Ilyen az LMP új, polgári-konzervatív arca: a migrációval hasítana az EP-valasztásokon

Publikálás dátuma
2018.08.23. 10:19

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Keresztes László Lóránt társelnök ökopolitikai eszközökkel enyhítené a menekültválságot.
Határozottan azt szeretném, hogy az LMP EP-kampányának középpontjában a migráció szerepeljen, mondta Keresztes László Lóránt az Indexnek adott interjújában.  Az LMP - Szél Bernadett lemondása miatt  - egyelőre egyedül maradt társelnöke szerint az EP-választás tétje éppen az, hogy a rendkívül fontos európai problémákkal kapcsolatban pártja megjelenítse álláspontját, és a választók ez alapján ez alapján adjanak mandátumot képviselőiknek.
"Mindent meg fogok tenni, hogy a migráció kérdéséről és a migrációs válság megoldásáról beszéljünk. Rá akarunk mutatni arra, hogy a kormány csak a saját hatalmát akarja megszilárdítani a migrációról szóló kommunikációval. De a migrációs nyomás hosszú távú megszüntetéséről nem beszélnek", magyarázta Keresztes. Aki úgy érzi: ökopolitikai eszközökkel hogyan lehet csökkenteni a migrációs nyomást.
Szerző
Frissítve: 2018.08.23. 14:21

Amikor taknya-nyála egybefolyik: fokozódik a parlagfűhelyzet

Publikálás dátuma
2018.08.23. 10:07
Illusztráció: AFP
A napokban várhatóan tovább emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja, és egyre nagyobb területen érheti el a nagyon magas szintet.
Jelenleg az ország északi részén magas, elsőfokú riasztás, a többi területen nagyon magas, azaz másodfokú riasztás van érvényben a parlagfű pollenkoncentrációja miatt. A következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan északon is eléri a kritikusabb szintet. Ezért az Országos Közegészségügyi Intézet azt javasolja az allergiásoknak, fokozottan ügyeljenek a felírt gyógyszerek szedésére.
A parlagfű legmagasabb pollenkoncentrációja a Dél-Dunántúlon és az Alföld déli részén mérhető. Ezeken a területeken kezdődik először a virágzás, itt a leghosszabb a szezon, így itt a legtöbb a magas pollenkoncentrációjú napok száma - írja a Magyar Aerobiológiai Hálózat alapján az Agrárszektor.
A mai pollenhelyzet Illusztráció: OKI
Magas parlagfű pollenkoncentráció esetén - megfelelő gyógykezelés hiányában - az allergiások tünetei: tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás (és emiatt esetleges alvászavarok), garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, "piros szem" (kötőhártya-gyulladás), szemfáradékonyság,  fáradtság- és levertségérzés, nagyobb alvás igény fokozódhatnak - olvasható az OKI korábbi tájékoztatójában.
Holnapra várható pollenhelyzet Illusztráció: OKI

Hasznos tanácsok allergiásoknak:

 • Lehetőség szerint még az allergiás tünetek megjelenése előtt kezdjék el a gyógyszerszedést!
 • Ha magas a pollenterhelés, minél kevesebb időt töltsenek a szabadban!
 • Kora reggel (6-8 óra között) és este (6 óra után) menjenek ki a szabadba!
 • Kora reggel vagy késő délután, éjszaka szellőztessék a lakást!
 • Gyakran porszívózzanak a lakásban, a port nedves ruhával töröljék le!
 • A légtisztító berendezések csökkenthetik a pollenkoncentrációt.
 • Az utcai cipőt naponta töröljék le nedves ruhával!
 • A ruhákat ne a szabadban szárítsák!
 • Gyakran váltsanak ágyneműt, főleg párnahuzatot!
 • Minden este mossanak hajat, mert rátapadnak a pollenszemek!
 • Autóban utazva ne húzzák le az ablakot, kapcsolják be a szellőztetőt! Olyan légszűrőt használjanak, amely kiszűri a pollenszemeket is! Nyáron többször kell cserélni a szűrőbetétet.
 • Maszk viselésével jelentősen csökkenthető a belélegzett pollen mennyisége.
 • Hosszabb esőzések után csökken a pollenszint. Használják ki a lehetőséget szellőztetésre, sétára!
 • Ha lehet, ne tartózkodjanak frissen nyírt füves, kaszált területen!
Szerző

