Nyomják a vészcsengőt az európai tudósok Orbánék miatt

Publikálás dátuma
2018.08.23. 06:00
Elmaradhatnak az erasmusos diákok, ha nem biztosított a magyarországi képzés
Fotó: Vajda József / Népszava
Kemény hangvételű nyilatkozatban bírálta a kormány tudománypolitikáját az egyik legbefolyásosabb szervezet. A hazai kabinet lépései miatt akár nemzetközi támogatásoktól is eleshetnek a kutatók.
Példátlan lépésre szánta el magát a negyven ország ötvennyolc tudományos akadémiáját, műhelyét – köztük a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) - tömörítő szakmai szervezet, az All European Academies (ALLEA). Az 1994 óta működő szervezet - fennállása óta először - politikai tartalmú nyílt levélben és nyilatkozatban tiltakozott, mert álláspontjuk szerint az Orbán-kormány kikezdi a magyar a tudományos élet autonómiáját és a magyar tudományosság színvonalát, ezzel pedig veszélybe sodorja Magyarország tudományos életben betöltött jó hírét.
Az eddig kizárólag tudományszakmai állásfoglalásokat közlő testület elnöke, Antonio Loprieno professzor először június közepén tette félre a szakmai virágnyelvet és kemény hangú nyílt levélben fordult Palkovics László Innovációs és Technológiai Miniszterhez a kutatási pénzek Magyar Tudományos Akadémiát érintő elvonása miatt. Mint ismeretes, a kormány terve szerint jövőre az MTA 40 milliárdos kutatási keretének zömét, mintegy 28 milliárdot a Palkovics-féle tárca alá rendelnék, így az MTA helyett a kormány határozhatná meg, hogy mely kutatások indulhatnak el, és ezek mekkora büdzsével gazdálkodhatnak. - Úgy gondoljuk, hogy Magyarország és a magyar tudományosság jó híre fogja bánni, hogy ha (a kormány) csökkenti a Magyar Tudományos Akadémia autonómiáját - szögezte le az ALLEA a nyílt levelében.
Ha lehet, ennél is keményebben fogalmazott a ALLEA napokban kiadott közleménye arról, hogy a kormány már célba vette az akadémiai tanszabadságot is. A kormány nemrég lengette be, hogy megszüntetné Magyarországon a társadalmi nemek tanulmányait (gender studies), ami jelenleg az ELTE-t és az amúgy is a létében támadott Central European University (CEU) érintené. Augusztus elején alig huszonnégy órát kaptak az egyetemek arra, hogy véleményezzék az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztését, amelynek egy pontja kimondja: a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon. Azóta a kormánypárt véleményvezérei is egyértelművé tették, hogy ideológiai alapon „meg kell szüntetni” Magyarországon a gender szakokat. Az ALLEA közleménye szerint a magyar kormány lépése a múltat idézi, amivel a kormány újra az akadémiai és tudományos szabadság nemzetközileg elfogadott alapelveit, a tudományos intézmények függetlenségét veszélyezteti. - Az ilyen alapvető értékek megsértése aláássa a magyar tudományosság magas színvonalát és a régióban betöltött vezető szerepét veszélyezteti. Ezen túlmenően azzal, hogy a magyar kormány átpolitizálja a tudományos kutatást, gyengíti Magyarország a tudományban betöltött erős nemzetközi partnerségi kapcsolatait - fogalmaz a levél.
Forrásaink szerint az ALLEA a két közleménnyel gyakorlatilag megnyomta a pánikgombot, Európában ugyanis évtizedek óta nem fordult elő, hogy egy kormány közvetlenül beleszóljon a kutatás finanszírozásba vagy abba, hogy egy egyetemen mit tanítsanak.
Bár a testület a tudománypolitikai vitáktól eddig látványosan tartózkodott - így a nagyközönség előtt is kevésbé volt ismert - ám az Európai Egyetemek Szövetsége (EUA) mellett az ALLEA az európai tudományos közösség egyik legbefolyásosabb szervezete, így a mostani közleményei igen komoly súllyal esnek latba, illetve közvetve komoly következményei lehetnek annak, hogy a magyar kormányt átpolitizálja a tudományos életet.
- Ezek a közlemények azóta eljutottak az európai tudományos élet legváltozatosabb döntéshozóihoz, kutatóintézetekhez, minisztériumokhoz, oda, ahol a különféle európai oktatási és kutatási programokról döntenek.

