Előfizetés

Késes támadót lőttek le a katalán rendőrök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.20. 13:42
Elszállítják a támadó holttestét a cornellai kapitányságról
Fotó: Lluis Gene / AFP
Allah akbar!- kiáltással rontott rá egy Barcelona melletti rendőrőrs dolgozóira egy késsel hadonászó férfi. Esélye sem volt a rendőrökkel szemben.
Fegyveres támadási kísérlet történt hétfőn reggel hat óra előtt egy katalán rendőrőrsön, a Barcelona melletti Cornella városában: egy algériai származású férfi késsel, Allah akbar (Allah hatalmas!) üvöltéssel próbálta megsebesíteni az ott dolgozókat, de perceken belül agyonlőtték - írja a Bloomberg.
Különleges rendőri egység posztol a cornellai kapitányság bejárata előtt
Fotó: Lluis Gene / AFP
Az agresszort lelőtték – jelentette Twitter-oldalán a történteket a Mossos d’Esquadra, vagyis katalán tartományi rendőrség. A Mossos szóvivője a Bloomberg kérdésére sem közölt részleteket az ügyről; a támadás hátterét, körülményeit még vizsgálják, de a körülmények alapján dzsihadista merényletkísérletről lehet szó.

Gyalogosok közé hajtott egy autós Zaragozában

Egy 45 éves férfi és egy idősebb házaspár sérült meg. Az incidens Spanyolország észak-nyugati részén, Casetasban történt a reggeli órákban. A sofőr elmenekült a helyszínről, de később őt és utasát letartóztatták - írj a Heraldo. A gépjármű vezetője egy 25 éves marokkói származású férfi, és egy ugyanolyan korú kubai nő. Az áldozatokat a Miguel Servet kórházba szállították, sérüléseik nem életveszélyesek. A rendőrség egyelőre közlekedési balesetként kezeli a gázolást.  

A támadás három nappal a barcelonai és cambrilsi mészárlás évfordulója után történt: az Iszlám Állam fanatikusai akkor autókkal, kisbusszal hajtottak a tömegbe a híres barcelonai sétáló utcán, vagyis a La Ramblán és más helyszíneken, összesen 16 embert gyilkolva meg. Az idei állami megemlékezésen VI Fülöp spanyol király és Pedro Sanchez miniszterelnök is részt vett.

Ágyelő lesz a veszélyes hímből, de borzasztó sok medve nyüzsög még Tusnádfürdő környékén

MTI
Publikálás dátuma
2018.08.20. 12:03

Fotó: Borboly Csaba / Facebook
Harminc medvét számoltak a vadászok, amíg a veszélyes hímet kergették - és a bocsaik miatt ingerlékeny anyaállatokkal is kellene valamit kezdeni.
Kilőtték a második veszélyes medvét is a Szent Anna vadásztársulat illetékesei Tusnádfürdő határában. Rafain Zoltán elmondta: arról a hím medvéről van szó, amelyik a kisváros alsó, Sepsiszentgyörgy felé eső részében járt be a gazdaságokba, és háziállatokat pusztított el. A vadászegyesület vezetője szerint ezzel befejezettnek tekintik a feladatukat, hiszen a minisztérium csak két hím medve kilövését engedélyezte Tusnádfürdő környékén. Négy anyamedve és kilenc bocs esetében a tárca áttelepítésre adott engedélyt. A fürdőváros melletti vadászterület gondnokságát ellátó Szent Anna vadásztársulat elnöke elismételte: a vadásztársulatnak nincsenek altatólövedékes puskái, ketrecei, amelyekkel a medvék elszállítását végezhetnék. Azt is megjegyezte: egyelőre senki nem vállalkozott a tusnádfürdői bocsos anyamedvék elszállítására, de a befogadásukra sem, pedig a minisztérium valamennyi EU-tagállamnak felajánlotta a medvefölösleget. A vadászegyesület elnöke úgy vélte az egészséges populáció megőrzése érdekében a gondnokságuk alá tartozó vadászterületen legalább öt, trófeaként értékesíthető medve kilövését, és 15 kisebb medve kiselejtezés céljából történő kilövését kellene engedélyeznie a minisztériumnak, hiszen rendkívüli módon túlszaporodott a populáció. Magyarázatként hozzátette: szombaton harminc medvét számoltak meg a vadászterületnek azon a kis részén, ahol végül kilőtték a hím medvét. A Környezetvédelmi Minisztérium azután járult hozzá a Tusnádfürdőre bejáró medvék kilövéséhez, illetve áttelepítéséhez, hogy július közepe óta négy embert sebesített meg a medve a fürdővárosban. A vadásztársulat augusztus 15-én lőtte ki az első veszélyes medvét Tusnádfürdő határában. Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Ciolos-kormány 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. 

