Előfizetés

Orbán: Macron a migráns-párti erők vezetője, aki felrobbantaná a Néppártot is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.28. 19:15

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Közös sajtótájékoztatót tartott Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel Orbán Viktor. Kijelentette: ma Európában a legfontosabb kérdés a migráció, és Magyarország segít Olaszországnak, hogy mindenkit visszavihessen Afrikába.
„Nem szétosztani, hazavinni”

– foglalta össze Orbán Viktor magyar miniszterelnök a menekültekkel kapcsolatos álláspontját a Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, a Liga populista-jobboldali kormánypárt vezetőjével folytatott „nagyon izgalmas” megbeszélése után. A beszélgetés pedig a szintén nagyon izgalmas és komoly európai helyzetnek köszönhetően volt olyan, amilyen – fogalmazott Orbán. 
Az Európai Unióval és az Európai Néppárttal (EPP) kapcsolatban Orbán úgy nyilatkozott: két tábor van. A kormányfő szerint az egyiket, a migránspárti tábort Emmanuel Macron francia elnök vezeti, aki elárasztaná menekültekkel Európát és szét akarja verni az EPP-t. Ezzel szemben áll ő és például Salvini - és még ki tudja ki; a szövetségek majd csak az Európai Parlamenti választás után alakulhatnak ki Orbán szerint –, akik viszont hazaküldenék a menekülteket.
„Ma Európában a legfontosabb kérdés a migráció”

– szögezte le sokadszorra is a miniszterelnök. Magyarország „bebizonyította, hogy meg lehet állítani a migrációt” a szárazföldön, és Salvini ugyanezt a „történelmi missziót” vállalta a tengereken, amikor nem engedte kikötni a menedékkérőket szállító hajókat. A közös cél pedig Orbán szerint: mindenkit „visszavinni Afrikába”.
Ezen túl, Európát is „új szellemi alapra” állítaná Orbán és Salvini – derült ki a kormányfő szavaiból. Az olasz belügyminiszter nem győzte dicsérni tárgyalópartnerét, például felsorolta a magyar gazdaság eredményeit, az alacsony adókat és munkanélküliséget. 

Nem tanulhatnak menekültek a CEU-n

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.28. 17:40

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Az országban törvényesen tartózkodó menedékkérők is áldozatai a kormány bevándorlási különadójának, a CEU felfüggeszteni kénytelen nekik szóló programját. A résztvevők többek közt angolul tanultak, vagy hazájukban félbeszakadt tanulmányaik folytatásában kaptak segítséget.
Összesen 55, törvényesen Magyarországon tartózkodó menekült diák nem kezdheti meg szeptembertől tanulmányait a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) a kormány bevándorlási különadója miatt – közölte a Népszava érdeklődésére az egyetem. A CEU kedd délután bejelentette be: kénytelenek voltak felfüggeszteni a regisztrált menekülteknek és menedékjogot kérőknek meghirdetett OLIve oktatási programjaikat, valamint a közép- és dél-európai migrációs politika kutatására meghirdetett, EU által finanszírozott Marie Curie ösztöndíjat.
A CEU a bevándorlási különadóról szóló, augusztus 24-én életbe lépett magyar jogszabályi rendelkezések miatt kényszerült erre a lépésre, az egyetem adótanácsadói szerint ugyanis lehetséges, hogy a törvény értelmében az egyetemnek 25 százalékos különadót kellene fizetnie a programok után.
„Amíg a törvényi és adózási feltételek nem tisztázódnak, a CEU felfüggeszti a programokat”

– írták, hangsúlyozva: az OLIve programok kizárólag a Magyarország területén törvényesen tartózkodó személyeknek biztosítottak oktatást. Hozzátették: büszkék a programban végzett munkára, és az európai menekült és migrációs folyamatok terén végzett kutatásaikra, és mindent megtesznek, hogy ezt a munkát a jövőben is folytathassák.
Az OLIve program keretében a diákok több hetes kurzusokon vehettek részt minden hétvégén, ahol elsősorban angol nyelvre oktatták őket. De tanulhattak önéletrajzírást, hallgathattak előadásokat az emberi jogokról is, valamint segítették őket abban is, hogy a hazájukban félbeszakadt tanulmányaikat európai intézményekben folytathassák. A tanfolyam ingyenesen zajlott, az oktatók is önkéntes munkában tanítottak.
A bevándorlási különadó bevezetéséről azért döntött a kormány, mert álláspontjuk szerint a magyar költségvetésnek sokba kerül, hogy „az országnak folyamatosan védekeznie kell az illegális migráció és annak következményei ellen”. A bevándorlási különadót azoknak a szervezeteknek kell megfizetniük, akik „az illegális migrációt segítik”. Hogy pontosan melyek ezek a szervezetek, illetve mit jelent pontosan „az illegális migráció segítése”, nem tudni.

Sok ezren tüntetnek Orbán ellen Milánóban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.28. 17:17

Fotó: Szecsődi Balázs / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
A miniszterelnök kedden találkozik a városban a populista-jobboldali Liga olasz kormánypárt vezetőjével Matteo Salvini belügyminiszterrel. Több mint 4700-an jelezték, utcára vonulnak kettejük politikája ellen.
"Falak nélküli Európa" címmel hirdettek meg tüntetést kedden délután 5 órára Milánóba, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnök Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, a Liga kormánypárt vezetőjével fog találkozni - szúrta ki a Facebook-on a hvg.hu.
A tüntetést néhány utcára az Orbán–Salvini találkozónak helyet adó prefektúra épületétől tartják meg. Az esemény leírása szerint a szervezők nem osztják a szuverén és nacionalista Európa gondolatát, amelyet Orbán és Salvini és képviselnek, a tüntetéssel pedig a szolidaritás és a befogadás értékeire akarják emlékeztetni a két politikust.
A tüntetés oldalán az esemény előtt több mint 4700-an jelezték részvételüket, és közel 18 ezren érdeklődtek iránta.

Orbán már megérkezett: