Félórás volt a rendkívüli ülés, 38 képviselőt érdekeltek a rászorulók

Publikálás dátuma
2018.08.17. 10:07

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Soron kívüli ülést hívtak össze az Országgyűlésben az ellenzéki pártok, hogy az ápolási díj emeléséről, illetve a kilakoltatással szembenéző devizahitelesek ügyében. A Fidesz szokás szerint kihagyta, újdonságként a kormány sem képviseltette magát.

Csak 38-an voltak jelen

A Fidesz frakcióvezetője azt kérte – levélben – hogy szavazatszámláló géppel szavazzanak a napirendi javaslatról, a szokásos kézfelemelés helyett. Mint kiderült, 38 képviselő volt jelen, így az Országgyűlés nem határozatképes. Elfogadott napirendi javaslat hiányában az elnöklő Latorcai János berekesztette az ülést, legközelebb szeptemberben találkoznak a képviselők.

Forintosítás eredeti árfolyamon

Az MSZP az érintetteket érdekeit képviselő Adóskamarával együttműködve azt követeli, hogy a felvételkori árfolyamon forintosítsák a devizahiteleket, addig pedig függesszék fel a végrehajtásokat, mert így lehet kiszabadítani a bajba került családokat az adósrabszolgaságból. A továbbiakban is ezért fogunk küzdeni – mondta Tóth Bertalan.

A Fideszt csak a gazdagok érdeklik

„A Viktor nevű egykori Soros-ösztöndíjas azt is mondta, hogy senkit sem hagyunk az út szélén” – emlékeztetett Tóth Bertalan arra, hogy a kormány szociális biztonságot ígért, de 2010 óta szerinte csak a szegénység nőtt, és a jövedelmi egyenlőtlenségek erősödtek. A költségvetésből ma kevesebbet fordítanak jóléti és szociális kiadásokra, mint 2010-ben. Sőt, 2010 óta se a családi pótlék, se az öregségi nyugdíjminimum, se az ápolási díj egy fillérrel sem emelkedett! Az egyszülős családok fele, ahol félmillió gyereket nevelnek, mélyszegénységben él – mondta – ebből is látszik, hogy a Fideszt csak a gazdagok érdeklik.

Szent István intelmei

Megdöbbentő, hogy a kormány sem hajlandó érdemi választ adni a problémákra, még el sem ment az ülésre– mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. Augusztus 20. apropóján Tóth Szent István  intelmeit ajánlotta a kormány figyelmébe: „tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség”. A pártelnök-frakcióvezető szerint a Fidesz-kormány pont úgy van a kereszténységgel, mint a szökőkútba dobott kő és a víz: folyamatosan érintkeznek egymással, de a belsejét egyáltalán nem járja át.

Nem érdekli a hatalmat

A két ügy, amit az ellenzék a parlament elé hozott, jellemző a mai Magyarországra – mondta Arató Gergely, a DK képviselője. Szerinte a kormány annyi pénzt szán a családtagjaikat ápolóknak, amennyit Mészáros Lőrinc 12 másodperc alatt keres. A költségvetési bizottságban javasolták ennek megemelését, de a Fidesz nem támogatta. Most ígérgetnek, de tudjuk, mennyit ér ez – mondta Arató, aki szerint a kormányoldalon a devizahitelesek problémáját sem értik, fütyülnek arra a 120 ezer családra, amelyet közvetlenül fenyeget a kilakoltatás, még beszélni sem hajlandók róla. Ez szégyen, ez az ország elárulása! – mondta a képviselő, aki szerint a kormánypártiak csak a saját magánéletüket, otthonukat védik, mások otthonait nem. 

