Látszatpénzt oszt a kormány: csak nehezíti a családok helyzetét

Publikálás dátuma
2018.08.28 07:00

Fotó: /
Az iskolakezdés miatt az idén is augusztusban fizetik ki a szeptemberi családtámogatásokat. Sok helyen ez többet árt, mint segít - például pont a "hosszú hónap" miatt kerülhetnek uzsorások karjába a szegény famíliák.
Szeptember közepére elfogy az előrehozott családtámogatás a legszegényebb családokban, egyre többen keresik fel a szeretetszolgálatokat adományokért. Ilyenkor nem ruhát vagy cipőt kérnek, hanem élelmiszert, mert a hó végére már nincs mit enniük – borsodi kolléganői tapasztalatait gyűjtötte össze kérésünkre Varga Andrea védőnő, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke. A családokkal legszorosabb kapcsolatban lévő helyi szakemberek egybehangzó véleménye az, hogy nagyon kell a pénz az iskolába induló gyerekek tanszereire, a legkevesebb összegből élők is elmennek ilyenkor vásárolni, de a maradékot képtelenek több héten át beosztani. Ezért aztán október elejéig sokkal hosszabb a mentorprogramokba jelentkezők listája is, amikor például egy-egy pékség ingyen, vagy nagyon olcsón adja a kenyeret, péksüteményt azoknak a rászorulóknak, akik előre feliratkoztak. A gyakorlat az - mondják a védőnők, hogy ilyenkor a gyerekek megkapják az adományokat, de anyjuk már éhezik. Vagy jön a legrosszabb megoldás: az eladósodott családok épp ezekben a hetekben kerülnek uzsorások csapdájába.
Az iskolakezdés pénzügyi nehézségeire hivatkozva idén is egy héttel a megszokott időpont előtt, már tegnap megkezdte a Magyar Államkincstár a szeptemberi családtámogatások utalását, de a postán érkező pénzt is átvehetik a gyermeket nevelő szülők a hét közepéig. A már évek óta megszokott megoldással az Orbán-kormány a gondoskodás látszatát akarja mutatni. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára arról beszélt a hétvégén, hogy a családi pótlék, a gyes és a gyermekgondozási támogatás (gyet) nagyjából 1,2 millió családhoz jut el. Novák Katalin az utóbbi hetekben minden megszólalásában hangsúlyozta, hogy így akarják megkönnyíteni a tanévkezdés anyagi terheinek elviselését.
Látszólagos segítségnek nevezte a megoldást a Gyermekesély Egyesület elnöke. Darvas Ágnes szociológus arra emlékeztetett, hogy sokkal nagyobb szükség lenne egy külön támogatásra, amit a megszokott ellátáson felül megkapnának az alsó jövedelmi tizedekbe tartozó családok. A szociálpolitikus szerint ugyanis kevés még az a hatezer forintos támogatás is, amit a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak Erzsébet utalványban kapnak iskolakezdéskor. Lakni kell, enni kell – érvelt a Népszavának az egyetemi oktatóként is dolgozó társadalomkutató, hogy miért fogy el gyorsan a 2008 óta változatlan összegű családi pótlék és a nyugdíjminimum összegével megegyező gyes és gyet. – Tudatos kormányzati politika eredménye ez a felemás helyzet – hangsúlyozta lapunknak Darvas Ágnes. Az Orbán-kormány még azt sem tartja fontosnak, hogy „karbantartsa” a legszegényebbek támogatásait, az utolsó emelés óta eltelt tíz évben, különösen annak utolsó szakaszában a középrétegeknek kifizetett átlagbér, de még a minimálbér is gyorsan emelkedett, miközben az általános családtámogatások reálértéke legalább 20 százalékkal csökkent. Kis gyógyír tehát az egy héttel előrehozott kifizetés, de nem megoldás a legnehezebben megélő családoknak. Ráadásul ezzel a hozzáállással Magyarország kilóg a környező országok családsegítő megoldásainak sorából – kezdett rövid nemzetközi összehasonlításba a Gyermekesély Egyesület elnöke. Példaként a szlovákokat és a cseheket hozta, ahol hozzánk hasonlóan szétszakadt a társadalom, de arra vigyáztak, hogy a legkisebb jövedelemből élő családok ellátásait szinten tartsák és egyet se szüntessenek meg ezek közül. Az Orbán-kormány ugyanakkor 2015-ben felszámolta a lakásfenntartási- és az adósságkezelési támogatást, ami azt eredményezte, hogy ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 40 ezer forintot, ott a családi pótlék egy részét is rezsire kell költeni, s így a gyerekekre kevesebb pénz marad. Darvas Ágnes szerint az egyetlen elfogadható megoldás az lenne így iskolakezdés táján, ha a Fidesz-kormány nem a dátumokkal variálna, hanem plusz támogatást adna azoknak, akiknek nehézséget okoz a gyerekek iskolai felszerelésének megvásárlása.
2018.08.28 07:00
Frissítve: 2018.08.28 07:00

