Előfizetés

A pedagógushiány márpedig nincs, nem a tanár a lényeg az iskolában, csak az úszás, meg a digitális kütyü

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.23. 10:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egyebek közt amellett is kiállt Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, hogy a diákok túlterheltségének oka az, hogy éjszaka isznak és drogoznak.
"Nem mondhatom, hogy mindenütt minden tanár meglesz, mert nem lenne igaz" - nyilatkozta Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke a Magyar Hírlapnak.
Az állami intézményfenntartót vezető Hajnal ezzel lényegében elismerte: pedagógushiány van Magyarországon.

Különösen, hogy ehhez azt is hozzátette: ez minden évben így van. Bár leszögezte azt is: "nincs országos pedagógushiány". Szerinte a tankerületek a korábbi évekhez hasonlóan most is urai a helyzetnek, és csak akkor nem kéne túlórákkal vagy óraadókkal megoldani az iskolák működését, ha hat-nyolc szakos tanárok is léteznének.
Hajnal azt is állította, az elkövetkező hét évben biztosan nem várható, hogy a nyugdíjba vonulás miatt magasabb létszámban lenne szükség a pedagógus-utánpótlásra. És elismételte azt a korábbi kijelentését is, hogy mivel a pedagógusok jellemzően a szünidőben váltanak munkahelyet,
a jelenlegi, kétezer fölötti betöltetlen tanári álláshely kapcsán "nincs értelme számokról beszélni".

Ezen túlmenően is igen tetszetős képet festett Hajnal a magyar oktatás helyzetéről. Több száz iskolában zajlik infrastrukturális és digitális fejlesztés és rengeteg tanuszoda és tornaterem épül országszerte. Hajnal állítja továbbá, hogy a hátrányos helyzetű gyerekekkel "rendkívül jól felszerelt iskolák" is foglalkoznak, melyek biztosítják, "hogy játékként éljék meg a tanulást". Arra nem tért ki, hogy hány darab ilyen intézmény működik, és valójában mennyire lenne szükség.
A Klebelsberg Központ elnöke hosszan részletezte az élménypedagógia jelentőségét is. "Jó a projektmódszer, a közös munka, az interaktív tanulás, a digitális eszközök használata" - fogalmazott, kiemelve annak fontosságát, hogy a gyerekek ne kényszerként, hanem élményként éljék meg a tanulási folyamatot. Dícsérte a KIP-es iskolákat is: "a Komplex Instrukciós Programban a gyerekek heterogén csoportokban dolgoznak, mindenkinek megvan a feladata, és nagyon hatékony a tanítás".
Az interjúban Hajnal ismét kiállt amellett a nézete mellett is, mi szerint a szülők tehetnek a diákok túlterheltségéről. Illetve, maguk a diákok.

Nem tért ki arra, hogy gyakran napi 7-8 kötelező órája is van a középiskolásoknak, majd minden órára házi feladattal is készülniük kell, és sokuknak órákat kell utazni az iskola és a lakóhelyük között. Helyette a túlterheltség kapcsán azt hangsúlyozta: "az ilyen korú gyerekeknek nincs keresnivalójuk éjszakai szórakozóhelyeken", ahol isznak és drogoznak. A fiatalabbak esetében pedig egyértelműen megállapította a szülők felelősségét a komoly tanulói terhek kapcsán: nem kéne különórákra vinni a gyereket.

Az ATV lett a CNN hivatalos magyarországi partnere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.23. 08:10
Az ATV székháza, ilusztráció
Fotó: Szalmás Péter
Az amerikai hírcsatorna a világ 26 országába készít hírösszefoglalókat, ehhez a partnerséghez csatlakozik ősztől az ATV.
Az ATV vezetése egyéves egyeztetés után Londonban írta alá a partnerségről szóló szerződést. Ennek lényege, hogy a két csatorna híreket vehet át egymástól, illetve az ATV adott esetben forgat is a CNN-nek, illetve például szakértők megtalálásában is segítséget nyújt.
Az amerikai CNN hírösszefoglalóit heti egyszer fognak adásba kerülni az ATV-n, és az amerikai csatorna rendkívüli híreit is élőben közvetítheti a magyar adó.
 

Marad az országos hőségriadó

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.23. 07:36
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A tartós hőség miatt továbbra is csaknem az egész országban figyelmeztetés van érvényben, csak a hétvége hozhat viharos enyhülést.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: a napi középhőmérséklet általában 25, 26 Celsius-fok körül alakul. Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Az előrejelzés szerint a többórás napsütés mellett szórványosan, legkisebb eséllyel az északkeleti megyékben alakulhat ki zápor, zivatar. A szél időnként megélénkülhet, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb hőmérséklet 31-36 fok között várható. Késő estére 21-26 fok közé hűl le a levegő.
A hétvégén várható egy markánsabb hidegfront, amelynek hatására több fokkal mérséklődik a meleg.