Tiszavasvári;

2018-08-22 08:30:00

Nem marad Jobbik-fellegvár Tiszavasvári

Nem indul jobbikos jelölt a párt eddigi fellegvárának számító Tiszavasváriban a szeptemberi időközi polgármester-választáson, bár a függetlenek között azért akad favoritjuk.  

A választást azért írták ki, mert a korábbi jobbikos városvezető, Fülöp Erik idén áprilisban listás országgyűlési képviselői mandátumot szerzett, s lemondott a tisztségéről. Ő 2010 óta töltötte be ezt a posztot, ami azért is jelentős, mert ez volt az egyetlen olyan 10 ezer fő feletti település, ahol két egymást követő ciklusban is a Jobbik adta a polgármestert. Korábban független, azt megelőzően pedig baloldali irányítású volt a város.

Tiszavasvári egyébként többször is a figyelem középpontjába került, főként, miután a volt érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán felkérést kapott, hogy dolgozza ki az „érpataki modellt”, az úgynevezett Rend és tisztesség programot, a város közmunka-program felelőse pedig Zagyva Gy. Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyik alapítója lett. Két, nagy létszámú szegregátum van a településen, az itteniek nagy része egyedül a közmunkaprogramban tud dolgozni – jellemzően a köztereket gondozzák.

A polgármesterjelöltek névsorát a napokban tette közzé a helyi választási bizottság, s meglepő módon az öt jelölt közül mindössze egynek a neve mellett van pártlogó: a Fidesz-KDNP Szőke Zoltán kormánypárti önkormányzati képviselőt küldi a csatába. Ő a bemutatkozó fórumán arról beszélt, hogy az elmúlt nyolc évben a város elszigetelődött a környezetétől, ezért a „széllel szemben menetelés” helyett fejlődő pályára kell állítani Tiszavasvárit. A Jobbik hivatalosan nem állított saját jelöltet, de helyben közismert, hogy a függetlenként induló Badics Ildikó jegyző a támogatottjuk, aki gyakorlatilag végig Fülöp Erik jobbkeze volt a városházán.

Rajtuk kívül még három független indul, ám valamennyiüknek van közigazgatási tapasztalata: Rozgonyi Attila 2010 előtt volt független polgármestere Tiszavasvárinak, Munkácsi Mihály jelenleg is önkormányzati képviselő, Nácsáné Kalán Eszter pedig a helyi szociális központot vezeti. Fülöp Erik volt jobbikos polgármester a Népszavának azt mondta: miután az ÁSZ jogsértő módon hatszázmilliós büntetést szabott ki a pártra, nincsenek erőforrásaik arra, hogy hivatalos jelöltet indítsanak, s kampányoljanak. Egyébként is „csak” időközi választásról van szó, a megbízás alig több, mint egy évre szól. Jövőre, amikor újabb öt évre választanak képviselőket és városvezetőket, bizonyára megváltozik majd ez a helyzet – tette hozzá.