítette, hogy a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Vértanúk tere esetében (is) szükséges a KNEB állásfoglalást kikérni. A KNEB működésével kapcsolatos jogszabályok mindenki számára elérhetőek, így bárki megismerheti a bizottság feladat- és hatáskörét – jegyezte meg. A KNEB legutóbb valamikor tavasszal ült össze, a soron következő ülés valószínűsíthetően a szabadságolások után, nyár végén vagy ősz elején várható. Szakály Sándor feltételezése szerint a kormány ekkor terjeszti elő javaslatait a Vértanúk terével és Nagy Imre szobrával kapcsolatban, a KNEB részéről is ekkor várható döntés. A KNEB-nek Wachsler Tamás és Such György, az Országgyűlés Hivatala főigazgatója is tagja, a testületet Kövér László fideszes házelnök vezeti. Kövér már évekkel ezelőtt felvetette, hogy Nagy Imre emlékművének máshol kellene helyet keresni. A szoboráthelyezésből még nagy viták várhatók: a Demokratikus Koalíció tiltakozó petíciójához több tízezren csatlakoztak. A kormányhatározat rendelkezik arról is, hogy az Igazságügyi Palota (volt Néprajzi Múzeum) rekonstrukciója „határidőben történő megvalósítása” érdekében a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter (Bártfai-Mager Andrea) gondoskodjon az épületben lévő Politikatörténeti Intézet használati jogának megszüntetéséről, a kiköltöztetésére vonatkozó koncepció elkészítéséről. Földes György, az intézet ügyvezető igazgatója múlt hónapban, amikor erről kérdeztük, hangsúlyozta:
„A kezdetektől, 2012 óta azt mondjuk, hogy megfelelő ellentételezés esetén, jogaink és az érdekeink tiszteletben tartása mellett hajlandók vagyunk elköltözni”.

Ultimátum az Akadémiának

Kósa András Lőrincz Tamás
Publikálás dátuma
2018.08.14. 19:30

Fotó: Vajda József / Népszava
A kormány "politikai semlegességet" és a döntéshozatalban való részvételt kérheti az MTA-tól a 28 milliárd forintos kutatási keretéért cserébe.
Ha teljesítik a kormány feltételeit, akkor továbbra is a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dönthet annak a 28 milliárd forintnak a sorsáról, amelyet a korábbi tervek szerint átsorolnának az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felügyelete alá. Az Atv.hu információi szerint azonban igen súlyos feltételeket támasztana a kabinet: német mintára átalakítanák például az Akadémia vezetését és - paritásos alapon - kormánydelegáltak is beülnének az akadémikusok mellé. A jövőben ez a testület döntene az Akadémia elnökéről és a kutatásfinanszírozási milliárdokról.
Ez a modell egyébként igen hasonló ahhoz a megoldási javaslathoz, amelyet korábban az MTA is felvetett, ám Lukács András, az Oktatói Hálózat tagja szerint nehéz elképzelni, hogy a kormány tisztességesen üzemeltetné az új rendszert. - A Magyar Akkreditációs Bizottságba – amely egyebek mellett a képzések minősítéséről dönt - például sokáig az akadémiai szféra adta a tagok túlnyomó részét. A 2010-es kormányváltás után azonban kormánydelegáltak is megjelentek a testületben, amelyek végül többségbe kerültek, és keresztül tudták vinni az akaratukat. El tudom képzelni, hogy ugyanezt eljátsszák az MTA esetében is – mondta Lukács András. 
- Ez olyan mintha egy ajtón betennék a lábukat, és ha nem nyomják teljes erővel vissza, akkor még beljebb hatolnak

– magyarázta Lukács András, az Oktatói Hálózat tagja.

Szintén súlyos beavatkozásnak tűnik az a kitétel is, miszerint - az Atv.hu információi szerint - az MTA-nak vissza kell térnie az "aktuálpolitizálástól" a „bölcs semlegességhez”. Lukács András egyébként arra is rámutatott, hogy bármilyen egyezség születik a kormány és az Akadémia vezetői között, a döntést jóvá kell hagynia még az MTA közgyűlésének is, márpedig ez nem ígérkezik könnyű folyamatnak. A tudósok ugyanis az előzményeket ismerve joggal aggódhatnak amiatt, hogy a kormány a kelleténél jobban bele akar szólni a tudományos szféra életébe. Legutóbb is ezt bizonyította a kabinet, a gender szak megszüntetésének ötlete ugyanis szakmai érvekkel nehezen indokolható. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányinfón elismerte, hogy a kormánynak elvi problémái vannak az ELTE-n és a CEU-n működő gender szakokkal. 
„A kormánynak világos véleménye az, hogy az emberek férfinak vagy nőnek születnek, olyan életet élnek, amilyet kívánnak, de a magyar állam közpénzből megvalósuló oktatási tevékenységet ezen túlmenően nem kíván ilyen területen finanszírozni”

