ellenzék;

2018-08-27 19:54:16

Karácsony közösen indulna az MSZP-vel

Egyelőre nincs döntés arról, milyen alakzatban fut neki az EP-választásoknak a szocialista párt és a Párbeszéd, de Zugló polgármestere szívesen kampányolna vállvetve az MSZP-vel.

Értéknek tartom az MSZP-Párbeszéd szövetségét, ezért a közös indulást támogatom az európai parlamenti választáson – nyilatkozta lapunknak Karácsony Gergely. A Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere hozzátette, nincs még döntés arról, hogy milyen formában indul a két párt a voksoláson. Úgy tudjuk, hogy a Párbeszéd elnöksége már a héten napirendre tűzi a kérdést. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke lapunknak korábban úgy fogalmazott: „Hiszem, hogy az EP- és az önkormányzati választásoknak is együtt vágunk neki a Párbeszéddel”. Mostani kérdésünkre viszont nem reagált.

 Karácsonyt azután kerestük meg, hogy a „visszafideszesített” Hír Tv arról adott hírt: a Párbeszéd társelnöke elfogadná, ha őt kérnék fel az EP-választáson listavezetőnek. A kormánypárti riporter kérdésének apropóját egy levél adta, amelyet állítólag Tóth Bertalan írt. Az MSZP elnöke többek között javaslatot tett egy MSZP-Párbeszéd EP-listára, amelyet Karácsony vezetne. A szocialisták szerint azonban „csak az álhírt közlő Pesti Srácok és a fideszes médiumok kapták meg azt az állevelet, aminek az aljára odahamisították Tóth Bertalan pártelnök aláírását.” Az MSZP hétfőn megtette a szükséges jogi lépéseket a hamisítási és csalási ügyben.

A zuglói polgármester ráadásul lapunknak leszögezte, nem mondta azt, hogy elfogadna egy ilyen felkérést. Azt ugyanakkor valóban hangsúlyozta: "Én nagyon hiszek a szociális Európában, nagyon hiszek a szociális demokrácia magyarországi és európai terjesztésében, és egy olyan kampányt szívesen tudnék támogatni, ami ezeket a szociális kérdéseket feszegeti és az EU jelenlegi működésével kapcsolatos kritikákat sem rejti véka alá." Arra a kérdésre azonban, hogy vállalná-e bármilyen választási szövetség vezetését, csupán annyit mondott: ez nem időszerű.