MÜPA;swing;

New Orleans magyar hangjai

Glenn Miller, Josephine Baker és George Gershwin. A múlt század első évtizedeinek karizmatikus alkotó- és előadóművészei előtt tiszteleg a Müpa hagyományos, augusztus végi programja, a New Orleans Swingfesztivál.

„Az az elementáris erő és magabiztosság, ami Glenn Miller játékából és szerzeményeiből sugárzik, még ma, 73 évvel a halála után is lenyűgöző” – mondja a Népszavának Arató Sándor zenei menedzser, az In The Mood – Utazások Glenn Millerrel című program kitalálója. „Miller produkciói egyszerre voltak kifinomultak és elsöprő lendületűek – nem véletlen, hogy az amerikai katonák is ezt hallgatták a harctéren.” Biztos, hogy Millernél voltak virtuózabb harsonások, sőt akár kreatívabb komponisták is az Egyesült Államokban, de zenekarvezetőként és „művelődésszervezőként” zseniális volt, maradandót alkotott, muzsikája százmilliókhoz jutott el – véli Arató. A rá emlékező produkcióban három énekesnő – Koós Réka, Fehér Adrienn, Tunyogi Bernadett – mellett Lázár István trombitás, valamint Molnár Gyula klarinétos-szaxofonos (a legendás Molnár Dixieland Band névadója) lesz a hangszeres szólista; emellett közreműködnek a Dixie Kings of Hungary zenekar tagjai.

„Pontosan kilencven éve, 1928 májusában járt Budapesten a jazz-korszak bronz vénusza, a modern kor első, igazi nagy női világsztárja, Josephine Baker” – meséli Bényei Tamás trombitás, énekes, hangszerelő, a Bakerre emlékező Az én babám egy fekető nő című produkció művészeti vezetője. „Hogy milyen is lehetett őt élőben megcsodálni akkoriban? Hogy eleink miként gondolkodtak a Baker-jelenségről? Hogy miért is érzünk valami ellenállhatatlan nosztalgiát az 1920-as évek iránt? Ezekre a kérdésekre is igyekszünk választ találni a szombat esti koncerten” – mondja Bényei, aki a felkészülés során az Országos Széchényi Könyvtárban és a Petőfi Irodalmi Múzeumban is tanulmányozta a magyarországi Baker-kultuszra vonatkozó dokumentumokat. A Müpa-beli időutazáson Baker szerepére a Párizsban élő afro-amerikai világsztárt, Nicole Rochelle-t kérték fel (ld. keretes írásunkat); míg a korabeli magyar sajtóból válogatott szemelvényeket Kautzky Armand olvassa fel. A produkcióban közreműködik a Gramophonia Hot Jazz Orchestra (ez a Hot Jazz Band kibővített változatának tekinthető), valamint vonósnégyes és a Keep Swinging táncegyesület.

Gershwin, a slágergyáros – ez a címe a fesztivál harmadik produkciójának. „Ha George Gershwin nevét halljuk, leginkább a Kék rapszódia, az Egy Amerikai Párizsban, a Porgy és Bess című opera, esetleg az F-dúr zongoraverseny jut eszünkbe, holott az egyik legjelentősebb amerikai dalszerzőt és Broadway-szerzőt is tisztelhetjük az orosz bevándorlók gyermekeként, 120 éve New Yorkban született komponista személyében.

Dalait Ella Fitzgeraldtól Louis Armstrongon keresztül Miles Davisig szinte minden jazzmuzsikus műsorára tűzte és tűzi a mai napig. A Müpában látható Gershwin-koncert különlegessége a briliáns New York-i olasz zongorista, a stride piano stílus mestere, Rossano Sportiello vendégszereplése, valamint a mester dalainak klasszikus swing jazz stílusú, instrumentális előadásmódja lesz” – mondta kérdésünkre Szalóky Béla trombitás, harsonás, zenekarvezető. A hazai muzsikusok közül ezen az esten színpadra lép még Dennert Árpád (szaxofon), Gyárfás István (gitár), Lutz János (bőgő) és az egyébként zongoristaként is kiváló Tálas Áron (dob).

Infó: New Orleans Swingfesztivál

Augusztus 24-26. (péntek-vasárnap), Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem és Fesztivál Színház

Nicole, a rejtőzködő sztárNicole Rochelle (eredeti családneve: Leach) színésznőként, amerikai tévésorozatokban alapozta meg hírnevét, s csak később derült ki, milyen kiváló jazzénekes és swing-táncos. 2006 és 2010 között a La recherche de Josephine című Baker-musical címszereplőjeként bejárta az egész világot. A 2010-es évek eleje óta Európában él, és kerüli a nyilvánosságot: a sztár-karrier helyett csak olyan fellépéseket vállal, amelyek szívének kedvesek. Tavaly viszont harcos aktivistája volt a MeToo mozgalomnak. Bényei Tamással és zenekarával már többször dolgozott együtt, de igazi nagy koncertjük még nem volt Magyarországon.