Előfizetés

Nincs második esély az elítélt polgármesternek

D.J.
Publikálás dátuma
2018.08.26. 20:51
Illusztráció
Fotó: Népszava
Időközi polgármester-választást tartottak vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bódvarákón, ahol méltatlanság miatt megszűnt Farkas Árpád korábbi faluvezető megbízatása.
A település volt vezetőjét 2016-ban ítélték jogerősen – két év próbaidőre felfüggesztve - hat hónap szabadságvesztésre falopásért. Első körben a nyolcvannégy fős település három tagú önkormányzatának kellett volna visszahívnia a falu vezetőjét, ám mivel ezt nem tették meg, ezért a megyei kormányhivatal a bíróságnál kezdeményezte a méltatlanság megállapítását és a tisztség megszüntetését. Az N1TV tudósítása szerint Farkas Árpád korábban arra hivatkozott, hogy azért nem állt fel önként a székéből, mert nem kapta kézhez a jogerős ítéletet, majd amikor az egyik önkormányzati képviselő a kezébe nyomta ezt a papírt arra hivatkozott, hogy annak hatálya már lejárt. A volt vezető - miután nem tiltották el a közügyek gyakorlásától – vasárnap újra ringbe szállt, s így közte és a szintén független Dámóczi Attila Miklós közül választhattak a helyiek. A városházától kapott tájékoztatás szerint végül a 67 érvényes szavazatból 49-et Dámóczi kapott, míg a volt polgármesterre csak 18-an szavaztak, így a helyiek a váltásra voksoltak. Az, hogy egy polgármestert méltatlanság miatt hívnak vissza a posztjáról, máshol is előfordult, igaz, nem túl gyakori jelenség. Madácsi Imrét, Kisléta kormánypárti polgármesterét például jogerősen egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, kétrendbeli jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének büntette miatt, ám esetében sem a testület hozott határozatot a menesztéséről, hanem a megyei kormányhivatal fordult bírósághoz. Az időközi polgármester-választáson azonban újra az előző vezetőt választotta meg a falu. A szintén Fidesz-KDNP-s korábbi álmosdi polgármester, Köteles István ellen a kormánypárti és ellenzéki képviselők közösen kezdeményezték a méltatlansági eljárást, miután szabálytalanul gazdálkodott a falu pénzével: önkormányzati büdzséből vásárolt például bojlert és TV-t, amit a saját otthonában szereltetett fel, s a testület hozzájárulása nélkül vett fel jutalmat is. Gyömrő volt polgármestere, Gyenes Levente ellen pedig azért indított méltatlansági eljárást a kormányhivatal, mert adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt ítélték el jogerősen. Az időközi választáson azonban újraindult és nyert.

Királlyá faragták Orbán Viktort Szilvásváradon - Megtaláltuk a művészt

Doros Judit
Publikálás dátuma
2018.08.26. 18:17

Fotó: Népszava
Királyként faragta ki Orbán Viktor kormányfő arcát fából egy csaknem nyolcvan éves férfi, aki több mint harminc éve működteti kis kézműves pavilonját Szilvásváradon, a lovaspálya tőszomszédságában, az erdei kisvasút bejáratánál. 
Az erről készített fotót – amelyet a Mészáros Lőrinc cége által épített lovas stadion avatására a faluba érkező hölgy készített és tett közzé a saját Facebook-oldalán - alig néhány óra alatt több ezren osztották meg.
Gyula bácsit – mert így hívják a helyiek az alkotót – meglepte a hatalmas érdeklődés, kicsit meg is riadt tőle. A lánya is azt kérdezte tőle otthon, hogy „papa, most mi lesz?”.

Nem akart ő soha híres lenni, éppen ezért nekünk sem árulta el a teljes nevét, amikor vasárnap megkerestük Szilvásváradon. Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy Orbán Viktort nem veszi le a kampóról, rajongása akkor is változatlan marad, ha emiatt netán az interneten támadják. Két hónapig faragta a művet, kemény bükkfából, majd sellakkal kezelte le, hogy tartós maradjon – tudtuk meg. A koronát is ő álmodta rá, színesben, bár egy leheletnyit évődve először azt mondta nekünk, hogy Kolumbiából hozatta a királyi fejfedőt. 
- Kicsit tán „csecsás”, meg aztán nem is hasonlít a magyar koronához, inkább amolyan bizánci, de nekem így tetszik – fűzte hozzá.

