növényvédő szerek;NÉBIH;

A Nébih citromhéjat áztatott limonádéba, hogy Önnek már ne kelljen

A citrusok többségét növényvédő szerekkel kezelik, így adta magát a kérdés, hogy kioldódhatnak-e a szerek a kezelt citrom héjáról egy italba.

„A citrusok héja emberi fogyasztásra nem alkalmas” – idézi a Nébih a számos üzletben olvasható figyelmeztetést. Ezzel kapcsolatos vizsgálatukban három kérdést tettek fel:

  • Mi történik, ha felületkezelt citromból limonádét készítünk?

  • Kioldódhatnak-e italunkba a citrusok héjából a növényvédő szerek?

  • Érdemes-e átmosni a citromokat fogyasztás előtt?

A kérdések megválaszolásához véletlenszerű kiválasztott citromokon végeztek szermaradvány méréseket, mosási kísérleteket és kioldódási vizsgálatot.

A citromok először egy teljes szűrővizsgálaton estek át - ennek során megállapítást nyert, hogy sem húsukban, sem héjukban nincs az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségű növényvédőszer-maradék. Következő lépésként három különböző mosási fázison estek át a citromok: sima vizes lemosáson, mosogatószeres dörzsölésen és almaecetes áztatáson. Ezek hatékonyságát illetően nem találtak jelentős különbséget.

Végül a kioldódási vizsgálat következett: 4 különböző közegben (sima és szénsavas vízben, kólában, valamint alkoholos italban) és 3 időtartamban (20 perc, 1 és 24 óra) áztatták a citromokat a Nébih szakemberei.

Mint kiderült, az akut kockázat eléréséhez legalább 75 liter limonádét kellene elfogyasztani egyetlen nap alatt.

Egy-egy limonádé esetében tehát nem veszélyesek a citrusok héjában található növényvédő szerek, ugyanakkor a hosszú távú fogyasztás esetén továbbra is javasolt a mértékletesség. Végül arra is figyelmeztetnek, hogy a gyümölcsöket és fűszernövényeket csak alapos lemosás és lecsepegtetés után használjuk fel.