Karácsony közösen indulna az MSZP-vel

Publikálás dátuma
2018.08.27 19:54

Fotó: /
Egyelőre nincs döntés arról, milyen alakzatban fut neki az EP-választásoknak a szocialista párt és a Párbeszéd, de Zugló polgármestere szívesen kampányolna vállvetve az MSZP-vel.
Értéknek tartom az MSZP-Párbeszéd szövetségét, ezért a közös indulást támogatom az európai parlamenti választáson – nyilatkozta lapunknak Karácsony Gergely. A Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere hozzátette, nincs még döntés arról, hogy milyen formában indul a két párt a voksoláson. Úgy tudjuk, hogy a Párbeszéd elnöksége már a héten napirendre tűzi a kérdést. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke lapunknak korábban úgy fogalmazott: „Hiszem, hogy az EP- és az önkormányzati választásoknak is együtt vágunk neki a Párbeszéddel”. Mostani kérdésünkre viszont nem reagált.  Karácsonyt azután kerestük meg, hogy a „visszafideszesített” Hír Tv arról adott hírt: a Párbeszéd társelnöke elfogadná, ha őt kérnék fel az EP-választáson listavezetőnek. A kormánypárti riporter kérdésének apropóját egy levél adta, amelyet állítólag Tóth Bertalan írt. Az MSZP elnöke többek között javaslatot tett egy MSZP-Párbeszéd EP-listára, amelyet Karácsony vezetne. A szocialisták szerint azonban „csak az álhírt közlő Pesti Srácok és a fideszes médiumok kapták meg azt az állevelet, aminek az aljára odahamisították Tóth Bertalan pártelnök aláírását.” Az MSZP hétfőn megtette a szükséges jogi lépéseket a hamisítási és csalási ügyben.
A zuglói polgármester ráadásul lapunknak leszögezte, nem mondta azt, hogy elfogadna egy ilyen felkérést. Azt ugyanakkor valóban hangsúlyozta: "Én nagyon hiszek a szociális Európában, nagyon hiszek a szociális demokrácia magyarországi és európai terjesztésében, és egy olyan kampányt szívesen tudnék támogatni, ami ezeket a szociális kérdéseket feszegeti és az EU jelenlegi működésével kapcsolatos kritikákat sem rejti véka alá." Arra a kérdésre azonban, hogy vállalná-e bármilyen választási szövetség vezetését, csupán annyit mondott: ez nem időszerű.
Témák
ellenzék
2018.08.27 19:54
Frissítve: 2018.08.27 19:54

Független jelölt nyert a bihartordai és a kelevízi időközin

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:51
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Bihartordán Serdült János Csabát választották, Kelevíz polgármestere pedig ismét Balatincz Krisztina lett.
Három független jelölt közül Serdült János Csabát választották Bihartorda polgármesterévé a vasárnapi időközi voksoláson – közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel. Tóth Jánosné tájékoztatása szerint a Hajdú-Bihar megyei település 758 választásra jogosult polgára közül 409 adta le szavazatát, minden voks érvényes volt. A három jelölt közül Serdült János Csaba 325, Németi Ferenc 56, Guth Zoltán 28 szavazatot kapott. A Hajdú-Bihar megyei Bihartordán azért kellett polgármester-választást tartani, mert a települést vezető Módos Imre (Fidesz-KDNP) elhunyt. Ugyancsak vasárnap ismét Vargáné Balatincz Krisztinát (független) választották polgármesterré a somogyi Kelevíz községben, ahol a képviselő-testület tagjait is megválasztották a vasárnapi időközi voksoláson. Hajdu Szabina, a Mesztegnyői Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője elmondta: a polgármester-választás győztese 118, míg szintén független vetélytársa, Vida János 64 érvényes szavazatot kapott. A tizenegy független képviselőjelöltből négyen szereztek mandátumot. A jegyző beszámolt arról is, hogy a Marcalihoz közeli, 339 lakosú Kelevíz 271 választópolgárából 182 járult az urna elé. Az időközi választásra azért volt szükség, mert a képviselő-testület idén június végén feloszlatta magát. A döntéshez a polgármester és a képviselők között kialakult feszültség, illetve az vezetett, hogy nem sikerült elfogadni Kelevíz zárszámadását.
2018.09.23 20:51
Frissítve: 2018.09.23 21:01

Eltemették a harmadik köztársaságot Nagy Imre szobránál

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Beszélgetést és politikai performanszot szervezett az Eleven Emlékmű csoport Nagy Imre szobrának tervezett áthelyezése miatt vasárnap délután. A demonstráción folyadékot öntöttek a szobor előtti medencébe, amelynek ettől elfeketedett a vize. Ezután elhelyezték a "harmadik köztársaság koporsóját". A perfomanszt azzal zárták, hogy felhúztak egy molinót Nagy Imre szobra mögé, amely a Műcsarnokot ábrázolta fekete oszlopokkal. Az épület 1989-ben az egykori miniszterelnök újratemetésén is így volt látható és ezzel a háttérrel mondta el Orbán Viktor kormányfő is 29 évvel ezelőtti beszédét. A performansz alatt a szervezők egy olyan hangmontázst játszottak be, amelyben Orbán 1989. június 16-i beszédét illetve Beethoven Egmont-nyitányát keverték össze, visszafelé. A „hatodik koporsóban a mi következő húsz évünk fekszik…” mondat többször is hallatszott. A politikai performansz előtt beszélgetésen Donáth Anna, Hegedűs István, Eörsi László, Rainer M. János, ifj. Rajk László és Ungváry Rudolf azt elemezték: mi az üzenete Nagy Imre szobrának áthelyezésének, 29 évvel a volt miniszterelnök újratemetése után. Az eseményen részt vevő körülbelül 50 ember között Gréczy Zsolt, Ara-Kovács Attila és Vágó István a DK, valamint Kunhalmi Ágnes az MSZP politikusa is feltűnt.
Szerző
Témák
Nagy Imre
2018.09.23 20:01