- mondta Gulyás Gergely

Hozzátette, hogy nem tartják elfogadhatónak, ha valaki nem biológiai, hanem társadalmi nemekről beszél. A kormány szerint ugyanis „mindenki eldöntheti, hogy Isten teremtményeként, vagy pedig a természet törvényei szerint, de férfiak és nők vannak”. A miniszter szerint már a felvételi számok is bizonyítják, hogy a szakra érdeklődés sincs, Semjén Zsolt pedig egy nappal korábban arról beszélt az ATV-nek, hogy elhelyezkedni sem lehet a gender szakkal. Ehhez képest Fodor Éva, a CEU rektorhelyettese saját Facebook-oldalán azt írta, a szakon szerzett oklevéllel jól el lehet helyezkedni – még ha nem is feltétlenül gender-területen, de a bölcsészettudományokat illetően általános jelenségnek tekinthető, hogy a diploma csak egy belépőt jelent bizonyos szakmákhoz. Fodor Éva szerint a náluk végzettek 42 százaléka az oktatásban dolgozik, 23 százaléka a magánszférában, nagyvállalatoknál, 16 százalékuk alapítványoknál, civil szervezeteknél, de a legtöbb diák továbbtanul elsősorban és PhD-fokozatot szerez, akár Európa legrangosabb egyetemein. 
Az ELTE egyébként hétfői közleményében azt írta, alkotmányellenes és a tudomány autonómiájával ellentétes egy szak rendeleti úton történő megszüntetése, főleg úgy, hogy semmilyen konzultáció, vizsgálat nem előzte meg a döntést.
Megszólalt végül az ügyben a Magyar Rektori Konferencia is. A 168 órához eljuttatott közleményük szerint a testület „a rendelkezésre álló rövid határidőn belül elküldte az előterjesztéssel kapcsolatos véleményét az Emmi részére. Az elküldött véleményben az MRK nem támogatta a társadalmi nemek tanulmánya szak előzetes szakmai egyeztetések nélküli törlését a mesterképzési szakok jegyzékéből”. Az MRK a kormányzati döntésig „az üggyel kapcsolatos további nyilatkozatot nem tesz”. Mindenesetre a kormány elvbarátait a jelek szerint egyáltalán nem zavarja a társadalmi nemek képzés: Szlovákiában az ország legrangosabb felsőoktatási intézményében, a Comeninus Egyetemen már régóta működik gender-központ, Lengyelországban sem zavarja a Jaroslav Kaczynski vezette kormányzó Jog és Igazságosság Pártot, hogy több helyen is (például a varsói és a łódźi egyetemen) lehet gender szakon tanulni. Azt pedig Vágó István volt televíziós műsorvezető osztotta meg a Facebook-on, hogy a kormány által nemrég az egekig dicsért, Budapesten fakultást nyitó katolikus Notre Dame University-n szintén gond nélkül működik társadalmi nemek képzés.

Lázár János a dohányzás miniszterelnöki biztosa lett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.14. 19:12
Lázár János.
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A nemdohányzók fokozottabb védelmére és a dohánypiac szabályozására vonatkozó kormányzati teendők ellátása lesz a feladata.
A kormányban nem jutott hely Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter számára, ám ő így sem marad munka nélkül: miniszterelnöki biztossá nevezte ki őt Orbán Viktor - szúrta ki a Hivatalos Értesítőben a hvg.hu.
"A miniszterelnöki biztos tevékenysége a nemdohányzók fokozottabb védelme érdekében szükséges átfogó kormányzati teendők – és ezzel összefüggésben a dohánypiac szabályozására irányuló kormányzati feladatok – előkészítésére, összehangolására irányul" - olvasható a hirdetményben.
Lázár, aki korábban még arról beszélt, visszavonul a politikai életből, miniszterelnöki biztosként nem kap külön díjazást, csak egy egyfős titkárságot. A rendelet augusztus 15-én, szerdán lép hatályba.