Ferenc pápa szégyelli az egyház tétlenségét

Publikálás dátuma
2018.08.25. 16:59

Fotó: TIZIANA FABI / AFP
Leo Varadkar ír miniszterelnök egy kéréssel várta az egyházfőt Dublinban.
Még mindig a katolikus közösség szégyenének forrása, hogy az egyház nem volt képes a megfelelő módon kezelni ezeket a visszataszító bűncselekményeket – jelentette ki a Reuters tudósítása szerint Ferenc pápa írországi látogatása során. Leo Varadkar ír miniszterelnök arra kérte a katolikus egyházfőt: biztosítsa, hogy az áldozatoknak igazságot szolgáltassanak és biztosítsák a gyógyulást.   Ferenc pápa szombaton érkezett Dublinba, és – ugyan a Családok IX. Világtalálkozója alkalmából utazott el a fővárosba – valójában a papok által elkövetett szexuális visszaélések lesznek középpontban.   Írországba majdnem negyven év után látogatott most el katolikus egyházfő. Ferenc pápa korábban a katolikus egyház papságához és a hívőkhöz intézett levelében azt írta: egyházként elismerjük, hogy nem cselekedtünk időben a számos életben okozott nagy és mély kárral szemben. A katolikus egyházfő „Isten népéhez” intézte a három oldalas írást, amelyben kijelentette: a papi pedofília áldozatainak panasza túl sokáig nem talált meghallgatásra, el lett titkolva vagy elhallgattatva. Ferenc pápa ezért bűnbánatra és böjtölésre szólította fel az egyház egészét, mint fogalmazott, az elkövetett szexuális bűncselekmények okozta szégyen és megbánás miatt.
Mint megírtuk, a közismerten katolikus államban elentősen megváltozott az egyház társadalmi státusza. S ebben a Vatikánnak is komoly szerepe volt, amely korábban mindent elkövetett a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos ügyek eltussolásáért. Augusztus elején Mary McAleese volt elnök az Irish Times című lapban írt vezércikkében azt közölte, még 2003-ban a Szentszék akkori államtitkára, Angelo Sodano arra kérte, akadályozza meg, hogy a kormány tagjai hozzájárulhassanak azokhoz a dokumentumokhoz, amelyek a múlt szörnyűségeit tárják fel. Mint a volt elnökasszony írta, ekkor azonnal megszakította a beszélgetést. Sodanónak nem ez volt az egyedüli meglehetősen kétes fellépése. Dermot Ahern külügyminiszter számolt be arról, hogy az exállamtitkár 2004-ben a dublini kormányt arra kérte, nyújtson pénzügyi támogatást az ír egyháznak, amelyet súlyos kártérítésre kötelezte a bíróság a szexuális visszaélések miatt. A Vatikán csak évekkel később ismerte fel, tömegek fordulhatnak el az egyháztól a tradicionálisan vallásos országban, ha nem tesz valamit. 2010-ben ezért XVI. Benedek ezért levelet írt az ír katolikusoknak, amely nem talált feltétlenül pozitív visszhangra. Ebben ugyan elítélte a szexuális visszaéléseket, de rámutatott arra is, hogy az írek nem tisztelik eléggé az egyházat, s a társadalom szekularizációja figyelhető meg.
Szerző
Témák
Ferenc pápa
Frissítve: 2018.08.25. 17:06

Egy választási iroda közelében robbantottak Afganisztánban

Publikálás dátuma
2018.08.25. 15:55

Fotó: NOORULLAH SHIRZADA / AFP
Legkevesebb három ember életét vesztette és nyolcan megsérültek.
A robbantás az Afganisztán keleti részén található Jalalabad városában történt. A választási bizottság irodájánál tüntetők gyűltek össze egy olyan képviselőjelölt támogatására, akit kizárt a bizottság fegyveres csoportokkal való kapcsolattartás miatt – írja a Reuters. Az öngyilkos merénylet elkövetését egyelőre egy szervezet sem vállalta magára.  
Szerző

Sertéspestis – Le kell ölni az állatokat az egyik legnagyobb európai farmon

Publikálás dátuma
2018.08.25. 15:20
Illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Romániában tíz megyét érint a 41-ből a kórokozó, 156 településen összesen 725 gócpont szerepel a nyilvántartásban.
A Románia délkeleti részén fekvő Braila megyében egy hozzávetőleg 140 ezer sertést tartó kereskedelmi farmot támadott meg az afrikai sertéspestis – írja az MTI a helyi állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság közlése alapján. Gicu Dragan, a szakhatóság Braila megyei kirendeltségének vezetője az Agerpres hírügynökségnek szombaton elmondta: a lényegében három farmból álló kereskedelmi egység a Tebu Consult Braila cégé, a 135-140 ezer állatot tartó farm Európa második legnagyobb ilyen létesítménye. A hatóság pénteken küldte vizsgálatra a beteg állatok mintáit, az eredmények pedig igazolták, hogy az afrikai sertéspestis betegítette meg az állatok egy részét. Az összes állat megsemmisítését hétfőn fogják elkezdeni. A szakhatóság vezetője elmondta: feltételezésük szerint a járvány a Dunán keresztül terjedt el Braila megyében, hiszen a farmokat a folyó vizéből látták el. Dragan szerint a folyóban döglött disznókat találtak korábban, amit vélhetően felelőtlen állampolgárok dobtak a vízbe, akiknek állatait szintén megtámadta a gyógyíthatatlan kórokozó. Braila megyében 19 településen összesen 34 gócpontot fedeztek fel, más farmokon is kimutatták a kórokozó jelenlétét, az egyik legnagyobb volt az, amelyikben 35 ezer sertést tartottak. A román hatóságok a héten közölték, hogy Romániában tíz megyét érint a 41-ből az afrikai sertéspestis, 156 településen összesen 725 gócpont szerepelt akkor a hatóságok nyilvántartásában. Az afrikai sertéspestis jelenleg a nevével ellentétben kelet felől, Oroszország és Ukrajna irányából terjed, főként a vaddisznók közvetítésével. Afrikában is jelen van a vírus, ott a varacskosdisznókat és más, vadon élő sertésféléket fertőz meg, valószínűleg egy kullancsfaj közvetítésével. 
Szerző