Ezen a gyönyörű olasz tengerparton az ipari hulladéktól türkizkék a víz (videó)

Publikálás dátuma
2018.08.30. 12:24
Livorno - illusztráció
Fotó: Markus Lange / Robert Harding Premium / robertharding
A helyiek nem is mernek a vízbe menni, csak a turisták, akik nem tudnak a higanyról, arzénról, krómról és kadmiumról.
Türkizkék színekben játszik a tenger a Livorno melletti Rosignano partszakaszán, ám ennek csak a turisták örülnek - tudósít az Euronews. Néhány méterrel arrébb ugyanis egy kémiai üzem található, ami a tengerbe ereszti hulladékát. A képeslapok világát idéző színek ennek köszönhetőek.
„A fehér por, ami a vízbe kerül, higanyt, arzént, kadmiumot, krómot és más nehézfémeket tartalmaz"

- nyilatkozta egy környezetvédő aktivista, Maurizio Marchi.
Bár a gyár szerint hatósági és belső ellenőrzések alapján a tengerbe öntött anyag nem veszélyes az emberekre. A helyiek - bőrkiütésektől tartva - mégsem merészkednek a vízbe.
Szerző

Kiakadt a bírálatok miatt – Bekérette a svéd nagykövetet Szijjártó

Publikálás dátuma
2018.08.30. 12:21
Szijjártó Péter
Fotó: Szalmás Péter
A tárcavezető úgy véli, hogy „a bevándorláspárti svéd kormány újabb támadást indított Magyarország ellen”.
Bekérette a budapesti svéd nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a tárca vezetője a svéd miniszterek elmúlt napokban tett, Magyarországot bíráló nyilatkozatai miatt – írja az MTI. Margot Wallström svéd külügyminiszter szerdán a Twitteren azt írta: Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter a demokraták és a baloldal ellen alakítanak szövetséget.
Heléne Fritzon svéd migrációs miniszter egy dél-svédországi, uniós kérdésekkel foglalkozó szemináriumon bírálta Magyarország menekültpolitikáját. Elmondása szerint egy miniszteri találkozón emlékeztette Magyarország külügyminiszterét 1956-ra, amikor Svédország lelkesen fogadott be magyar menekülteket. A svéd miniszter szerint elvárás lenne, hogy Magyarország ugyanilyen módon vállaljon felelősséget az EU közös menekültpolitikájában. 

Szijjártó szerint beavatkoztak a Brüsszel és Magyarország közötti perbe

Szijjártó Péter az MTI-vel csütörtökön közölte: „a bevándorláspárti svéd kormány újabb támadást indított Magyarország ellen”. Margot Wallström azt állította, hogy Orbán Viktor és Matteo Salvini a demokraták, vagyis a demokrácia ellen harcolnak, ami „hazugság, Orbán Viktor és Matteo Salvini egyértelműen fogalmaztak, az illegális bevándorlás ellen harcolnak” – tette hozzá. Kiemelte, hogy Orbán Viktor és Matteo Salvini az európai emberek akaratát képviseli, hiszen ők nem akarnak bevándorlást. A külügyminiszter felidézte: a svéd migrációs miniszter egyenlőségjelet tett az 1956-os magyar menekültek és az illegális bevándorlók közé. „Aki ilyet tesz, az történelemhamisítást követ el” – fogalmazott Szijjártó Péter. Kifejtette, hogy 1956-ban a magyar menekültek a szomszédos országban a nemzeti és nemzetközi jogszabályokat tiszteletben tartva megvárták, amíg egy ország befogadja őket. Az illegális bevándorlók ezzel szemben „biztonságos országok során vágtatnak keresztül, megszegik a törvényeket, és veszélyt jelentenek a biztonságunkra” – tette hozzá. A külügyminiszter hangsúlyozta: emellett Svédország beavatkozott a Brüsszel és Magyarország közötti perbe, amelyben Brüsszel és a svéd kormány azért támadja Magyarországot, mert átláthatóságot vár el a külföldről finanszírozott bevándorláspárti szervezetektől. Niclas Trouvé, Svédország budapesti nagykövete azt nyilatkozta a közelmúltban, hogy „várja Magyarország elítélését, vagyis egyértelműen a Soros-szervezetek oldalára állt” – közölte a tárcavezető, és hozzátette: a nagykövetet emiatt csütörtökön bekérették a KKM-be.
Szerző
Frissítve: 2018.08.30. 12:23

Trump embere pénzért eshetett a román korrupcióellenes ügyészségnek

Publikálás dátuma
2018.08.30. 12:01
Rudolph Giuliani
Fotó: Alex Edelman / Consolidated News Photos / DPA
Fizetségért cserébe írta meg a román korrupcióellenes ügyészséget (DNA) és annak munkáját elmarasztaló levelét Rudolph Giuliani, Donald Trump amerikai elnök jelenlegi ügyvédje - jelentette a Politico című brüsszeli hírportál.
A Klaus Iohannis román elnöknek, valamint Viorica Dancila kormányfőnek és a parlament két háza elnökeinek is elküldött levelét a Freeh Group International Solutions nevű nemzetközi tanácsadócég megbízásából írta, erősítette meg Giuliani a hírpotálnak, melyet az MTI szemléz.
Az amerikai kormányzat hivatalos álláspontját nem tükröző levelet egyes román politikusok arra használják, hogy a korrupcióellenes ügyészség erejét gyengítsék.

- szól az állítás. Románia a jogállamiság és az intézmények függetlenségének tekintetében válság-közeli szinten áll, és a Giuliani és a Freeh által képviselt szempontok ellentétesek az Egyesült Államok kormányának hivatalos álláspontjával, nyilatkozta az amerikai külügyminisztérium egyik tisztviselője.
A külügyminisztérium egyik szóvivője pedig azt mondta el, hogy Románia egészen a közelmúltig jelentős előrelépést tett a korrupció elleni küzdelemben, és hatékonyan cselekszik a jogállamiság kialakításáért. "Bátorítjuk a románokat, hogy kövessék ezt az utat".
Rudolph Giuliani hétfőn nyilvánosságra került levelében a romániai jogállamiság állapota miatti aggodalmának adott hangot, és - hasonlóan a román kormánypárthoz, melynek elnökét korrupcióért elítélték - túlkapásokkal vádolta korrupcióellenes ügyészséget.
Korábban Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete több alkalommal is azt közölte, hogy országa határozottan támogatja a DNA éléről nemrég leváltott Laura Codruta Kövesi nevével fémjelzett korrupcióellenes harcot.
Szerző