Márpedig ha ott úgy látják, hogy Magyarországon a politikai klíma nem biztosítja, hogy például egy Erasmus-programban ideutazó diák európai oktatást kapjon, akkor nem fogják ide küldeni a diákjaikat. Ugyanígy: ha magyar kutatók folyamodnak támogatásért, ám kint azt látják, hogy az itteni tudományos élet nem független és nem értékalapú, úgy meggondolják, hogy támogassák-e az innen érkező kérelmeket - ecsetelte egy forrásunk az ALLEA-közlemények jelentőségét.

Felújítják a Malév egy 50 éves repülőjét

Publikálás dátuma
2018.08.22. 22:02

Fotó: Népszava
A típus megszületésének 50., és a Malév flottájában forgalomba állásának 45. évfordulója alkalmából eredeti festését is visszakapja a Tu-154-es.
A Tupoljev Tu-154B-2-es repülőgép augusztus 22-én, szerdán reggel gördült ki a Lufthansa Technik Budapest ferihegyi hangárjából, ahol a festési munkákat végezték az elmúlt hetekben - írja az AIRportal.hu.
A repülőt a típus megszületésének közelgő 50., és a típus a Malév flottájában történt forgalomba állításának 45. évfordulója alkalmából hozzák rendbe. A portál úgy értesült, amint teljesen elkészül a HA-LCA lajstromjelet viselő gép felújítása, a budapesti repülőtér területén belül állítják majd ki azt.
A HA-LCA lajstromjelet viselő Tupoljev Tu-154B-2-est Dr. Fülöp András, vállalati főpilóta 1973. szeptember 5-én repülte haza a ferihegyi repülőtérre és 1973. szeptember 12-én teljesítette első forgalmi útját a Malév korabeli festésében. A repülőgép 1991-ig szállított utasokat a nemzeti légitársaság útvonalhálózatán, majd áruszállításra alakították át. Két évvel későbbi utolsó útja egy gyakorló út volt, utána földi gyakorlatokban, a személyzet képzésében kapott szerepet. Sokáig a rendőrség kommandós egységei használták. 1995 óta egy félreeső, a repülőtéri élettől távoli bányaterület közelében állt. 2014. márciusában vontatták át a műszaki előtérre, majd később a kisgépes forgalmi előtér mögötti füves területen várta a megújulást.
Szerző
Témák
TU-154 Malév

