Látszatpénzt oszt a kormány: csak nehezíti a családok helyzetét

Publikálás dátuma
2018.08.28 07:00

Fotó: /
Az iskolakezdés miatt az idén is augusztusban fizetik ki a szeptemberi családtámogatásokat. Sok helyen ez többet árt, mint segít - például pont a "hosszú hónap" miatt kerülhetnek uzsorások karjába a szegény famíliák.
Szeptember közepére elfogy az előrehozott családtámogatás a legszegényebb családokban, egyre többen keresik fel a szeretetszolgálatokat adományokért. Ilyenkor nem ruhát vagy cipőt kérnek, hanem élelmiszert, mert a hó végére már nincs mit enniük – borsodi kolléganői tapasztalatait gyűjtötte össze kérésünkre Varga Andrea védőnő, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke. A családokkal legszorosabb kapcsolatban lévő helyi szakemberek egybehangzó véleménye az, hogy nagyon kell a pénz az iskolába induló gyerekek tanszereire, a legkevesebb összegből élők is elmennek ilyenkor vásárolni, de a maradékot képtelenek több héten át beosztani. Ezért aztán október elejéig sokkal hosszabb a mentorprogramokba jelentkezők listája is, amikor például egy-egy pékség ingyen, vagy nagyon olcsón adja a kenyeret, péksüteményt azoknak a rászorulóknak, akik előre feliratkoztak. A gyakorlat az - mondják a védőnők, hogy ilyenkor a gyerekek megkapják az adományokat, de anyjuk már éhezik. Vagy jön a legrosszabb megoldás: az eladósodott családok épp ezekben a hetekben kerülnek uzsorások csapdájába.
Az iskolakezdés pénzügyi nehézségeire hivatkozva idén is egy héttel a megszokott időpont előtt, már tegnap megkezdte a Magyar Államkincstár a szeptemberi családtámogatások utalását, de a postán érkező pénzt is átvehetik a gyermeket nevelő szülők a hét közepéig. A már évek óta megszokott megoldással az Orbán-kormány a gondoskodás látszatát akarja mutatni. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára arról beszélt a hétvégén, hogy a családi pótlék, a gyes és a gyermekgondozási támogatás (gyet) nagyjából 1,2 millió családhoz jut el. Novák Katalin az utóbbi hetekben minden megszólalásában hangsúlyozta, hogy így akarják megkönnyíteni a tanévkezdés anyagi terheinek elviselését.
Látszólagos segítségnek nevezte a megoldást a Gyermekesély Egyesület elnöke. Darvas Ágnes szociológus arra emlékeztetett, hogy sokkal nagyobb szükség lenne egy külön támogatásra, amit a megszokott ellátáson felül megkapnának az alsó jövedelmi tizedekbe tartozó családok. A szociálpolitikus szerint ugyanis kevés még az a hatezer forintos támogatás is, amit a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak Erzsébet utalványban kapnak iskolakezdéskor. Lakni kell, enni kell – érvelt a Népszavának az egyetemi oktatóként is dolgozó társadalomkutató, hogy miért fogy el gyorsan a 2008 óta változatlan összegű családi pótlék és a nyugdíjminimum összegével megegyező gyes és gyet. – Tudatos kormányzati politika eredménye ez a felemás helyzet – hangsúlyozta lapunknak Darvas Ágnes. Az Orbán-kormány még azt sem tartja fontosnak, hogy „karbantartsa” a legszegényebbek támogatásait, az utolsó emelés óta eltelt tíz évben, különösen annak utolsó szakaszában a középrétegeknek kifizetett átlagbér, de még a minimálbér is gyorsan emelkedett, miközben az általános családtámogatások reálértéke legalább 20 százalékkal csökkent. Kis gyógyír tehát az egy héttel előrehozott kifizetés, de nem megoldás a legnehezebben megélő családoknak. Ráadásul ezzel a hozzáállással Magyarország kilóg a környező országok családsegítő megoldásainak sorából – kezdett rövid nemzetközi összehasonlításba a Gyermekesély Egyesület elnöke. Példaként a szlovákokat és a cseheket hozta, ahol hozzánk hasonlóan szétszakadt a társadalom, de arra vigyáztak, hogy a legkisebb jövedelemből élő családok ellátásait szinten tartsák és egyet se szüntessenek meg ezek közül. Az Orbán-kormány ugyanakkor 2015-ben felszámolta a lakásfenntartási- és az adósságkezelési támogatást, ami azt eredményezte, hogy ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 40 ezer forintot, ott a családi pótlék egy részét is rezsire kell költeni, s így a gyerekekre kevesebb pénz marad. Darvas Ágnes szerint az egyetlen elfogadható megoldás az lenne így iskolakezdés táján, ha a Fidesz-kormány nem a dátumokkal variálna, hanem plusz támogatást adna azoknak, akiknek nehézséget okoz a gyerekek iskolai felszerelésének megvásárlása.
2018.08.28 07:00
Frissítve: 2018.08.28 07:00

