Előfizetés

Kötelezővé tenné Dúró Dóra az abortusz előtti szívhang-hallgatást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.29. 20:35
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A volt jobbikos Kövér László-idézettel magyarázta, miért is lenne üdvös, ha a terhességmegszakításra készülő nő az utolsó pillanatban hallaná a magzat életjeleit.
Határozati javaslatot nyújtott be Dúró Dóra azért, hogy a terhességmegszakítás elvégzése előtti utolsó orvosi vizsgálaton az anyának kötelező legyen a magzat szívhangját meghallgatnia – vette észre az Azonnali.  A javaslat indoklását a Mi Hazánk Mozgalom színeiben politizáló képviselő éppen egy Kövér Lászlótól vett idézettel indítja, mely szerint ha nem kezeli az ország a népességfogyást, az az ezeréves magyar állam megszűnésével fenyeget  - írja az azonnali.hu
Dúró szerint a szívhang azt üzenné a nőknek, hogy „Hahó, élek és veled vagyok!” - a kötelező művelet, felvetése alapján csak az orvosra róna felelősséget, a terhes nőkre nem.
Dúró hangsúlyozza: ugyan az Alaptörvény azt írja, hogy „a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg”, ez azonban szerinte egyáltalán nem teljesül, „súlyos válsághelyzetre” való hivatkozással ugyanis indoklás nélkül kérhető a terhességmegszakítás. Tegyük hozzá, a terhességmegszakításra készülő nőknek jelenleg is komoly hivatali és lelki procedúrán kell átesniük, az engedélyeztetés előtt kétszeri tanácsadáson vesznek részt családvédelmi szolgálatnál; hogy mit tekintenek saját életükben súlyos válsághelyzetnek, azt pedig ők maguk döntik el.
Úgy tűnik, a képviselő ötletlével meg akarta előzni a kormánypártokat - írja a portál.  Az atv.hu a napokban arról írt, októberben a kormány pontosíthatja az abortusszal kapcsolatos szabályozást. A cikk szerint egy kormánypárti forrás is megemlítette, nem lenne rossz gyakorlat, ha az orvos meghallgattatná minden terhességmegszakítást kérelmező nővel a magzat szívhangját.   Dúró maga is elismeri a javaslat indoklásában, hogy a sajtóhír sarkallta arra, hogy ismét beadja a javaslatot. Hasonló tartalmú indítvánnyal ugyanis már 2016-ban is élt az akkor még jobbikos Dúró. Mint írta, akkor a fideszes Selmeczi Gabriella azt mondta: felülemelkedve azon, hogy ki milyen frakcióban ül, vigyék tovább a témát. Ám ebből azóta sem lett semmi. 

Szeretné látni Polt Péter márványba vésett nevét?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.29. 19:21
A Polt Péter és Trócsányi László idejére emlékeztető tábla
Fotó: Hadházy Ákos / Facebook /Hadházy Ákos
Nos, ez a vágya teljesülhet. Az Egri Törvényszéken márványtábla hirdeti aranyozott betűkkel, hogy az épületet Trócsányi László igazságügyi miniszter és Polt legfőbb ügyész „idején” újították fel.
Az utókornak szánt emlékművet mutatott meg Facebook-oldalán Hadházy Ákos: a fideszesből LMP-ssé, majd függetlenné váló politikus az Egri Törvényszéken vette észre az épület felújítását dokumentáló, történelmi távlatokat nyitó táblát.
„Jaj...(Az látszik ebbōl is, hogy a történelemkönyvekbe szánják magukat és ez sajnos valószínū meg is lesz. De az nagyon valószínū, hogy a sötét oldalakra, apró betūkkel) Az egri törvényszék felújításával dicsekszenek a méltóságos urak, hölgyek. (Amúgy gondolom EU pénzbōl)” - írta Hadházy.

Ahogy várható volt, a bejegyzést felháborodott kommentek követték: volt aki azt kérte számon, hogy a felsoroltak adtak-e pénzt a munkára, és miért az ő nevük szerepel az emléktáblán, más már azt jósolta, hogy Orbán Viktor utasítására szentté is fogják avatni a felsoroltakat – és valaki egyszerűen csak szánalmasnak és ízléstelennek nevezte a mementót.
Az Eger Hírek cikke szerint a közel 3 és félmilliárd forintból, zömében állami támogatással felújított törvényszéket még áprilisban adták át. Az átadó ünnepségen megjelent a táblán szereplő Polt Péter legfőbb ügyész, valamint Szalóki Zoltán, a Heves Megyei Főügyészség vezetője is, hiszen az Egri Törvényszék épülete egyúttal a Heves Megyei Főügyészség székhelye.  Dr. Völner Pál ugyanitt a bírói munka függetlenségének fontosságát hangsúlyozta. A bírák nem lehetnek tagjai pártnak, és nem folytathatnak politikai tevékenységet – mondta az igazságügyi miniszterhelyettes. 

Otthonápolás: időt húz a kormány

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2018.08.29. 18:02

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Már jól ismerjük a problémákat, beszélgetés helyett végre konkrét intézkedések kellenének – nyilatkozta lapunknak Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület elnöke azután, hogy kedden országos érdekvédelmi szervezetekkel egyeztetett a kormány az otthonápolási díj emelésének lehetőségeiről. 
A megbeszélésen az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékosok és Segítők Országos Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, valamint a Siketvakok Országos Szövetsége képviselői vett részt. Az ápolási díj emeléséért az utóbbi időben leghangosabban küzdő két civil szervezetet, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület, illetve a Csak Együtt Van Esély Csoport képviselőit azonban nem hívták meg. Csordás Anett úgy fogalmazott: annyira nem bánja, hogy a keddi találkozón nem voltak ott, hiszen a szakminisztérium tájékoztatása szerint érdemi előrelépés továbbra sem történt az ügyben. – Lényegében ugyanazt a közleményt adták ki, mint amikor június közepén velünk egyeztettek. Akkor sem tudtunk meg konkrétumokat, és most sem, csupán annyit, hogy nyitottak a tárgyalásokra. Ez azonban csak időhúzás, most már cselekedni kellene – mondta Csordás. A civil szervezetek azt szeretnék, hogy az otthonápolást munkaként ismerjék el: a kiemelt ápolási díj január elsejétől minimálbéres munkaviszonyt jelentsen, és azonnal emelkedjen legalább 50 ezer forinttal. Azok a szülők – sokszor egyedülálló anyák – ugyanis, akik halmozottan sérült gyermeket nevelnek, nem tudnak munkát vállalni, hiszen a sérült gyermek gondozása 24 órás „műszak”. Munkájukat az állam „kiemelt” esetben is csak 52 800 forinttal honorálja, ami az egyik legalacsonyabb összeg az egész Európai Unióban. - Az ápolási díj rendezése egy régóta halogatott ügy. Az biztos, hogy a javaslatcsomagunkban leírtak teljesülése mellett elköteleződött mint a hat országos érdekvédelmi szervezet – erről Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke beszélt a Népszavának. Mint mondta, az ápolási díjat a mindenkori minimálbérhez igazítanák, továbbá rendeznék a biztosítási, jogosultsági és a szolgálati jogviszonyra vonatkozó problémák kérdéskörét is. Azt szeretnék, hogy az ápolási díj emelt összege a minimálbér 150 százalékát, kiemelt összege pedig a 180 százalékát tegye ki. A tárca ígérete szerint az ápolási díj rendezéséről ősszel készülhet el a javaslat, amit a kormány elé terjesztenek.