LMP;pártpreferncia;

2018-08-23 13:57:48

Az LMP és a DK egyaránt kívülről nézhetné a Parlamentet

A Fidesz komótosan erősödik, a bizonytalanok táborának hízása is a hatalomnak kedvez. Az ellenzéki oldal pedig fogy, jelenleg csak az MSZP és a Jobbik jutna be a parlamentbe. (A részletes kutatási adatokat a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben olvashatja.)

Az ellenzéki placc kétszereplős lett, így a politikai mező pedig három osztatúvá vált – azaz ha most lennének a választások, pont kettővel kevesebb pártot ültetnének be a parlamenti patkóba a szavazók, mint áprilisban tették.

A Vasárnapi Hírek megrendelésére dolgozó Publicus Intézet azt mérte, hogy a DK és az LMP képtelen lenne megugrani az öt százalékos küszöböt. Ugyanis támogatottságuk nemcsak a teljes népesség, de a biztos pártválasztók körében is beesett 5 százalék alá. Népszerűségük alakulását plasztikusan mutatja, hogy jelenleg körülbelül olyan választási eredményt érnének el, mint a Momentum áprilisban (az olimpia ellenes népszavazásra építő párt valamivel 3 százalék fölött teljesített).

Valószínűleg nem tévedés azt mondani, az LMP-től a folyamatos önszaggatás miatt fordultak el támogatói. Egyrészt az, hogy a választáson büntették az ellenzéki pártokat, egyértelművé tette: az emberek nem tolerálják a széthúzást. Másrészt a párt elképzelései nem harmonizálnak szavazói meggyőződésével. A leszámolás ideológiai hátterét ugyanis a párt függetlenségi doktrinája adta, miszerint balos pártokkal nem közösködik, ellenben jobbra nyithat. Ezen fáradozik Keresztes László Lóránt társelnök (aki mellől most köszönt el Szél Bernadett), aki a Jobbikkal lépne frigyre, és migránsüggyel kampányolna. Csakhogy Publicus úgy találta, hogy az LMP szavazógárdája balra húz. Nem csoda, ha csak negyedük támogatna egy Jobbikkal való szövetséget, még akkor is, ha az kormányváltást ér.

450 ezres

Ami pedig a Demokratikus Koalíciót illeti, az – ha úgy tetszik – , beállt valós támogatottsági szintjére, hiszen a választás egyik tanulsága, hogy áprilisban is hasra esett volna a parlamenti küszöbben, ha az MSZP-vel kötött megállapodása nem biztosítja, hogy 46 egyéni választókerületben Gyurcsány Ferenc pártja állít jelöltet.

Úgyhogy összességében a Fidesz erősödik – és bizony áttételesen is. Hiszen a bizonytalanok tábora egyre hízik: júniusban 42, augusztusban pedig már 49 százalékos volt. Nem véletlen, hogy a választási részvételi kedv meglehetősen renyhe (69 százaléks) – a leginkább pedig a Jobbik tábora mellőzne egy voksolást.