Ferenc pápa szégyelli az egyház tétlenségét

Publikálás dátuma
2018.08.25 16:59

Fotó: AFP/ TIZIANA FABI
Leo Varadkar ír miniszterelnök egy kéréssel várta az egyházfőt Dublinban.
Még mindig a katolikus közösség szégyenének forrása, hogy az egyház nem volt képes a megfelelő módon kezelni ezeket a visszataszító bűncselekményeket – jelentette ki a Reuters tudósítása szerint Ferenc pápa írországi látogatása során. Leo Varadkar ír miniszterelnök arra kérte a katolikus egyházfőt: biztosítsa, hogy az áldozatoknak igazságot szolgáltassanak és biztosítsák a gyógyulást.   Ferenc pápa szombaton érkezett Dublinba, és – ugyan a Családok IX. Világtalálkozója alkalmából utazott el a fővárosba – valójában a papok által elkövetett szexuális visszaélések lesznek középpontban.   Írországba majdnem negyven év után látogatott most el katolikus egyházfő. Ferenc pápa korábban a katolikus egyház papságához és a hívőkhöz intézett levelében azt írta: egyházként elismerjük, hogy nem cselekedtünk időben a számos életben okozott nagy és mély kárral szemben. A katolikus egyházfő „Isten népéhez” intézte a három oldalas írást, amelyben kijelentette: a papi pedofília áldozatainak panasza túl sokáig nem talált meghallgatásra, el lett titkolva vagy elhallgattatva. Ferenc pápa ezért bűnbánatra és böjtölésre szólította fel az egyház egészét, mint fogalmazott, az elkövetett szexuális bűncselekmények okozta szégyen és megbánás miatt.
Mint megírtuk, a közismerten katolikus államban elentősen megváltozott az egyház társadalmi státusza. S ebben a Vatikánnak is komoly szerepe volt, amely korábban mindent elkövetett a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos ügyek eltussolásáért. Augusztus elején Mary McAleese volt elnök az Irish Times című lapban írt vezércikkében azt közölte, még 2003-ban a Szentszék akkori államtitkára, Angelo Sodano arra kérte, akadályozza meg, hogy a kormány tagjai hozzájárulhassanak azokhoz a dokumentumokhoz, amelyek a múlt szörnyűségeit tárják fel. Mint a volt elnökasszony írta, ekkor azonnal megszakította a beszélgetést. Sodanónak nem ez volt az egyedüli meglehetősen kétes fellépése. Dermot Ahern külügyminiszter számolt be arról, hogy az exállamtitkár 2004-ben a dublini kormányt arra kérte, nyújtson pénzügyi támogatást az ír egyháznak, amelyet súlyos kártérítésre kötelezte a bíróság a szexuális visszaélések miatt. A Vatikán csak évekkel később ismerte fel, tömegek fordulhatnak el az egyháztól a tradicionálisan vallásos országban, ha nem tesz valamit. 2010-ben ezért XVI. Benedek ezért levelet írt az ír katolikusoknak, amely nem talált feltétlenül pozitív visszhangra. Ebben ugyan elítélte a szexuális visszaéléseket, de rámutatott arra is, hogy az írek nem tisztelik eléggé az egyházat, s a társadalom szekularizációja figyelhető meg.
Frissítve: 2018.08.25 17:06

Maga alá temette a lavina, meghalt egy magyar hegymászó a Magas-Tátrában

Publikálás dátuma
2019.02.22 16:03
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Információk szerint az áldozatért motoros szánokkal mentek a hegyimentők, a társai ki is tudták ásni a hó alól, ám már nem sikerült újraéleszteni.
Egy magyar turistacsoportot elsodort a lavina kétezer méteres magasságban, a Kis-Tarpataki völgyben, a hótömeg két embert temetett maga alá, egyikük életét pedig már nem lehetett megmenteni - írta egy szlovák hírportál értesülései nyomán a Blikk. Az MTI szerint a tragédiát okozó lavinaomlás a Lomnici csúcstól (2634 méter) néhány száz méterre lévő Kis Hideg Völgyben következett be a déli órákban, amikor a helyszínen nagyon rossz időjárási körülmények uralkodtak, havazott és erős széllökések voltak. Mire a hegyimentők motoros szánokkal kiérkeztek, a hegymászóknak már sikerült megtalálniuk és kiásniuk a lavina által betemetett társukat, aki ekkor már nem mutatott életjeleket. Ennek ellenére a hegymászót megpróbálták még a helyszínen újraéleszteni, majd őt és a többi bajba került társát átszállították a közeli Téry menedékházba, ahol tovább próbálkoztak az újraélesztéssel, de eredménytelenül. A szlovák hegyi mentőszolgálat egyik munkatársa az MTI-nek elmondta: a lavinaomlásba került magyar hegymászó csoport több mint tíz személyből állt, az általuk használt felszerelés alapján nem kezdő hegymászókról van szó. A lavinaomlásban meghalt hegymászó férfi - pontosította a korábban közölt sajtóinformációkat. Hozzátette: a baleset idején és helyszínén második szintű lavinaveszély volt érvényben, ez az ötös skálán közepesnek számít, tekintve, hogy náluk a négyesnél magasabb veszélyre még nem volt példa. A péntek délutáni órákban a hegyimentő-szolgálat mentőakciója még folyamatban volt, ugyanis a bajba került magyar hegymászókat a rossz időjárási viszonyok miatt még nem tudták elszállítani a Téry menedékházból.
Frissítve: 2019.02.22 17:31

Húzzon egy sorszámot: az osztrák kancellár is ledöbbent az új magyar plakátkampányon

Publikálás dátuma
2019.02.22 15:40
Sebastian Kurz (jobbra) is beszállt az Orbáékat bírálók táborába
Fotó: AFP/ ROLAND SCHLAGER
Sebastian Kurz elfogadhatatlannak nevezte azokat az állításokat, amelyeket a kormány a legújabb "hirdetéseiben" Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével kapcsolatban megfogalmazott.
Sebastian Kurz pénteken arról beszélt, ő is elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány friss, "sorosozós-junckerezős" plakátjait, ráadásul a kampány a teljes Európai Néppártban (EPP) is értetlenséget szült - írja az osztrák hírügynökségre hivatkozva a hvg.hu. A kancellár által vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP) ugyanúgy az EPP tagja, mint a Fidesz. Kurz ugyanakkor egyelőre nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy ki kell-e zárni a magyar kormánypártot a Néppártból.

Maga Juncker a plakátok hírére megkérdőjelezte a Fidesz helyét a pártcsaládban, igaz másnap már valamelyest békülékenyebb hangot ütött meg. A kizárást viszont a német szövetségi parlament – szintén néppárti – alelnöke például határozottan visszautasította. Angela Merkel azonban szintén Juncker mellé, az Orbán-kormányt bírálók sorába állt be.
Frissítve: 2019.02.22 15:41