Pótolhatatlan munka

Az elegancia és a tisztelet jele lehetne, ha a kormánytagok és a kormánypárti képviselők megjelentek volna, mert azt jelezné, hogy van szándék a Fidesz-KDNP soraiban, hogy megoldást találjanak a problémákra – mondta Csárdi Antal, az LMP képviselője. Szerinte nagyon sokan vannak olyanok ebben az országban, akik a társadalom számára láthatatlan munkát végeznek, de valójában pótolhatatlan, nagy értékű munka – ez az otthonápolás. Az ellenzéki javaslatok kísérletet tettek volna arra, hogy elinduljon egy folyamat, ami megoldást jelenthet a devizahitelesek vagy az otthon ápolók problémáira. A kilakoltatásokról a képviselő azt mondta: azok nagyrészt jogtalanul zajlanak, szerinte a kormánypárti képviselőknek is ott kellene lenniük az ilyen eseményeken, hogy átérezzék a tragédiát.

Kétmillióan szenvednek

Kétmillió ember retteg a bankoktól, 900 ezer végrehajtás lebeg a fejük felett – idéz adatokat Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, aki konkrét kilakoltatásokkal és szeretteiket ápoló emberek sorsával szembesítené a képviselőket, már ha bent lennének a Házban. Közben pedig a duplájára nőtt a bankok nyeresége, egyes miniszterek fizetését pedig 5 millió forintra emelték. Ezek lennének a keresztény értékek, amelyeket a kormány véd? Szégyelljék magukat a kormánypárti képviselők, akik most nyaralnak, ahelyett, hogy az embereknek segítenének! – zárta beszédét Szabó. Felszólalására a kormány nem reagált. 

A kormány hallgat

A kormány nem kíván reagálni a jobbikos napirend előtti felszólalásra.

A KDNP és Járai felelőssége

A KDNP alapelveiből idéz Varga-Damm, amely szerint a kereszténydemokraták elutasítják, hogy valaki más kárán gazdagodjon. Ehhez képest egyetlen képviselőjük sem ül most a parlamentben, hogy megvédje a devizahitel-károsultakat. A képviselő a svájcifrank-hitelekkel kapcsolatban felvetette Járai Zsigmond egykori MNB-elnök felelősségét is, akit a Fidesz helyezett pozícióba, és nem tiltotta meg ezt a fajta hitelezést. 

Nagyrészt üres a Ház

Megkezdődött az ülés, de a parlament padsorai nagyrészt üresek. A Jobbik nevében Varga-Damm Andrea kért szót először napirend előtt. A képviselő 2010-es Orbán-beszédből idéz, amely szerint a kormánynak szándéka megakadályozni, hogy a családok utcára kerüljenek, és az államnak is kevesebb terhet jelent, ha időben beavatkoznak. Ehhez képest a kormánypártok következetesen ellenzik az ellenzéki javaslatokat. 
Szerző
Frissítve: 2018.08.17. 11:50

Pálinkás József: a Fidesz bukik, a kérdés csak az, hogy mikor

Publikálás dátuma
2018.08.17. 09:45

Fotó: Népszava
A Fideszben meggyőződéssé vált, hogy a választásokat az ösztönökre alapozó ígéretekkel kell megnyerni. A korábbi miniszter és MTA-elnök szerint viszont egy pillanat alatt elfordulnak a szavazók a Fidesztől is, ha gazdasági nehézségekkel kerül szembe az ország.
A populizmus, az ösztönökre ható politika hosszabb távon biztos, hogy nem működik. A kérdés sokkal inkább az, hogy mikor mond csődöt – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Pálinkás József, az MTA korábbi elnöke.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal éléről nemrég menesztett tudós szerint ha gazdasági problémák adódnak, az a tömeg, amely csupán pillanatnyi érdekeire figyel, rendkívül gyorsan elfordul bárkitől – a Fidesztől is. Márpedig Pálinkás szerint a magyar társadalom a '90-es évek óta elfordult az értékektől, az országban szinte kizárólagosan az anyagi érdek dominál. "Pozitív nemzeti minimum nincs, a társadalom végzetesen szétszakadt" - fogalmazott.
"A véleményüket szabadon elmondókat sokszor szégyenpadra ültetik, megalázzák. Ez történik tudósokkal, értelmiségiekkel, vagy akár olyan intézményekkel, mint a Magyar Tudományos Akadémia"

