MKB;

2018-08-27 17:06:23

Mészáros igazából átvette az MKB-t

Papíron Mészáros Lőrinc csak az MKB kisebbik részét birtokolja, de a jelek szerint számíthat arra, az egyelőre ismeretlen új tulajdonosra, akinek egy alapos részvény-kavarás után úgy adta el a pénzintézet tíz százalékát, hogy érdemben nem lett kevesebb papírja. Így szabadabban helyezhet ki Mészáros számára kedves partnereknek hiteleket az MKB.

Egyre nehezebb követni az MKB Bank mindennapjait kísérő tulajdonosi átalakulásokat. A harmadik Orbán-kormány időszakában vásárolta vissza Bayerische Landesbanktól a magyar állam, hogy aztán a visszaállamosított pénzintézetet különböző, magyar és külföldi pénzügyi vagyonkezelőknek, tőketársaságoknak, illetve tanácsadó cégeknek adja el részeit. Arra mindvégig ügyelt, hogy a Matolcsy György jegybankelnök által képviselt (és Orbán Viktor kormányfő által jóváhagyott) elveknek megfelelően - az évekig veszteséges pénzintézet többségi magyar tulajdonban maradjon.

Az új tulajdonosok szinte kivétel nélkül ismert személyek, illetve az általuk birtokolt cégek.

Júliusban Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója (akit a szakma Matolcsy György előretolt bástyájának tart, úgyis mint volt MNB alelnököt) eladta a Bankonzult Finance Zrt-ben meglévő 32,7 százalékos tulajdonrészét - ez a csomag 10,76 százalékot jelentette az MKB Zrt-ben közvetetten. A vevő az a Szemerey Tamás lett, aki Matolcsy György egyik unokatestvére, pontosabban a tulajdonában álló BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. A vételárat a mai napig nem ismerjük. 

Hétfőn tovább alakult a pénzintézet tulajdonosi struktúrája. Az MKB majdnem felét a két Metis Magántőkealap birtokolják, melyek gazdája Orbán Viktor közeli barátja, Mészáros Lőrinc és a felesége. Az egyikben az oligarchapár részesedése 10 százalékkal csökken. Pontosabban csak kerülne, ugyanis a másik tőkealap csaknem ugyanilyen mértékű részesedést szerez a dolgozói részvénycsomag megvásárlásával. Így érdemben továbbra is a Mészáros-házaspáré a bank menedzsmentjoga, mivel a hozzájuk köthető tőkealapok majdnem 50 százalékos részesedéssel rendelkeznek. 

Ez azért is érdekes, mert az MKB-t hamarosan bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére. Ez egyébként összefügghet azzal, hogy az ugyancsak visszaállamosított Budapest Bank sorsa még kérdőjeles, rendszeresen hírbe hozzák a két pénzintézetet azzal, hogy egyesíthetik őket. Az nyitott kérdés, hogy a Mészáros-házaspár kinek adta el 10 százalékos tulajdonrészét a Metis Magántőkealapból. Az ügylethez még felügyeleti hozzájárulás kell.