Tovább hallgat a kormány Gruevszkiről

Publikálás dátuma
2018.11.18 17:53

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Továbbra sem tudják az Orbán-kormány képviselői, miként kommunikáljanak a nyilvánosság előtt arról, hogy a vesztegetésért jogerősen elítélt macedón ex-miniszterelnök, Nikola Gruevszki vélhetően illegális úton és a magyar kabinet segítségével szökött Magyarországra börtönbüntetése elől. A hétvégén Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől próbálták megtudni újságírók, ki adott felhatalmazást arra magyar diplomatáknak, hogy Albániából Budapestre hozzák a politikust. Gulyás nem tudott érdemi választ adni, mindössze annyit mondott, Gruevszki ügyében már zajlik a menekültügyi eljárás. Amikor az RTL Klub újságírója felvetette, hogy amikor utaztatták Gruevszkit, még semmilyen eljárás nem folyt, a miniszter csak annyit mondott: az eljárás lezárásáig semmilyen információt nem ad. A kormánynak pedig van ideje kommunikációs stratégia kidolgozására: az Orbán Viktorral minden jel szerint jó viszonyt ápoló macedón politikus menedékkérelmének elbírálása akár hónapokig is eltarthat. A Magyar Helsinki Bizottság nemrég jogi összefoglalót közölt a Gruevszki-ügyről, amelyben azt is leírták, ha a kormány betartaná saját szabályait, Gruevszkinek – mivel érvényes úti okmányok nélkül jött Magyarországra – most nem Budapesten, hanem egy tranzitzónában lenne a helye. – Magyarország törvényt sért azzal, hogy nem adja ki Macedóniának a jogerősen elítélt egykori miniszterelnöküket, akinek magyar diplomaták segíthettek eljutni Magyarországra – jelentette ki vasárnap a Párbeszéd szóvivője. Barabás Richárd szerint ezért a magyar külügyminiszternek, Szijjártó Péternek le kellene mondania. – A külföldi sajtóból lehet tudni, hogy a magyar nagykövetségek, a tiranai és a montenegrói nagykövetségek munkatársai aktívan részt vettek Gruevszki szöktetésében, és aktívan hozzájárultak, hogy ez az illegális migráns egyébként törvénytelen módon kerüljön Magyarország területére megsértve a magyar törvényeket, és megsértve a déli határzárat is – fogalmazott. Mindeközben a Fideszhez közeli médiacégek Macedóniában próbálják támogatni a Gruevszki nevéhez köthető VMRO-DPMNE pártot. A hvg.hu arról írt: a magyar kormányhoz közeli médiacégek – melyek mögött Schatz Péter, a Szlovéniában is jelen lévő Ripost egyik társtulajdonosa, illetve Adamik Ágnes, a Magyar Televízió egykori vezető munkatársa áll – tavaly jelentek meg az országban, s napi- és hetilapokból, internetes oldalakból és egy tévéállomásból álló médiabirodalmat építettek ki.
Szerző
2018.11.18 17:53

Ön mit tippelt? Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2018.11.18 16:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 46. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 8 (nyolc) 21 (huszonegy) 26 (huszonhat) 30 (harminc) 39 (harminckilenc) 40 (negyven) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 331 350; a 4 találatos szelvényekre 7055; a 3 találatos szelvényekre 1710 forintot fizetnek.
2018.11.18 16:46