Akadozik a szelektív szemétszállítás, mert alig talál kukást az FKF

Publikálás dátuma
2018.08.28 17:00

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Nincs elég dolgozó, ezért késik akár heteket a fővárosi szelektív hulladékgyűjtők elszállítása tíz fővárosi kerületben. Miközben a rendszer akadozik, az FKF vezetői átlagosan közel bruttó 1,4 millió forintot keresnek.
Roskadásig tömött sárga kukák várakoztak heteken át a 17. kerületi Nemesbükk utcában; a máskor rendszeres szelektív szállítás leállt, és csak augusztus 27-én indult újra – mesélte a Népszavának az utcában lakó Judit. Ugyanígy jártak a közelben élő Katalinék is, akik jobb híján maguk cipelték a szemetet egy szelektív lerakóba. 
Hasonló a helyzet Kispest és Pestszentlőrinc egyes utcáin; volt ahol egész augusztusban nem jött a szelektív gyűjtőkocsi. Az ittlakunk.hu szerint a XVIII. kerületben már július óta jelent visszatérő problémát, hogy a kukások – vagy hivatalosan: hulladékrakodók – nem, vagy nem időben viszik el a kék és sárga tartályokat. 
Az állandósuló csúszásokról az érintett Fővárosi Közterület-Fenntartó Nonprofit Zrt.-t kérdeztük; a probléma súlyát mutatja, hogy a vállalat ügyfélszolgálati vonalán az automata hang kapcsolás nélkül is a szelektív hulladékszállítás elmaradásáról beszél, és az ügyfelek megértését kéri. A probléma több ezer címet érinthet, a társaság korábbi közlése szerint Pesten és Budán tíz fővárosi kerületben akadozik a szolgáltatás.
Mint a cégtől megtudtuk, a kimaradások oka banális: nincs elég ember, aki elszállítaná a szemetet.
„A munkaerőpiaci helyzet az FKF Nonprofit Zrt.-re is hatással van. Emiatt több más munkakör mellett a hulladékrakodói munkakörre is folyamatosan keressük a jelentkezőket. A lemaradásokat hétvégi munkavégzés elrendelésével folyamatosan igyekszünk pótolni”
– írta kérdésünkre Horváth László, az FKF Zrt. sajtószóvivője. Az RTL Klub Híradója az FKF-től úgy értesült, hogy több mint száz betöltetlen álláshelyük van, és a hulladékrakodó munkakörben sincs elég alkalmazott.

Tele a kuka, ha üres a zseb

A munkaerőhiány az alacsony bérekkel is magyarázható. Az FKF-es rakodómunkások díjazása változó, információink szerint bruttó 1100- 1300 forint körül mozgó órabérüket különböző pótlékok és teljesítményösztönző tételek is emelhetik, de úgy tudjuk, jó hónapnak számít az, ha egy rakodó bruttó 250 ezer forintot (gyermekek után járó adókedvezmény nélkül nettó 166 ezret) keres.
Pedig a vállalat tavaly átlagosan 6,4 százalékos béremelésről is döntött, a legmagasabb, 8,5 százalékos emelés pedig éppen a bruttó 200 ezer forint alatt kereső dolgozókat érintette (A Világgazdaság 2017 áprilisi cikkében még 180-190 ezres bruttó, vagyis 120 ezres nettó havi alapbérről írt).

A bérekről megkérdeztük az FKF-et: a vállalat szerint a kukások keresete „túlmunkával együtt akár elérheti a bruttó 300 000 forintot", amihez cafeteriaelemek is társulnak. Ez azonban még mindig csak nettó kétszázezer forint, ha a dolgozó adókedvezmények nélkül kapja meg bérét.
A fenti tételekhez képest kiugróan magasnak látszanak az FKF vezetői fizetései: a vállalat részletes, pozícióhoz kötött adatokat ugyan nem közöl honlapján, de a közérdekű adatok rovatban azért tömbszerűen, átlagolva feltüntetik az FKF alkalmazottainak 2018. II. negyedévi létszámát és bérezését
A kimutatás szerint a nonprofit vállalatnak 47 vezetője és vezető tisztségviselője van, akik cafeteriával együtt havonta átlagosan bruttó 1,392 millió forintot kapnak.
Az FKF további 2665 dolgozója ugyanilyen átlagolás szerint havi bruttó 395 ezer forintot kap – csak hogy ez egy tételben tartalmazza a szellemi és fizikai munkaerő, a diplomával és általános iskolai végzettséggel felvett alkalmazottak bérét.

Az állami holdig szedi a díjat

A hulladékgazdálkodási cégek életét megnehezíti, hogy a rezsicsökkentés miatt csökkentek a bevételeik, és azokhoz sem közvetlenül jutnak hozzá. Az emberek az állami kukaholdingtól (Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt.) kapják a számlát, majd elvileg ez a cég osztja tovább a pénzt a munkát valóban elvégző vállalkozásoknak. Csakhogy ez nem mindig zökkenőmentes: tavaly májusban például arról írt a 24.hu, hogy a kukaholding közel tízmilliárd forinttal tartozott az FKF-nek. A cikk megjelenése után ebből átutaltak 7,5 milliárdot.

2018.08.28 17:00
Frissítve: 2018.08.28 18:11

Változékony időre készüljön, újabb hidegfront közelít

Publikálás dátuma
2018.10.21 21:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Hétfőn északon, északnyugaton számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol változóan, főként kezdetben erősen felhős idő valószínű, de gyenge eső csak néhol fordulhat elő. Kora reggel 4-10, délután 14-18 fok várható.
Kedd hajnalban északnyugat felől hidegfront érkezik, de csak északon, északkeleten okozhat néhol kisebb esőt. Délelőtt naposabb időre készülhetünk, majd délutántól újabb erős felhősödés kezdődik, de csapadék estig nem várható. Az északnyugati, majd nyugati szél többfelé megerősödik. Napközben 12-17 fokra van kilátás. Szerdára egy újabb, erősebb hidegfront éri el hazánkat viharos széllel, többfelé esővel, záporokkal. Délutánra nyugat kivételével felszakadozik a felhőzet. A csúcshőmérséklet 10 és 15, délnyugaton 16 és 18 fok között alakul. Csütörtökön szeles, változóan felhős időre van kilátás, helyenként előfordulhat gyenge eső, egy-egy zápor. Hajnalban -1, +6, délután 9-15 fok várható. Pénteken élénk déli-délnyugati széllel, többórás napsütéssel melegszik az idő, délután 14-20 fok valószínű.
Szerző
2018.10.21 21:23

Otthagyja az LMP-t a párt egyetlen EP-képviselője

Publikálás dátuma
2018.10.21 19:09

Fotó: Népszava/
Kilép az LMP-ből Meszerics Tamás, a párt egyetlen európai parlamenti képviselője – tudta meg az Index.
portál úgy tudja, a politikus levélben tájékoztatta elhatározásáról és annak okáról a párt elnökségét, amiben azt is közölte: hétfői hatállyal lép ki, és kedden, a Facebookon hozza nyilvánosságra a döntést. Meszerics azt írja, az LMP-kongresszus eredményének ismeretében, hosszú, alapos megfontolás után döntött arról, hogy elhagyja az LMP-t. Szerinte a párt az elmúlt időszakban új stratégiai irányba állt, amit nem előztek meg jelentősebb politikai viták, ráadásul utolsó döntéseivel „komoly politikai kockázatot vállalt”. Ez olyan kockázat és olyan irány, amit „nem kívánok, de jó lelkiismerettel nem is tudnék védeni a nyilvánosság előtt.” 
Az EP-képviselő szerint mostanra olyan jelentőssé vált a távolság politikai meggyőződésem és a párt irányvonala között, hogy az LMP-tagságát október 22-én megszünteti. „Kérlek ne hívjatok, ne akarjatok meggyőzni” – zárul az elnökségnek írt levele.
Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője megerősítette az Index vasárnapi értesülését az MTI-nek.
2018.10.21 19:09
Frissítve: 2018.10.21 19:19