Mégsem megy Észak-Koreába az amerikai külügyminiszter

Publikálás dátuma
2018.08.24. 20:39
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter
Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Trump az atomfegyver-mentesítés elakadása miatt mondta le Pompeo útját. A helyzetért Kínát tartja felelősnek.
Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy lemondta Mike Pompeo külügyminiszter jövő hétre Észak-Koreába tervezett látogatását - írja az MTI. Az elnök azzal indokolta döntését, hogy nincs előrehaladás Észak-Korea atomfegyver-mentesítésében, amiért Kínát okolta.
"Azt kértem Mike Pompeo külügyminisztertől, hogy a jelenlegi helyzetben ne menjen el Észak-Koreába, mert az az érzésem, hogy nem tudunk megfelelő előrehaladást elérni a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésében."

- Donald Trump

Szerző

Abbahagyja a kemoterápiás kezelést McCain

Publikálás dátuma
2018.08.24. 18:30

Fotó: AFP
A republikánus szenátor régóta agydaganattal küzd, ám bejelentése azt jelzi, állapota rendkívül súlyos.
John McCain republikánus szenátor, Donald Trump amerikai elnök egyik leghevesebb bírálójának családja bejelentette, felhagy a kemoterápiás kezeléssel. A politikus régóta agydaganattal küzd, ám bejelentése azt jelzi, állapota rendkívül súlyos. Mint családja közölte, „az ítélet megszületett”, s McCain a „tőle megszokott erős akarattal” döntött úgy, hogy felhagy a további terápiával. A szenátor és az amerikai elnök közötti kapcsolat régóta meglehetősen fagyos. Trump egy ízben azt mondta a vietnámi veterán McCainről, akit a fogságban megkínoztak, hogy számára nem hős. Ez azért is volt sajátos kijelentés részéről, mert ő maga kijátszotta a katonai szolgálatot. McCain, aki 1987 óta az amerikai szenátus tagja, ugyanakkor azt közölte, nem szeretné, ha Trump jelen lenne a temetésén. Azt kívánja, hogy búcsúztatásán Mike Pence alelnök képviselje a Fehér Házat.
Szerző

Porosenko az ukrán alkotmányba is beleírná: NATO- és EU-tag lesz az ország

Publikálás dátuma
2018.08.24. 15:44

Fotó: Genya SAVILOV / AFP
Bejelentette Ukrajna elnöke, hogy olyan javaslatot terjeszt a parlament elé, amely az alkotmányban erősítené meg országa törekvését a NATO-csatlakozásra és az Európai Unióba való belépésére.
Az ország függetlenné válásának 27. évfordulóján rendezett katonai parádén elmondott beszédében Petro Porosenko közölte, hogy a törvényjavaslatot az őszi ülésszak kezdetéig, azaz szeptember 4-ig benyújtja a parlamentnek - írja az MTI.
"Az Európai Unió Ukrajna nélkül befejezetlen projekt marad"

- hangoztatta az ukrán elnök. Porosenko hangsúlyozta beszédében, hogy Ukrajnát az elmúlt négy és fél évben próbára tette a háború és a gazdasági válság, de - mint fogalmazott - túlélte, és "erős izmokat növesztett". Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az "ellenség kezétől ukránok ezrei estek el, katonák és civilek egyaránt". A független ukrán egyház megteremtésére rátérve leszögezte: Ukrajna határozott szándéka, hogy kiszabaduljon annak az orosz egyháznak a függéséből, amely "megszenteli (Vlagyimir) Putyin Ukrajna elleni hibrid háborúját, az orosz vezetésért és hadseregért imádkozik".
Az államfő beszédét az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) indulójának első négy sorának idézetével kezdte. Az utóbbi években a dalt az új hadsereg indulójaként is emlegetik Ukrajnában. A katonai felvonuláson most első alkalommal használták a "Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek!" egykori ukrán nacionalista köszöntést, miután Porosenko elnök nemrég rendeletben tette azt a hadsereg hivatalos köszöntésévé.
Idén a független ukrán állam történetének egyik legnagyobb katonai díszszemléjét rendezték meg Kijevben 4,5 ezer fő és 250 haditechnikai eszköz, köztük 29 légijármű felvonultatásával. A parádén ukrán híradások szerint 18 ország is képviseltette magát, köztük, az Egyesült Államok, Törökország, Lengyelország, Románia, Georgia és a balti államok.
 
Szerző