„Háborúban sem mondok le arról, hogy nő vagyok”

Publikálás dátuma
2018.08.16. 07:30

Fotó: Vajda József / Népszava
Sikertelenségre ítélheti az ellenzéket az LMP, ha a párt külön állít jelöltet a XV. kerületi időközi polgármester-választáson – állítja Németh Angéla, a baloldal és a civilek által is támogatott, független induló.
– Kék és magenta a kampánya – előbbi a kerület színe, de mit üzen a mély rózsaszínnel a választóknak?
– Egyrészt azt, hogy az önkormányzati munka egy nagyon szerethető dolog, mert szívderítő érzés tenni a közösségért, azért, hogy mindnyájan jól érezzük magunkat a kerületben. Ezért csinálom huszonegy éve. Másrészt azt, hogy nő vagyok – és erről háborúban sem vagyok hajlandó elfeledkezni.

– Mocskos kampányra készül?
– Már túl vagyok az első, rágalmazás miatt tett feljelentésen. Azóta nem került elő újabb, engem és Hajdu László volt polgármestert gyalázó szórólap.

– Ki terjesztette?
– Nem írta alá.

– Tippje van?
– Na mit gondol? Egyébként arról, hogy ki mit állít megalapozottan, csak annyit: engem tavaly a Fidesz feljelentett rágalmazásért, mert azt állítottam, hogy felveti a korrupció gyanúját, amikor a kormánypárt frakciója 40 százalékkal drágábban akar óvodát és iskolát felújítani. Ebben az ügyben most megszüntették ellenem a nyomozást, azaz vélhetően nem állt távol a valóságtól, amit mondtam.

– Azt mondta, reméli, megtartja a baloldalnak a kerületet. Milyen nyerési eséllyel fogadna saját magára? 
– Ha nem bíznék száz százalékig abban, hogy én győzök, nem indultam volna.

– Az időközi választások rákfenéje, hogy általában alacsony a részvételi hajlandóság. Hogy venné rá az embereket, hogy elmenjenek szavazni?
– Ha rajtam múlik, a kerület életéről beszélek, a választóim itt szeretnének boldogulni. A látványos közterületi beruházásokon kívül megpróbálom bemutatni, mit tesz az önkormányzat az egyes emberekért. Például azért a rengeteg devizahitelesért, aki nálunk kopogtat, hogy elúszott az otthona, segítsen neki a önkormányzat.
– Mit mond az itt élőknek például arról, hogy az M3-as autópálya bevezető szakaszánál régóta folyamatosan gyorsulási versenyeket tartanak, ami zavarja a környék lakóit? – Hogy maradjak az „autós zsargonnál”, a kerület most határozottan odalépett. Kikértem az érintett lakók véleményét, egyeztettem a rendőrséggel: például azt javasoltam, rakjuk tele trafipaxokkal az érintett útvonalat. Csakhogy ez nem az önkormányzat hatásköre, úgyhogy csak bízhatok benne, hogy a rendőrség partner lesz az ügy rendezésében. – A kampány másik témája, hogy a buszmegállók szemetesek. Ezt miért nem sikerül megoldani? – Nem hárításképpen, de a buszmegállók nem a kerület, hanem a főváros területei. Úgyhogy megkerestük a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt., amelyik továbbirányított minket a BKK-hoz, ahol megtudtuk, hogy a buszmegállókat három cég takarítja: az egyik az üvegfelületet mossa, a másik söpör, a harmadik nem is tudom mit csinál. Kértük, hogy takarítsák a buszmegállókat, de nem teszik. Úgyhogy a héten kitakarítjuk mi, és a munka költségeit kiszámlázzuk a BKK-nak. Nem a legbarátságosabb lépés, de az embereket – teljes joggal – nem érdekli, hogy kinek a feladata lenne, ők egyszerűen normális környezetben akarnak élni. – A jelek szerint azonban az országos politika elől nem tud kitérni helyi ügyekkel. A XV. kerületet egy nagyon érzékeny egyensúlyú koalíció irányítja: több kiugrott fideszes, jobbikos és LMP-s képviselő. És úgy tűnik, a kampány alatt borul az egyensúly: az országos LMP például azt közölte, hogy nem támogatja önt, mert Gyurcsány Ferenc embere – hiába próbál egy civil szervezet jelöltjeként feltűnni. Tényleg, ha úgyis a baloldalt támogatja, miért nem vette nevére a DK-t vagy az MSZP-t? – Mert egy civil szervezet elnöke vagyok. És nem próbálok a jelöltjükként feltűnni, hanem az vagyok. 2008-ban, azaz pont tíz éve alapítottuk meg a Rászorulókat Támogatók Egyesületét (RÁTE) – éppen egy esztendővel előbb, mint ahogy az LMP elindult. 2010-ben már 14 képviselő- és egy polgármesterjelöltet állítottunk, illetve 2014-ben Hajdu László a RÁTE hathatós támogatásával lett a kerület vezetője. – Mit gondol: a „Lehet Más a Politika” itt élő szavazói követik a központi irányt? – Bízom benne, hogy értik mekkora a tét. Ha az LMP külön állít jelöltet, akkor sikertelenségre ítélheti az ellenzéket. – Mire tippel: Jobbik is „kilép a koalícióból”? – Remélem, hogy nem. – Ha most nyer, elindul 2019-ben? – Igen. – És ha nem? – Meglátjuk. De az, hogy 21 éve csinálom, jelzi, hogy hosszú távra tervezek.
Szerző
Témák
időközi

