Karácsony közösen indulna az MSZP-vel

Publikálás dátuma
2018.08.27 19:54

Egyelőre nincs döntés arról, milyen alakzatban fut neki az EP-választásoknak a szocialista párt és a Párbeszéd, de Zugló polgármestere szívesen kampányolna vállvetve az MSZP-vel.
Értéknek tartom az MSZP-Párbeszéd szövetségét, ezért a közös indulást támogatom az európai parlamenti választáson – nyilatkozta lapunknak Karácsony Gergely. A Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere hozzátette, nincs még döntés arról, hogy milyen formában indul a két párt a voksoláson. Úgy tudjuk, hogy a Párbeszéd elnöksége már a héten napirendre tűzi a kérdést. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke lapunknak korábban úgy fogalmazott: „Hiszem, hogy az EP- és az önkormányzati választásoknak is együtt vágunk neki a Párbeszéddel”. Mostani kérdésünkre viszont nem reagált.  Karácsonyt azután kerestük meg, hogy a „visszafideszesített” Hír Tv arról adott hírt: a Párbeszéd társelnöke elfogadná, ha őt kérnék fel az EP-választáson listavezetőnek. A kormánypárti riporter kérdésének apropóját egy levél adta, amelyet állítólag Tóth Bertalan írt. Az MSZP elnöke többek között javaslatot tett egy MSZP-Párbeszéd EP-listára, amelyet Karácsony vezetne. A szocialisták szerint azonban „csak az álhírt közlő Pesti Srácok és a fideszes médiumok kapták meg azt az állevelet, aminek az aljára odahamisították Tóth Bertalan pártelnök aláírását.” Az MSZP hétfőn megtette a szükséges jogi lépéseket a hamisítási és csalási ügyben.
A zuglói polgármester ráadásul lapunknak leszögezte, nem mondta azt, hogy elfogadna egy ilyen felkérést. Azt ugyanakkor valóban hangsúlyozta: "Én nagyon hiszek a szociális Európában, nagyon hiszek a szociális demokrácia magyarországi és európai terjesztésében, és egy olyan kampányt szívesen tudnék támogatni, ami ezeket a szociális kérdéseket feszegeti és az EU jelenlegi működésével kapcsolatos kritikákat sem rejti véka alá." Arra a kérdésre azonban, hogy vállalná-e bármilyen választási szövetség vezetését, csupán annyit mondott: ez nem időszerű.
Témák
ellenzék
Frissítve: 2018.08.27 19:54

Csütörtök délutántól esősre vált az időjárás

Publikálás dátuma
2019.02.20 18:16

Shutterstock
Az enyheség egyelőre megmarad, északkeleten lesz hűvösebb.
Az időjárási előrejelzés szerint éjszaka fátyolfelhők érkeznek, amihez csütörtökön már gomolyfelhők is társulnak, majd kora délutántól észak, északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és estére már jobbára mindenütt beborul az ég. Szerdán néhol futó zápor előfordulhat, csütörtök késő délutántól először az északi megyékben, majd egyre többfelé elered az eső, záporeső. Az északnyugati, nyugati szél megélénkül, szerdán az északi vidékeken olykor meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3 fok között várható. Nyugaton lesz enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 7 és 14 fok között alakul. Északkeleten lesz hűvösebb.
Szerző

"Nem kell olvasni" a propagandát - véli a kormány kedvenc tudóskörének elnöke

Publikálás dátuma
2019.02.20 17:10

Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének első embere szerint az értelmiségnek a sorosozáson sem kell magát idegesítenie, mert "nem neki szól". Az más kérdés, hogy a "népet" szabad-e butítani?
"Én el tudom viselni a sorosozást, de sok embert ismerek, akik szerint sok." Ezt Náray-Szabó Gábor, a kormánnyal híresen jó viszonyt ápoló Professzorok Batthyány Körének elnöke mondta egy interjúban, amely az e heti Magyar Narancsban jelenik meg, és amelyből a hetilap internetes oldalán már most közöltek néhány részletet. A kémikus hozzátette, még az ő köreikben is szoktak viták lenni a kormány mindent elsöprő Soros-kampányáról, ő maga pedig ilyenkor azzal érvel: kár ezen bosszankodni, hisz az egész úgysem az értelmiségnek szól.
"Az értelmiség ne érezze magát idegesítve. Azt már lehet mondani, hogy a népet nem szabad butítani, de ez nem biztos, hogy teljesen igaz lenne."
-mondta Náray-Szabó, aki előtte azzal próbálta elvenni a sorosozás élét, hogy "ugyanúgy idegesít engem, ha huszonötször elmondják a tévében, hogy vegyek meg egy gyógyszer-helyettesítő készítményt."
A média egyre több és több szegletéből áradó propagandáról az elnöknek az a véleménye, hogy aki akarja, kerülje el:
"A Batt­hyány Körben is vannak, akiket idegesít, őket arra buzdítom, hogy váltsanak csatornát, és ne olvassák a propagandát."
Az interjúban szóba került az a közlemény is, amelyet a Professzorok Batthyány Köre a Magyar Tudományos Akadémia körüli ügy kapcsán írt, és amelyet Náray-Szabó szerint mind az MTA, mind Palkovics László "továbbgondolhatónak" és egyfajta tárgyalási alapnak tekint a jövőben - ebben szerepelt többek közt az is, hogy az MTA és a Minisztérium közösen hozzon létre egy alapítványt, amely átveszi az akadémiai intézethálózat fenntartását és működtetését. Ettől függetlenül, hacsak nem hívják őket, nem vesznek részt a későbbi tárgyalásokon.