Venezuela;menekültek;

2018-08-22 15:32:42

Már 2,3 millióan menekültek el az összeomlás szélén álló Venezuelából

Válsághelyzet alakult ki több dél-amerikai ország határán is a venezuelai menekültáradat miatt, az érintett országok regionális tanácskozást tartanak.

Ecuador kezdeményezésére összehívtak egy regionális találkozót, ahol a dél-és közép-amerikai országok a menekültválság megoldásáról szóló terveket fogják megvitatni- írja az Euronews. A kialakult helyzet többek közt azzal fenyeget, hogy a hatóságok nem tudják nyomon követni, mi történik az adott országba érkező külföldi állampolgárokkal, így minden fél egyetért abban, hogy javítani kell a kormányok közti együttműködést.

Venezuela kőolajexportra alapozott gazdaságát négy éve megrengette az olaj árának zuhanása, és az országot vezető Nicolás Maduro elnök képtelen úrrá lenni a válságon.

-  nyilatkozta az ENSZ-főtitkár szóvivője, Stéphane Dujarric a portál szerint. Tömegek nem jutnak hozzá megfelelő kezeléshez, és olyan, korábban szinte teljesen eltűnt fertőző betegségek is visszatértek és terjednek, mint a kanyaró, tuberkulózis, a malária és a torokgyík. 1,3 millió venezuelai alultáplált. A helyzetet a hiperinfláció is súlyosbítja: a gazdasági csőd csalhatatlan jeléül, hétfőn levágtak öt nullát a helyi pénznem, a bolivár végéről. Az év végén ennek ellenére egy millió százalék is lehet az infláció mértéke a Nemzetközi Valutaalap becslései szerint.

2,3 millió ember menekült már el az országból az ENSZ becslése szerint. A többség Peruba, Brazíliába, Ecuadorba és Kolumbiába ment.

- nyilatkozta a menekültek egyike. Ecuador mellett más dél-amerikai országok is a határátkelőkön a beléptetés szigorításával reagáltak a helyzetre.