Győzelemmel kezdett Rebrov az FTC kispadján

Publikálás dátuma
2018.08.26 10:15

Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt
A csereként beálló Böde Dániel hosszabbításban szerzett góljának köszönhetően sikerrel debütált az élvonalbeli bajnokságban a Ferencváros labdarúgócsapatának élére szerdán kinevezett ukrán edző.
Szerhij Rebrov ott folytatta, ahol kedden távozó elődje, Thomas Doll abbahagyta. Abban az értelemben legalábbis mindenképpen, hogy pontosan ugyanaz a 11 játékos kezdett a 6. forduló szombati, Mezőkövesden lejátszott mérkőzésén, mint egy héttel korábban, még a német edzősége idején a Paks 1-1-es végeredményt hozó budapesti vendégjátéka alkalmával. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a fenti állítás aktuálisan a találkozó kimenetelére vonatkozóan is érvényes legyen.  
Az első játékrészben jószerivel kaput eltaláló lövést sem sikerült összehozni a csapatoknak, a térfélcserét követően pedig sokáig úgy tűnt, hogy a labdától mielőbb szabadulni szándékozó (ez csalhatatlanul az intenzív játék ígéretével beköszöntő „új korszak” kezdetét jelentette) Ferencváros képtelen lesz érvényesíteni a játékoskeretek között fennálló minőségbeli különbséget. A múlt héten még Thomas Doll ellen tüntető FTC-tábornak a mezőkövesdi lehetőségek láttán megvolt a véleménye (a hajrában többször a „nagyon gyenge” nem ennyire nyomdaképes megfelelőjétől volt hangos a sporttelep) az egyébként továbbra is veretlenül listavezető együttes játékának láttán, csakúgy, mint Rebrovnak, aki bizonyos helyzetekben jobb híján a fejét csóválva fejezte ki véleményét. Indulatok helyett mégis öröm lett a vége, a 79. minutumban becserélt Böde ugyanis jött, látott és győztes gólt szerzett a 91. percben.
„Szervezett, jó csapat ellen szereztünk három pontot, örülök a győzelemnek" – idézte Szerhij Rebrov értékelését a fradi.hu.
"– A játékosaimon az elmúlt napokban is érzem, hogy tanulni akarnak és egyre inkább érzik, hogy mit várok el tőlük. Az első félidőben kicsit óvatosabbak voltunk, de a másodikban már többet viszontláttam abból, amit gyakoroltunk. Három közös edzés nyilvánvalóan nem lehetett elég arra, hogy felkészítsem őket az intenzívebb focira, de fontos, hogy látom rajtuk az akarást. A modern fociban alapkövetelmény a gyors játék, ezért örülök, hogy a játékosaim nem dajkálták feleslegesen a labdát.”
A Ferencváros idénybeli ötödik sikere egyben azt is jelentette, hogy elmaradt az őrségváltás az élen. A Debrecent a játéknap nyitányán kora este magabiztosan legyőző, a zöld-fehérek mögött egy pontnyi hátránnyal második Budapest Honvéd nyáron igazolt csatára, a korábban a Liverpoolban is szereplő (a klub színeiben egy híján 100 angol első osztályú bajnokin szóhoz jutó, a Bajnokok Ligájában is eredményes) David N’Gog Bödéhez hasonló utat járt be: a hajrában csereként pályára lépve volt eredményes. Ez volt a francia első NB I-es gólja. A BL rájátszásának keddi, görögországi visszavágójára készülő MOL Vidi FC „elnapolta” az Újpest elleni bajnokiját (is), ezért az éllovasok meccsei mellett ezúttal csupán három továbbit rendeztek: az újoncként dobogós helyen álló MTK Budapest Szombathelyen nyert, a Paks otthon verte a továbbra is nyeretlen Puskás Akadémiát, míg a Kisvárda megduplázta eddigi pontjainak számát: a másik újonccsapat döntetlent játszott a Diósgyőrrel.

