Orbán Viktor;menekültek;Matteo Salvini;

Orbán és Salvini: illiberális összekacsintás Milánóban

A bevándorlás állt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter találkozójának középpontjában. A magyar kormányfő megkerülte a kérdést, hogy a Fidesz ki akar-e lépni az Európai Néppártból.

Sokat sejtetett Orbán Viktor és Matteo Salvini keddi találkozója előtt, hogy a magyar kormányfő „sorstársának” és „igazi hősnek nevezte ” az olasz belügyminisztert a milánói prefektúrán tartott sajtótájékoztatót megelőzően. Két hasonló ideológiát képviselő politikus talált egymásra.

Valójában azonban afféle kényszerházasság ez, hiszen Salvini nemzetközileg elszigetelt, így partnerekre van szüksége. Az Európai Unió aggódva szemléli nemcsak a bevándorlásellenes kirohanásait, hanem a Brüsszellel szembeni teljesen megalapozatlan állításait. Feltételezések szerint Salvini számára a menekültválság kiaknázása, a kikötők lezárása a bevándorlók előtt, csak az első lépés, a valódi cél, hogy fellazítsa a kemény költségvetési politikát. Nem törődik azzal, hogy hazája csakhamar belefulladhat több mint kétbillió eurós adósságába.

Orbán szintén eszközként használhatja fel újdonsült barátságát Salvinivel. A szélsőséges olasz politikus komoly zsarolási potenciált jelent számára, megüzeni a Fideszt is magában foglaló európai pártcsaládnak, az Európai Néppártnak (EPP), ha kizárják a magyar pártot, akkor a szélsőségesekkel fog össze.

Az illiberális barátság azonban sokaknak nincs ínyére Olaszországban sem. Nem csak annak a legalább tízezer, túlnyomórészt baloldali tüntetőnek, akik a prefektúra épülete előtt tüntettek Orbán ellen, hanem a Liga koalíciós partnerének, az Öt Csillag Mozgalomnak sem, amelynek elnöke, Luigi Di Maio is elhatárolódott a magyar kormányfőtől megjegyezve, mivel Magyarország nem hajlandó befogadni menekülteket, ezért uniós támogatásban sem kellene részesíteni. A prefektúra épületét egyébként teljesen körülzárta a rendőrség a tüntetés ideje alatt. A megmozdulás résztvevői végig békések voltak, sokan táncoltak.

A két politikus több mint egy órát tanácskozott egymással. A sajtóértekezleten többször barátjuknak nevezték egymást, a tények nem mindig zavarták őket. Orbán elárulta azt, miért tartja nagy barátjának Salvinit. Mint mondta, „Magyarország nem felejtette el” azt, amikor az „országot” támadták az Európai Parlamentben az alkotmánymódosítás miatt, akkor Salvini felállt és megvédte hazáját.

Ez a barátság mély, és a két politikus megannyi tanácskozást is tervez egymással, amint erre Salvini utalt. Meg kell állítani ugyanis a közös ellenséget, Emmanuel Macront, aki – az olasz jobboldali radikális Liga elnöke szerint – „meg akarja leckéztetni” az európai partnereket, miközben otthon „minimális támogatottsága van”. Salvini még komoly gesztust is tett Orbánnak azzal a kijelentésével, amely szerint az európai elitet Soros György finanszírozza.

Ám Orbánt sem kellett félteni, amikor Macron becsmérléséről volt szó. Sajátos módon éppen akkor kezdte el bírálni a francia köztársasági elnököt, amikor egy olasz újságíró azt tudakolta tőle, el akarja-e hagyni a Fidesz az Európai Néppártot. Orbán erre szó szerint ezt mondta: „Magyar vagyok tehát lojális. A mostani találkozóhoz Silvio Berlusconi hozzájárulását kértem, aki szintén az európai pártcsalád tagja. Az európai helyzet egyszerű. Két tábor van, Macron fel akarja robbantani az Európai Néppártot, ő vezeti azt a politikai erőt, amely a migrációt támogatja. Macron a migrációt támogató pártok vezetője Európában. S itt vagyunk mi, akik meg akarjuk állítani a migrációt. Erről a kérdésben az EPP-ben is nagy vita van, azt szeretnénk, hogy a mi álláspontunk legyen általános, s az európai emberek oldalára álljunk.” 

A migráció volt a legtöbbször elhangzott kifejezés a sajtóértekezleten, de felcsendültek a szinte már unalomig ismételt szólamok arról is, hogy meg kell védeni az európai határokat, s amint Orbán mondta, vissza kell küldeni a bevándorlókat hazájukba. Sokadszorra is elismételte, hogy Magyarország a szárazföldön állította meg a migrációt, s Salvinit azért „tartjuk” hősnek, mert neki a tengeren sikerült a migránsok útját állni. Meg nem nevezett felmérésekre hivatkozva elmondta továbbá, Magyarországon „kiemelkedő tiszteletnek örvend” Salvini, s viccelődve hozzátette, ha indulna a magyar választáson, azt meg is nyerné. Orbán szerint „az ő sikerén múlik Európa jövője”.

Orbán és Salvini is szót ejtett arról, hogy a 2019 májusában esedékes európai parlamenti választás előtt „sok mindent meg akarunk változtatni”, s olyan Európai Bizottságra és új Európai Parlamentre van szükség, amely „egyértelműen állást foglal a határok védelme és a bevándorlás megállítása mellett”.

A magyar kormányfő nem adott egyenes választ, amikor egy olasz újságíró emlékeztette arra, hogy az olasz kormány épp a menekültek elosztását kéri az európai partnerektől, amit Budapest mereven elutasít. A konkrét kérdésre ezt a tömör, de nem túl informatív választ adta a magyar kormányfő: „Olaszország egy nagy nép. A történelemben mindig tudtunk együttműködni. Ismerem az olasz kormányon belüli vitákat, de ez nem tartozik rám”.

Orbán zsarolásra használja SalvinitAz olasz lapok egyetértenek abban, hogy Orbán látogatása egyfajta zsarolás: az Európai Néppártot akarja ráébreszteni arra, ha nincs szükség rá, akkor új szövetségeseket keres – írja a La Stampa. Az AGI hírügynökség szerint Orbánnak esze ágában sincs kilépni az EPP-ből, hiszen nem kívánja feladni azokat az előnyöket, amelyek a legnagyobb pártcsaládhoz való csatlakozást jelentik. Salvini számára viszont gondot jelent, hogy melyik frakcióba ültesse majd a Liga képviselőit. A La Repubblica megjegyezte, hogy a kormány másik erős embere, Luigi Di Maio a kedd délutáni megbeszélések idején már Egyiptomban tartózkodott, előző nap azonban kifejtette véleményét a magyar kormányfő látogatásáról. Mint mondta, Orbán falakat emel és megtagadja a szolidaritást. „Meglátásom szerint azok, akik nem hajlandóak részt vállalni a menekültek elhelyezéséből, nem szolgálnak rá az uniós forrásokra” – fejtette ki. A lap utalt arra, hogy előzőleg Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter sem rejtette véka alá a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai során, hogy akadnak véleménykülönbségek magyar kollégájával, de „közös nevezőre jutottak a bevándorlást illetően”
Érdekvezérelt barátságSzent-Iványi István külügyi szakértő, korábbi EP-képviselő szerint nem a két ország, sokkal inkább a két párt közös érdekei kerültek szóba a jövőre esedékes uniós választások kapcsán a tárgyaláson, Salvini ugyanis korábban sem rejtette véka alá, hogy a Ligák Ligáját vagyis egyfajta szélsőjobboldali pártszövetséget akar létrehozni az EP-választásokig, amely szándékai szerint akár 40 százalékot is szerezhetne az EP-voksolásokon, így blokkolhatná az uniót. Ezért is hangsúlyozhatta a találkozó után, hogy ez most csak az első találkozó, s az első lépés – hamarosan például a már Rómában tartózkodó Andrej Babis cseh miniszterelnökkel kerül sor hasonlóra. Orbán Viktor azonban jól láthatóan kerülte ezt a témát, s inkább szóvirágokban hízelgett vendéglátójának. Szent-Iványi szerint a migráció ügyében eltérő a két vezető álláspontja, ezért sem lehetett várni ezzel kapcsolatos érdemi bejelentést: Salvini a kötelező kvóták bevezetésében érdekelt, míg Orbán épp ellenkezőleg, azt hangoztatja, hogy minden országnak magának kell döntenie erről a kérdésről. D. J.