Pedagógushiány állhat a 9 évfolyamos iskolák bevezetésének útjában

Publikálás dátuma
2018.08.29 10:09
Illusztrációbb
Fotó: Shutterstock/
Pénteken hozhatják nyilvánosságra az új Nemzeti Alaptanterv tervezetét, ám annak néhány eleme máris kiszivárgott.
A hírek szerint Kásler Miklós miniszter pénteken beszél majd a vitára bocsátandó új Nemzeti Alaptantervről, mely aznap kerülhet nyilvánosságra, ám annak néhány részlete máris kiszivárgott, melyekről a hvg.hu ír. Információik szerint
  • a hetedik-nyolcadik osztályban összevonják a biológiát, kémiát és fizikát, természettudományok tantárgy néven; és
  • a kormány lemondott a 9 évfolyamos iskola bevezetéséről pénz- és pedagógushiány miatt.
Ötödikben és hatodikban a diákok természetismeret tantárgyat tanulnak, a természettudomány tantárggyal ezt vinnék tovább. A szakképzésben az összevont természettudományos tárgyakat már korábban bevezették. A 9 évfolyamos iskolák már korábban is felmerültek, akkor a 100 fő alatti vidéki kisiskolák felső évfolyamait gyűjtő intézményekként kerültek szóba. Ám a tervek megvalósításához többek közt 2-3 ezer tanárral többre lenne szükség.
Az új Nemzeti Alaptanterv jövő szeptemberben lépne életbe, bár szakemberek szerint csúszhat a bevezetése, mert az Emmi csak félkész tervet kapott. Az új NAT-hoz új tankönyvek is kellenek: a Népszava úgy tudja, kétféle tankönyvet akar bevezetni a kormány. A Fidesz-KDNP által támogatott világképpel egy "állami" vagy egy "egyházi" csomagolásban ismerkedhetnek majd a diákok.
2018.08.29 10:09

Leléptették a tisztifőorvost

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:42

Fotó: /
Információink szerint kedden fölmentette tisztifőorvosi posztjáról Kovács Attilát, Kásler Miklós humán miniszter.
Úgy tudjuk: a szakember a főosztályvezetőként egyelőre maradt az államigazgatásban. Október elsején kezdte meg működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelynek vezetésével országos tisztifőorvosként Kovács Attilát bízta meg a miniszter. Egyebek mellett az ő feladata lett volna tiszti főorvosként koordinálni az új népegészségügyi program elkészítését. A miniszter és Kovács Attila augusztus közepén közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ősztől indul, és a következő két évben mintegy 2,4 millió 50 és 70 év közötti férfi és nő vesz majd részt. A komplett szűrési program végig viteléhez szükséges feltételek biztosításával azonban még mindig adós a szakpolitika.
Szerző
Témák
váltás
2018.11.20 20:42

A Gruevszki-kormányzás áldozatainak is menedékjogot kérnének

Publikálás dátuma
2018.11.20 19:50

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Olyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
Egy macedón civil szervezet, a „Zöld Nagyító”, amely önmeghatározása szerint elkötelezett a jogállamiság mellett, arra szólítja fel azokat, akik Nikola Gruevszki kormányától szenvedtek el visszaéléseket, hogy ők is kérjenek menedékjogot Magyarországon – vette észre a 24.hu. Közleményüket azoknak címzik, akiket a különleges erők brutálisan letartóztattak, semmibe vették az ártatlanságuk vélelmét, alaptalanul tartották őket őrizetben, nem részesültek tisztességes tárgyalásban, bizonyíték nélkül ítélték el őket és egyéb módon igazságtalan elbánásban részesültek. A szervezet azt kéri az érintettektől, hogy jelentkezzenek telefonon vagy irodáikban, ők pedig segítenek a szükséges dokumentáció összeállításában. Azt írják, ugyanolyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
„A demokratikus Magyarország mindannyiunkkal ugyanúgy járjon el, mint Nikola Gruevszkivel!”
– írják a közleményben.

Őrizetbe vették Gruevszki unokatestvérét

A 24.hu azt írja, szökés veszélye miatt őrizetbe vették a macedón belső elhárítás volt vezetőjét, Szaso Mijalkovot, aki a Magyarországra szökött volt miniszterelnök, Nikola Gruevszki unokatestvére. A Makfax szerint a különleges ügyészi hivatal közölte: megelőző intézkedésként kérték a bíróságot, hogy rendelje el Mijalkov harmincnapos őrizetét. Ezzel ő a harmadik őrizetbe vett volt kormánytisztviselő Kiril Bozsinovszki és Mile Janakieszki után – előbbi a kormány főtitkára, utóbbi közlekedési és kommunikációs miniszter volt Gruevszki kormányzása idején.

2018.11.20 19:50
Frissítve: 2018.11.20 21:56