Szoptató anyára akartak rendőrt hívni egy bevásárlóközpontban

Publikálás dátuma
2018.08.17. 16:05

Fotó: AFP/Cultura/JPM
A biztonsági őr szerint az édesanya közszeméremsértést követett el. A pécsi Árkád vezetősége belső vizsgálatot indított az ügyben.
Közszeméremsértés miatt akart rendőrt hívni egy szoptató anyukára egy biztonsági őr a pécsi Árkádban – írja a bama.hu. A fiatal édesanya a Facebookon számolt be a történtekről. Mint írta, férjével és négy hetes kisbabájukkal egy közeli településről érkeztek Pécsre hétvégén, a nagybevásárlás miatt. Mivel a gyermek megéhezett, az anya leült vele az egyik padra, hogy megszoptassa. „Mivel tudom, hogy egyeseket érzékenyen érinthet egy emlőből táplálkozó kisbaba látványa, gondosan eltakartam magam egy textilpelenkával, csak a kicsi baba látszott” – fogalmazott. A beszámoló szerint viszont pár perc múlva megjelent az áruház egyik biztonsági őre, aki felszólította, hogy hagyja abba és megfenyegette, hogy rendőrt hív rá, mert közszeméremsértést követett el. Azt is hozzátette, hogy csak a pelenkázó helyiségben lehet szoptatni a babákat. A meglepett anya kérte, hogy mutasson egy olyan belső áruházi szabályt, ami tiltja a bevásárlóközpont területén a szoptatást, vagy ami leírja, hogy csak a pelenkázó területén lehet táplálni a babákat, ilyet azonban nem mutatott neki az őr.

Belső vizsgálat indult

A lap megkereste az ügyben Martits Balázst, az Árkád Pécs Bevásárlóközpont igazgatóját, aki közölte: nincs szabályzatuk arra vonatkozóan, hogy a kismamák csak a pelenkázó helyiségben szoptathatnak. „Egyeztetni fogunk a centerben tevékenykedő biztonsági őrszolgálattal, hogy ilyen esetben mi lenne a követendő eljárás. Azt gondoljuk, hogy kedvességből a szoptató anyukától megkérdezhetik, hogy minden rendben van-e illetve javasolhatják, hogy keressék fel a pelenkázó helyiséget” – tette hozzá. Mint mondta, természetesen nem járhat el a leírt módon a centerben szolgálatot teljesítő biztonsági őr, és az ügyben belső vizsgálatot indítottak.
Szerző
Témák
rendőr Pécs

Napsütéses, igazi nyári időt hoz a hosszú hétvége

Publikálás dátuma
2018.08.17. 15:18
Illusztráció
Fotó: Shuttestock
Csak helyenként fordulhat elő zivatar, 30 fok feletti maximumokat mérhetünk.
Igazi nyári időnk lesz a következő napokban: sok napsütésre számíthatunk, csak helyenként alakulhat ki csapadék. A hőmérséklet 30 fok fölé emelkedhet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Szombaton gomolyfelhős, napos idő várható, de helyenként – főként északkeleten és délen – zápor, zivatar alakulhat ki. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatarok környezetében fordulhat elő átmeneti szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 18 fok között alakul, de a városokban ennél melegebb, az Északi-középhegység völgyeiben pedig hűvösebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között valószínű. Vasárnap is napos idő várható többnyire kevés gomolyfelhővel. Csapadék nem valószínű, az északi, északkeleti szél viszont helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 30 és 33 fok között alakul. Hétfőn ugyancsak derült, napos idő várható, majd késő délelőttől gomolyfelhők képződhetnek. Délután, estefelé az ország északi felén egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő, és megélénkülhet az északi, északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 30 és 33 fok között lehet.
Szerző

Órákig hagyták haldokolni - A nyomozás szerint nem a sürgősségi hibájából halt meg

Publikálás dátuma
2018.08.17. 14:55
Illusztráció
Fotó: Molnár Ádám
Lezárult a nyomozás a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán történt egyik tragédia kapcsán. Az eredmény szerint akkor is meghalt volna a férfi, ha nem vár fél napot az ellátásra.
Fél napi várakozás után került műtőbe egy beteg még januárban, aki délután már vért hányt, ám a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán ez nem adott okot a sietségre: fájdalomcsillapítót sem kapott, és műtétre is csak órákkal az után került sor, hogy megállapították, a hasi artériája elzáródott. A férfi másnap életét vesztette.
Az 58 éves férfi haláláról szóló hírek kapcsán Tényi István, a fel-és bejelentéseiről ismert fideszes magánszemély bejelentést tett a rendőrségen ismeretlen elkövető ellen, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt - írja a 24.hu. Az ügyben mostanra született határozat.
nem történt bűncselekmény, megszüntették a nyomozást.

Mint megállapították, az első triázsolás (betegek „rangsorolása” a sürgősségin) ugyan késedelmesnek és nem megfelelőnek volt minősíthető, de a szükséges és indokolt vizsgálatokat elvégezték, később pedig minden a szakma szabályai szerint történt. A beteg eleve olyan állapotban került kórházba, hogy gyakorlatilag menthetetlen volt.

Nem ő az egyetlen

Februárban is meghalt egy ellátatlan asszony a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán. Az idős asszonyt vérmérgezés gyanújával utalta be a Honvédkórház sürgősségi osztályára a háziorvosa. Ott megvizsgálták, hazaküldték - majd mire másnap a mentők visszaszállították, már nem lehetett segíteni rajta.
Egy háziorvos ekkor már azt nyilatkozta: a Honvéd Kórház ellátóhelye mára amolyan no go zonává vált, ahova belépve nem biztosítanak a törvények védelmet, kiszolgáltatott, megfélemlített betegek várakoznak, remélve sorsuk jobbra fordulását.

Szerző