Belgiumban ősztől már nem járőröznek katonák

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.20. 11:28
Katona áll őrt 2017. június 20-án a brüsszeli központi pályaudvar közelében, ahol korábban egy merényletkísérletet akadályoztak
Fotó: Laurie Dieffembacq / AFP/ Belga Mag/Belga
Bár még május végén is történt dzsihadista támadás az országban, a belga kormány nem emeli a terrorkészültségi szintet, szeptembertől pedig a hadsereg egységei is elhagyják a köztereket.
Belgiumban szeptembertől fokozatosan megszüntetik a katonák utcákon, metró- és vasútállomásokon teljesített járőrözését, helyüket a rendőrség és más biztonsági szolgálatok veszik át - szemlézi az MTI a La Libre Belgique című napilap hétfői cikkét.
A beszámoló szerint Steven Vandeput védelmi miniszter a VTM flamand nyelvű közszolgálati televíziónak adott vasárnap esti interjújában elmondta, a katonáknak a közterületekről való fokozatos kivonása nem okoz biztonsági kockázatot. A stratégiai fontosságú helyszíneken, nagykövetségek előtt, zsidó és más nemzetközi intézmények védelmében továbbra is szerepet vállalnak.
A belga kormány több lépcsőben, legutóbb július elején csökkentette az utcákon szolgálatot teljesítő katonák számát. Jelenleg mintegy 550 katona járőrözik a belga nagyvárosokban. Információk szerint a hadsereg folytatja a rendkívüli események alkalmával szükséges beavatkozásra való felkészülését, emellett komoly tartalékkapacitást állomásoztat, amely szükség esetén - a rendőrséggel együtt - azonnal bevethető.
Belgium a 2015 novemberében, Párizsban hét helyszínen elkövetett merényleteket követően hármas - "lehetséges és valószínű" - terrorkészültségi fokozatot rendelt el, majd a 2016 márciusában, Brüsszelben két helyszínen elkövetett támadásokat követően a legmagasabb, négyes - "súlyos és azonnali" - fokozatúra emelte a terrorfenyegetettség szintjét az ország egész területén. Belgium ekkor rendelte el 1800 katona folyamatos utcai járőrözését is.  A terrorfenyegetettségi szintet később hármas szintre minősítették vissza, majd az év elején kettes szintre csökkentették. A járőröző katonák számát ezzel arányosan ugyancsak mérsékelték. Belgiumban legutóbb május végén minősítették terrorcselekménynek egy magányos elkövető akcióját, amikor a 33 éves, Benjamin Hermann nevű elítélt kétnapos eltávozása alatt előbb rabtársával, majd két rendőrrel és egy civillel végzett Liege-ben. A férfi többször is azt kiáltotta, hogy "Allahu Akbar" (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték. A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) ezt követően közölte, az eset ellenére sem emelik az országos terrorkészültség szintjét. A liege-i támadást, ahogy 2015-ös párizsi és a 2016-os brüsszeli merényleteket is az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.