A 6. forduló eredményei

Budapest Honvéd–Debrecen 3-0 Új Hidegkuti Nándor Stadion, 1765 néző. Játékvezető: Bognár T. Gólszerzők: Danilo (22., 79. - a másodikat tizenegyesből), N'Gog (87.) Mezőkövesd–FTC 0-1 Mezőkövesd, Városi Stadion, 4015 néző. Jv.: Iványi Gólszerző: Böde (91.) Kiállítva: Szalai (Mezőkövesd, 93.) Paks–Puskás Akadémia 3-2 Paks, Városi Stadion, 600 néző. Jv.: Farkas Gólszerzők: Hahn (14., 93.), Hegedűs (52. - öngól), illetve Arabuli (76.), Latifi (81.) Kiállítva: Lenzsér (Paks, 80.) Kisvárda–DVTK 1-1 Kisvárda, Várkerti Sporttelep, 2137 néző. Jv: Szőts Gólszerzők: Vári (51., büntetőből), illetve Mihajlovic (41.) Haladás–MTK Budapest 1-2 Szombathely, Haladás Stadion, 4117 néző. Jv.: Karakó Gólszerzők: Gaál (91.), illetve Schäfer (13.), Gera (80.) A MOL Vidi FC–Újpest mérkőzést elhalasztották. Az állás: 1. FTC 6 5 1 - 15-4 16 pont 2. Honvéd 6 5 - 1 12-5 15 3. MTK Budapest 6 4 1 1 11-9 13 4. Debrecen 6 2 3 1 8-8 9 5. MOL Vidi FC 4 2 2 - 9-2 8 6. Újpest 5 1 3 1 5-6 6 7. Paks 6 1 3 2 7-9 6 8. Mezőkövesd 5 1 2 2 5-5 5 9. DVTK 6 1 2 3 5-10 5 10. Haladás 6 1 1 4 8-12 4 11. Puskás Akadémia 6 - 2 4 7-11 2 12. Kisvárda 6 - 2 4 2-13 2 A 3. fordulóból a MOL Vidi FC–Mezőkövesd, valamint a 6. fordulóból a MOL Vidi FC–Újpest mérkőzést is elhalasztották.  

Frissítve: 2018.08.26 15:30

Hosszú Katinkát közpénzből támogatják - Tarlós István akarta így

Publikálás dátuma
2019.03.19 17:55

Fotó: MTI/ Illyés Tibor
Tarlós István budapesti főpolgármester egyedül döntött arról, hogy 45 millió forint támogatást kap Hosszú Katinka úszóklubja, amely Iron Swim Budapest néven működik tovább.
Sajtótájékoztatón jelentette be Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai bajnok úszó, hogy a sportoló tulajdonában lévő klub fölveszi a főváros nevét és Iron Swim Budapest néven működik tovább. Lapunk a Fővárosi Önkormányzathoz közeli forrásból úgy értesült, hogy a klub 45 millió forintos támogatást kap, a közpénznek erről az elköltéséről nem döntött a Közgyűlés, mert be sem terjesztettek elé ilyen indítványt, Tarlós egyedül határozott ebben a kérdésben. 
Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a Népszava megkeresésére azt írta, hogy a főváros nem a névhasználatért fizet a klubnak (lapunk ilyen információt is kapott), amely azonban várhatóan kap 45 millió forintot. Íme a lapunknak küldött írásos reagálás: "Az Iron Swim Kft. 2018-ban névhasználati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Önkormányzathoz. 2019. február 5-i keltezéssel a kérelmező megkapta a névhasználati engedélyt és az Iron Swim Budapest Kft. nevet használhatják a Kft tevékenységének időtartama alatt. A névhasználatról a Fővárosi Közgyűléstől átruházott hatáskörben a Főpolgármester döntött. A főváros nem fizet a névhasználatért, hiszen a klub kérvényezte a névhasználatot, ami egyik fél számára sem keletkeztet költséget. 
A Fővárosi Közgyűlés 2019. február 20-i ülésén fogadta el Budapest Főváros Önkormányzatának 2019. évi költségvetését. A költségvetés sport célú támogatási keretéből 2019-ben előterjesztői javaslat szerint 45 millió forint támogatás irányoz elő az Iron Swim Budapest Kft. részére a Fővárosi Önkormányzat. Az ezzel kapcsolatos döntést az Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága hozza meg 2019. március 21-én, így döntés a támogatásról, annak összegéről még nem született." 
Nagy meglepetés lenne, ha a Fővárosi Önkormányzat saját bizottsága nem szavazná meg a támogatást, és nem járulna hozzá, hogy 45 millió forint közpénzt kapjon idén az úszónő klubja. Lapunk megkérdezte, más fővárosi klubok milyen anyagi támogatásra számíthatnak, de a főpolgármester-helyettesi válasz kitérő volt: "A 2019-ben támogatásban részesülő sportklubok és sportegyesületek vonatkozásában sem született még döntés."   
Természetesen megkerestük Hosszú Katinka klubját is, de onnan nem kaptunk választ. Szerettük volna megtudni, milyen feltételekhez kötötte a főváros a támogatást (ezt a Fővárosi Önkormányzattól is megkérdeztük), mit kell ezért nyújtani, de erre a kérdésünkre nem érkezett semmilyen reagálás.
Témák
úszás
Frissítve: 2019.03.19 18:13

