Akadozik a szelektív szemétszállítás, mert alig talál kukást az FKF

Publikálás dátuma
2018.08.28 17:00

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Nincs elég dolgozó, ezért késik akár heteket a fővárosi szelektív hulladékgyűjtők elszállítása tíz fővárosi kerületben. Miközben a rendszer akadozik, az FKF vezetői átlagosan közel bruttó 1,4 millió forintot keresnek.
Roskadásig tömött sárga kukák várakoztak heteken át a 17. kerületi Nemesbükk utcában; a máskor rendszeres szelektív szállítás leállt, és csak augusztus 27-én indult újra – mesélte a Népszavának az utcában lakó Judit. Ugyanígy jártak a közelben élő Katalinék is, akik jobb híján maguk cipelték a szemetet egy szelektív lerakóba. 
Hasonló a helyzet Kispest és Pestszentlőrinc egyes utcáin; volt ahol egész augusztusban nem jött a szelektív gyűjtőkocsi. Az ittlakunk.hu szerint a XVIII. kerületben már július óta jelent visszatérő problémát, hogy a kukások – vagy hivatalosan: hulladékrakodók – nem, vagy nem időben viszik el a kék és sárga tartályokat. 
Az állandósuló csúszásokról az érintett Fővárosi Közterület-Fenntartó Nonprofit Zrt.-t kérdeztük; a probléma súlyát mutatja, hogy a vállalat ügyfélszolgálati vonalán az automata hang kapcsolás nélkül is a szelektív hulladékszállítás elmaradásáról beszél, és az ügyfelek megértését kéri. A probléma több ezer címet érinthet, a társaság korábbi közlése szerint Pesten és Budán tíz fővárosi kerületben akadozik a szolgáltatás.
Mint a cégtől megtudtuk, a kimaradások oka banális: nincs elég ember, aki elszállítaná a szemetet.
„A munkaerőpiaci helyzet az FKF Nonprofit Zrt.-re is hatással van. Emiatt több más munkakör mellett a hulladékrakodói munkakörre is folyamatosan keressük a jelentkezőket. A lemaradásokat hétvégi munkavégzés elrendelésével folyamatosan igyekszünk pótolni”
– írta kérdésünkre Horváth László, az FKF Zrt. sajtószóvivője. Az RTL Klub Híradója az FKF-től úgy értesült, hogy több mint száz betöltetlen álláshelyük van, és a hulladékrakodó munkakörben sincs elég alkalmazott.

Tele a kuka, ha üres a zseb

A munkaerőhiány az alacsony bérekkel is magyarázható. Az FKF-es rakodómunkások díjazása változó, információink szerint bruttó 1100- 1300 forint körül mozgó órabérüket különböző pótlékok és teljesítményösztönző tételek is emelhetik, de úgy tudjuk, jó hónapnak számít az, ha egy rakodó bruttó 250 ezer forintot (gyermekek után járó adókedvezmény nélkül nettó 166 ezret) keres.
Pedig a vállalat tavaly átlagosan 6,4 százalékos béremelésről is döntött, a legmagasabb, 8,5 százalékos emelés pedig éppen a bruttó 200 ezer forint alatt kereső dolgozókat érintette (A Világgazdaság 2017 áprilisi cikkében még 180-190 ezres bruttó, vagyis 120 ezres nettó havi alapbérről írt).

A bérekről megkérdeztük az FKF-et: a vállalat szerint a kukások keresete „túlmunkával együtt akár elérheti a bruttó 300 000 forintot", amihez cafeteriaelemek is társulnak. Ez azonban még mindig csak nettó kétszázezer forint, ha a dolgozó adókedvezmények nélkül kapja meg bérét.
A fenti tételekhez képest kiugróan magasnak látszanak az FKF vezetői fizetései: a vállalat részletes, pozícióhoz kötött adatokat ugyan nem közöl honlapján, de a közérdekű adatok rovatban azért tömbszerűen, átlagolva feltüntetik az FKF alkalmazottainak 2018. II. negyedévi létszámát és bérezését
A kimutatás szerint a nonprofit vállalatnak 47 vezetője és vezető tisztségviselője van, akik cafeteriával együtt havonta átlagosan bruttó 1,392 millió forintot kapnak.
Az FKF további 2665 dolgozója ugyanilyen átlagolás szerint havi bruttó 395 ezer forintot kap – csak hogy ez egy tételben tartalmazza a szellemi és fizikai munkaerő, a diplomával és általános iskolai végzettséggel felvett alkalmazottak bérét.

