Mindenki nyaralót akar venni

Publikálás dátuma
2018.08.29. 12:00

Fotó: Kállai Márton
Rekordot döntött júliusban a hazai nyaralópiac: korábban soha nem volt ekkora érdeklődés a hétvégi házak iránt.
Éves szinten 30 százalékkal nőtt a kereslet a nyaralók iránt, 2016 júliusához képes pedig csaknem megduplázódott a vásárlói érdeklődés – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely az országos nyaralópiacot, valamint a Balaton-parti és a Velencei-tóhoz közeli nyaralók iránti keresletet és árakat vizsgálta. A legtöbb eladó nyaralót a Balaton mellett kínálják: a kereslet itt éves összevetésben 16 százalékkal nőtt tavaly júliushoz képest, két évvel ezelőtthöz képest pedig 34 százalékkal érdeklődtek többen. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a balatoni rekordkeresletet több tényező indokolja: az ingatlanárak emelkedése, a folyamatosan javuló gazdasági kilátások és a rekordalacsony mértékű hitelkamatok arra ösztönzik a nyaralók vevőjelöltjeit, hogy ne várjanak tovább a vásárlással. Ami a balatoni árakat illeti: Veszprém megyében, a Balaton északi partján az átlagos négyzetméterár augusztusban 315 ezer forint volt, ami 5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A déli parti nyaralóknál a 363 ezer forintos átlagos négyzetméterár az irányadó, ez pedig 29 százalékos drágulásnak felel meg tavalyhoz képest. A nyaralóknál ugyanakkor nagyon jelentős eltérések lehetnek az árakban, hiszen azokat többek között a telek mérete és alakja, a tóparttól, a főúttól, a vasútállomástól és a településközponttól mért távolsága, az ingatlan állapota és műszaki felszereltsége egyarát befolyásolja. A legolcsóbb ajánlat egyébként július végén a déli parton egy 4,9 millió forintért kínált balatonszemesi hétvégi ház volt, egy siófoki présházat pedig 5,25 millió forintért is el lehetett vinni. Az északi parton a legolcsóbb ingatlanok között volt egy badacsonytomaji könnyűszerkezetes ház és telek 2,2 millió forintért, valamint egy balatonkenesei telek lakókocsival 2,5 millió forintért. Velencei-tó szintén nagyon népszerű a nyaralót keresők körében: éves szinten itt 11 százalékkal bővült a kereslet, 2016-hoz képest pedig több mint a duplájára nőtt az érdeklődés. A Velencei-tónál lévő a nyaralók közül a gárdonyiak átlagos négyzetméterára 311 ezer forint volt augusztus végén, a velenceieké 340 ezer forint, ami 11, illetve 24 százalékos áremelkedést jelent éves szinten. A legolcsóbb Velencei-tónál lévő nyaraló egy 590 négyzetméteres kerttel rendelkező hétvégi ház volt, ezért 7,5 millió forintot kért a tulajdonos. A Velencei-tó mellett fekvő ingatlanokat egyébként sokszor nem csak nyaralóként használnák leendő tulajdonosaik, hanem - a kedvező közlekedési lehetőségek és a főváros közelsége miatt -  állandó otthonként is. 
Szerző

Tiborcz volt török üzlettársa bontja a K&H fiókjának épületét, szálloda épülhet a helyére

Publikálás dátuma
2018.08.29. 11:23

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A terület új tulajdonosa az Adnan Polathoz köthető PD Real Estate Development Kft.
Bontják a K&H Bank Zrt. Pozsonyi úti fiókjának az épületét, a terület új tulajdonosa pedig nem más, mint a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal korábban üzletelő török milliárdoshoz, Adnan Polathoz köthető PD Real Estate Development Kft. – írja az Átlátszó. A portál információi szerint dunai panorámás szálloda épülhet a XIII. kerületi irodaház helyén, a bontást nemrég kezdték el. Mint írják, az ingatlan jelenlegi tulajdonosa – a PD Real Estate Development Kft. – főtevékenységként ingatlankezelést végző cég, egyik vezető tisztségviselője 2017. október vége óta Adnan Polat, egyik tulajdonosa pedig a török üzletember érdekeltsége a HBRE International Investments B. V. A vállalkozás másik tagja a HBRE-hez hasonlóan amszterdami székhelyű Emirkerim B. V. A HBRE-vel kapcsolatban már több cikk is megjelent a portálon, a társaság a BDPST Zrt.-vel együtt tulajdonolta a Tiborcz Istvánhoz köthető AMX HS Real Estate Management Hungary Kft.-t, ma már viszont annak egyedüli tagja. Az amszterdami cég érdekelt volt 2015 szeptembere és 2016 márciusa között Tiborcz másik vállalkozásában, az AMX Nador House Kft.-ben (későbbi nevén a Pharaon-Kappa Kft.-ben) is. A cégnek azután lett új neve 2016 márciusában, hogy új tulajdonoshoz, a Pharaon-Omega Fejlesztési és Tanácsadó Kft.-hez került – teszi hozzá a portál.
Szerző
Témák
Tiborcz István
Frissítve: 2018.08.29. 11:48

Ha Ön sem tud aludni, amíg nem ismeri Magyarország fagyasztott pizza fogyasztását, nem kell tovább várnia

Publikálás dátuma
2018.08.29. 10:42
Illusztráció
Fotó: Roulier / Turiot / Mood4Food / foodcollection
A Nielsen piackutató szerdai közleménye szerint az első félévvel zárult időszak fogyasztása az előző 12 hónaphoz képest értékében 17 százalék, mennyiségében 12 százalék bővülést hozott.
18 millió
fagyasztott pizza fogyott Magyarországon 2017 júliusa és 2018 júniusa között - derül ki a Nielsen MTI-hez eljuttatott közleményéből. Ez azt jelenti:
Az elmúlt évben 6 ezer tonna fagyasztott pizza fogyott 8 milliárd forint értékben.

A forgalom egyenletesen nő, szezonalitást nem mutat, de területi különbségek megfigyelhetők:
A forgalom 42 százalékát a főváros és környéke adja.

A felmérés alapján a termékek 68 százalékát diszkontok és a szupermarketek értékesítik.
A fagyasztott pizzák népszerűsége a kényelmi termékek iránti keresletet jelzi a Nielsen ügyfélkapcsolati vezetője szerint. Hajnal Dóra hozzátette, hogy a "sajátmárkás" készítmények forgalma tavaly utolérte a gyártói márkákét, mindkettőből csaknem ugyanannyi fogyott a vizsgált időszakban.
Szerző
Témák
pizza Nielsen