Nem kellene csütörtököt mondani Nagyszombaton

Publikálás dátuma
2019.03.19 13:39

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Csányi Sándor MLSZ-elnök biztos magyar Eb-részvételről beszélt a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságon, amikor kiderült, hogy Budapest is rendezhet meccset. A selejtezőkhöz közeledve már óvatosabb az elöljáró, a papírforma nem sok jót ígér a válogatottnak.
„A 2020-as Eb-re biztosan kijut a magyar válogatott” – mondta Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke közvetlenül az után, hogy az UEFA a tizenhárom vendéglátó város közé választotta Budapestet a tizenkilenc pályázó közül. (Azóta a helyszínek száma tizenkettőre csökkent: az első Európa-bajnokság megrendezésének hatvanadik évfordulóján – hazánk fővárosán kívül – Amszterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Dublin, Glasgow, Koppenhága, London, München, Róma és Szentpétervár lesz a „mindenütt jó” szlogennel zajló kontinenstorna színhelye.) 
Az elöljáró nemrégiben azt is kijelentette: „Jó évet zártunk.” Ezt arról a 2018-ról állapította meg, amelynek kilencedik hónapjában nyert először a válogatott. (Nehéz szülés volt.) A nemzeti együttes összességében az előző esztendei „teljesítményt” szállította: a mérleg 2017-ben 3 győzelmet és 6 vereséget, míg 2018-ban 3 győzelmet, 2 döntetlent, 5 vereséget mutatott, azaz szignifikáns különbség nem keletkezett. Már csak azért sem, mert két éve „sikerült” kikapni Andorra és Luxemburg, tavaly pedig Kazahsztán és Finnország legjobbjaitól. (Az észtországi 3-3 pedig arra, az ausztráloktól elszenvedett 2017-es vereségre emlékeztetett, amelyen burleszkfilmbe illő jelenetek játszódtak le mindkét kapunál.) Nem csoda, ha a FIFA – amúgy korántsem mértékadó – világranglistáján a holtversenyes 52-53. helyen jegyzik a magyar csapatot, a Kongói DK válogatottja mögött és Jamaicáé előtt. 
A riválisok mezőnyéből Horvátország a 4., Wales a 19., Szlovákia a 29. helyen áll. A csoporttársak közül egyedül a baráti Azerbajdzsán együttese van – jóval – hátrébb honfitársainknál: a baltás gyilkos hazájának futballistái szerény 108.-ok. Így az eurázsiai országban talán még a szekértolók sem pendítik meg, hogy kötelező részt venni az Eb-n, noha Baku, mint tudjuk, ugyanúgy házigazda lesz, mint Budapest. 
Nálunk a hurráoptimisták egy ideig nyomták a kötelezőt, de az utóbbi hetekben hiper pozitív köreikben is tartózkodóvá vált a hangulat, és a szövetségi vezérkar is leginkább „a sportági megújulás kereteinek megteremtéséről” beszélt. Amúgy az sem egyértelmű (sőt), hiszen a foglalatba korántsem csupán a pályaépítés tartozik, és egyéb fejlődés viszonylag nehezen érhető tetten ott, ahonnan az újpesti center a dél-koreai másodosztályba szerződik, és Felcsútra, a hazai utánpótlás-nevelés Disneylandjébe huszonkilenc éves panamai csatárcsillagot szerződtetnek. (Hogy az egzotikus légióst mi ösztönözte az átigazolásra, az rejtély. De van, ami biztos. Panamáról a magyar futball kapcsán mit sem hallhatott.)
Az óvatosságot indokolja, hogy nincs olyan objektív tényező, amely a magyarok továbbjutása mellett szólna. Az eddigi statisztika a horvát (1 győzelem, 6 döntetlen, 3 vereség), a walesi (3, 2, 5) és a szlovák válogatottal szemben (0, 2, 2) egyaránt negatív, kizárólag az azeriek ellenében pozitív, sőt hibátlan (5, 0, 0). A brit fogadóirodák jellemzően 20-szoros pénzt adnak a horvátok, 66-szorosat a walesiek, 150-szereset a szlovákok és 250-szereset a magyarok Európa-bajnoki címére. A földhöz közelebb maradva: a horvátok csoportelsősége 1,45-szörös, a walesieké 6-szoros, a szlovákoké 10-szeres, a magyaroké 26-szoros összeggel járna. Ami pedig a továbbjutást, vagyis az első két pozíció egyikének megszerzését illeti, a horvátok szorzója az egészen minimális 1,10, a walesieké 1,90, a szlovákoké 2,10, a magyaroké 7. S a trnavai (nagyszombati) szlovák–magyar nyitómérkőzésre a házigazdák győzelmére 1,75-szörös, míg honfitársainkéra a legjobb esetben 4,75-szörös, de főként 5-szörös summát kínálnak a bukmékerek.
Joggal említette a korábban még biztos kijutást emlegető MLSZ-elöljáró: „A szövetségi kapitány lehetőségei erősen behatároltak.” Ezt nyilván azért is jegyezte meg, mert áttörést a leggyengébb ponton, a Nemzetek Ligájában sem sikerült véghez vinni. Ennek megfelelően egy romániai magyar hírportál azt írta az Eb-selejtezős esélyekről: „Vagy az európai futball túl erős, vagy mi vagyunk túl gyengék.”
Akad azért pozitívum.
Mindezek tudatában kizárólag kellemes meglepetés érhet bennünket.
Frissítve: 2019.03.19 13:39