Az LMP és a DK egyaránt kívülről nézhetné a Parlamentet

Publikálás dátuma
2018.08.23. 13:57

Fotó: MTI-Népszava
A Fidesz komótosan erősödik, a bizonytalanok táborának hízása is a hatalomnak kedvez. Az ellenzéki oldal pedig fogy, jelenleg csak az MSZP és a Jobbik jutna be a parlamentbe. (A részletes kutatási adatokat a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben olvashatja.)
Az ellenzéki placc kétszereplős lett, így a politikai mező pedig három osztatúvá vált – azaz ha most lennének a választások, pont kettővel kevesebb pártot ültetnének be a parlamenti patkóba a szavazók, mint áprilisban tették. A Vasárnapi Hírek megrendelésére dolgozó Publicus Intézet azt mérte, hogy a DK és az LMP képtelen lenne megugrani az öt százalékos küszöböt. Ugyanis támogatottságuk nemcsak a teljes népesség, de a biztos pártválasztók körében is beesett 5 százalék alá. Népszerűségük alakulását plasztikusan mutatja, hogy jelenleg körülbelül olyan választási eredményt érnének el, mint a Momentum áprilisban (az olimpia ellenes népszavazásra építő párt valamivel 3 százalék fölött teljesített). Valószínűleg nem tévedés azt mondani, az LMP-től a folyamatos önszaggatás miatt fordultak el támogatói. Egyrészt az, hogy a választáson büntették az ellenzéki pártokat, egyértelművé tette: az emberek nem tolerálják a széthúzást. Másrészt a párt elképzelései nem harmonizálnak szavazói meggyőződésével. A leszámolás ideológiai hátterét ugyanis a párt függetlenségi doktrinája adta, miszerint balos pártokkal nem közösködik, ellenben jobbra nyithat. Ezen fáradozik Keresztes László Lóránt társelnök (aki mellől most köszönt el Szél Bernadett), aki a Jobbikkal lépne frigyre, és migránsüggyel kampányolna. Csakhogy Publicus úgy találta, hogy az LMP szavazógárdája balra húz. Nem csoda, ha csak negyedük támogatna egy Jobbikkal való szövetséget, még akkor is, ha az kormányváltást ér.
450 ezres
táborának mintegy felét bukta a "Lehet más a politika".

Ami pedig a Demokratikus Koalíciót illeti, az – ha úgy tetszik – , beállt valós támogatottsági szintjére, hiszen a választás egyik tanulsága, hogy áprilisban is hasra esett volna a parlamenti küszöbben, ha az MSZP-vel kötött megállapodása nem biztosítja, hogy 46 egyéni választókerületben Gyurcsány Ferenc pártja állít jelöltet. Úgyhogy összességében a Fidesz erősödik – és bizony áttételesen is. Hiszen a bizonytalanok tábora egyre hízik: júniusban 42, augusztusban pedig már 49 százalékos volt. Nem véletlen, hogy a választási részvételi kedv meglehetősen renyhe (69 százaléks) – a leginkább pedig a Jobbik tábora mellőzne egy voksolást.
Szerző
Frissítve: 2018.08.23. 14:13

A Nébih citromhéjat áztatott limonádéba, hogy Önnek már ne kelljen

Publikálás dátuma
2018.08.23. 13:33

Fotó: Thinkstock
A citrusok többségét növényvédő szerekkel kezelik, így adta magát a kérdés, hogy kioldódhatnak-e a szerek a kezelt citrom héjáról egy italba.
„A citrusok héja emberi fogyasztásra nem alkalmas” – idézi a Nébih a számos üzletben olvasható figyelmeztetést. Ezzel kapcsolatos vizsgálatukban három kérdést tettek fel:
  • Mi történik, ha felületkezelt citromból limonádét készítünk?
  • Kioldódhatnak-e italunkba a citrusok héjából a növényvédő szerek?
  • Érdemes-e átmosni a citromokat fogyasztás előtt?
A kérdések megválaszolásához véletlenszerű kiválasztott citromokon végeztek szermaradvány méréseket, mosási kísérleteket és kioldódási vizsgálatot.
A citromok először egy teljes szűrővizsgálaton estek át - ennek során megállapítást nyert, hogy sem húsukban, sem héjukban nincs az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségű növényvédőszer-maradék. Következő lépésként három különböző mosási fázison estek át a citromok: sima vizes lemosáson, mosogatószeres dörzsölésen és almaecetes áztatáson. Ezek hatékonyságát illetően nem találtak jelentős különbséget.
Végül a kioldódási vizsgálat következett: 4 különböző közegben (sima és szénsavas vízben, kólában, valamint alkoholos italban) és 3 időtartamban (20 perc, 1 és 24 óra) áztatták a citromokat a Nébih szakemberei.
Mint kiderült, az akut kockázat eléréséhez legalább 75 liter limonádét kellene elfogyasztani egyetlen nap alatt.

Egy-egy limonádé esetében tehát nem veszélyesek a citrusok héjában található növényvédő szerek, ugyanakkor a hosszú távú fogyasztás esetén továbbra is javasolt a mértékletesség. Végül arra is figyelmeztetnek, hogy a gyümölcsöket és fűszernövényeket csak alapos lemosás és lecsepegtetés után használjuk fel.
Szerző

Orosz befektetők kedvelt szigetén is nyaralt Orbán Viktor

Publikálás dátuma
2018.08.23. 13:00

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
A miniszterelnök horvátországi útja előtt Görögországba is ellátogatott családjával – tudta meg a Népszava.
A görögországi Szkiathosz szigetén is eltöltött Orbán Viktor néhány napot családi körben – értesült a Népszava. Információink szerint a kormányfő augusztus 12.-én Bécsen keresztül utazott haza, a szigetről az osztrák fővárosba az Austrian Airlines menetrend szerinti gépével repültek, onnan viszont már a TEK gondoskodott a család hazautazásáról. Szkiathosz egyébként az Égei tenger medencéjének középső részén fekszik, közel a szárazföldhöz, egészen pontosan Volosz városához. A sziget különlegessége a dús vegetáció, 44 kilométer hosszú homokos partján rengeteg strand található, jellemzően emiatt népszerű a turisták körében, mert építészeti emlékkel, kulturális örökséggel viszonylag kevéssel bír. A sziget ugyanakkor kedvelt befektetési célpontja az orosz tőkének is.  Lapunk megkereste Havasi Bertalant, Orbán Viktor szóvivőjét is, hogy az út részleteiről érdeklődjünk, egyelőre nem érkezett válasz a kérdéseinkre.
Frissítve: 2018.08.23. 17:23