A pavilonsori barátaival azt tervezték, hogy egy kis ünnepség keretében meg is koronázzák a képet, és így jelképesen a miniszterelnököt, de nyáron sok volt a turista a Szalajka-völgyben, így az aktus elmaradt. Ám Gyula bácsi meg van arról győződve, hogy Orbán Viktort egyszer valóban megkoronázza majd a hálás nép, volt már ilyen a világtörténelemben, miért ne lehetne újra? Beszélgetés közben nézelődtünk. A citromfacsarók, nagy-Magyarország formájú fatálak, az „asszonynevelő” illetve a „férjnevelő” feliratot viselő baseball-ütők, szárnyas angyalkák és sasok felett megláttuk Sztálin és Hitler arcát, szintén fába faragva. Alkotójuk szerint mindkét férfi meghatározó alakja volt a maga korának, és az édesanyja mindkettőjüket szerette, ezért faragta ki őket, annak ellenére, hogy megátalkodott embernek tartja mindkettőt. – A történelmet nem lehet eltagadni, és ez történelem – magyarázta, miért lógnak diktátorok a fagerendán. Azt persze rögtön hozzá is tette, hogy Orbánt nem tartja diktátornak, csak erős kezű vezetőnek, aki tudja mit akar, és azt véghez is viszi. 
- A hatalom megváltoztat mindenkit, ez ellen nem lehet tenni semmit, ez sorszerű. Ő sem ilyen volt a kezdet kezdetén, de a hatalom megkeményíti és kicsit meg is másítja az embert, ezt el kell fogadni – mondta.

Szavai szerint azt is el kell fogadni, ha a hatalmon lévő vezető a saját rokonait meg barátait is segíti, mert „ugyan mondja már meg, létezik-e valahol olyan ember aki nem ezt tenné az ő helyében”? Aztán arról elmélkedett, hogy szerinte a miniszterelnök nemigen tűri az ellentmondást, és úgy képzeli, hogy azt keményen meg is torolja. Lám Lázár Jánost is – „pedig az milyen jó eszű ember” - hogy a háttérbe szorította… - tette hozzá. Pedig azt hasznosnak tartaná, ha valaki figyelmeztetné a miniszterelnököt, amikor hibázik, mert hát ki merné most ezt megtenni. Talán jól jönne erre a célra egy függetlenített kritikus, mint a színházaknál – jött elő az ötlettel. Közben észrevettük, hogy van egy mások Orbán arckép-faragvány is a másik falon, csak ezen nincs korona. Ez nem olyan jól sikerült, mint a másik, de azért ezt sem tagadja meg – mondta a mester. Sőt. Mostanában azon gondolkodik, hogy egy nagy tuskóból is megfaragja a miniszterelnök fejét, 3D-ben, rendes, faragott koronával a fején, az lesz ám a szép! Ezen elmerengtünk egy darabig, aztán már csak annyit kérdeztünk, mennyibe kerül a koronás kép, s drágább-e, mint a korona nélküli. Gyula bácsi azt mondta, egyik képet se adja el, legfeljebb magának Orbán Viktornak, ha egyszer a faluba látogat – ha már a lovasstadion avatására nem jött el. Akkor mondana egy árat, mert ingyen azért neki sem adná el, nagy munka van abban a fejben, ő tudja csak igazán.

Újabb diplomamentő programot hirdettek meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.26. 17:24
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szeptember 3-ától induló projekttel azokat célozzák, akik sikeresen államvizsgáztak, de nyelvvizsga hiányában nem tudják felvenni diplomájukat, 
Meghirdették a felsőoktatásban végzettek számára szükséges nyelvvizsga megszerzését segítő újabb diplomamentő programot- írja az MTI.  Az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság honlapján közzétett felhívásban azt írták: a pályázati felület megnyitásának tervezett időpontja szeptember 3-a, hétfő 14.00 óra. A pályázat célja elsődlegesen a nyelvvizsga hiányában diplomával még nem rendelkező, államvizsgájukat hazai felsőoktatásban teljesített, de hallgatói jogviszonyban már nem álló uniós polgárok államilag támogatott nyelvi képzésbe vonása a diploma átvételéhez szükséges nyelvvizsga megszerzése érdekében. A támogatás közvetett célja, hogy a diploma megszerzését követően a célcsoport végzettségének megfelelő munkakörben helyezkedjen el. A Diplomamentő II. program azon nyelvvizsgára felkészítő képzéseken való részvételt támogatja, melyet követően a pályázó államilag elismert, komplex, vagy írásbeli, vagy szóbeli nyelvvizsgát teljesít, és a nyelvvizsga bizonyítvány bemutatása után átveheti diplomáját.
A program keretében angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol képzésre lehet pályázni. A nyelvi képzések tervezetten 2018. szeptember közepétől indulhatnak és 2019. december 31-ig kell befejeződniük, a képzési támogatás mértéke fejenként maximum 300 ezer forint. A támogatottaknak legkésőbb 2020. március 31-ig kell bemutatniuk a megszerzett nyelvvizsga bizonyítványukat és az az alapján kiadott diplomájukat. Ha ez nem történik meg, a teljes támogatási összeget vissza kell fizetni - olvasható az OFA honlapján. A felsőoktatásban tanulmányokat folytatott hallgatók 20-22 százaléka a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapja meg az abszolutórium és a záróvizsga után diplomáját, jelentős részük pedig később sem szerzi meg az oklevelet.