Az LMP és a DK egyaránt kívülről nézhetné a Parlamentet

Publikálás dátuma
2018.08.23 13:57

Fotó: MTI-Népszava
A Fidesz komótosan erősödik, a bizonytalanok táborának hízása is a hatalomnak kedvez. Az ellenzéki oldal pedig fogy, jelenleg csak az MSZP és a Jobbik jutna be a parlamentbe. (A részletes kutatási adatokat a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben olvashatja.)
Az ellenzéki placc kétszereplős lett, így a politikai mező pedig három osztatúvá vált – azaz ha most lennének a választások, pont kettővel kevesebb pártot ültetnének be a parlamenti patkóba a szavazók, mint áprilisban tették. A Vasárnapi Hírek megrendelésére dolgozó Publicus Intézet azt mérte, hogy a DK és az LMP képtelen lenne megugrani az öt százalékos küszöböt. Ugyanis támogatottságuk nemcsak a teljes népesség, de a biztos pártválasztók körében is beesett 5 százalék alá. Népszerűségük alakulását plasztikusan mutatja, hogy jelenleg körülbelül olyan választási eredményt érnének el, mint a Momentum áprilisban (az olimpia ellenes népszavazásra építő párt valamivel 3 százalék fölött teljesített). Valószínűleg nem tévedés azt mondani, az LMP-től a folyamatos önszaggatás miatt fordultak el támogatói. Egyrészt az, hogy a választáson büntették az ellenzéki pártokat, egyértelművé tette: az emberek nem tolerálják a széthúzást. Másrészt a párt elképzelései nem harmonizálnak szavazói meggyőződésével. A leszámolás ideológiai hátterét ugyanis a párt függetlenségi doktrinája adta, miszerint balos pártokkal nem közösködik, ellenben jobbra nyithat. Ezen fáradozik Keresztes László Lóránt társelnök (aki mellől most köszönt el Szél Bernadett), aki a Jobbikkal lépne frigyre, és migránsüggyel kampányolna. Csakhogy Publicus úgy találta, hogy az LMP szavazógárdája balra húz. Nem csoda, ha csak negyedük támogatna egy Jobbikkal való szövetséget, még akkor is, ha az kormányváltást ér.
450 ezres
táborának mintegy felét bukta a "Lehet más a politika".
Ami pedig a Demokratikus Koalíciót illeti, az – ha úgy tetszik – , beállt valós támogatottsági szintjére, hiszen a választás egyik tanulsága, hogy áprilisban is hasra esett volna a parlamenti küszöbben, ha az MSZP-vel kötött megállapodása nem biztosítja, hogy 46 egyéni választókerületben Gyurcsány Ferenc pártja állít jelöltet. Úgyhogy összességében a Fidesz erősödik – és bizony áttételesen is. Hiszen a bizonytalanok tábora egyre hízik: júniusban 42, augusztusban pedig már 49 százalékos volt. Nem véletlen, hogy a választási részvételi kedv meglehetősen renyhe (69 százaléks) – a leginkább pedig a Jobbik tábora mellőzne egy voksolást.
Szerző
Frissítve: 2018.08.23 14:13

Óriási repülőt "kényszerített" földre Ferihegyen egy utas rosszulléte

Publikálás dátuma
2019.04.19 14:17

Fotó: MTI/ Mihádák Zoltán
Ilyen Airbus A380-as superjumbo becenevű óriás eddig csak egyszer járt Budapesten, a reptér nem is képes kiszolgálni ekkora repülőgépet.
A budapesti repülőtéren szakította meg útját a Qatar Airways Doha – London (Heathrow) járata pénteken, írja az airportal.hu. A QR3-as számú járatot teljesítő Airbus A380-800-as típusú repülőgép személyzete egy utas rosszulléte miatt döntött a nem tervezett leszállás mellett.
A kétszintes, négy hajtóműves utasszállító biztonságosan leszállt a ferihegyi repülőtéren, ahol megkezdték az utas vizsgálatát.
Az Airbus A380-as superjumbo becenevű óriás a világ legnagyobb befogadóképességű utasszállító repülőgépe. Budapesten ritka vendégnek számít, eddig egyetlen egyszer, 2011 októberében járt ilyen Ferihegyen, egy bemutató alkalmával. A repülőtér az érvényben lévő eljárások szerint csak korlátozásokkal képes kiszolgálni a típust.
Frissítve: 2019.04.19 14:50

37 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a kormány - majdnem mind a Miniszterelnöki Kormányirodánál landol

Publikálás dátuma
2019.04.19 13:53
Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt érkezik a kinevezés előtti meghallgatás
A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 26,3 milliárdhoz jutott. De bőven jut sportra, és még az egyházaknak is cseppen valamennyi.
A Magyar Közlönyben megjelent határozat 37 milliárd 279 millió forint átcsoportosításáról rendelkezik, a pénz forrása a központi maradványelszámolási alap - szúrta ki a Napi.hu. Ebből
  • 2 milliárd 995 millió jut a Kiemelt Nemzetközi Sportesemény Stratégia és a sportesemény pályázatokra;
  • 157 millió az egyházak az alapintézményeik működtetésére (az szja kiegészítéseként);
  • 525 millió az Európai Tett és Védelem Ligával kapcsolatos kiadásokra;
  • 1 milliárd 396 millió forint jut az Országgyűlés Hivatalának dologi kiadásaira;
  • 1 milliárd 409 millió a Steindl Imre program támogatására;
  • 1 milliárd 680 millió a Miniszterelnökségnek felhalmozásra és még 720 millió működésre; és
  • még 1 milliárd 368 millió a Miniszterelnökségnek, szakpolitikai feladatok támogatása;
  • 1,5 milliárd fordítható a közúthálózat fejlesztésére.
A Miniszterelnöki Kormányiroda költségvetési fejezetben szereplő nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 26 milliárd 291 millió forinthoz jutott.