Az állami holdig szedi a díjat

A hulladékgazdálkodási cégek életét megnehezíti, hogy a rezsicsökkentés miatt csökkentek a bevételeik, és azokhoz sem közvetlenül jutnak hozzá. Az emberek az állami kukaholdingtól (Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt.) kapják a számlát, majd elvileg ez a cég osztja tovább a pénzt a munkát valóban elvégző vállalkozásoknak. Csakhogy ez nem mindig zökkenőmentes: tavaly májusban például arról írt a 24.hu, hogy a kukaholding közel tízmilliárd forinttal tartozott az FKF-nek. A cikk megjelenése után ebből átutaltak 7,5 milliárdot.

2018.08.28 17:00
Frissítve: 2018.08.28 18:11

Látta már? Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait!

Publikálás dátuma
2018.12.16 17:53

Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az 50. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 4 (négy) 7 (hét) 15 (tizenöt) 17 (tizenhét) 28 (huszonnyolc) 40 (negyven) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; 5 találatos szelvény 62 darab, nyereményük egyenként 224.135 forint; 4 találatos szelvény 2.412 darab, nyereményük egyenként 5.760 forint; 3 találatos szelvény 37.653 darab, nyereményük egyenként 1.435 forint.
Szerző
2018.12.16 17:53

Kemény mínuszokkal indul a hét

Publikálás dátuma
2018.12.16 17:16

Fotó: Shutterstock/
Hideg idővel kezdődik a hét, helyenként mínusz 10 foknál is hidegebb lehet, többfelé napközben is mínuszok lesznek. Gyenge havazás, ónos eső havas eső csak elszórtan várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
Hétfőn elsősorban a keleti, délkeleti tájakon fordulhat elő hószállingózás, gyenge havazás. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 3 fok között alakul, az átmenetileg derült tájakon lehet a hidegebb. A legmagasabb hőmérséklet többnyire mínusz 3 és plusz 1 fok között valószínű. Kedden a Tiszántúlon szórványosan gyengén havazhat. A leghidegebb órákban mínusz 7 és mínusz 2 fok között alakul a hőmérséklet, de a derült, havas tájakon mínusz 12 fokig is hűlhet a levegő. Napközben mínusz 1 és plusz 5 fok között alakul a hőmérséklet. Szerdára virradóra a köd többfelé tartósan megmarad. A ködös tájakon jelentéktelen hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. A minimumhőmérséklet a felhős tájakon mínusz 7 és mínusz 2, a derült részeken mínusz 12 és mínusz 7 fok között alakul. A nappali maximumok jellemzően mínusz 2 és plusz 2 fok között alakulnak, de a tartósan ködös tájakon helyenként napközben is csupán mínusz 3, mínusz 4 fok lesz. Csütörtökön párás, tartósan ködös területek is lesznek. Szórványosan ónos eső, havas eső, havazás előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 7 és mínusz 2, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok között alakul. Pénteken egyre kevesebb helyen valószínű havas eső, havazás, ónos eső. A leghidegebb órákban mínusz 7 és mínusz 2, napközben mínusz 3 és plusz 2 fok között alakul a hőmérséklet. Szombaton és vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan eső, havas eső, havazás előfordulhat. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 3, vasárnap mínusz 4 és plusz 1 fok között alakul. A nappali maximumok szombaton mínusz 3 és plusz 2, vasárnap 0 és plusz 7 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben. 
Szerző
2018.12.16 17:16