Rokonai szerint valószínűleg már nincs életben Szergej Szkripal

Publikálás dátuma
2018.08.23. 15:55

Fotó: AFP
Erről a volt kettős ügynök unokahúga beszélt. Egyebek mellett furcsának találja, hogy nem látogathatták meg a kórházban.
Az angliai Salisburyben megmérgezett Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök a rokonai szerint már nincs életben, vagy a férfinak nagyon súlyos lehet az állapota – közölte az MTI összefoglalója szerint a volt hírszerzőtiszt unokahúga, Viktorija Szkripal a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva. Az unkahúg elmondta, hogy Szergej Szkripal lánya, Julija legutóbb július végén, nagyanyja születésnapján telefonon lépett kapcsolatba hozzátartozóival. Akkor közölte, hogy az apja felépülőben van, de nem tud beszélni, mert a nyakán tracheostoma – sebészetileg kialakított nyílás – van, amelyen át kanült szoktak vezetni a légcsőbe légutak biztosítására. Julija Szkripal azt állította, hogy az apja három nap múlva már képes lesz telefonálni, mert a csövet el fogják távolítani. A Nagy-Britanniában élő rokonok azóta nem jelentkeztek. 
Julia Szkripal
Fotó: AFP
Viktorija Szkripal furcsállotta, hogy Szergej Szkripalt nem látogathatták meg a rokonai a kórházban, mint Alekszandr Litvinyenkót, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt alezredesét, akit 2006-ban mérgeztek meg ugyancsak Nagy-Britanniában, a brit hatóságok szerint orosz ügynökök. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Szkripalról nem jelentek meg a sajtóban kórházi felvételek, mint annak idején Litvinyenkóról. Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya március 4-én súlyos mérgezéssel került kórházba az angliai Salisburyben. Szergej Szkripalt május közepén engedték ki a kórházból. Julija Szkripalt, aki április közepén távozhatott, egy május 23-án bemutatott videoüzenetben közölte, hogy vissza kíván térni Oroszországba. Az orosz külügyminisztérium többször is kifogásolta, hogy a brit hatóságok nem biztosították a konzuli hozzáférést Szkripalékhoz. London a merénylettel az orosz vezetést gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. A vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. Hasonló kölcsönös retorziók történtek Oroszország és más, Nagy-Britanniával szövetséges és vele szolidáris államok között is.
Szerző
Frissítve: 2018.08.23. 16:08

A falu befogad, a tűzoltó rád gyújtja a házad - így generál gyűlöletet a Facebook

Publikálás dátuma
2018.08.23. 15:41
Megemlékezés a Boulogne-Billancourt-i gyújtogatás áldozataira
Fotó: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP
Kutatók mutatták ki: tényleg erősíti a gyűlölködést a közösségi oldalak személyre szabott valósága.
2015 októberében egy fiatal helyi tűzoltó, Dirk Denkhaus és az egyik barátja a németországi Altenában betört az egyik menekültszállásra, gázolajjal locsolta körül a padlást, és felgyújtotta az épületet - kezdi a 444.hu a New York Times nyomán haladó cikkét a közösségi oldalak által kreált személyes "vélemény-buborékok" pusztító hatásairól.
Denkhaus esete megdöbbentő volt: a kisváros lakosságának túlnyomó többsége támogatta a befogadást. 2015 őszére több szíriai és afganisztáni család élt a városban, és sem rájuk nem volt panasz, sem arra, ahogyan a helyiek bántak velük. Ám a virtuális térben egész más volt a helyzet. A gyújtogatás ügyében eljáró nyomozók is feltárták, hogy a tűzoltó 2015-ben a Facebook-on sodródott bele fokozatosan a bevándorlóellenességbe - írja a portál. Az egyébként csöndes, visszahúzódó férfi elzárta magát az online világban, egyre több bevándorlóellenes tartalmat osztott meg, barátainak is egyre több hitleres mémet küldött, majd egy idő után szinte semmi más témája nem maradt online a bevándorlógyűlölet mellett.
A Warwick Egyetem kutatói pont erről szerettek volna többet megtudni. Egy tanulmányban összegyűjtötték a két év alatt elkövetett, összesen 3335 bevándorlóellenes bűncselekményt Németországban, és megnézték, mi növeli leginkább az ilyen bűncselekmények valószínűségét. Szűrtek vagyoni helyzetre, politikai irányultságra, életkorra, újságeladásokra, internethasználatra, a környéken befogadott menekültek számára és arányára, a menekültellenes tüntetések számára, de még az adott környéken korábban elkövetett gyűlölet-bűncselekmények számára is.
De egyetlen változó volt csak, ami szembeötlően korrelált a több bevándorlóellenes támadásokkal: a több Facebook-használat.

De más kutatás is felhívta már a figyelmet arra, hogy a közösségi média durván torzíthatja a felhasználók valóságészlelését. A Facebook algoritmusának például közel sem az elfogulatlan tájékoztatás a célja, hanem hogy mindenki elé lehetőleg olyan tartalmakat rakjon, ami a képernyő előtt tartja őt. Így nagyon sok felhasználó elé eleve csak olyan tartalom kerül, amiben az övével egyező vélemények szerepelnek, és csak olyan híreket lát a hírfolyamban, amik megerősítik a világról korábban alkotott képét. A Facebook egyébként állítja, hogy már megváltoztatta hírfolyamjának algoritmusát, hogy hátráltassa az ilyen vélemény-buborékok kialakulását - ám mint hogy az algoritmus működése nem nyilvános, ezt leellenőrizni nem lehet.
Szerző

Nem lesz több sztrájk? – Megállapodott a pilótákkal a Ryanair

Publikálás dátuma
2018.08.23. 14:48
Illusztráció
Fotó: PAU BARRENA / AFP
Részleteket még nem közöltek, a szakszervezet tagjainak is szavazniuk kell a javaslatról.
Huszonkét órán át tartó tárgyalássorozat után megegyezett a Ryanair a pilótákat képviselő Fórsa szakszervezettel – írja a BBC. A megállapodásról még szavazniuk kell a szakszervezet tagjainak, részleteket csak később közölnek. A pilóták a fizetésekről, illetve a munkakörülmények javításáról vitatkoztak munkaadójukkal. Az utóbbi időben a Ryanair számos európai bázisán tartottak munkabeszüntetést a pilóták. 
Szerző
Témák
Ryanair sztrájk