Valaki elvitte az 1,8 milliárdos főnyereményt az ötös lottón

Publikálás dátuma
2018.09.22 19:48
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok:
  • 38 (harmincnyolc)
  • 43 (negyvenhárom)
  • 48 (negyvennyolc)
  • 53 (ötvenhárom)
  • 69 (hatvankilenc)
Joker: 665794
Nyeremények: 5 találatos szelvény 1 darab volt, nyereménye 1 846 186 825; 4 találatos szelvényekre egyenként 2 156 195; 3 találatos szelvényekre egyenként 20 790; 2 találatos szelvényekre egyenként 1555 forintot fizetnek.
Szerző
2018.09.22 19:48
Frissítve: 2018.09.22 20:53

Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”

Publikálás dátuma
2018.09.22 17:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A szomorú, hűvös idő ellenére jókedvűen, családiasan telt Budapesten az idén hatodik alkalommal megrendezett Roma Büszkeség Napja.  Szombat délután kettőkor, a VIII. kerületi Horváth Mihály téren mintegy 150-200-an gyűltek össze romák és nem romák egyaránt, hogy megmutassák, amit az egyik molinón is olvashattunk: mind egyformán vagyunk emberek. A rendezvény idei mottója pedig az: „Te is a nemzet része vagy!” A téren felállított színpadon a roma társadalom ma már nem élő, de továbbra is köztiszteletben álló tagjainak rövid életrajzát olvasták fel, tisztelegve emlékük előtt. Közben fiatal srácok spontán, gitárral kísért éneklésbe kezdtek az egyik padon – nem csak saját maguk a közelben állók szórakoztatására, ők ezzel tisztelegtek. Az eseményen megjelent Sermer Ádám, a Liberális Párt elnökhelyettese, az MSZP-s Lendvai Ildikó, valamint olyan közéleti személyiségek, mint Gulyás Márton és Mécs Imre. – Tiszteletet kell adni a cigányoknak. Én így hívom őket, hiszen a romák a cigányságnak csak egy része. Szerintem a cigány szó egy szép szó. Legyenek erre is büszkék, ne szégyelljék – fogalmazott Mécs. 
Három óra körül elkezdett kiürülni a Horváth Mihály tér, de senki sem hazafelé vette az irányt. Megindult ugyanis a felvonulási menet a Fővám tér felé, a Lónyai utcán haladva, érintve Péli Tamás roma festőművész emléktábláját. A vidám, zenés felvonulás közben olykor egy hangos, „Hova tartozunk?” kiáltást lehetett hallani, mire válaszul többen azt harsogták: „Ide tartozunk!” – Számtalanszor megkérdezték tőlem: mire vagyunk büszkék? Ma megkaphatták a választ: azokra a hősökre, akik sokat tettek és tesznek a romákért. Emlékezzetek Choli Daróczi Józsefre, aki idén veszítettünk el, Fehér Sándor hegedűművészre, aki a saját életét áldozta, hogy gyerekeket mentsen a süllyedő Concordia hajón. Nem feledkezhetünk meg László Máriáról, az első cigány politikusról, aki az ötvenes években emelt szót a romákért, és ezért megpróbálták elhallgattatni – erről Setét Jenő, a büszkeségnapot szervező Idetartozunk Egyesület elnöke beszélt a Fővám téri színpadon. Mint mondta, a nagy hősök mellett büszkék a hétköznapi hősökre is, például arra az 50 ezer cigány közmunkásra, akik napi nyolc órában dolgoznak azért, hogy a létminimumnál is jóval kevesebbet keressenek. Emlékeztetett a rendezvény fő üzenetére, hangsúlyozva: Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha senkit nem rekesztünk ki a társadalomból származása, vagyoni helyzete, politikai nézetei miatt. A rendezvényen bejelentették azt is: az egyesület roma történeti hónapot indít.
2018.09.22 17:30
Frissítve: 2018.09.22 18:08