Teniszkönyököt nem csak ütéssel lehet "összeszedni"

Publikálás dátuma
2018.08.31. 14:14
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
A kar sokszor rendkívül erős fájdalmához nem szükséges teniszezni vagy golfozni; szorítás, csavarás is okozhat tenisz- vagy golfkönyököt.
Az ízület külső oldalán jelentkező fájdalmas teniszkönyök az alkari feszítőizmok tapadásánál lévő csonthártya-irritáció következménye. A nevével ellentétben nemcsak a teniszezők betegsége, bármilyen olyan fizikai megterhelés kiválthatja, amelynél szorítani, az alkarral csavarni kell. Sokszor nem hirtelen alakul ki, hanem fokozatosan fejlődik. Ilyenkor nagy a valószínűsége, hogy az oka nem is a könyökben van. A feszülés ugyanis eredhet akár a váll-, a csuklyás- vagy a rossz testtartás miatt a lapocka körüli izmoknál is. A „zsugorodás” húzza az izompólyaláncot, ami aztán a gyenge ponton, a csonthártya környékén lehet a legerősebb. Fokozatos kialakulás esetén először a terheléskor jelentkezik enyhe fájdalom, ami aztán egyre erősödik, majd már nyugalomban is erősen érezhető – mondta a Népszavának Hulényi-Gróf Orsolya gyógytornász, manuálterapeuta.
Kezelésének egyik része a konzervatív – orvos és gyógytornász által végzett – terápia, ami idejében elkezdve többnyire hatásos. Gyógyszer mellett a lágyrészbe adott hialuronsav-injekció vagy a lökéshullám terápia segíthet, de nem feltétlenül kell ezekig sem eljutni – mondta Hulényi-Gróf Orsolya. Az izompólyákat, az inas átmeneteket, az ízületi tokot alkotó, térkitöltő kötőszövet egységes hálózatot alkot, és mivel a szervezetben minden mindennel összefügg, közvetlen összeköttetésben áll az idegrendszerrel. Ha valahol feszül, zsugorodik, fájdalmat okoz, rontja az ízületek és az izmok működését, ezért a legfontosabb teendő a kötőszövet lazítása. Segíthet a feszes, görcsös izmokban keletkező, úgynevezett triggerpontok oldása, majd az izmok megnyújtása is.

Triggerpontok

A túlterhelés, trauma vagy helytelen tartás miatt kialakuló fájdalmas csomók zavart okoznak az izomműködésben: csökken az erőkifejtés lehetősége, az ízület mozgástartománya, az edzés hatásfoka, fájdalom kíséri a mozgást, sérül az izomkoordináció, nagyobb a sérülésveszély. A „trigger” szó kioldógombot jelent, ami utal a terápiájára is: a manuálterapeuta addig nyomja, amíg az izom fellazul, és megfelelően nyújthatóvá válik. 

Hasznos lehet a flossing terápia is, amikor a szakember egy speciális gumiszalagba tekerve, kompressziós helyzetben mozgatja a sérült területet. A nyomás hirtelen megszűnése után a felhalmozódott anyagcseretermékek gyorsan ki tudnak ürülni.
Régebben a teniszkönyök gyógyulásához felpolcolt, jegelt pihentetést ajánlottak, de úgy nehezen ürülnek ki a csonthártya-irritáció miatt felhalmozódott gyulladásos anyagcseretermékek. Az óvatos, kíméletes, előrehaladottságtól függő mozgatás azonban segíti a folyamatot, és a szöveti anyagcsere javításával gyorsítja a gyógyulást – mondta a szakember
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP

A golfkönyökhöz sem kell ütni

A golfkönyök a hajlítóizmokat érinti, tehát a karnak nem a külső, hanem a belső oldala fáj. A kialakulása és a terápiája is hasonló a teniszkönyökéhez, viszont sokkal, ötször ritkább sérülés, mert a feszítőizmok túlterhelése jóval gyakoribb, mint a hajlítóké. Ritkán, de létezik olyan is, hogy egyszerre mindkettőt túlterheljük. 
Szerző

Vigyázzon! Veszélyes csípéseket szerezhet a piacon

Publikálás dátuma
2018.08.30. 14:14
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
Ezekben a napokban elárasztja a piacokat és gyümölcsösöket a friss szőlő és körte illata, az édes gyümölcsök mágnesként vonzzák a méheket és a darazsakat is. Ezek csípése nemcsak kellemetlen, de olykor súlyos következményekkel is járhat.
A rovarméreg allergia az egyik legveszélyesebb, mivel súlyos, életveszélyes tüneteket, úgynevezett anafilaxiás sokkot is okozhat. Ez bármilyen életkorban jelentkezhet. A veszélyét előzetes szűrővizsgálattal nem lehet kimutatni. A rovarméreg allergiát sokszor csak azt követően lehet diagnosztizálni, hogy már megjelentek a tünetek – mondta Prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusa. Az allergia megjelenése nem a csípések számától függ elsősorban. 
„Bárkinél, bármilyen életkorban jelentkezhet súlyos allergiás reakció. függetlenül attól, hogy hány méhcsípést szenvedett el már el az életében.”