A pedagógushiány márpedig nincs, nem a tanár a lényeg az iskolában, csak az úszás, meg a digitális kütyü

Publikálás dátuma
2018.08.23. 10:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egyebek közt amellett is kiállt Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, hogy a diákok túlterheltségének oka az, hogy éjszaka isznak és drogoznak.
"Nem mondhatom, hogy mindenütt minden tanár meglesz, mert nem lenne igaz" - nyilatkozta Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke a Magyar Hírlapnak.
Az állami intézményfenntartót vezető Hajnal ezzel lényegében elismerte: pedagógushiány van Magyarországon.

Különösen, hogy ehhez azt is hozzátette: ez minden évben így van. Bár leszögezte azt is: "nincs országos pedagógushiány". Szerinte a tankerületek a korábbi évekhez hasonlóan most is urai a helyzetnek, és csak akkor nem kéne túlórákkal vagy óraadókkal megoldani az iskolák működését, ha hat-nyolc szakos tanárok is léteznének.
Hajnal azt is állította, az elkövetkező hét évben biztosan nem várható, hogy a nyugdíjba vonulás miatt magasabb létszámban lenne szükség a pedagógus-utánpótlásra. És elismételte azt a korábbi kijelentését is, hogy mivel a pedagógusok jellemzően a szünidőben váltanak munkahelyet,
a jelenlegi, kétezer fölötti betöltetlen tanári álláshely kapcsán "nincs értelme számokról beszélni".

Ezen túlmenően is igen tetszetős képet festett Hajnal a magyar oktatás helyzetéről. Több száz iskolában zajlik infrastrukturális és digitális fejlesztés és rengeteg tanuszoda és tornaterem épül országszerte. Hajnal állítja továbbá, hogy a hátrányos helyzetű gyerekekkel "rendkívül jól felszerelt iskolák" is foglalkoznak, melyek biztosítják, "hogy játékként éljék meg a tanulást". Arra nem tért ki, hogy hány darab ilyen intézmény működik, és valójában mennyire lenne szükség.
A Klebelsberg Központ elnöke hosszan részletezte az élménypedagógia jelentőségét is. "Jó a projektmódszer, a közös munka, az interaktív tanulás, a digitális eszközök használata" - fogalmazott, kiemelve annak fontosságát, hogy a gyerekek ne kényszerként, hanem élményként éljék meg a tanulási folyamatot. Dícsérte a KIP-es iskolákat is: "a Komplex Instrukciós Programban a gyerekek heterogén csoportokban dolgoznak, mindenkinek megvan a feladata, és nagyon hatékony a tanítás".
Az interjúban Hajnal ismét kiállt amellett a nézete mellett is, mi szerint a szülők tehetnek a diákok túlterheltségéről. Illetve, maguk a diákok.

Nem tért ki arra, hogy gyakran napi 7-8 kötelező órája is van a középiskolásoknak, majd minden órára házi feladattal is készülniük kell, és sokuknak órákat kell utazni az iskola és a lakóhelyük között. Helyette a túlterheltség kapcsán azt hangsúlyozta: "az ilyen korú gyerekeknek nincs keresnivalójuk éjszakai szórakozóhelyeken", ahol isznak és drogoznak. A fiatalabbak esetében pedig egyértelműen megállapította a szülők felelősségét a komoly tanulói terhek kapcsán: nem kéne különórákra vinni a gyereket.
Szerző
Frissítve: 2018.08.23. 10:04