Sugárzó anyag miatt zárták le a ferihegyi 2B terminált

Publikálás dátuma
2018.08.16. 06:59

Fotó: GEORG HOCHMUTH / AFP
A korlátozást már feloldották, így visszatérhet az üzemszerű működés. Nyolc járatpárt érintett a fennakadás.
Feloldották a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának lezárását szerda éjjel – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel. Hajdu Márton azt mondta, hogy egy túlmelegedett, izotópot tartalmazó csomaghoz riasztották őket. A helyszíni vizsgálatok biztonságos és gyors lebonyolítása érdekében a szükséges mértékig korlátozták az érintett terminál forgalmát. A vizsgálatok megállapították, hogy egészségre ártalmas izotóp nem került ki a környezetbe. Ezért a repülőtér forgalmának korlátozása a továbbiakban nem indokolt a katasztrófavédelem szerint, tehát visszatérhet az üzemszerű működés – tette hozzá. Korábban arról szóltak a hírek, hogy megsérült egy sugárzó anyagot konténer, és ez okozhatta a fennakadást. Szerda este a Budapest Airport a várható jelentős torlódásokra és késésekre hívta fel az utasok figyelmét, akiktől azt kérik, hogy ellenőrizzék járataik indulását az interneten vagy a helyszínen a rendőrség, valamint a repülőtér munkatársaitól kérjenek információt.

Irídium izotópot tartalmazott a konténer

Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője korábban közölte, hogy a 2B-ről induló járatok késhetnek, reggelre azonban helyreáll a menetrend. A fennakadás nyolc járatpárt érintett. Kurucz László megerősítette az MTI információját, miszerint egy irídium izotópot tartalmazó konténer okozott fennakadást, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az utasok végig biztonságban voltak. Bálint Gabriella, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI érdeklődésére kiemelte: a rendőrség „a protokollnak megfelelően végrehajtott biztonsági intézkedést követően” plusz létszámot vezényelt a helyszínre annak érdekében, hogy zavartalanul folytatódjon a korábban kiürített terminálra visszatérő utasok biztonsági ellenőrzése. Az Országos Mentőszolgálat az MTI-vel azt közölte, hogy személyi sérülés nem történt, senkit sem kellett kórházba szállítani a repülőtérről.

A cég szerint nem volt gond

Az MTI úgy értesült, hogy egy magyarországi kft. rendelt sugárzó anyagot, amelyet az oroszországi Dimitrovgradból hoztak a törökországi Isztambulon keresztül Budapestre egy szerda esti járattal. Az irídium izotópot tartalmazó konténert egy utasszállító repülőgép csomagterében helyezték el. Az Izotóp Intézet Kft. munkatársa, Kaszás Gábor azt közölte az MTI-vel, hogy hozzájuk tartozik a szállítmány. A repülőtéri személyzet azért riasztotta a katasztrófavédelmet, mert észlelte, hogy forró a konténer. A cég ugyanakkor hangsúlyozta, hogy hasadó anyag szállítása esetén természetes az ilyen jellegű hőmérséklet-emelkedés, vagyis álláspontjuk szerint semmi rendellenes nem történt.
Szerző
Frissítve: 2018.08.16. 07:02

Lezárta a ferihegyi 2B terminált és környékét a katasztrófavédelem

Publikálás dátuma
2018.08.15. 22:06
A kép illusztráció, a felvétel korábban készült!
Fotó: Népszava
Hatósági vizsgálat miatt rendelték el az intézkedést, melynek pontos okát szerda éjjelig még nem árulták el. Állítólag egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály sérült meg.
Lezárta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját és annak környékét hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelem - közölte az MTI-vel a Budapest Airport szerda este. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI megkeresésére egyelőre nem adott felvilágosítást a lezárás okáról.
A Budapest Airport a várható jelentős torlódásokra és késésekre hívta fel az utasok figyelmét, akiktől azt kérik, hogy ellenőrizzék járataik indulását az interneten vagy a helyszínen a rendőrség, valamint a repülőtér munkatársaitól kaphatnak információt.
A ferihegyi repülőtér az érkező járatokat fogadja, a Budapest Airport honlapja szerint éjfélig öt járatot érinthet a késés. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletét az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie.
A Blikk információja szerint egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály megsérült. Pontosan még nem lehet tudni, érintkezett-e valaki a veszélyes szállítmánnyal. Hétszáz méter sugarú körben húzták fel a kordont. Három ember érintkezhetett a veszélyes anyagot tartalmazo tartállyal. Úgy tudjuk, irídium izotópról van szó. A katasztrófavédelem mobillaborja van kinn a helyszínen, ahol méréseket végeznek. A Zoom.hu értesülése szerint a Turkish Airlines egyik gépe legálisan szállított sugárzó anyagot, a szállításhoz használt ólomkonténer azonban megrepedt. 
Szerző
Frissítve: 2018.08.16. 07:04