Az anafilaxia a rovar csípését követően rövid időn, akár perceken belül jelentkezhet. Az első tünetei általában a hirtelen kialakuló nagyfokú gyengeség, zavartság, szívdobogás és mellkasi szorító érzés, esetleg légszomj, pánik tünetek, majd émelygés, hányinger, hasi görcsök, székelési inger, sápadtság. Sok betegen erős verejtékezés is megfigyelhető. A tüneteket döntően a vérnyomás csökkenés okozza, amely végül ájuláshoz, szívmegálláshoz is vezethet. Kicsit később duzzanat, ödéma kialakulása jellemző, ami a szem körüli szövetek és az ajkak, nyelv jellegzetes elváltozását okozza. Az ödéma azonban nemcsak külsőleg, hanem a légutakban is jelentkezhet, ez pedig a légutak gyakori görcsös szűkületével akár a beteg fulladásával is járhat.
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Az életveszélyes tünetek kialakulását kizárólag szakszerű segítséggel lehet megelőzni – hangsúlyozta a professzor. A tünetek észlelésekor mindenképpen hívjunk mentőt vagy orvost. Amíg megérkezik a segítség, maradjunk a beteg mellett, de ne itassuk semmivel. Ne adjunk neki kalciumot sem, mert nem fog segíteni a duzzanat, viszketés csillapításában, viszont tovább csökkenti a vérnyomást, így még rosszabb állapotba kerülhet a beteg. Antihisztamin és szteroid készítményeket se adjunk neki. 

Mitől alakulhat ki?

Anafilaxia lehet a szervezet válaszreakciója szinte bármely idegen anyagra. A rovarcsípésből származó mérgen kívül kiválthatják egyes élelmiszerek - földimogyoró, búza, diófélék, mészhéjú tengeri állatok, halak, tej és tojás - és gyógyszerek is.

Az anafilaxia kezelésében a hatékony gyógyszeres beavatkozás első, sokszor egyetlen lehetősége: az adrenalin azonnali adása, még akkor is, ha a teljes tüneti spektrum (még) nem alakult ki – magyarázta az allergológus professzor. Ez segít megakadályozni a tünetek súlyosbodását, de nem helyettesíti az orvosi ellátást. Amennyiben nincs elérhető gyógyszer a helyszínen (legtöbbször ez a helyzet), azonnal meg kell kezdeni a szívmasszázst és a levegő befújást.

Életmentő adrenalin injekció

„Jelenlegi irányelvünk szerint kötelező felajánlani az önbelövő adrenalin injekció felírásával beszerzésének lehetőségét azoknak a betegeknek, akik anafilaxiát már elszenvedtek. A betegnek ezután ezt mindig magánál kell hordania.”

Ez azt jelenti, hogy ha olyan, korábban már diagnosztizált beteggel vagyunk, akinél az anafilaxia tüneteit tapasztaljuk, akkor kérdezzük meg, nála van-e az adrenalin injekció. Az önbelövő injekciót mélyen a combizomzatba kell beadni, és működésbe lépését követően csak 8–10 másodperc után szabad kihúzni a tűt. Orvosi segítségre ezt követően is szükség van, a beteg állapotától függően további beavatkozásokra – például folyadék- és oxigénpótlásra, – lehet szükség, illetve a fenti tünetek átmeneti javulás után ismét jelentkezhetnek.
Szerző

