Előfizetés

Deutsch Tamást is letartóztatták Prágában

Népszava-öszeállítás
Publikálás dátuma
2018.08.23. 16:00

Közrend megsértése a vád. Aki verekedni akar, könnyen talál botra - üzenték a hatóságok
A kilenc személy neve: Lantos István, Pesti László, Herényi György, Deutsch Tamás, Németh László Ákos, Huber Pál, Bodó Gábor, Pataki Gábor és Kubinyi Gergely.

 A csehszlovák rádió reggeli híradása szerint háromszázhúsz csehszlovák és ötven külföldi állampolgárt állítottak elő a késő estig elhúzódó hétfői prágai tüntetések során.

 Valamennyiüknél a közrend megsértése volt az indoklás. Hárman, akiket esetleg szabadlábra helyeznek, csak annyiban „közrendsértők”, hogy felszólításra sem hagyták abba a forgatást, és nem reagáltak az ismételt felszólításra. Közben a Fidesz jelezte, szeretnék, ha a konzul külön kérné, hogy látleletet vegyenek az őrizettekről. Egyúttal nagyra értékelte Taba Lajos eddigi munkáját.

 A prágai újságok közül a Rudé Právo a magyar, a lengyel és az olasz tüntetőket teszi felelőssé a történtekért. A párt lapjának kommentárja úgy fogalmaz, hogy bizonyítékok vannak a provokáció internacionalizálására.
Eleve gyanúsnak ítéli, hogy pontosan augusztus 21-ére ilyen sok turista érkezett Prágába. Kifogásolja, hogy a nyugati távirati irodák ontották a híreket az elmúlt napokban a csehszlovák fővárosból, és ezzel arra a közmondásra emlékeztettek, hogy „Aki verekedni akar, könnyen talál botra”.

 Népszava 1989. augusztus 23.