Az LMP és a DK egyaránt kívülről nézhetné a Parlamentet

Publikálás dátuma
2018.08.23 13:57

Fotó: MTI-Népszava
A Fidesz komótosan erősödik, a bizonytalanok táborának hízása is a hatalomnak kedvez. Az ellenzéki oldal pedig fogy, jelenleg csak az MSZP és a Jobbik jutna be a parlamentbe. (A részletes kutatási adatokat a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben olvashatja.)
Az ellenzéki placc kétszereplős lett, így a politikai mező pedig három osztatúvá vált – azaz ha most lennének a választások, pont kettővel kevesebb pártot ültetnének be a parlamenti patkóba a szavazók, mint áprilisban tették. A Vasárnapi Hírek megrendelésére dolgozó Publicus Intézet azt mérte, hogy a DK és az LMP képtelen lenne megugrani az öt százalékos küszöböt. Ugyanis támogatottságuk nemcsak a teljes népesség, de a biztos pártválasztók körében is beesett 5 százalék alá. Népszerűségük alakulását plasztikusan mutatja, hogy jelenleg körülbelül olyan választási eredményt érnének el, mint a Momentum áprilisban (az olimpia ellenes népszavazásra építő párt valamivel 3 százalék fölött teljesített). Valószínűleg nem tévedés azt mondani, az LMP-től a folyamatos önszaggatás miatt fordultak el támogatói. Egyrészt az, hogy a választáson büntették az ellenzéki pártokat, egyértelművé tette: az emberek nem tolerálják a széthúzást. Másrészt a párt elképzelései nem harmonizálnak szavazói meggyőződésével. A leszámolás ideológiai hátterét ugyanis a párt függetlenségi doktrinája adta, miszerint balos pártokkal nem közösködik, ellenben jobbra nyithat. Ezen fáradozik Keresztes László Lóránt társelnök (aki mellől most köszönt el Szél Bernadett), aki a Jobbikkal lépne frigyre, és migránsüggyel kampányolna. Csakhogy Publicus úgy találta, hogy az LMP szavazógárdája balra húz. Nem csoda, ha csak negyedük támogatna egy Jobbikkal való szövetséget, még akkor is, ha az kormányváltást ér.
450 ezres
táborának mintegy felét bukta a "Lehet más a politika".
Ami pedig a Demokratikus Koalíciót illeti, az – ha úgy tetszik – , beállt valós támogatottsági szintjére, hiszen a választás egyik tanulsága, hogy áprilisban is hasra esett volna a parlamenti küszöbben, ha az MSZP-vel kötött megállapodása nem biztosítja, hogy 46 egyéni választókerületben Gyurcsány Ferenc pártja állít jelöltet. Úgyhogy összességében a Fidesz erősödik – és bizony áttételesen is. Hiszen a bizonytalanok tábora egyre hízik: júniusban 42, augusztusban pedig már 49 százalékos volt. Nem véletlen, hogy a választási részvételi kedv meglehetősen renyhe (69 százaléks) – a leginkább pedig a Jobbik tábora mellőzne egy voksolást.
Szerző
Frissítve: 2018.08.23 14:13

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.

A baloldal felé is nyitna az LMP

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:11

Fotó: Népszava/ Vajda József
Listát állít az Európai Parlamenti választásra, valamint frissíti a 2005-től hatályos stratégiáját az LMP a hétvégi, kétnapos kongresszusán. Az szinte biztos, hogy az ellenzéki párt egyedül méretteti meg magát az uniós voksoláson, habár a napirenden még mindig szerepel egy olyan pont, amely szerint a Jobbikkal közösen indulnának. (Sőt, hivatalosan a teljes ellenzék közös indulását is nyitva hagyja az LMP.) Ez annak fényében meglepő, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője a minap deklarálta, nem közösködnek senkivel. Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára lapunknak azt mondta, nyilván ez a bejelentés, valamint az elmúlt hetek jobbikos botrányai hatnak a kongresszusukra, amely ennek megfelelően fog dönteni. Kanász-Nagy Máté azt is közölte lapunkkal, hogy az önkormányzati választás is szóba kerül majd a hétvégi eseményen. Ezt sem befolyásolja a jobbikos bejelentés, hiszen Kanász-Nagy tájékoztatása szerint a kongresszus lehetőséget ad majd az LMP helyi szervezeteinek, hogy azzal működjenek együtt az őszi voksoláson, akit a legmegfelelőbbnek tartanak. Kérdésünkre a titkár azt mondta, hogy ez a jelölt akár MSZP-s, vagy DK-s is lehet. Itt érdemes megemlíteni, hogy Keresztes László Lóránt, aki Hadházy Ákos lemondása után lett a párt társelnöke, korábban többször leszögezte: nem tud elképzelni semmilyen választási együttműködést a baloldal pártjaival. Kanász-Nagy erre a felvetésünkre azt mondta, hogy ő is azok közé a vezetőségi tagok közé tartozott, akik azt gondolták: van értelme az „új pólusnak”.
– Keresztes érezte, hogy csak a Jobbikkal való összefogás gondolatával kisebbségben van a pártban, és mivel azt gondolja, hogy van jövője az LMP-ben az EP-választás után is, most megpróbál kompromisszumot mutatni – fogalmazott egy név nélkül nyilatkozó LMP-s politikus. Az LMP EP-listájának vezetésére egyébként a korábbi hírek szerint hárman, Demeter Márta társelnök, Kendernay János, a párt külügyi kabinetjének vezetője és Vágó Gábor antikorrupciós szakszóvivő aspirált. Kanász-Nagy közölte: van egy negyedik jelölt is, Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő. Azt a titkár elismerte, hogy a baranyai mérnök-fizikusnak nincs túl nagy esélye, viszont a Demeter-Kendernay-Vágó hármas szerinte fej-fej mellett halad. Több forrásunk ugyanakkor egyértelműen azt állította, hogy az elmúlt hetekben Vágó Gábor irányába billent el mérleg nyelve. – Biztos, hogy emiatt meggyengül Demeter, de ahhoz képest, hogy pár éve az MSZP elnökségi tagja volt, elég pozíciót kapott már tőlünk – mondták.