Meghalt John McCain szenátor

Publikálás dátuma
2018.08.26. 08:43
John McCain, arizonai szenátor 81 évesen hunyt el
Fotó: Robyn Beck / AFP
Az arizonai republikánus politikus - egykori vadászpilóta és vietnami hadifogoly – 81 éves volt, gyógyíthatatlan agydaganatban hunyt el.
Augusztus 25-én délután, családtagjai körében meghalt John Mcain, halálhírét felesége, Cindy McCain jelentette be a Twitteren, írja a hirado.hu.   A vietnami háborús hősként is ismert republikánus szenátor egy éve gyógyíthatatlan agydaganattal küzdött, saját kérésére pedig orvosai augusztus 24-én felhagytak kezelésével.
McCainnél tavaly júliusban észlelték a tumort, ennek ellenére nem adta fel szenátori tevékenységét, és decemberig részt vett a törvényhozási munkában is. Lánya, Megan szintén a Twitteren tette közzé búcsúüzenetét: „Az ezután következő napok már soha többé nem lesznek ugyanolyanok apám nélkül – mégis telítettek lesznek szeretettel és élettel, és ebben ő mutatott példát nekünk”- idézi a családtag üzenetét a BBC.  Barack Obama szerint egykori politikai ellenfelével osztották azt a nézőpontot, hogy az Egyesült Államok „olyan hely, ahol minden lehetséges – az állampolgárság pedig a mi hazafias kötelezettségünk, hogy ez mindörökké így is maradjon.”
Részvétét fejezte ki Donald Trump is, akit McCain szenátor egyébként sokat kritizált elnöki tevékenysége, főként az orosz politikával szemben határozatlan fellépése miatt: Trump Putyinnal tartott júliusi sajtótájékoztatóját a szenátor az egyik legszégyenletesebb elnöki fellépésének nevezte.   

Hadifogolyból hős lett

McCain 1936. augusztus 29-én született. 17 évesen a haditengerészet akadémiájára került, admirális azonban sosem lett apjához és nagyapjához hasonlóan. 1967-ben a vietnami háborúban, Észak-Vietnamban lelőtték repülőgépét. Súlyosan megsebesült, hadifogságba került, többször megkínozták. A vietnamiak felajánlották, hazaengedik, ám ő visszautasította ezt azt közölvén, csak akkor akar szabadulni, ha az összes amerikai foglyot elengedik. Így csak 1973-ban engedték el, az Egyesült Államokban igazi hősként fogadták, számos kitüntetésben részesítették. A megpróbáltatások nyomait élete végéig magán viselte. A hadifogság nem törte meg, politikai karrierbe kezdett. 1981-ben intett búcsút a fegyveres erőknek. Ez évben ment tönkre a házassága a modell Carol Sheppel. Egy hónappal a válás után vette feleségül Cindy Hensley-t, egy phoenixi építőipari vállalkozó lányát. Egy évvel később arizonai kongresszusi képviselő lett, négy évre rá pedig beválasztották a szenátusba. Szenátorként elsősorban külügyi és védelmi politikai kérdésekkel foglalkozott. Gyakran utazott válságövezetbe amerikai békeköveteként. A 2008-as elnökválasztáson ő volt Barack Obama kihívója a republikánusok részéről. Alelnökjelöltje, Sarah Palin azonban számos nem éppen érett politikushoz méltó megnyilatkozása McCain esélyeit is jelentősen csökkentette, így Obama lett az új elnök. Donald Trump jelenlegi elnökkel kezdettől fogva fagyos volt a viszonya, már a választási kampányban elhatárolódott tőle szexista megjegyzései miatt. Trump pedig azt közölte, „azokat szeretem, akik nem voltak fogságban, rendben?” Trump hivatalba lépése után is McCain volt a leghevesebb bírálója. Memoárját a Trump elnökségével való leszámolásnak tartják. Közölte: a temetésén ne legyen jelen Trump, a Fehér Házat alelnöke, Mike Pence képviselje. 
Szerző
Frissítve: 2018.08.26. 10:15