- tette hozzá Pálinkás, arra vonatkozóan, hogy polgári középosztály ugyan nincs az országban, ám annak értékrendjét felhasználják, sőt kiforgatják bizonyos jobboldali körök.
"Jó lenne megérteni, hogy politikai választások megnyerése a törvényhozásra és a kormányzásra ad felhatalmazást, a sport, a tudományos, a művészeti és a gazdasági tevékenységek eredményességének és értékeinek megítélésére nem" - mondta az MTA volt elnöke, aki az első Orbán-kormány munkájában államtitkárként és miniszterként vett részt, 2002 után pedig megalapította és vezette a Fidesz kulturális tagozatát. Ez a tagozat viszont "túl jól" működött egyes fideszesek szerint. "Akkoriban vált egyre erősebbé a Fideszben az az irányzat, amelyik azt képviselte, hogy nem a hosszabb távon, nagyobb összefüggésekben gondolkodó néhány tízezer értelmiségi az érdekes. A választásokat közérthető, elsősorban az ösztönökre alapozó ígéretekkel kell megnyerni" - mondta el.
Ugyanakkor a három kétharmados Fidesz-győzelem ellenére is azt mondja Pálinkás. a populizmus nem járható út.
Nem az a kérdés, csődöt mond-e az ösztönökre ható politika, hanem csak az, mikor mond csődöt

- nyilatkozta. Ha gazdasági nehézségekkel kerül szembe az ország, egy pillanat alatt elfordulnak a szavazók akár a Fidesztől is.
Szerző
Frissítve: 2018.08.17. 09:51

Magyarországra ráborul az oroszok árnyéka - de a kormányt nem érdekli

Publikálás dátuma
2018.08.17. 09:30

Fotó: Shutterstock
A sajtószabadság korlátozásával ideális környezetet biztosít a kormány az orosz befolyási törekvéseknek – derült ki a European Values nevű elemzőközpont jelentéséből, amely szerint Európában Magyarországon tapasztalható az egyik legintenzívebb Kreml-hatás. 
A 99 oldalas dokumentum, írja a 444.hu, három kritérium mentén vizsgálódott: elismeri-e az ország vezetése a befolyásolási szándék veszélyét; milyen lépéseket tesz a fenyegetésre reagálva; az ismert intézkedéseiknek milyen eredményük lett. Mindhárom kérdést egy nulla és öt közötti skálán osztályozták, ahol a kisebb mértékű befolyást a magasabb pontszám jelentette. Magyarország igen rosszul szerepelt, a megszerezhető 15 pontból ugyanis csak 2-t kapott. Ezzel azonban nem hazánkban a legrosszabb a helyzet, hanem a nulla pontos Görögországban és a szintén pont nélküli Ciprusban, amelyeket a jelentésben szimplán "kollaboránsként" jellemeztek. Magyarország osztályzata azért ilyen borzasztóan rossz, mert - a jelentés szerint - a hatalomban levők "kritikus tömege" tagadja vagy alulbecsüli a fenyegetés létét, nyilvánosan a titkosszolgálatok sem aggódnak, a politikai vezetés pedig gyengíti az ország ellenállóképességét - például a sajtószabadság korlátozásával. Persze Magyarország nincs egyedül a tagadással: nem hajlandó szembe nézni a fenyegetés létét Ausztria, Luxemburg, Málta, Portugália és Olaszország sem. Leginkább a 13 pontos Svédország és Nagy-Britannia, illetve a 15 pontos Észtország, Lettország és Litvánia vannak tisztában a veszéllyel és küzdenek az orosz befolyás ellen. A jelentés arra is kitér, hogy Magyarország Oroszországra támaszkodik a Brüsszel elleni küzdelmében, ráadásul a kormánypárti sajtó gyakran hivatkozik az orosz állami média anyagaira. A hazai titkosszolgálatokról azt írják, hogy egyes tagjaik gyaníthatóan inkább az orosz nyomulást vizsgáló magyar újságírók befolyásolásán, esetenként megfélemlítésén dolgoznak.
Szerző
Témák
orosz befolyás
Frissítve: 2018.08.17. 09:38