Akadozik a szelektív szemétszállítás, mert alig talál kukást az FKF

Publikálás dátuma
2018.08.28. 17:00

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Nincs elég dolgozó, ezért késik akár heteket a fővárosi szelektív hulladékgyűjtők elszállítása tíz fővárosi kerületben. Miközben a rendszer akadozik, az FKF vezetői átlagosan közel bruttó 1,4 millió forintot keresnek.
Roskadásig tömött sárga kukák várakoztak heteken át a 17. kerületi Nemesbükk utcában; a máskor rendszeres szelektív szállítás leállt, és csak augusztus 27-én indult újra – mesélte a Népszavának az utcában lakó Judit. Ugyanígy jártak a közelben élő Katalinék is, akik jobb híján maguk cipelték a szemetet egy szelektív lerakóba. 
Hasonló a helyzet Kispest és Pestszentlőrinc egyes utcáin; volt ahol egész augusztusban nem jött a szelektív gyűjtőkocsi. Az ittlakunk.hu szerint a XVIII. kerületben már július óta jelent visszatérő problémát, hogy a kukások – vagy hivatalosan: hulladékrakodók – nem, vagy nem időben viszik el a kék és sárga tartályokat. 
Az állandósuló csúszásokról az érintett Fővárosi Közterület-Fenntartó Nonprofit Zrt.-t kérdeztük; a probléma súlyát mutatja, hogy a vállalat ügyfélszolgálati vonalán az automata hang kapcsolás nélkül is a szelektív hulladékszállítás elmaradásáról beszél, és az ügyfelek megértését kéri. A probléma több ezer címet érinthet, a társaság korábbi közlése szerint Pesten és Budán tíz fővárosi kerületben akadozik a szolgáltatás.
Mint a cégtől megtudtuk, a kimaradások oka banális: nincs elég ember, aki elszállítaná a szemetet.
„A munkaerőpiaci helyzet az FKF Nonprofit Zrt.-re is hatással van. Emiatt több más munkakör mellett a hulladékrakodói munkakörre is folyamatosan keressük a jelentkezőket. A lemaradásokat hétvégi munkavégzés elrendelésével folyamatosan igyekszünk pótolni”

– írta kérdésünkre Horváth László, az FKF Zrt. sajtószóvivője. Az RTL Klub Híradója az FKF-től úgy értesült, hogy több mint száz betöltetlen álláshelyük van, és a hulladékrakodó munkakörben sincs elég alkalmazott.

Tele a kuka, ha üres a zseb

A munkaerőhiány az alacsony bérekkel is magyarázható. Az FKF-es rakodómunkások díjazása változó, információink szerint bruttó 1100- 1300 forint körül mozgó órabérüket különböző pótlékok és teljesítményösztönző tételek is emelhetik, de úgy tudjuk, jó hónapnak számít az, ha egy rakodó bruttó 250 ezer forintot (gyermekek után járó adókedvezmény nélkül nettó 166 ezret) keres.
Pedig a vállalat tavaly átlagosan 6,4 százalékos béremelésről is döntött, a legmagasabb, 8,5 százalékos emelés pedig éppen a bruttó 200 ezer forint alatt kereső dolgozókat érintette (A Világgazdaság 2017 áprilisi cikkében még 180-190 ezres bruttó, vagyis 120 ezres nettó havi alapbérről írt).

A bérekről megkérdeztük az FKF-et: a vállalat szerint a kukások keresete „túlmunkával együtt akár elérheti a bruttó 300 000 forintot", amihez cafeteriaelemek is társulnak. Ez azonban még mindig csak nettó kétszázezer forint, ha a dolgozó adókedvezmények nélkül kapja meg bérét.
A fenti tételekhez képest kiugróan magasnak látszanak az FKF vezetői fizetései: a vállalat részletes, pozícióhoz kötött adatokat ugyan nem közöl honlapján, de a közérdekű adatok rovatban azért tömbszerűen, átlagolva feltüntetik az FKF alkalmazottainak 2018. II. negyedévi létszámát és bérezését
A kimutatás szerint a nonprofit vállalatnak 47 vezetője és vezető tisztségviselője van, akik cafeteriával együtt havonta átlagosan bruttó 1,392 millió forintot kapnak.

Az FKF további 2665 dolgozója ugyanilyen átlagolás szerint havi bruttó 395 ezer forintot kap – csak hogy ez egy tételben tartalmazza a szellemi és fizikai munkaerő, a diplomával és általános iskolai végzettséggel felvett alkalmazottak bérét.