Ferenc pápa szégyelli az egyház tétlenségét

Publikálás dátuma
2018.08.25. 16:59

Fotó: TIZIANA FABI / AFP
Leo Varadkar ír miniszterelnök egy kéréssel várta az egyházfőt Dublinban.
Még mindig a katolikus közösség szégyenének forrása, hogy az egyház nem volt képes a megfelelő módon kezelni ezeket a visszataszító bűncselekményeket – jelentette ki a Reuters tudósítása szerint Ferenc pápa írországi látogatása során. Leo Varadkar ír miniszterelnök arra kérte a katolikus egyházfőt: biztosítsa, hogy az áldozatoknak igazságot szolgáltassanak és biztosítsák a gyógyulást.   Ferenc pápa szombaton érkezett Dublinba, és – ugyan a Családok IX. Világtalálkozója alkalmából utazott el a fővárosba – valójában a papok által elkövetett szexuális visszaélések lesznek középpontban.   Írországba majdnem negyven év után látogatott most el katolikus egyházfő. Ferenc pápa korábban a katolikus egyház papságához és a hívőkhöz intézett levelében azt írta: egyházként elismerjük, hogy nem cselekedtünk időben a számos életben okozott nagy és mély kárral szemben. A katolikus egyházfő „Isten népéhez” intézte a három oldalas írást, amelyben kijelentette: a papi pedofília áldozatainak panasza túl sokáig nem talált meghallgatásra, el lett titkolva vagy elhallgattatva. Ferenc pápa ezért bűnbánatra és böjtölésre szólította fel az egyház egészét, mint fogalmazott, az elkövetett szexuális bűncselekmények okozta szégyen és megbánás miatt.
Mint megírtuk, a közismerten katolikus államban elentősen megváltozott az egyház társadalmi státusza. S ebben a Vatikánnak is komoly szerepe volt, amely korábban mindent elkövetett a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos ügyek eltussolásáért. Augusztus elején Mary McAleese volt elnök az Irish Times című lapban írt vezércikkében azt közölte, még 2003-ban a Szentszék akkori államtitkára, Angelo Sodano arra kérte, akadályozza meg, hogy a kormány tagjai hozzájárulhassanak azokhoz a dokumentumokhoz, amelyek a múlt szörnyűségeit tárják fel. Mint a volt elnökasszony írta, ekkor azonnal megszakította a beszélgetést. Sodanónak nem ez volt az egyedüli meglehetősen kétes fellépése. Dermot Ahern külügyminiszter számolt be arról, hogy az exállamtitkár 2004-ben a dublini kormányt arra kérte, nyújtson pénzügyi támogatást az ír egyháznak, amelyet súlyos kártérítésre kötelezte a bíróság a szexuális visszaélések miatt. A Vatikán csak évekkel később ismerte fel, tömegek fordulhatnak el az egyháztól a tradicionálisan vallásos országban, ha nem tesz valamit. 2010-ben ezért XVI. Benedek ezért levelet írt az ír katolikusoknak, amely nem talált feltétlenül pozitív visszhangra. Ebben ugyan elítélte a szexuális visszaéléseket, de rámutatott arra is, hogy az írek nem tisztelik eléggé az egyházat, s a társadalom szekularizációja figyelhető meg.
Szerző
Témák
Ferenc pápa
Frissítve: 2018.08.25. 17:06

Egy választási iroda közelében robbantottak Afganisztánban

Publikálás dátuma
2018.08.25. 15:55

Fotó: NOORULLAH SHIRZADA / AFP
Legkevesebb három ember életét vesztette és nyolcan megsérültek.
A robbantás az Afganisztán keleti részén található Jalalabad városában történt. A választási bizottság irodájánál tüntetők gyűltek össze egy olyan képviselőjelölt támogatására, akit kizárt a bizottság fegyveres csoportokkal való kapcsolattartás miatt – írja a Reuters. Az öngyilkos merénylet elkövetését egyelőre egy szervezet sem vállalta magára.  
Szerző