Kevés a traktoros is – Drifttel igyekeznek hírt verni a szakmának

Publikálás dátuma
2018.08.21. 08:24
illusztráció
Fotó: RALF HIRSCHBERGER / AFP
Legalább 20 évbe telik az ágazati munkaerőhiány lefaragása, ha most sikerül a fiatalokat „megszólítani”.
A mezőgazdaságban is egyre feszítőbb a munkaerőhiány – hívja fel a figyelmet augusztus 25-i, Hódmezőrület című pályanépszerűsítő eseményük kapcsán a gépforgalmazó Axiál Kft. Tízből kilenc gazdaság szakemberhiánnyal küzd. Az iskolapadból évente az ágazat által igényelt 5 ezer végzősnek csak kevesebb mint tizede kerül ki. A mezőgépészet megítélése az elmúlt harminc év során alig változott. A szakmát még mindig olajosnak, elavultnak, alantasnak tartják, sok fizikai munkával és alacsony fizetéssel. A felmérések szerint a szektor elöregedett – idézik Umenhoffer Pétert, az Axiál marketingigazgatóját, a kampány egyik vezetőjét. A  átlagéletkor 50 fölötti, az iskolázottsági átlagszint ugyanakkor alacsony. A mezőgazdasági járművek kezelői így gyakorta hibásan használják és tönkreteszik az új gépeket. A traktorvezetéséhez ugyanis ma már mondhatni gépészmérnöki szaktudás szükségeltetik. A Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetsége Legyél te is mezőgépész! néven iskolások számára 11 pontból álló képzési és karrierprogramot állított össze. De a szakértő szerint még akkor is legalább 20 évbe telik az ágazati munkaerőhiány lefaragása, ha most sikerül a fiatalokat „megszólítani”. Ennek érdekében a Hódmezőrületen fesztiválhangulatban, úgy veterán, mint csúcsmárkás traktorok bemutatásával, versenyekkel, drifttel igyekeznek hírt verni a szakmának.
Traktorral egyáltalán nem könnyű driftelni, ezt az 1956-os Volvo traktort is sikerült felborítani:
Szerző
Frissítve: 2018.08.21. 08:25

323,88 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.08.21. 08:01
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Vegyesen alakult a forint árfolyama keddre virradóra a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon.
A gyengülő dollárral szemben a forint is viszonylag nagy nyereséget ért el. A dollárral szemben a forint 0,76 százalékkal erősödött, miközben az euró jegyzése is emelkedett dollárban. A dollárt a hétfő délutáni 282,94 forint után kedd reggel nyolc óra előtt 280,78 forinton jegyezték. Az euró ekkor 0,45 százalékkal állt erősebben 1,1534 dolláron. Az euró forintban hétfő délután 323,80-as, kedden reggel kissé magasabban, 323,88-as jegyzésen állt. A svájci frank jegyzése csökkent, hétfőn este 284,81 forinton, kedd reggel 283,98 forinton állt.
Szerző
Témák
euró dollár forint

700 ezer autót hív vissza a Volkswagen

Publikálás dátuma
2018.08.20. 18:11
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Elektronikai meghibásodás veszélye miatt visszahív szervizre 700 ezer Tiguan és Touran típusú autót a Volkswagen - jelentették be hétfőn a német autógyár wolfsburgi központjában.
A visszahívás a Tiguan városi terepjáró és a Touran egyterű autó tetőablakkal és hangulatvilágítással felszerelt új modelljeire vonatkozik. A meghibásodás a panorámatető megvilágításában keletkezhet, a berendezésbe nedvesség szivároghat be, ami rövidzárlatot okozhat. A legrosszabb esetben tűz keletkezhet az autóban. Az autókat továbbra is lehet használni, de ha a tetőablak vezérlő modulja körül nedvesség beszivárgására utaló barnás folt jelenik meg, sürgősen a legközelebbi szakszervizbe kell hajtani - mondta a gyártó szóvivője német hírportálok beszámolói szerint. A meghibásodás az idén július 5. előtt gyártott autóknál fordulhat elő. A legtöbb érintett gyártmányt Németországon kívül értékesítették. 
Szerző