Az állami holdig szedi a díjat

A hulladékgazdálkodási cégek életét megnehezíti, hogy a rezsicsökkentés miatt csökkentek a bevételeik, és azokhoz sem közvetlenül jutnak hozzá. Az emberek az állami kukaholdingtól (Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt.) kapják a számlát, majd elvileg ez a cég osztja tovább a pénzt a munkát valóban elvégző vállalkozásoknak. Csakhogy ez nem mindig zökkenőmentes: tavaly májusban például arról írt a 24.hu, hogy a kukaholding közel tízmilliárd forinttal tartozott az FKF-nek. A cikk megjelenése után ebből átutaltak 7,5 milliárdot.

Szerző
Frissítve: 2018.08.28. 18:11

Még marad a napsütéses, meleg idő

Publikálás dátuma
2018.08.28. 16:35

Fotó: Shutterstock
Hűvös lesz a hajnal, de délután már 30 fokot is mérhetünk szerdán. Csapadék nem várható.
Szerdán is marad a napos, száraz idő: továbbra is anticiklon alakítja időjárásunkat, és a hűvös hajnalt követően a délutáni órákra néhol 29, 30 fokig is felmelegszik majd a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. A sok napsütés mellett kevés gomoly-, illetve fátyolfelhőre számíthatunk, csapadék nem várható. A Tiszántúlon az északkeleti, északi, a Fertő-tó térségében pedig a délkeleti, déli szelet kísérhetik időnként élénk széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között alakul, de néhol ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között valószínű. Csütörtökön fátyolfelhős, napos, száraz idő várható az ország nagy részén, de délutántól a Dunántúl északnyugati, nyugati tájain erősödő gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, néhol zápor, zivatar is kialakulhat. Kezdetben mindenhol mérsékelt változó irányú lesz a légmozgás, majd délutántól a Dunántúl északi felén egyre nagyobb területen északnyugatira fordul és megélénkül a szél. Zivatar esetén viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között várható.   Pénteken nagyrészt napos időre számíthatunk több-kevesebb gomolyfelhővel. Helyenként – legkisebb eséllyel keleten – valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szél többfelé megélénkül, zivatarhoz kötődően erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 32 fok között várható, keleten lesz a melegebb. Szombaton a Nyugat-Dunántúlon erősen felhős időre van kilátás, és tartósabban is eshet az eső, míg másutt a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés számíthatunk. Több helyen valószínű zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél megélénkülhet, zivatarban viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Nyugat-Dunántúlon 20 fok körül várható, onnan kelet felé haladva egyre melegebb lesz, a Tiszántúlon 30, 31 fok is lehet. Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél helyenként megerősödik, zivatarhoz kötődően viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között valószínű.
Szerző
Frissítve: 2018.08.28. 16:36

Nevelőtanár lett a fideszes volt iskolaigazgató, aki ellen gyerekbántalmazási ügyben nyomoznak

Publikálás dátuma
2018.08.28. 16:10
A kép illusztráció
Fotó: Népszava
Rendszeresen verhette iskolája roma tanulóit és állítólag elüldözte a tanári kar felét Putnoki Zsolt - aki a Fidesz polgármestere is volt -, mégis pedagógus maradhat.
Újabban a Budapesti Egyesített Központi Kollégium nevelőtanára lett a gyermekbántalmazási ügybe keveredett Putnoki Zsolt, aki bő egy hónapja távozott a Budapest XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola igazgatói posztjáról - tudta meg a 24.hu.

"Ne bántson, igazgató úr!"

Putnoki Zsoltról, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újkenéz korábbi fideszes polgármesteréről áprilisban azt állította több, a port nyilatkozó szülő és tanár, hogy több gyereket megütött, illetve hogy a bántalmazásokat minden esetben roma gyerekek szenvedték el. A legutóbbi hasonló eset áprilisban történt, akkor Putnoki a beszámolók szerint felelősségre vont egy roma gyereket, és több tanár, illetve a gyerek elmondása szerint bántalmazta a 13 éves fiút. Az egyik pedagógus állítása szerint azt is hallotta, ahogy a gyerek a fent idézett mondatot kiabálja.
Az intézményvezető szerint először a gyerek ütött, ezért ő rendőri intézkedést is kért, és a tanuló ellen feljelentést tett. Mindkettejük ellen eljárás indult, ám
miközben az igazgató elleni nyomozást meghosszabbították, a gyerekkel szembeni eljárást megszüntette a nyomozó hatóság.

Az Emmi oktatási államtitkársága tavaly úgy nevezte ki Putnokit a 444.hu értesülései szerint, hogy a férfi leadott szakmai programját a tantestület 87 százaléka nem támogatta, az alkalmazottak 89 százaléka ellenezte, a szülői munkaközösség sem kért belőle, és a XIII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete is alkalmatlannak tartotta.
Szerző