Állami Számvevőszék;Országos Roma Önkormányzat;

Lezárult az utóellenőrzés, felszólította az ORÖ-t az ÁSZ

Az intézkedési tervében meghatározott feladatokból határidőre egyet sem hajtott végre az Országos Roma Önkormányzat.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) utóellenőrzését, amely a korábbi ellenőrzés javaslatainak hasznosítására készített intézkedési terv végrehajtását értékelte. Megállapították, hogy az intézkedési tervben foglalt feladatok jelentős részét nem hajtotta végre az ORÖ, így nem volt biztosított a közpénzekkel való felelős, elszámoltatható, átlátható és szabályszerű gazdálkodás – írja közleményében az ÁSZ.

Mint írják, az Országos Roma Önkormányzat gazdálkodásának, a belső kontrollrendszer kialakításának és működésének, az államháztartásból nyújtott támogatás, illetve az államháztartásból meghatározott célra ingyenesen juttatott vagyon felhasználásának ellenőrzését az ÁSZ még 2015-ben végezte el a 2011. január 1. és a 2014. június 30. közötti időszakra vonatkozóan.

Az ÁSZ részére megküldött intézkedési tervben a hiányosságok, szabálytalanságok megszüntetésére az önkormányzatnál 24 feladatot határoztak meg.

Az utóellenőrzés megállapította, hogy az Országos Roma Önkormányzat az intézkedési tervében meghatározott feladatokból határidőre egyet sem hajtott végre.

A közlemény szerint

–14 feladat végrehajtására nem került sor,

– 5 intézkedési tervhez kapcsolódó feladat határidőn túl került megvalósításra (a határidőn túl végrehajtott feladatok szabályzatkészítésre vonatkoztak).

– 2 feladat – amelyek megvalósítására szintén nem került sor – 2017. január 1-je után, a jogszabályi változások miatt okafogyottá vált.

– és 3 feladatot részben végrehajtott az önkormányzat.

Az Országos Roma Önkormányzat Hivatala az ÁSZ javaslatai alapján készített intézkedési terv végrehajtásáról nem vezetett nyilvántartást.

A számvevőszék azt írja,

az ORÖ vagyongazdálkodási tevékenységének szabályozottsága és annak működése továbbra sem biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást.

Az ÁSZ figyelemfelhívó levéllel fordult a nemzetiségi önkormányzat elnökéhez, valamint az önkormányzati hivatal hivatalvezetőjéhez a jogszabálysértő gyakorlat megszüntetése érdekében. A törvényi előírás szerint a címzettek tizenöt napon belül kötelesek megtenni a megfelelő intézkedéseket, és erről tájékoztatniuk kell az Állami Számvevőszéket.