Előfizetés

Karácsony közösen indulna az MSZP-vel

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2018.08.27. 19:54

Egyelőre nincs döntés arról, milyen alakzatban fut neki az EP-választásoknak a szocialista párt és a Párbeszéd, de Zugló polgármestere szívesen kampányolna vállvetve az MSZP-vel.
Értéknek tartom az MSZP-Párbeszéd szövetségét, ezért a közös indulást támogatom az európai parlamenti választáson – nyilatkozta lapunknak Karácsony Gergely. A Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere hozzátette, nincs még döntés arról, hogy milyen formában indul a két párt a voksoláson. Úgy tudjuk, hogy a Párbeszéd elnöksége már a héten napirendre tűzi a kérdést. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke lapunknak korábban úgy fogalmazott: „Hiszem, hogy az EP- és az önkormányzati választásoknak is együtt vágunk neki a Párbeszéddel”. Mostani kérdésünkre viszont nem reagált.  Karácsonyt azután kerestük meg, hogy a „visszafideszesített” Hír Tv arról adott hírt: a Párbeszéd társelnöke elfogadná, ha őt kérnék fel az EP-választáson listavezetőnek. A kormánypárti riporter kérdésének apropóját egy levél adta, amelyet állítólag Tóth Bertalan írt. Az MSZP elnöke többek között javaslatot tett egy MSZP-Párbeszéd EP-listára, amelyet Karácsony vezetne. A szocialisták szerint azonban „csak az álhírt közlő Pesti Srácok és a fideszes médiumok kapták meg azt az állevelet, aminek az aljára odahamisították Tóth Bertalan pártelnök aláírását.” Az MSZP hétfőn megtette a szükséges jogi lépéseket a hamisítási és csalási ügyben.
A zuglói polgármester ráadásul lapunknak leszögezte, nem mondta azt, hogy elfogadna egy ilyen felkérést. Azt ugyanakkor valóban hangsúlyozta: "Én nagyon hiszek a szociális Európában, nagyon hiszek a szociális demokrácia magyarországi és európai terjesztésében, és egy olyan kampányt szívesen tudnék támogatni, ami ezeket a szociális kérdéseket feszegeti és az EU jelenlegi működésével kapcsolatos kritikákat sem rejti véka alá." Arra a kérdésre azonban, hogy vállalná-e bármilyen választási szövetség vezetését, csupán annyit mondott: ez nem időszerű.

Kordonnal zárták le a városligeti Hungexpó területét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.27. 19:43
Szekuritisok és Ligetvédők néznek farkasszemet egy 2017. május 18-i összetűzés alkalmából. Képünk illusztráció
Fotó: Vajda József / Népszava
A fákra menekültek a Ligetvédők az intézkedő rendőrök elől, volt akit fatörzshöz erősítet, rögtönzött bilincséből szabadítottak ki. Eközben biztonsági őrök kerítették le a régi Hungexpó-komplexumot, itt épülhet majd meg a Magyar Zene Háza.
Biztonsági őrök kordonozták körbe hétfőn délután a városligeti régi Hungexpo épületeket, és a Kertem egykori területét, ezzel felszámolva a Ligetvédők helyi táborát is.
A Ligetvédők szerint az őrök törvénysértően, a gyülekezési törvénnyel ellentétesen léptek be a bejelentett demonstráció területére. Később rendőrök is jöttek, akik azonban nem a szekuritisokkal, inkább az aktivistákkal foglalkoztak: volt, akit kényszerrel vittek el, egy magát fához láncoló tiltakozót pedig erővágó készülékkel szabadítottak ki. A Ligetvédők olyan fák mellett táboroztak, amiket szerintük később kivágnak majd a helyi beruházások miatt. Többen aztán ezekre a menekültek fel a rendőrök elől, négy tüntető délután hatkor is a fákról vitatkozott a hatóság embereivel.
A Ligetvédők szerint a rendőrség megsérthette a gyülekezési törvényt, hiszen nem a bejelentett demonstráció résztvevőinek érdekeit képviselte a vagyonőrökkel szemben. A szekuritisok lekordonozták a Washington sétányt is. A területen  épülhet fel a Magyar Zene Háza nevű komplexuma, a beruházó Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt már megkapta erre az építési engedélyt.
A Ligetvédők évek óta váltakozó sikerű harcot folytatnak a fák védelmében az építettővel, közvetlenül pedig a Valton biztonsági embereivel: több demonstráció is lökdösődésig, verekedésig fajult, áprilisban például egy szekuritis a rendőrök szeme láttára ütötte le a tüntetések egyik szervezőjét, Antal Nikoletta Henriettát. Az összecsapásról a 168 óra munkatársa készített felvételt.