Alapszabálya falhatja fel az LMP-t

Publikálás dátuma
2018.08.22. 19:19

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A bázisdemokratikus döntéshozatal ellehetetleníti az LMP működését, de a szervezeti és működési szabályzatot nagyon nehéz megváltoztatni – nem is biztos, hogy sikerül az őszi kongresszuson.
Újabb kifejezéssel bővülhet a magyar politikai kommunikáció: egy LMP-s politikus ugyanis arról beszélt: a „Schiffer nélküli schifferisták” miatt került története egyik legmélyebb válságába a zöld párt, aminek legújabb jele az volt, hogy az etikai bizottság döntései miatti tiltakozásul Szél Bernadett társelnök minden pártbeli posztjáról lemondott. A távozó politikus a Magyar Hangnak adott interjúban arról beszélt, az etikai bizottság olyanokat zárt ki, tiltott el (mint őt magát is) évekre párttisztségek viselésétől, akik aktívan részt vettek a tavaszi választási kampányban. Az alapszabály szerinte ellehetetlenítette a működést, mert a korábbi, az élet által felülírt határozatok gyors megváltoztatására a bázisdemokratikus működés miatt nem volt lehetőség. Erre a párt egyik vezető politikusa továbbra sem lát esélyt, az alapszabály szerint ugyanis a szervezeti és működési szabályzatot csak 75 százalékos többséggel lehet módosítani, így pedig szerinte soha nem fog összejönni a megfelelő szavazati arány. A „Schiffer nélküli schifferisták” valószínűleg ragaszkodni fognak a fennálló status quo megőrzéséhez - mondta. (Az egészben a legironikusabb, hogy ezt az alapszabályt korábban már maga a pártalapító is felülvizsgálta volna - legalábbis erről beszélt a politikából 2016 májusában kiszálló Schiffer András a 2014-es választások előtt.) Szél Bernadett lemondásával Keresztes László Lóránt maradt a párt egyetlen vezetője, bár Demeter Márta megválasztását sokan biztosra veszik. Keresztes a Népszavának nyilatkozva beszélt arról, hogy az ellenzék számra az egyetlen valós politikai innovációt a „XI. századi pártok”, a Jobbik, a Momentum és az LMP összefogása jelenti, első körben a 2019-es európai parlamenti választásokon. - Öt éve nagyon rezgett a léc, hogy megkapjuk-e egyáltalán az öt százalékot, most még egyszer ilyen helyzetet nem engedhetünk meg magunknak. Kell ez az együttműködés - mondta egy belső ember. Egy másik LMP-s ugyanakkor arról beszélt, hogy „a teljes ellenzék demoralizáló vereséget szenved majd a jelen állás alapján, így pedig az egész »Új Pólusra« épített stratégia bukik. Ennek ugyanis az lenne a lényege, hogy jövő tavasszal a Jobbikkal, Momentummal összefogva egyértelműen több szavazatot gyűjtünk, mint az MSZP és így ősszel ebből a pozícióból tárgyalhatunk majd velük”.
Szerinte egyébként a helyzet azért is bonyolult, mert – ezt külön megmérette a párt egy közvélemény-kutatóval – az idősebb LMP-szavazók egyértelműen a baloldal felé nyitnának, a fiatalok viszont éppen az Új Pólust látnák szívesen.
- Szél Bernadett döntését nagyon sajnáljuk. Az áprilisi választásokat követően a kongresszusunk nagy többséggel választotta őt társelnöknek, így a legitimációjához kétség sem férhetett. Ugyanakkor láttuk a lemondásához vezető okokat és folyamatokat, így megértjük őt. Természetesen a jövőben is nagyon számítunk a munkájára az LMP-ben - mondta a Népszavának Kanász-Nagy Máté. Az LMP szóvivője szerint a párt alapszabályának hiányosságaival már korábban is tisztában voltak. - Ez az alapszabály valóban nem alkalmas arra, hogy egy kampányhelyzetben gyors döntések szülessenek, és az etikai eljárásokon is változtatni kellene, ezt már sokan felismerték, de tény, hogy ennek megváltoztatására éppen az alapszabályi kötöttségek miatt egyelőre nem volt lehetőség - tette hozzá Kanász-Nagy Máté. A Jobbikkal, Momentummal való lehetséges együttműködéssel kapcsolatban a szóvivő azt mondta, erre megvan a nyitottság a zöld pártban, de a részletekről még sokat kell tárgyalni a formális döntést pedig majd sz őszi kongresszus mondhatja ki.
A Jobbik-LMP összefogás témája lapunk információi szerint előkerült a Jobbik keddi elnökségi ülésén is, ám a párt vezetése nem hozott még végső döntést. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője korábban lapunknak azt mondta, a szövetségi politika kialakítása nem eseti, hanem hosszabb távú együttműködésről szól.
Frissítve: 2018.08.22. 19:31