Előfizetés

Már Gibraltárnál jár Mária, a jeladós darázsölyv

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.29. 13:54
MME/Kalocsa Béla
Fotó: Kalocsa Béla / MME
A befogás napjáról Máriának elnevezett tojó darázsölyv ezekben az órákban lépte át a francia-spanyol határt, hogy várhatóan Gibraltárnál keljen át Afrikába augusztus utolsó napján - adta hírül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.
Ez a második magyarországi darázsölyv, amelynek vonulását a műholdas jeladónak köszönhetően szinte élőben követhetik nyomon a szakemberek és az érdeklődők az interneten. 
A darázsölyv világviszonylatban is az egyik legkülönlegesebb táplálkozású ragadozómadár. Megjelenését tekintve leginkább az egerészölyvhöz hasonlít, alapvető zsákmányát viszont nem a kisrágcsálók, hanem elsősorban a talajba ásott üregekben élő társas darazsak és méhek jelentik, amelyek lárvákkal teli lépeit erős lábaival tyúkszerűen kaparva szerzi meg. 
Az akár több ezernyi, veszélyes méreggel rendelkező rovar szúrása ellen a szem és a csőr közelében apró, pikkelyszerű tollakkal védekezik. Hazai fészkelőállománya 500-750 párra becsülhető. Táplálékállatai korlátozott hozzáférhetősége miatt a darázsölyv hosszútávú vonuló, a telet a Szaharától délre tölti. Az európai állomány három útvonalon: a Boszporusz érintésével a Földközi-tenger keleti partvidékén, nyugaton az Ibériai-félszigeten át Gibraltárnál, középen pedig Olaszország, Szicília és Málta érintésével vonul Afrikába.
Az első műholdas jeladót 2014-ben tették fel egy hím darázsölyvre Lipót térségében. A település nevét viselő madár alapvetően új információkat szolgáltatott a fajról. Ősszel ugyanis nem a középső, hanem a magyarországi madárfajoknál ritka nyugati útvonalon repült négy éven át is ugyanoda, Északnyugat-Kamerunba, tavasszal viszont hurokvonulást leírva már Olaszországon keresztül tért haza - derül ki a MME tájékoztatásából. 
Kiderül, Mária mikor merre halad
Fotó: MME
Mária augusztus 9-e után még három napig a befogás helyén, Baja térségében tartózkodott, majd egy hetet a Mecsekben töltött. Innen indult el 21-én, de Észak-Olaszországban nem fordult délnek, hanem sok helyen szinte méterre pontosan Lipót útvonalát lemásolva haladt nyugat-délnyugati irányban, feltételezhetően a Gibraltári-szoros felé. 

Ezek lettek a legvirágosabb hazai úti célok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.28. 18:00
illusztráció
Fotó: Kállai Márton
177 település és került vett részt az idei Legvirágosabb Úti Cél versenyen. Az online szavazáson több mint 63 ezren vettek részt. A győztesek között Geresdlak, Gyulaháza, Veresegyház, Eger és a XIX. kerület is szerepel.
A legtöbb nevezés az ezer főnél kisebb lélekszámú falvakból érkezett, a kategória győztese Geresdlak lett. Az ezer fő feletti falvak versenyét Gyulaháza, míg az ötvenezer fős és annál kisebb lélekszámú városok küzdelmét Veresegyház nyerte, nagy versenyben Ózd és Biatorbágy előtt. Az ötvenezer fő feletti városok közül Eger nyert, megelőzve Kaposvárt és Szolnokot. A budapesti kerületek közül Kispestre érkezett a legtöbb szavazat, amelyet a IV. és a X. kerület követett.
Virágos Magyarország online versenyére a lélekszám függvényében lehetett nevezni. A közönségszavazáson idén több mint 63 ezer szavazat érkezett. 

Meglógott egy malac Makón

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.28. 09:42
Illusztráció: Facebook/Makón élek
Városnézésre indult egy makói disznó, de a Délmagyar szerint hétfő lehetett a kóbor malacok világnapja, mert Hajdúböszörményben egy mangalica ment egy szökőkútba fürdeni.
Makón élek elnevezésű Facebook-csoportban posztolták azt a süldő malacot, amelyik ki tudja, miért elhagyta az ólját és futkározott egyet a városban. A Délmagyar beszámolója szerint nem ez volt az egyetlen szökött állat, ugyanis Hajdúböszörményben egy mangalica fürdött egy szökőkútban.