Feljelentést tett az LMP a Microsoft- botrány miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.27. 18:46
Képünk illusztráció
Fotó: GERARD JULIEN / AFP
Kormányközeli cégek járhattak jól az informatikai közbeszerzésekkel. Az ellenzéki párt a hatóságokhoz fordult a korrupciós ügyben - bár nem várnak sokat a Polt Péter vezette ügyészségtől.
Hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést az LMP a kormányzati szoftverbeszerzések miatt -jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Vágó Gábor. Az LMP visszatérő politikusa emlékeztetett a botrány részleteire, ami miatt most már az amerikai igazságügyi minisztérium és az FBI is vizsgálatot folytat az ügyben.
A Microsoft a szoftvereit előbb jelentős engedménnyel közvetítő cégeknek adta el, majd a közvetítő cégek azokat teljes áron vagy még drágábban adták tovább intézményeknek, köztük az adóhatóságnak – mondta Vágó az MTI-nek. „Míg Romániában vezetőszáron vittek el minisztereket ugyanezért, Magyarországon a botrány miatt kirúgott cégvezetők a Miniszterelnökségen landoltak” - jegyezte meg a politikus.
Vágó ugyan nem vár sokat a Polt Péter vezette ügyészségtől, de a korrupciós bűncselekmények elévülése már 12 év, így azt reméli, később mindenképpen nyomozás indítható. 
A politikus szerint a miniszterelnök családjához tartozók is érintettek lehetnek, hiszen a beszerzésekkor az adóhivatal informatikai igazgatója a kormányfő vejének testvére volt. Hozzátette: az egyik viszonteladó, az IMG Solution pedig a miniszterelnök testvérének barátjáé.

Vejétől bűzlik

A Microsoft-ügyet a 24.hu fedezte fel, arról azonban lapunk írt először, hogy két cég révén is pénzhez juthatott Tiborcz István, Orbán Viktor kormányfő veje a kormányzati intézmények túlárazott szoftverbeszerzéseiből. A Microsoft-botrány által érintett időszakban a két vállalkozás sok száz milliós extraprofithoz jutott.
Tiborcz István 2015-ben jelent meg tulajdonosként a HCS Experts nevű cégben, és abban az esztendőben az egyik Microsoft-viszonteladónak rendszeresen beszámlázó HCS megtáltosodott - az árbevétele megduplázódott, közel egymilliárd forintra nőtt, 2016-ban pedig Tiborcz István 389 millió forintot tudott osztalékként kivenni belőle. Ami még különösebb: míg a korábbi években a cég üzemi eredménye 10-20 százalékos volt az árbevételhez képest addig a 2015-ös rekordévben az árbevétel közel fele lett üzemi eredmény.  A HCS-hez hasonlóan rejtélyes tevékenységű Symmetria Magyarország Kft.-ben Tiborcz a vizsgált időszakban nem volt tulajdonos, de a Magyar Nemzet akkori információi szerint Bertha Péter miatt, aki anyai nagyanyja révén rokona Tiborcz Istvánnak, az ágazat szereplői Orbán Viktor vejének érdekköréhez sorolták, és aszerint is kezelték. Bár cégbírósági adatokban nem jelenik meg Bertha Péter neve a Symmetria Magyarország Zrt.-ben, ám Bertha többszörösen is köthető a vállalkozáshoz. A kifogásolt beszerzések mindenütt ugyanazt a forgatókönyvet követték.  A vizsgált kormányzati megrendelők irracionális árakon vásároltak üzleti Microsoft-szoftverlicenceket – az alapesetben 100 ezer forint körüli Office-licenceket a beszerzési árnál drasztikusan, olykor akár 200 százalékkal drágábban adták tovább a viszonteladók az állami ügyfeleknek.