Ettől is függ, hogy egy-egy országban mi kerül az asztalra

Publikálás dátuma
2018.08.29. 15:40
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
Az egészségesebb élet érdekében az országok olyan táplálkozási irányelveket dolgoztak ki, amelyek alkalmazkodnak a lakosság szokásaihoz és lehetőségeihez.
A táplálkozási szokások a világon mindenhol eltérnek egymástól; a helyi adottságoktól és szokásoktól, valamint az adott kultúrától is függ, hogy melyik országban mi kerül az asztalra. Sok országban még mindig probléma az alultápláltság, egyre több ember fogyaszt kalóriadús, illetve magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételeket. Az ülőmunka, az utazási szokások megváltozása pedig csökkent fizikai aktivitáshoz vezet, így nem csoda, hogy világméretűvé vált az elhízás, az emberek egyre nagyobb tömege túlsúlyos - írta az Egészségemre.
1975 óta csaknem megháromszorozódott a világon az elhízás, ez pedig a cukor-, a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések elterjedésével jár. És ez nem csak a magas jövedelmű országokra jellemző. Az alacsony- és közepes jövedelmű országokban a túlsúlyos és elhízott emberek száma még nagyobb sebességgel terjed, de ezen országok egy részében a visszamaradt növekedés, a sorvadás és a mikrotápanyag-hiánybetegségek is jellemzőek. Mindezek miatt a szakemberek úgy vélik, a táplálkozási irányelvek fontosabbak, mint valaha.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) honlapján több mint 100 ország helyi adottságaira és lakossági igényeire szabott táplálkozási irányelv található. Ezekben, bár sem tartalmukban, sem formájukban nem egységesek (van könyv, poszter, videó, dal, étel-piramis formátumú is), van hasonlóság.
Illusztráció: Pexels

Zöldség- és gyümölcsfogyasztás

Egyes országok nagyon pontosan meghatározzák a napi gyümölcs- és zöldségszükségletet: Görögország szerint napi hatszor, Costa Rica és Izland szerint ötször, Magyarország szerint pedig háromszor lenne ideális a fogyasztásuk. Kanada még a zöldségek színére is tesz javaslatot: egy sötétzöld és egy narancssárga zöldség javasolt naponta. Hazánkban a sötétzöld zöldségeket, az élénk színű citrusféléket, és a piros paradicsomot szorgalmazzák a szakértők. Az adagok országonként eltérőek, de abban nincs vita: rengeteg friss zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani.

Egészséges zsírok

A magyar és sok más ország ajánlása szerint is érdemes a szilárd, telített zsírokat csökkenteni, az állati zsírokat növényi olajokkal helyettesíteni. Görögországban az olívaolaj ajánlott, Vietnámban szezám- vagy földimogyoró olaj. Az itthon közkedvelt panírozott és olajban sütött ételek helyett érdemes inkább bunda és zsiradék nélkül készült húsokat és zöldségeket választani.

Globális irányelv

Arra, hogy a finomított cukor káros az egészségre, minden országban igyekeznek felhívni a figyelmet, azt tanácsolják, ha édességre vágynánk, együnk egy kis gyümölcsöt. Érdemes a vizet választani a cukros italokkal szemben. Abban sincs különbség, hogy világszerte a vizet ajánlják szomjoltásra. Hazánkban napi 6-8 pohár víz fogyasztása javasolt. A szomszédos Ausztriában alternatívájaként cukrozatlan gyümölcslevet, akár hígítva, vagy az alacsony kalóriatartalmú zöldségleveket és növényi teákat említik. 

Mértékletesen sósan

A hazai javaslat szerint jobb, ha a sót szárított vagy friss zöld fűszernövényekkel helyettesítjük, ezek ugyanis vitaminban gazdagok és a sós íz érzetét keltik. Nigériában a leveskocka használatának mellőzését tanácsolják, míg Máltán a nátriumban gazdag készételek ellen szólalnak fel. Kolumbiában azt javasolják, hogy az egészség érdekében intsünk búcsút a feldolgozott húsoknak, a konzerveknek és más készételeknek, amelyek rendszerint magas sótartalmúak.

Mozgásban

A felnőtteknek legalább 30 perc, a gyermekeknek 60 perc mozgás szükséges egy nap. Ahhoz hogy ez tartani is tudjuk, érdemes olyan tevékenységet választani, amiben örömünket leljük. A példamutatás a legjobb nevelés, így gyermekeink is egészséges és aktív életet élhetnek.
Az országok általános ajánlásai között található az is, hogy élvezzük az ételünket (Románia), étkezzünk családi körben (Venezuela), őrizzük meg a hagyományos receptúrákat (Benin), védjük a környezetet (Katar), osszuk meg ételünket másokkal (Costa Rica), de az is, hogy ne főzzük túl az ételt (Németország), táplálkozzunk nyugodtan, időt hagyva az étkezésre (Magyarország).
A magyarországi ajánlás itt olvasható.
Szerző