Ara papagájokkal gazdagodott a debreceni állatkert

Publikálás dátuma
2018.08.21 11:52
A kép illusztráció: AFP
Fotó: /
Egy zöldszárnyú és két sárga-kék ara papagáj látta meg a napvilágot a debreceni állatkertben - közölte az MTI a nagyerdei kultúrpark igazgatójának keddi sajtótájékoztatója alapján.
A zöldszárnyú ara (Ara chloroptera) május másodikán kelt ki a tojásból, és mintegy három és fél hónap odúban eltöltött időszak után repült ki. Jó egészségnek örvend, és idén már láthatják a látogatók a röpdében. A nemét még ezután állapítják meg, így egyelőre nevet nem adtak neki - mondta Nagy Gergely Sándor. 
Június tizedikén két sárga-kék ara (Ara ararauna) is napvilágot látott a debreceni állatkertben, őket egyelőre a szüleik etetik, szépen fejlődnek, de odújukat még egy hónapig nem hagyják el - tájékoztatott az igazgató, aki elmondta azt is: 2019-ben az állatkert saját forrásból egy olyan tér kialakítását tervezi, amelyben a papagájok a jelenleginél jobb körülmények között élhetnek, és látványetetésekkel a látogatók is jobban megismerhetik a viselkedésüket. Az ara papagájok 50-70 évig élnek, általában két tojást raknak, a fiókák 28-32 nap után kelnek ki a tojásból. A szülők a kicsinyeket felváltva etetik, a kifejlett példányok egy életre választanak párt maguknak. 
A látogatók testközelből is találkozhatnak azokkal az állatokkal, amelyeket gondozóik neveltek fel. A park vendégei a jövő héttől közelebbről megismerkedhetnek Pepítóval, az egyéves zöldszárnyú ara papagájjal, Perjámossal, a pápaszemes pingvinnel és Boborjánnal, az Apella csuklyásmajommal - mondta Nagy Gergely Sándor.
2018.08.21 11:52

Keszeg, ökle vagy pisztráng lehet az év hala

Publikálás dátuma
2018.11.12 12:12
Illusztráció
Fotó: AFP/
Idén is három őshonos fajra, a vörösszárnyú keszegre, a szivárványos öklére és a sebes pisztrángra lehet szavazni az év hala versenyen - közölte a Magyar Haltani Társaság az MTI-vel.
Az álló- és lassú folyású vizeket kedvelő vörösszárnyú keszeget többnyire a vízi növényzetben gazdag vizekből fogják. Táplálékát fonalas algák, fiatal növényi hajtások, magvak alkotják, felismerni fölfelé nyíló szájáról, valamint vöröses úszóiról lehet. A védett szivárványos ökle a legkisebb és legszínesebb Magyarországon található halak egyike. A szaporodás idején a hím szivárványszínekben pompázik, a nőstényeknek pedig megnő a néhány centiméter hosszú tojócsövük, hogy a nagyobb testű kagylók köpenyüregébe rakják ikráikat - ismertették. A sebes pisztráng a gyors, oxigéndús vizeket kedveli. Legtöbbjük ismertetőjele, hogy olajzöld hátukat és világosabb oldalukat fehérlő udvarral körülvett piros foltok díszítik, a fiatalokat a testoldal nagyobb, szürke foltjai jellemzik. Kiváló sporthal, ezért előszeretettel telepítik az erre alkalmas vizekbe, túlnépesítve azonban károsíthatja az eredeti halfaunát.
 Az év halára december 31-én délig lehet szavazni.
Témák
év hala
2018.11.12 12:12
Frissítve: 2018.11.12 12:12

A szürkemarhát nem érdekli az időjárás, szül kérlelhetetlenül

Publikálás dátuma
2018.11.10 11:11
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
A kellemes őszi nappalok ellenére a naptár és az egyre hidegebb hajnalok és a puszták felett egyre gyakrabban feltűnő libahangos „V” alakok a tél közeledtét jelzik. November eleje a magyar szürkemarháknál fontos időszak, világra jönnek az első borjak.
A Körös-Maros Nemzeti Park területén a legeltetés után behajtották a gulyákat és megkezdődik a szürkemarhák március elejéig tartó ellési szezonja - írta a Greenfo.   A magyar szürkemarhák könnyen ellők és természetes úton hozzák világra borjaikat. Az ellések zöme éjszaka és hajnalban, illetve a kora reggeli órákban zajlik. Az újszülött borjú életképessége már az első pillanatokban szembetűnik: talpra áll, azonnal keresi anyja tőgyét és szopni kezd. Első tápláléka az úgynevezett föcstej (kolosztrum), amely magas fehérje- és zsírtartalmú és vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdag, ellenanyagai hozzájárulnak a borjú egészséges fejlődéséhez. 
2018.11.10 11:11
Frissítve: 2018.11.10 11:11